Македонска берза

Член од
5 април 2012
Мислења
8.152
Поени од реакции
8.946
Инаку СЈО троши годишно 4 милиони народни (НАШИ) пари годишно, а бројчаникот врти во место . .
СЈО е чист загубар
СЈО информира дека заплената на имотот на „Трансмет“ е во вредност од 459.952.842 денари готовина и движен имот од 427.138.000 денари.

B

Bafra

Гостин
Ајде жити мајка кажи како ЗК Пелагонија правела криминал ????
Наброј некој случај ???

Ајде кажи која е разликата меѓу ЗК Пелагонија и Здравје ??? Па тоа е едно те исто. ЗК Пелагонија е 100% сопственик на Здравје. И ако рикне ЗК Пелагонија рикнува и Здравје . Здравје е се под хипотека. 50+% млекото што го преработува Здравје е на ЗК Пелагонија.
А тие лепешки од кравите носат повеќе пари од самото млеко, ама не би те коментирал за да не се повредиш . . .

Банките своите 30 милиони евра без проблем ќе ги наплатат... Само мора во целина да го превземат. Дел да им фали ништо не прават.
Таму има . . .
22 милиона евра во биоцентрали.
20 милиони евра во фарми и молзалишта.
Млекара здраје.
10 милиони евра комбанји и трактори.
5 милиони евра зо земја околу Фас . . . незнам последна ситуација со таа фирма која е во сопственост на ЗИКот ???

Ни Камчев, ни Мијалков, ни пелистерка не би се откажале од ЗИКот ако не им виси ЗАТВОР над глава . . .

СЈО е вистинска напаст за економијата во МКД, ама комуњарите тоа не го разбираат. Но ќе го видат тоа догодина кога БДП ќе им биде пак НУЛА,1% . . . Ако мислиш дека некој бизнисмен ќе инвестира кога гледа како лесно затвораат други поголеми ѕверки... Се ќе биде закочено со години.
Зошто кога ги нашле тие тешки милионски сметки не ги заплениле, а луѓето не ги остават да ги работат бизнисите . . .
Ова е типичен бизнис напад полош од оној што го правеше Мијалков . . . ЗК Пелагонија е влогот.
Во Хрватска, Тодорич беше цела година во бегство во Лондон, го екстрадираа назат во Загреб и за некоја недела го пуштија дома со кауција од 1 милион ЕУР. А што не го направи Катица и СЈО истото . . . Нека им земат 10-20 милиони евра кауција и нека ги пуштат да работат . . . А и сите соработници им се суди од слобода . . .

http://rs.n1info.com/a437359/Svet/Region/Todoric-uplatio-milion-evra-za-pustanje-na-slobodu.html
https://www.telegraf.rs/vesti/jugosfera/2904844-slucaj-agrokor-12-saradnika-pusteno-da-se-brane-sa-slobode-ivica-todoric-ostaje-u-pritvoru
http://balkans.aljazeera.net/vijesti/ivica-todoric-pusten-na-slobodu

p.s.
Искрено мене најмногу ми одговара да се договорат, па ЗК Пелагонија да ја превземе некој друг газда.
Но интересно ми е кога гледам дека на некои им е подраго што Камчев и Мијалков се во затвор отколку портфолиото да им расте.
Малодушноста, лицемерието, лигавењето и пушењето нас ни се во менталитет вградени и затоа сме на ова дереџе . . .[DOUBLEPOST=1543063371][/DOUBLEPOST]И интересно ми е како некој комбинат кој имаше приходи под 20 милиони евра во 2011 година можеш реално да инвестираш над 60 милиони евра (се гледаат изградени се) и да украдеш 50 милиони ЕВРА во исто време . . .
Па тоа е земјоделски комбинат не е рудник за злато.
А има ли некој од овие експерти за Фамилијата, Здравје, ЗК Пелагонија што знае каде е седиштето на ЗК Пелагонија, Фармите, Здравје, Биоцентралите. Видел ли некој од вас барем нешто од тоа што ЗИКот поседува што вака гласно судите . . . .
И на крај има ли барем некој од вас една акција од ЗИКот што сте толку загрижени ????
Јас имав акции купени на времето 2007/8 , пред неколку месеци отидоа курбан (со загуба нормално), само двоцифрена бројка задржав, колку да се надевам. :D

Од кога го земаа "бизнисмениве" пола од површините што претходно се обработуваа не се обработени, а дел се продадени. Субвенции како и сите поголеми бизнисмени си лапаа на време и на жими мајка. Од фирми кои претходно ги снадбувале со разни репроматеријали обемот им е намален за повеќе од 50%, а нови немаат влезено во синџирот за набавки.
И јас сметав дека од земја не може да си во загуба (ако домаќински ја работиш нормално) арно ама ете се гледа колку и зашто.

Биоцентралите многу паметен потег, ама кој ти знае дали толку вреди нивната изградба или голем дел се префрлал во други фирми.
Како што кажа, солиден бизнис, ама кога имаат други намери и сопствениците и тие новите што фрлиле око јбг.

И најмистичното, како банките така лесно им давале кредити, кога знаеме колку се строги. Додуша слушнавме Хари како давал кредити кои нема потреба да го вратиш. Да не е финта на Хари како со Топлификација да се опари :sneaky: . Ти како акционер во КБ ете колку толку ќе си вратиш парите.

Катарци пред неколку години нели беа дојдени и се интересирале за земја. Ниту Џумајлија ниту Пелагонија им ја понудиле. Зашто да им ги нудат, кога одредена тајфа си лапа милиони од нив :cool:

Член од
6 октомври 2017
Мислења
240
Поени од реакции
150
Бев прозван, значи на банките извршувањето им е последна најлоша опција преку која многу губат, а добиваат само со редовно сервисирање на заемите или кредитите. За случајот со ТЕТО рекоа од финасиска најголем случај за финансиски криминал и перење пари од постоењето на државата до сега, така што работата никако не е завршена. Се знае кој како е вмешан па дали ќе оди во јавност ќе видиме. Ај толку за сега.

Последно уредено:
B

Bafra

Гостин
Бев прозван, значи на банките извршувањето им е последна најлоша опција преку која многу губат, а добиваат само со редовно сервисирање на заемите или кредитите. За случајот со ТЕТО рекоа од финасиска најголем случај за финансиски криминал и перење пари од постоењето на државата до сега, така што работата никако не е завршена. Се знае кој како е вмешан па дали ќе оди во јавност ќе видиме. Ај толку за сега.
Да, најлоша опција им е извршување. Ама на приватни имоти и нерентабилни бизниси. А кога имаш профитабилни бизниси како ТЕТО, ЗКП, ФЕНИ и кога имаш однапред познати купци, од кои ќе добиеш бонуси на страна е тогаш баш ќе побрзаат да се префрли сопственоста на нов газда. Или па да си сокриеш криминали, стечај, ликвидација и ајт терај си караванот со украдените/испрани пари.

Ти веќе со години пишуваш: ајт доста е за сега, ќе видите, парите само што не легнале итн итн, а во реалност имаш стечај. Па верниците бар имаат оправдување, твоето кое е сега ... Од една страна сам кажуваш најголем криминал до сега, а од друга страна ко да очекуваш некој да се обиде да го реши :toe:

Член од
6 октомври 2017
Мислења
240
Поени од реакции
150
Другар Финансиска за Декември најави објава на најголем случај со странска инвестиција, што не е јасно. Така е кој друг освен надлежните, треба да се решат покренатите постапки како што пишува во соопштението од ТПЛФ, тоа го знае и КБ и се ќе биде во ред, нели правна држава, НАТО, ЕУ.

Член од
20 јули 2016
Мислења
7.788
Поени од реакции
5.063
Sopstvenicite na akcii kako tplf, zkpo, stb i slicni, so godini moze da gledale izvestai i imale stotici sansi da izlezat. Sega nema placenje ili bile krajno neuki ili se nadevale na brz profit. I vo dvata slucai toa e recept za propast na sekoja berza. Zaludno komentari od tipot mnozinskiot sopstvenik e kriv, generalniot menager, vladata itn.

• Ми се допаѓа
Reactions: MSE
Член од
6 октомври 2017
Мислења
240
Поени од реакции
150
Така е во нормални околности, ама ајде најди извештај во кој ТЕТО планира одеднаш до сега невидено нешто сам да си предложи и сам прифати на крајно криминален начин отпис на дури 90% обврски према 50тина фирми ниту било, ниту ќе биде вакво нешто. Башка перењето пари. Законски не смее мнозинскиот сопственик да гласа за своите обврски ајде тогаш сите нека си ги отпишат обврските и супер. Има и куп други докази, фалсификати, лажни финансиски извештаи и слично. МСЕ клуч на врата.

Toma

Корона стронг
Член од
22 април 2014
Мислења
4.180
Поени од реакции
3.428
Другар Финансиска за Декември најави објава на најголем случај со странска инвестиција, што не е јасно. Така е кој друг освен надлежните, треба да се решат покренатите постапки како што пишува во соопштението од ТПЛФ, тоа го знае и КБ и се ќе биде во ред, нели правна држава, НАТО, ЕУ.
Да сигурно баш финансиска ќе објави нешто,
Го имаш независното судство кое прифаќа план за спас на ТЕ-ТО во кое давателите на кредити се крајно оштетени, да фанеа да се подели сопственоста во ТЕ-ТО спрема вкупниот долг, па натаму шо знаат нека прават,
ама независниот суд досуди стечај на Топлификација по барање на Битар за кредит кој доспеал во 2016г, а за тоа има заложено 2 акции во ТЕ-ТО.

Ниту финансиска ќе открие нешто ниту Топлификација ќе ја биде, решено е да ја нема повеќе нов газда ќе биде Битар (или кој и да е главната фаца).

Во ЗИК Пелагонија намирисаа дека сега е шансата да лапнат фирма за пола од вредноста и ќе гледат да ја искористат, тоа што небивало да се дели нема врска, да изгубат некој милион во време не е страшно, на крајот пак ќе си се состави синџирот.

Член од
18 јули 2009
Мислења
6.767
Поени од реакции
6.557
Еве го и Kire ultras се враќа на сцена во Комерцијална , купив денеска на 5.065 а продадов Стопанска на 1.250 (ќар сум тука 50 денари )

Нејќев да ми избега оваа по мене атрактивна цена на КМБ , не само по цена туку и по тргување апсолутно си доминира оваа година

За СТБ штета нема да фатам дивиденда но јбг КМБ ми е посигурна во иднина :)

Член од
10 април 2013
Мислења
1.120
Поени од реакции
715
продадов Стопанска на 1.250 (ќар сум тука 50 денари )
Koj ve laze da prodavate STB. za 5o den .dobivka- od toa 12 den. za provizija po akcija i ti ostanuva dobivka od 38den,a dividenda ke zemese 65den.neto.Ako ja stavis tuka i vlezna provizija ke ti ispadne dobivka od 25den. po akcija. Inaku i jas deneska si kupiv KMB. za prvpat.,dosega ja nemav vo portfolio.

Член од
11 јули 2017
Мислења
883
Поени од реакции
623
Jas dokupiv isto KMB ama ne prodadov STB ;) Ama uzivanje za oci e da vidis I raat da si kupis a ne na red da cekas

Член од
18 јули 2009
Мислења
6.767
Поени од реакции
6.557
Koj ve laze da prodavate STB. za 5o den .dobivka- od toa 12 den. za provizija po akcija i ti ostanuva dobivka od 38den,a dividenda ke zemese 65den.neto.Ako ja stavis tuka i vlezna provizija ke ti ispadne dobivka od 25den. po akcija. Inaku i jas deneska si kupiv KMB. za prvpat.,dosega ja nemav vo portfolio.
Никој не ме излажал , само ми се виде денес дека КМБ не оди веќе надоле и морав да реагирам на оваа атрактивна цена .

Да знам дека губам дивиденда од 65 денари но јбг немам во моментов други пари све ми е уложено на берза во Јануари све ми се во акции и морав да продадам за да купам ваму , СТБ како што гледам повеќе од 1.330 нема да отиде толку и е силата башка со најавена дивиденда !

Член од
11 јули 2017
Мислења
883
Поени од реакции
623
So vaka nelikvidno opstestvo a krizata samo navleguva ne ocekuvaj deka ke padnat dobivkite na bankite uste mnogu doooolgoooo.
Uste ako se dodade faktot sto narod saka poveke da zivee otkolku sto zarabotuva ova e raj na zemjata za banka :)
Ili umri ili plati ama mislam deka I da umres ke naplati bankata po polisa za osiguruvanje !!

Kajgana Shop

На врв Bottom