Само доколку рајава и стопанството се глупи да плаќаат поскапо гориво на увозникот и дистрибутерот без да се побунат и да направат притисок за намалувањеРегулаторна вчера рече нема значајни промени на цените на дериватите. Така да Макпетрол ќе си ги потроши залихите без загуби.
Sho stori so lavinive. Sekoj den lavini. Pa pa pa...Евроспките берзи потонаа по веста од Кина, ќе видиме дали ќе стигне реакцијата денес до мсе, ако не утре лавина
De bre vo vreme ne internet odma se reagiraЕвроспките берзи потонаа по веста од Кина, ќе видиме дали ќе стигне реакцијата денес до мсе, ако не утре лавина
Pa so shorcevi ako si bil...Некој да препорача брокер. Лани сакавме да одиме во КБ пошо имам таму сметка ама ме вратија од банка и мене и сопругата не сме биле соодветно облечени![]()
Да погоди. Црни шорцеви со пламен и со бела рамбовка со кобра на грб и папучи од чик куманово.Pa so shorcevi ako si bil...
Да не биде после Дивидендите ЛЕТНА ЛАВИНА90 дена пауза на тарифите и простор за преговори. Лавината се одложува.
Ne spijam be decko, se mislam " dali site zeni se isti" i takvi problematikiСпаваш ли мирно инвеститору што има години и години искуство?? @lycku
Дали сега гледаш и разбираш дека воопшто не се разбираш од инвестирање? Можеш слободно да играш шах или пикадо.
Да имаше 2 грама мозок ке купеше нешто и ке научеше што пишувам. Сега седи со прстот во уста, предвидувајќи го следниот Армагедон.
Прегледај го приврзокот 448365
Najdobro ti e da pricekas onamu do kaj juli -avgust ke gi namalat ova proviziive ako levica dobie poddrska za nekoj predlog i toj period ke si imas i poniski akcii ne tolku napumpani osven ako ne se resi vojnava vo ukraina vo meguvreme.Pricekaj si barem na se da bides vo kar i vo provizii i vo cenaЗдраво на сите,
Можеби веќе има некој пишано/објаснето (во тој случај ако може само линк).
Сакам да почнам со почетни инвестиции од околу 4-5к ЕУР во некоја/и од компаниите на македонска берза на некој подолг период. Некако делот со индекс/ЕТФ за долг рок на ИБКР или Т212 да се инвестира ми е малце критичен а воедно и потребен ќе ми биде подолг период за истражување и надоградба со оглед на тоа дека не сум од браншата на економисти но пак од друга страна опциите за инвестирање се далеку поголеми.
Но со оглед на тоа дека странава е за македонска берза би бил благодарен барем и мал додаток од некој во однос на избирањето на куќа или брокеска фирма-банка, со оглед на тоа дека имам моментално т-сметка во тутнска банка.
Пример од НЛБ :
Прегледај го приврзокот 448369
Пред се во однос на трошоците кои ги наплаќаат брокерските куќи односно банки , кои од нив се докажани и со најмали провизии.
Планот би бил отварање на сметката , следење на компаниите и собирање на информации од секаков вид , одлучување и отварање на налог иако овој дел не ми е познат и не знам како функционира при процесот на добивањето на пристап до самата е-trader апликацијани процесирање понатаму.
Воедно заприметувам дека доста од акциите спрема вредноста и дивидените се делумно/ повеќе преценети овој период.
Можеби би одел на две до три компании стартно со цел на мала диверзификација.
Поздрав ценети Трејдери,