Македонска берза

Член од
10 декември 2008
Мислења
1.311
Поени од реакции
2.373
Гледаме УНИсмукалка. Страв да се има е оправдано ако цената е ептен преценета или се наѕират скриени намери од типот на дивиденд трап што не е случај барем за првото оти беше пишано за тоа што ја крепи вредноста претходно. Друго што ми паѓа на памет на ваков контекст на работите по влез во индексот и ваков замав после 2 обврзници, да не видиме нова емисија на ХВ во 2023?
Јас барем не гледам можност во овој момент за нова емисија на ХВ. Веќе најавија дека ќе ја вратат таа првата од 5 милиони евра со 9% камата, и дека ќе издадат нова со 2,5 милиони со 5%-6% камата во зависност од пазарните услови. Со тоа би имале сосема доволен капитал и коефицент за адекватност и за раст и за исплата на дииденди.

Не знам зошто некој пак се буни на форумов, кога бар за оваа акција на овде на неколку пати во детали беа аргументирани причините за потенцијалниот раст.

На пример после овој пост од 15 септември до 31 декември имало раст од 43% за помалку од 3 месеци.

TO THE MOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOON!!!

И јас можи ќе се пензионирам по објавава денес.

Тие што ме послушаа, дур тука трубев и се надмудрувавме за Блгрчета со здравје да си ги трошат парите и да си почастат една пијачка во наредна прилика.

Мојата порака до тие што имаат акции, во овој момент не ни помислувајте да продавате.

Очекувам дека ќе оди над 4.000 - 4.200 на околу 5% дивиденден принос во наредните денови.

Со таа цена и пазарна капитализација UNI ќе влезе во индекс. Тоа значи потреба од големи купувања од МБИ10 индексот, а free float е минимален.

Секоја наредна година добивката ќе е поголема, а со тоа и дивендендата.

И да ова е првиот знак за намерата за кревање на пазарната цена пред продажба. А продажбата нема да се случи под 1 или 1.2 од book, ако не и повеќе.

Сега некој може да направи релативно вреднување на UNI во однос на другите “дивидендни“ банки.
Веќе на оваа цена веќе се вреднувани добивката од 2021 година и одлуката за првата дивиденда.

Од утре ќе почне во цена да влегува влезот на акцијата во МБИ10, а со крајот на месецот и со новите објавени финансиски извештаи ќе влегува и новата остварена добивка во 2022 и новата дивиденда. Така да според мене акцијата има многу добра веројатност да порасне уште 70% до крајот на годината.

Оваа панично купување во последните две недели (УНИсмукалката) беше само поради нејзината неверојатна потценетост во однос на акциите од секторот и во однос на сите други акции.

Член од
16 јули 2021
Мислења
1.079
Поени од реакции
1.936
Јас барем не гледам можност во овој момент за нова емисија на ХВ. Веќе најавија дека ќе ја вратат таа првата од 5 милиони евра со 9% камата, и дека ќе издадат нова со 2,5 милиони со 5%-6% камата во зависност од пазарните услови. Со тоа би имале сосема доволен капитал и коефицент за адекватност и за раст и за исплата на дииденди.

Не знам зошто некој пак се буни на форумов, кога бар за оваа акција на овде на неколку пати во детали беа аргументирани причините за потенцијалниот раст.

На пример после овој пост од 15 септември до 31 декември имало раст од 43% за помалку од 3 месеци.

Веќе на оваа цена веќе се вреднувани добивката од 2021 година и одлуката за првата дивиденда.

Од утре ќе почне во цена да влегува влезот на акцијата во МБИ10, а со крајот на месецот и со новите објавени финансиски извештаи ќе влегува и новата остварена добивка во 2022 и новата дивиденда. Така да според мене акцијата има многу добра веројатност да порасне уште 70% до крајот на годината.

Оваа панично купување во последните две недели (УНИсмукалката) беше само поради нејзината неверојатна потценетост во однос на акциите од секторот и во однос на сите други акции.
За да акцијата продолжи да расне императив е банката пред се да продолжи да генерира раст на добивки QoQ, YoY како банките од секторот со кои ја компарираш. Потценетоста во се останато е само флоскула. Опкружувањето за тоа да, ветува, но да видиме од шо материјал е составен менаџментот. Ќе реитерирам, УНИ првин треба да си ја напише фундаментално домашната и нема да и се случи повторно срамна 2021 година кога не успеа да ја тицне најлошата година на земјава во понова историја (2020).Обврзницата како маркетиншки момент, МБИ10 составот и џамбо дивидендава паѓаат во вода без првото.
Мене друго ме загрижува. Инвеститорите тука се малце краткогледи и доколку не им се оправдаат очекувањата инстантно реагираат. Секојдневното билдање на рејтингот на УНИ може да падне како кула од карти доколку на пример очекувањата на менаџментот за раст од 70% се установи дека е неточна или пак доколку има идно назадување на растот (или да нема воопшто) на дивидендата. Истото се случи и со ТНБ за која пак јас мислам дека е најпотценета акција во секторот и чиј прајсинг од 30.000 денари пред една година вклучуваше очекувана дивиденда од 1800-1900 денари и раст на профитот од 30% и повеќе YOY . Никој не предвиде дека заради 15,16,17% стапка на адекватност на капитал ТНБ ќе ги ,,разочара'' акционерите со 700 денари и последично акцијата стана најголем лузер во цел корпус додека фундаментално растура во секоја смисла.

Последно уредено:
Член од
17 март 2022
Мислења
14
Поени од реакции
6
Среќна нова на сите, нека растат портфолијата, а ако некој си игра со цената на некоја акција и прави пари играјќи , нека му се алал парите.
П.С. И немојте да сте скромни со УНИ само до 6к

Член од
20 декември 2021
Мислења
204
Поени од реакции
232
Jas ne se nadevam deka ke ja otkupat taa od 5 mil a izdavaat druga od 2,5 mil,poverojatno e deka ke pomine rokot i ke plakaat po 11% kamata nesto slicno kako drzavava vo momentov samo zemi i pak zemi a ne vrati.Drzavava koga zema im pusta nesto sitno na penzioneri i socijala a UNI pusta dividenta i pak ke zemat i ednite i drugite samo rezultatite gi nema na videlina da si gi vratat glavninite tuku uste poveke tonat kon dnoto.Vo idno vreme ke vidime koj nasednal a koj specalil vo praktika samo narodot sekogas gubi.

Член од
10 декември 2008
Мислења
1.311
Поени од реакции
2.373
За да акцијата продолжи да расне императив е банката пред се да продолжи да генерира раст на добивки QoQ, YoY како банките од секторот со кои ја компарираш. Потценетоста во се останато е само флоскула. Опкружувањето за тоа да, ветува, но да видиме од шо материјал е составен менаџментот. Ќе реитерирам, УНИ првин треба да си ја напише фундаментално домашната и нема да и се случи повторно срамна 2021 година кога не успеа да ја тицне најлошата година на земјава во понова историја (2020).Обврзницата како маркетиншки момент, МБИ10 составот и џамбо дивидендава паѓаат во вода без првото.
Мене друго ме загрижува. Инвеститорите тука се малце краткогледи и доколку не им се оправдаат очекувањата инстантно реагираат. Секојдневното билдање на рејтингот на УНИ може да падне како кула од карти доколку на пример очекувањата на менаџментот за раст од 70% се установи дека е неточна или пак доколку има идно назадување на растот (или да нема воопшто) на дивидендата. Истото се случи и со ТНБ за која пак јас мислам дека е најпотценета акција во секторот и чиј прајсинг од 30.000 денари пред една година вклучуваше очекувана дивиденда од 1800-1900 денари и раст на профитот од 30% и повеќе YOY . Никој не предвиде дека заради 15,16,17% стапка на адекватност на капитал ТНБ ќе ги ,,разочара'' акционерите со 700 денари и последично акцијата стана најголем лузер во цел корпус додека фундаментално растура во секоја смисла.
Само со резултатите до крајот на 3 квартал UNI има подобар резултат од лани. Секоја добивка во 4ти квартал ќе биде зголемување. Ќе видиме колкава добивка ќе се направи во 4от квартал. Над 1 милион евра добивка во кварталот би било многу солидно, над 2 милиони евра би било фантастично.

Во најмала рака чудна ти е споредбата со ТНБ на 30.000 денари во однос на потценетост, кога во тоа време на таа цена таа се тргуваше речиси на 2 пати од книговодствена вредност.

Член од
16 јули 2021
Мислења
1.079
Поени од реакции
1.936
Само со резултатите до крајот на 3 квартал UNI има подобар резултат од лани. Секоја добивка во 4ти квартал ќе биде зголемување. Ќе видиме колкава добивка ќе се направи во 4от квартал. Над 1 милион евра добивка во кварталот би било многу солидно, над 2 милиони евра би било фантастично.

Во најмала рака чудна ти е споредбата со ТНБ на 30.000 денари во однос на потценетост, кога во тоа време на таа цена таа се тргуваше речиси на 2 пати од книговодствена вредност.
Со 1 мил. УНИ ќе биде 40% со два мил. 70% шо има разлика, поготово сеа коа 2 милиони се веќе предвидени за пеј аут кон акционерите уше пред да влезат. Трошок шо порано го немаше.

За ТНБ сега мислам дека е потценета со 1.3 p/b и конзистентниот раст не тогаш, контекстот со 30.000 ми беше во друг правец.

Последно уредено:
Член од
26 август 2013
Мислења
172
Поени од реакции
178
Дали ви ги дава процентуалните промени на еТrader во листа за следење?

Член од
20 декември 2021
Мислења
204
Поени од реакции
232
Jas ne se nadevam deka ke ja otkupat taa od 5 mil a izdavaat druga od 2,5 mil,poverojatno e deka ke pomine rokot i ke plakaat po 11% kamata nesto slicno kako drzavava vo momentov samo zemi i pak zemi a ne vrati.Drzavava koga zema im pusta nesto sitno na penzioneri i socijala a UNI pusta dividenta i pak ke zemat i ednite i drugite samo rezultatite gi nema na videlina da si gi vratat glavninite tuku uste poveke tonat kon dnoto.Vo idno vreme ke vidime koj nasednal a koj specalil vo praktika samo narodot sekogas gubi.
Posedniov kvartal ke odi za kamata na izdadenite obvrznici taka da ako podeli dividenta pa nisto nema da odkupi i ne veruvam za niv da ne ostavat zarabotka a vo prv red da gi stavat akcionerite:)

Член од
9 мај 2017
Мислења
352
Поени од реакции
635
Во новата година очекувам:
- УНИ да се искачи над 5К, и да исплати дивиденда во износ 50% од добивката за 2022
- ОКТА да почне да го користи продуктоводот, со што ќе намали голем дел од оперативните трошоци, и секако јас да натанкирам уште некои 500 парчиња од оваа акција
- потпишување на договорот за одбегнување на двојно оданочување со Грција, и конечно да се деблокира исплатата на дивиденда од СТБ
- сите колеги од форумот да имаат најмалку 15% поврат на вложените средства на МСЕ, и хејтерите конечно да го разберат постоењето на форумот како алатка за размена на информации, а не место за продавање курч

Среќна нова 2023 на сите, поголеми приноси и помалку нервози од 2022!!!

Член од
26 август 2013
Мислења
172
Поени од реакции
178
Не знам зашто али скроз антипатичен лик ми е CEOто на Реплек, дали некој од вас имал искуство со него? Ја имам мислено Реплек периодов како високо ризична за преокрет и купување, арно ама субјективното мислње за CEOто ме има одвлечено од намерата.

Член од
10 декември 2008
Мислења
1.311
Поени од реакции
2.373
Не знам зашто али скроз антипатичен лик ми е CEOто на Реплек, дали некој од вас имал искуство со него? Ја имам мислено Реплек периодов како високо ризична за преокрет и купување, арно ама субјективното мислње за CEOто ме има одвлечено од намерата.
1672829222581.png

Со ваква поставеност, се уште мислам дека не е расчистена работата од пред година - две

Член од
26 август 2013
Мислења
172
Поени од реакции
178
Малце пазарџиска математика:

Ако вредноста на фондот на КБ Публикум МБИ10 е околу 900милиона денара

1672908993143.png

И ако според новата методологија на индексот треба околу 2% да имаат во UNI

1672909102489.png

Дали треба да купат оклу 4.000 акции од UNI или скоро 1% од Банката? :)

Член од
10 декември 2008
Мислења
1.311
Поени од реакции
2.373
Малце пазарџиска математика:

Ако вредноста на фондот на КБ Публикум МБИ10 е околу 900милиона денара

Прегледај го приврзокот 361214

И ако според новата методологија на индексот треба околу 2% да имаат во UNI

Прегледај го приврзокот 361215

Дали треба да купат оклу 4.000 акции од UNI или скоро 1% од Банката? :)
UNI влегла во индекс со цената на 15.12.2022 од 3.300 денари. Со денешната цена би имала околу 10 милиони евра пазарна капитализација во free float. (Се минусира учеството на Бугарите од 73%).

Сепак за разлика од странските индекси каде вредноста и структурите се менуваат секој момент, изгледа кај нас структурите не се менуваат ни на месечно ниво, па ќе треба да се чекаат 6 месеци за да се зголеми учеството во индексот на 3% до 4%.

Kajgana Shop

На врв Bottom