Македонска берза

Член од
16 јули 2021
Мислења
1.080
Поени од реакции
1.937
Каква помпа се крена од вообичаен потег у пракса банка да подели дивиденда, Лелеј . Искрено ми е драго пошо малце фали да се раздвижи мудот и берзава. Затоа стојам на тоа никогаш да не се излага пошо вакви моменти не можеш да ги антиципираш и дур се наканиш отиде се у плафон.
Можам да замислам шо ќе се деси коа евеншли СТБ ќе подели дивиденда :uzi::) И Blizzard ќе го вратиме не само на форумов туку и на мсе :)

Нејсе, супер си е УНИ. Млада, средна, фраерска, иновативна банка без сериозна закана за поголемите банки и со маргинален дел во кредитен маркет шер. Овој погоре ме повикува да ставам бројки но нема да го направам тоа пошо субјективно бугарскиот банкарски капитал ми е сеуште за жал опскурен за разлика на пример од турциве фор инстанс. Во ова фаза и со овие цени можеби и јас повеќе би влегол во УНИ бидејќи се мали и имаат простор за раст компаративно со џамбо дивидендиве шо ги делка КМБ и 11 p/e.

Последно уредено:
Член од
1 февруари 2016
Мислења
310
Поени од реакции
268
Каква помпа се крена од вообичаен потег у пракса банка да подели дивиденда, Лелеј . Искрено ми е драго пошо малце фали да се раздвижи мудот и берзава. Затоа стојам на тоа никогаш да не се излага пошо вакви моменти не можеш да ги антиципираш и дур се наканиш отиде се у плафон.
Можам да замислам шо ќе се деси коа евеншли СТБ ќе подели дивиденда :uzi::) И Blizzard ќе го вратиме не само на форумов туку и на мсе :)

Нејсе, супер си е УНИ. Млада, средна, фраерска, иновативна банка без сериозна закана за поголемите банки и со маргинален дел во кредитен маркет шер. Овој погоре ме повикува да ставам бројки но нема да го направам тоа пошо субјективно бугарскиот банкарски капитал ми е сеуште за жал опскурен за разлика на пример од турциве фор инстанс. Во ова фаза и со овие цени можеби и јас повеќе би влегол во УНИ бидејќи се мали и имаат простор за раст компаративно со џамбо дивидендиве шо ги делка КМБ и 11 p/e.
Требаше да пишеш, човек најмногу греши кога се плаши да не згреши.

Член од
30 март 2018
Мислења
1.459
Поени од реакции
1.886
На оваа цена веќе УНИ има помал дивиденден поврат од КМБ и купувањето преминува во лудило. Меѓутоа, не ми е гајле ако некој си купува со сопствени пари и ги ризикува, туку се сомневам дека се купува со пари од фонд од втор столб со пари на идните пензионери.

КХВ на Нашата држава би требало да истражи дали имало фронтранинг, т.е. дали одредени поврзани лица претходно накупувале акции од УНИ со инсајдерско знаење дека Сава фондот цело време ќе ги купува и цената нема да паѓа, за сега по растот да им ги истоварат на идните пензионери. Со оглед на тоа дека посведочив на нивниот неморал при ситуацијата со ПКБ, ич не би ме зачудило тоа да го направиле и во овој случај. Може треба и пријава да пуштам, па КХВ нека си истражи дали е точно.

Член од
10 април 2013
Мислења
1.120
Поени од реакции
715
Fala Side Hustler.
Автоматски споено мислење:

Nikoj nejke da kupi MPT na ovaa valuacija ????
Kako da e najgolem zagubar,a ne kompanija megju prvite po ostvarena dobivka.

Последно уредено:
Член од
27 ноември 2020
Мислења
22
Поени од реакции
31
Deruze, mnogu mi e zal za tebe, ama bez zaebancii te mislam do kaj ke trolash...
Uni na 4100 ke ima ist povrat kako KMB
Placko
На оваа цена веќе УНИ има помал дивиденден поврат од КМБ и купувањето преминува во лудило.

Член од
10 април 2013
Мислења
1.120
Поени од реакции
715
Кој од тие си?
Da ti kazam pravo mislev da prodadam negde okolu 72000, ama sega na ovie ceni najverojatno ke bidam na kupovna strana za nekoe vreme.

Zatoa sto so ovie ostvareni rezultati i dobivka pogolema za 140% vo odnos nalani MPT ke ima P/E < 10 i narednata godina.

+ DY od 4.5% na ovaa cena.

Последно уредено:
Член од
10 декември 2008
Мислења
1.314
Поени од реакции
2.380

Разликата е што ова не е вообичаена дивиденда, туку Одлука за прва дивиденда. Со оваа Одлука си искажува Намера во иднина добивките остварени во годините што следат да се подделат со акционерите. И тоа за наши услуви е голема работа затоа што до сега беше неправедно многу потценета во однос на сите други банки затоа што не делеле дивиденда. Јас како инвеститор повеќе би сакал Банката да го прави она што го правеше до сега, т.е. користење на секоја добивка и префрлување во капитал, за да може да се зголеми капацитетот за кредитирање, но што да се прави кога пазарот и домашните инвестотири си сакаат дивиденда.

Мене ме изненади тоа што воопшто не протече информација, па и на денот пред објавата можеше да се купи колку што сакаш количина по цена од 2.800 денари, што е за цена која е само за 200 денари повеќе од минималната цена што ја имала акцијата во последните 365 дена. Се сеќавам добро дека кај СТБ 2-3 дена пред објавувањето на веста за првата дивиденда, цената се покачи од 400-500 денари со пазарни налози. Кај КМБ во слична ситуација ќе се покачеше пред месец дена, па на денот на објавата немаше да има никаква реакција.

Немам намера да враќам на кометари на Грим. Џабе е интелегентен кога зависта прави да изгледа тажно.

Член од
30 март 2018
Мислења
1.459
Поени од реакции
1.886
Немам намера да враќам на кометари на Грим. Џабе е интелегентен кога зависта прави да изгледа тажно.
Каква црна завист - па да сум сметал дека акцијата вреди повеќе негошто чини, сум можел да изнакупувам колку сакам помеѓу 2.400 и 2.800. Токму бугарскава и турската банка што даваат политички кредити за да ги зајакнат бизнисмените од соодветните заедници ќе бидат со најкатастрофални резултати кога ќе започнат да крахираат лошите бизниси. На мнозинските сопственици Бугарија ќе најде начин да им компензира, ама македонските пензионери и ситни инвеститори ќе останат со прстот во уста.

Не знам зошто северџанските инвеститори мислат дека компанијата е повредна ако исплаќа дивиденда, ама дури и по тоа ненормално мерило УНИ е попреценета од КМБ којашто е многу помоќна и постабилна.

Него многу побитно од сево ова е КХВ да истражи дали ти или тие поврзани лица сте купувале УНИ за сопствена сметка пред Сава да започне да купува. Лесно можат да пристапат до тие податоци и да проверат. Ситуацијата ептен ми смрди и можеби ќе откријат некаков висок финансиски криминал на штета на стотици илјади идни пензионери, па да имаат што да се пофалат пред странците во тие годишни извештаи

Kajgana Shop

На врв Bottom