Македонска берза

Член од
26 март 2021
Мислења
68
Поени од реакции
102
Ајде едно прашање до по искусните во врска со присилниот откуп. Некои компании на MSE веќе имаат 95% или се блиску до овој процент. Таков е примерот со Шпаркасе - 96,55% еден сопственик, Стопанска Скопје- 94,64% е еден сопственик... Да не редам други...Теоретски гледано, секогаш може да побараа присилен откуп доминантните сопственици и да ги делистираат кога ќе поминат праг од над 95% ?

Член од
9 август 2006
Мислења
161
Поени од реакции
19
Здраво лаик сум со берзава па ме интересира, татко ми има некои акции во ОКТА, читам стигнале до 95% ,дали ќе изгубат од вредноста? како најдобро да се продадат преку брокер од банка или друг начин? фала

Член од
23 февруари 2019
Мислења
304
Поени од реакции
305
Здраво лаик сум со берзава па ме интересира, татко ми има некои акции во ОКТА, читам стигнале до 95% ,дали ќе изгубат од вредноста? како најдобро да се продадат преку брокер од банка или друг начин? фала
Нема да ја изгубат вредноста. Ако продаваш мораш преку брокер.

Член од
26 март 2021
Мислења
68
Поени од реакции
102
Ги пратам шпекулациите околу MTUR и имам мислење дека нема превземање таму . Доне не го продал кучата! Добра понуда која не може да се одбие за MTUR е 12.000 и плус денари по акција. Како може 25 милиони евра да е добра понуда кога MTUR во КЕШ ги има тие пари на сметка ? Каде е тука имотот од хотел Холидеј Ин , х. Турист Бест Вестерн , х. Карпош , х. Водно , х. Сарај , х. Белви , х. Бристол ,х. Јадран , Пивница ... Каде е во понудата цирка 50.000 акции ( педесет илјади акции со букви ) што компанијата ги поседува во KMB , во TNB , ALK , Цементарница ...
Превземање има терк , има процедура . Превземање беше тоа на ЗОИЛ , процедурата на превземање на SBT , повторувам процедурата е ОК за SBT. Написите на Фактор се чамче муабети за пред кооперација, а шпекулација не е криминал. До сега нема објава на берза со ЦЧИ за писмо со намери за превземање на MTUR .
МТUR не е Шабанска компанија па да ги прескокне процедурите и преку објава да не ги информира своите акционери ! Колку проценти од написите на т.н. новинар Зоран Божиновски се оствариле ??? Дека нешто се случува во компанијата , се случува . Акцијата е поликвидна , има повеќе гости во споредба со ковид пандемијата и енергетската криза. MTUR не краде струја ,како повеќето компании од услужните дејности во Скопје. Се случуваат блокови , трансакции , но писмо со намери за превземање како прв чекор до сега не е објавено ! Значи Доне НЕ ГО ПРОДАЛ КУЧАТА !

п.с. Компанијата ги има исплатено сите наследници што со денационализација се појавија во х. Бристол и има уредни дозволи за градба на нов хотел Бристол . Можеби е тоа причина за растот на акцијата на MTUR , а не написи на уличари и квазипортали !
Уште мислиш дека Дон Доне не го продал кучата????
Деновиве гледаме многу блокови како поминуваат, но далеку се од 12.000 ден колку што мислиш ти дека вреди акцијата.

Член од
1 јануари 2013
Мислења
43
Поени од реакции
24
Според податоците од берзата за последните 52 недели се истргувале 13 147 акции што е 3% од вкупниот број, не верувам дека се точни шпекулациите. И да купува дотичниот веке е акционер во КБ и други фирми така да секој сака да си ги инвестира своите средства во некоја добра компанија. А МТУР е итекако добра компанија да не речам функционира како инвестициски фонд.

Член од
1 февруари 2016
Мислења
288
Поени од реакции
232
Берзава тиња. Многу амплитуди на светските берзи, но се сомневам дека само тоа е причината. Или се чекаат извештаите. Пишете ваше размислување, малку барава да ја разбистриме

Член од
26 март 2021
Мислења
68
Поени од реакции
102
Интересна вест...само што не знам што е позадината на оваа кривична и кој ќе биде епилогот.

Член од
1 февруари 2016
Мислења
288
Поени од реакции
232
Интересна вест...само што не знам што е позадината на оваа кривична и кој ќе биде епилогот.
Глупости, какви се овие бројки и суми,, се стекнал со имотна корист од 600к денари,, ц ц ц. Инсајдерско влијание ако му докажат можеби ќе го реметат, но пред се мислам дека е буткање на колена во политичка кал

Член од
31 август 2017
Мислења
263
Поени од реакции
187
Mozda ispadna i dobro sto ne uspea paketot za prevzemanje ....
Ali staro/novive ke mora da go ispotat ga*ot da ja postavat sbt na linija vo nagorna nasoka na realna osnova ......will see

Член од
1 февруари 2016
Мислења
288
Поени од реакции
232
Ali staro/novive ke mora da go ispotat ga*ot da ja postavat sbt na linija vo nagorna nasoka na realna osnova ......will see

Како што гледам накај се движат работите, ништо чудно преземањето да е и намерно саботирано за друга банка да влезе како преземач - па сега тука не би ме изненадило во скоро време да слушнеме за гостин од Србија од тамошната Комерцијална Банка, или пак некој Маџарац, пошто вертикалата Скопје Бегиш Будим е новото Скопје Виена Брисел

Член од
26 март 2021
Мислења
68
Поени од реакции
102

Добро за кого??? За имателите на КМБ или СБТ?
Во КМБ сметаа дека ова е завршена работа ама домашен и чаршиски пазар не испаѓа секогаш исто. Еден куп служби во КБ беа ангажирани со месеци на синхронизација на превземањето/спојувањето ама сето ова падна во вода...
Коментарите дека вака може е и подобро звучат како приказната за лисицата и грозјето...

Член од
24 октомври 2024
Мислења
9
Поени од реакции
3
Дали некој има купувано акции од BIM sv.Nikole, акцијата моментално е 18000ден., а дивиденда редовно даваат околу 10% што не е малку, за 2023 е и повеќе, единствен недостаток што го гледам е дека не е ликвидна ?

Член од
26 август 2013
Мислења
172
Поени од реакции
178
Дали некој има купувано акции од BIM sv.Nikole, акцијата моментално е 18000ден., а дивиденда редовно даваат околу 10% што не е малку, за 2023 е и повеќе, единствен недостаток што го гледам е дека не е ликвидна ?
Не можеш да најдеш продажен налог, инаку има добри параметри акцијата, знам и за неколку заинтересирани поединци тука на форумот за нејзе☺☺

Kajgana Shop

На врв Bottom