Македонска берза

Член од
30 декември 2007
Мислења
807
Поени од реакции
359
Регулаторна вчера рече нема значајни промени на цените на дериватите. Така да Макпетрол ќе си ги потроши залихите без загуби.

Член од
30 март 2018
Мислења
1.464
Поени од реакции
1.897
Регулаторна вчера рече нема значајни промени на цените на дериватите. Така да Макпетрол ќе си ги потроши залихите без загуби.
Само доколку рајава и стопанството се глупи да плаќаат поскапо гориво на увозникот и дистрибутерот без да се побунат и да направат притисок за намалување

Член од
1 февруари 2016
Мислења
332
Поени од реакции
313
Евроспките берзи потонаа по веста од Кина, ќе видиме дали ќе стигне реакцијата денес до мсе, ако не утре лавина

Член од
8 ноември 2012
Мислења
236
Поени од реакции
391
Некој да препорача брокер. Лани сакавме да одиме во КБ пошо имам таму сметка ама ме вратија од банка и мене и сопругата не сме биле соодветно облечени:)

Член од
28 јуни 2018
Мислења
839
Поени од реакции
1.021
Некој да препорача брокер. Лани сакавме да одиме во КБ пошо имам таму сметка ама ме вратија од банка и мене и сопругата не сме биле соодветно облечени:)
Pa so shorcevi ako si bil...

Член од
1 февруари 2016
Мислења
332
Поени од реакции
313
90 дена пауза на тарифите и простор за преговори. Лавината се одложува.

Член од
22 февруари 2024
Мислења
457
Поени од реакции
767
Спаваш ли мирно инвеститору што има години и години искуство?? @lycku

Дали сега гледаш и разбираш дека воопшто не се разбираш од инвестирање? Можеш слободно да играш шах или пикадо.

Да имаше 2 грама мозок ке купеше нешто и ке научеше што пишувам. Сега седи со прстот во уста, предвидувајќи го следниот Армагедон.

IMG_0928.jpeg

Член од
9 април 2025
Мислења
1
Поени од реакции
0
Здраво на сите,

Можеби веќе има некој пишано/објаснето (во тој случај ако може само линк).

Сакам да почнам со почетни инвестиции од околу 4-5к ЕУР во некоја/и од компаниите на македонска берза на некој подолг период. Некако делот со индекс/ЕТФ за долг рок на ИБКР или Т212 да се инвестира ми е малце критичен а воедно и потребен ќе ми биде подолг период за истражување и надоградба со оглед на тоа дека не сум од браншата на економисти но пак од друга страна опциите за инвестирање се далеку поголеми.

Но со оглед на тоа дека странава е за македонска берза би бил благодарен барем и мал додаток од некој во однос на избирањето на куќа или брокеска фирма-банка, со оглед на тоа дека имам моментално т-сметка во тутнска банка.

Пример од НЛБ :
1744231380062.png

Пред се во однос на трошоците кои ги наплаќаат брокерските куќи односно банки , кои од нив се докажани и со најмали провизии.

Планот би бил отварање на сметката , следење на компаниите и собирање на информации од секаков вид , одлучување и отварање на налог иако овој дел не ми е познат и не знам како функционира при процесот на добивањето на пристап до самата е-trader апликацијани процесирање понатаму.
Воедно заприметувам дека доста од акциите спрема вредноста и дивидените се делумно/ повеќе преценети овој период.
Можеби би одел на две до три компании стартно со цел на мала диверзификација.

Поздрав ценети Трејдери,

Член од
10 април 2013
Мислења
1.133
Поени од реакции
721
Спаваш ли мирно инвеститору што има години и години искуство?? @lycku

Дали сега гледаш и разбираш дека воопшто не се разбираш од инвестирање? Можеш слободно да играш шах или пикадо.

Да имаше 2 грама мозок ке купеше нешто и ке научеше што пишувам. Сега седи со прстот во уста, предвидувајќи го следниот Армагедон.

Прегледај го приврзокот 448365
Ne spijam be decko, se mislam " dali site zeni se isti" i takvi problematiki:D. IGNOR

Член од
20 декември 2021
Мислења
213
Поени од реакции
237
Здраво на сите,

Можеби веќе има некој пишано/објаснето (во тој случај ако може само линк).

Сакам да почнам со почетни инвестиции од околу 4-5к ЕУР во некоја/и од компаниите на македонска берза на некој подолг период. Некако делот со индекс/ЕТФ за долг рок на ИБКР или Т212 да се инвестира ми е малце критичен а воедно и потребен ќе ми биде подолг период за истражување и надоградба со оглед на тоа дека не сум од браншата на економисти но пак од друга страна опциите за инвестирање се далеку поголеми.

Но со оглед на тоа дека странава е за македонска берза би бил благодарен барем и мал додаток од некој во однос на избирањето на куќа или брокеска фирма-банка, со оглед на тоа дека имам моментално т-сметка во тутнска банка.

Пример од НЛБ :
Прегледај го приврзокот 448369

Пред се во однос на трошоците кои ги наплаќаат брокерските куќи односно банки , кои од нив се докажани и со најмали провизии.

Планот би бил отварање на сметката , следење на компаниите и собирање на информации од секаков вид , одлучување и отварање на налог иако овој дел не ми е познат и не знам како функционира при процесот на добивањето на пристап до самата е-trader апликацијани процесирање понатаму.
Воедно заприметувам дека доста од акциите спрема вредноста и дивидените се делумно/ повеќе преценети овој период.
Можеби би одел на две до три компании стартно со цел на мала диверзификација.

Поздрав ценети Трејдери,
Najdobro ti e da pricekas onamu do kaj juli -avgust ke gi namalat ova proviziive ako levica dobie poddrska za nekoj predlog i toj period ke si imas i poniski akcii ne tolku napumpani osven ako ne se resi vojnava vo ukraina vo meguvreme.Pricekaj si barem na se da bides vo kar i vo provizii i vo cena

Kajgana Shop

На врв Bottom