Јас барем не гледам можност во овој момент за нова емисија на ХВ. Веќе најавија дека ќе ја вратат таа првата од 5 милиони евра со 9% камата, и дека ќе издадат нова со 2,5 милиони со 5%-6% камата во зависност од пазарните услови. Со тоа би имале сосема доволен капитал и коефицент за адекватност и за раст и за исплата на дииденди.Гледаме УНИсмукалка. Страв да се има е оправдано ако цената е ептен преценета или се наѕират скриени намери од типот на дивиденд трап што не е случај барем за првото оти беше пишано за тоа што ја крепи вредноста претходно. Друго што ми паѓа на памет на ваков контекст на работите по влез во индексот и ваков замав после 2 обврзници, да не видиме нова емисија на ХВ во 2023?
Не знам зошто некој пак се буни на форумов, кога бар за оваа акција на овде на неколку пати во детали беа аргументирани причините за потенцијалниот раст.
На пример после овој пост од 15 септември до 31 декември имало раст од 43% за помалку од 3 месеци.
Веќе на оваа цена веќе се вреднувани добивката од 2021 година и одлуката за првата дивиденда.TO THE MOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOON!!!
И јас можи ќе се пензионирам по објавава денес.
Тие што ме послушаа, дур тука трубев и се надмудрувавме за Блгрчета со здравје да си ги трошат парите и да си почастат една пијачка во наредна прилика.
Мојата порака до тие што имаат акции, во овој момент не ни помислувајте да продавате.
Очекувам дека ќе оди над 4.000 - 4.200 на околу 5% дивиденден принос во наредните денови.
Со таа цена и пазарна капитализација UNI ќе влезе во индекс. Тоа значи потреба од големи купувања од МБИ10 индексот, а free float е минимален.
Секоја наредна година добивката ќе е поголема, а со тоа и дивендендата.
И да ова е првиот знак за намерата за кревање на пазарната цена пред продажба. А продажбата нема да се случи под 1 или 1.2 од book, ако не и повеќе.
Сега некој може да направи релативно вреднување на UNI во однос на другите “дивидендни“ банки.
Од утре ќе почне во цена да влегува влезот на акцијата во МБИ10, а со крајот на месецот и со новите објавени финансиски извештаи ќе влегува и новата остварена добивка во 2022 и новата дивиденда. Така да според мене акцијата има многу добра веројатност да порасне уште 70% до крајот на годината.
Оваа панично купување во последните две недели (УНИсмукалката) беше само поради нејзината неверојатна потценетост во однос на акциите од секторот и во однос на сите други акции.