Македонска (ко)продукција

Член од
22 април 2005
Мислења
2.492
Поени од реакции
1.120
После неповторливиот "Пред дождот" и контроверзниот "Прашина", во најава е новиот филм на Милчо Манчевски "Коски".

Каков вилм ќе биде "Коски"

-Привидно во преден план ќе биде сегашноста, меѓутоа на еден индиректен начин ќе биде оптеретена со она што се случувало во минатото, со она што го должиме поради тоа што го правеле нашите предци, т.е. прашањето е со што ќе ги задолжиме идните генерации, дали со нешто убаво или со нешто грдо.

-Инаку, буквално кажано, тоа е една современа, урбана приказна која најверојатно ќе се случува во Македонија, во Скопје и скоро сигурно е дека ќе биде целата работена на македонски.

-„Коски“ ќе почне со снимањето од 2006-та.
Подготовките ќе почнат после Нова Година, а самото снимање, прва клапа, ќе биде некаде во средината на мај веројатно

Одлична изјава на Манчевски: -Ние се опседнуваме со знамето, со црквата, со името, а не си го поставуваме прашањето: Колку ги заслужуваме сите тие работи кога паркираме на еден тревник и кога уништуваме еден парк или кога уништуваме едно старо градско јадро?

Цитати од интервјуто на А1

Со нетрпение го очекувам филмот

Член од
22 април 2005
Мислења
2.492
Поени од реакции
1.120
Филм што дефинитивно треба сите да го гледате е Големата вода

Јас филмот едноставно вака би го опишал - раѓањето на злото

Посебна тежина му дава работењето со сите тие мали деца, кој холивудски си ја завршија работата. Дел од нив се од мое маало :wink:

Причина + е музиката на Кирил Џајковски

Acid

Frontman
Член од
22 јануари 2005
Мислења
35.216
Поени од реакции
34.484
Одвај чекам да видам некое ново македонско филмче. :wink:

Значи најавени се 2 македонски филмови за во 2006-та. „Кајгана“ и „Коски“. 8)

За „Големата вода“ пак, многу ми е жал - ама уште го немам гледано!
Ме интересира дали сеуште игра во кино, ако може некој да ми ја даде таа информација. Секогаш си викав „има уште време, ќе го гледам...“ - ама никако не дојде време да го гледам.

Се надевам дека сеуште го има по некое од кинава... :?

Член од
10 јуни 2005
Мислења
3.399
Поени од реакции
19
вчера на МТВ го даваја КАКО ЛОШ СОН од Антонио Митриќески

интересно, интересно

Член од
23 февруари 2005
Мислења
2.460
Поени од реакции
44
Дали го гледал некој македонскиот филм ИЛУЗИЈА?
Има филмски фестивал па ќе го даваат во петок.
Прочитав нешто и ми изгледа интересно.

Еве за што се работи:

title Iluzija Mirage
section
Prespectives
county, year
language Macedonian
subtitles
Slovene, English
director Svetozar Ristovski
duration
104 min
screenplay
Svetozar Ristovski, Grace Lea Troje
cinematography Vladimir Samoilovski
music Klaus Hundsbichler
editing Atanas Georgiev
cast Marko Kovačević (Marko), Mustafa Nadarević (professor), Dejan Ačimović (Blaško), Nikola Djurićko (Paris), Nikola Hejko (Černobil), Vlado Jovanovski (Lazo), Martin Jovčevski (Levi)

Macedonia today. Everything is wrong in Marko’s family. His father is a compulsive drinker, his mother seems to have lost any kind of contact with the real world a long time ago, and his sister is an egoistic hussy who is only concerned with her own happiness. The situation at school doesn’t seem much better, either, as Marko is bullied by his schoolmates on a daily basis. The only person who gives him any hope is his teacher, who tries to convince him to start writing poetry. But the apparently sympathetic man turns out to be completely different from Marko expected.

Acid

Frontman
Член од
22 јануари 2005
Мислења
35.216
Поени од реакции
34.484
Првпат слушам за филмов.
Искрено и приказната не ми се допаѓа баш... Ми звучи како од некој ефтин филм од продукцијата на МТВ.

Дивајн

блаблабла
Член од
3 април 2005
Мислења
15.748
Поени од реакции
1.855
Стандард македонска приказна. Да не направат некој јак трилер случајно? Длабоко се извинувам, но ич не поштовам филмови од наши краеви. :pov:

Divider

Seraphim
Член од
24 февруари 2005
Мислења
27.337
Поени од реакции
3.062
Толку знаете!! А "Истрел", "Фросина", "Среќна Нова", "Црно семе", "Збогум на 20 век", "Тетовирање" и други. УметносТ!!

Дивајн

блаблабла
Член од
3 април 2005
Мислења
15.748
Поени од реакции
1.855
Garfield напиша:
Толку знаете!! А "Истрел", "Фросина", "Среќна Нова", "Црно семе", "Збогум на 20 век", "Тетовирање" и други. УметносТ!!
Прстите на раката не се исти, па не луѓето или вкусовите нивни ... је*и га:icon_roll :buum:

Divider

Seraphim
Член од
24 февруари 2005
Мислења
27.337
Поени од реакции
3.062
De gustibus et coloribus non disputantum. Точно, се сложувам струшка неверо што бога изневера за смртниците со поглед да ги умилиш.

Член од
23 февруари 2005
Мислења
2.460
Поени од реакции
44
humanoid напиша:
Дали го гледал некој македонскиот филм ИЛУЗИЈА?
Не успеав да го гледам филмот, но имаше добри критики за него, баш ќе се позаинтересирам дали некој го има откупено за редовно прикажување.

Туку се подготвува филм Папокот на Светот, според книгата на Венко. Не знам кој го режира, па ако има некој подетални информации, добредојдени се.

Acid

Frontman
Член од
22 јануари 2005
Мислења
35.216
Поени од реакции
34.484
humanoid напиша:
Не успеав да го гледам филмот, но имаше добри критики за него, баш ќе се позаинтересирам дали некој го има откупено за редовно прикажување.

Туку се подготвува филм Папокот на Светот, според книгата на Венко. Не знам кој го режира, па ако има некој подетални информации, добредојдени се.
Знам за тоа, го снимаа кај мене пред зграда - баш сега пред 1 недела. Се обидов да сликам, ама предалеку бев и не испадна ништо од фотките. :wink:

Член од
7 април 2005
Мислења
174
Поени од реакции
0
Режисер е Изи (Игор Иванов) а (скоро па сите ;) ) текстови за филмот можеш да ги видиш на Најди!.

humanoid напиша:

Струмикс

Еден...не го знаеш!
Член од
9 декември 2005
Мислења
13.811
Поени од реакции
3.346
Македонски филмови

Ваши коментари за македонски филмови.Почнувајки од најновите па назад низ историјата.Мене ми се допаѓаат Исправи се Делфина,Црно семе,Истрел,Балканкан,незаборавните Пред дождот и Прашина.....па и Републиката во пламен.

Што мислите вие за македонската кинематографија?

Ѕвер

Перфекционист
Член од
4 јануари 2006
Мислења
2.223
Поени од реакции
28
Site sto gi nabroja se odlicni no moj favorit e Tetoviranje :pehar: :je:

Kajgana Shop

На врв Bottom