Македонска берза

Член од
16 јули 2021
Мислења
403
Поени од реакции
612
Тука е разликата. Емоциите ја движат цената на краток рок а вредноста и квалитетот на хартијата од вредност на долг. Тоа во 2007 и 2008 беше се освен тргување на,,value''. Кога ќе пикираш добра акција со долгорочен потенцијален раст, најдобар тајмин да ја продадеш е НИКОГАШ. Освен во екстремни случаеви како на пример кога се работи за компанија која произведува автомобили а веќе е 21 век и некаде почнува производство на летечки машини.

Мене просто ме фасцинираат shareholder-ите рецимо на ПКБ. Компанија со толку добри резултати и параметри, со невиден потенцијал за раст. Абе храна ти е едноставно елементарна потреба, нема зијан. Од друга страна нахален Кутревски, неистргувано едно парче акција со години.
И си седат, следат и веруваат дека еден ден ќе биде подобро. И тој фамозен ден, истите ти мафтаат од кафана, си се частат со невидена капитална добивка и дивиденда пропорционална на истрајноста.

Мераци,
 
Последно уредено:
Член од
10 април 2013
Мислења
995
Поени од реакции
640
Тука е разликата. Емоциите ја движат цената на краток рок а вредноста и квалитетот на хартијата од вредност на долг. Тоа во 2007 и 2008 беше се освен тргување на,,value''. Кога ќе пикираш добра акција со долгорочен потенцијален раст, најдобар тајмин да ја продадеш е НИКОГАШ. Освен во екстремни случаеви како на пример кога се работи за компанија која произведува автомобили а веќе е 21 век и некаде почнува производство на летечки машини.

Мене просто ме фасцинираат shareholder-ите рецимо на ПКБ. Компанија со толку добри резултати и параметри, со невиден потенцијал за раст. Абе храна ти е едноставно елементарна потреба, нема зијан. Од друга страна нахален Кутревски, неистргувано едно парче акција со години.
И си седат, следат и веруваат дека еден ден ќе биде подобро. И тој фамозен ден, истите ти мафтаат од кафана, си се частат со невидена капитална добивка и дивиденда пропорционална на истрајноста.

Мераци,
Дали АЛК. и ТНБ. според тебе спаѓаат во акции кај кои најдобар термин за продавање е НИКОГАШ ???
 
Член од
16 јули 2021
Мислења
403
Поени од реакции
612
Дали АЛК. и ТНБ. според тебе спаѓаат во акции кај кои најдобар термин за продавање е НИКОГАШ ???
Апсолутно ДА.
АЛК ни е трејдмаркот на македонскиот бизнис. Неговата вредност сукцесивно расне 85 години ( не пазарната).
КМБ ни е најголема банка со актива од 2.3 биљони. ,, Дувлотo'' за инает добро ја раководи но и да подбацат некој иден период ќе се случи аквизација со брзина на светлината. КМБ ти е институција а не менувачница како Еуростандард, Уни,ТТК и други.
ТНБ исто така. Убаво омажена во групација што има банки во 7-8 држави. Резултати одлични ...

Доаѓаме до цената. Тука веќе се повлекувам. Скапи се бре у пм. Бар пред 1-2 години да го правевме муабетот.
 
Последно уредено:
Член од
10 април 2013
Мислења
995
Поени од реакции
640
Апсолутно ДА.
АЛК ни е трејдмаркот на македонскиот бизнис. Неговата вредност сукцесивно расне 85 години ( не пазарната).
КМБ ни е најголема банка со актива од 2.3 биљони. ,, Дувлотo'' за инает добро ја раководи но и да подбацат некој иден период ќе се случи аквизација со брзина на светлината. КМБ ти е институција а не менувачница како Еуростандард, Уни,ТТК и други.
ТНБ исто така. Убаво омажена во групација што има банки во 7-8 држави. Резултати одлични ...

Доаѓаме до цената. Тука веќе се повлекувам. Скапи се бре у пм. Бар пред 1-2 години да го правевме муабетот.
Za godina- dve od sega nema da ni se cinat tolku skapi. Znam od licen primer.ALK. prvpat kupiv 2015 na ~5000 i prodadov na 8000 mislejki deka e toa MAX. i deka e preceneta. Vtor pat kupiv na ~10.000 i mislev deka ja preplativ. Posle prodadov na ~12000 i bev zadovolen sto izlegov na taa cena mislejki deka povtorno e preskap.Sega planiram povtorno da ja vklucam vo portfolio ama ne planiram da prodavam poucen od prethodnite iskustva. KMB ista prikazna , dva navrati, prvpat kupuvana na 2.800.
 
Член од
16 јули 2021
Мислења
403
Поени од реакции
612
Браос бе друже, добродојде во грахамовото царство на value investing. Остај тинејџерите нека шпекулиурат.
 

Dar_Mak

ексцентрик
Член од
22 октомври 2010
Мислења
227
Поени од реакции
162
Мене просто ме фасцинираат shareholder-ите рецимо на ПКБ. Компанија со толку добри резултати и параметри, со невиден потенцијал за раст. Абе храна ти е едноставно елементарна потреба, нема зијан. Од друга страна нахален Кутревски, неистргувано едно парче акција со години.
Само уште ќе додадам и за неискористениот потенцијал да имаат квалитетна храна, а не отров кој на животно е грев да се даде! Ги боли стап тие похлепници за грижа и здравје на корисници и акционери, но има кој да им ја јаде радиоактивната паштета од 15 денари, па си кротат.
 
Член од
30 март 2018
Мислења
1.359
Поени од реакции
1.720
Само уште ќе додадам и за неискористениот потенцијал да имаат квалитетна храна, а не отров кој на животно е грев да се даде! Ги боли стап тие похлепници за грижа и здравје на корисници и акционери, но има кој да им ја јаде радиоактивната паштета од 15 денари, па си кротат.
Ако на Кутревци им е дојдено до влечење по судови, треба да тужат за јавно изнесување на вакви лаги и клевети за компанијата и нејзините производи
 
Член од
10 декември 2008
Мислења
1.025
Поени од реакции
1.609
Браос бе друже, добродојде во грахамовото царство на value investing. Остај тинејџерите нека шпекулиурат.
Инвестирањето во акцијата на KMB е се, само не value investing според Грахам.

КМБ ни е најголема банка со актива од 2.3 биљони. ,, Дувлотo'' за инает добро ја раководи но и да подбацат некој иден период ќе се случи аквизација со брзина на светлината. КМБ ти е институција а не менувачница како Еуростандард, Уни,ТТК и други.
,, Дувлотo'' може да се каже дека добро ја раководи цената на акцијата, но никако дека добро ја раководи банката. Со таа актива, менаџментот на СТБ, НЛБ, па дури и на „менувачницата“ УНИ, ќе направеа минимум бар двојно подобар резултат секоја година.
 
Член од
16 јули 2021
Мислења
403
Поени од реакции
612
Суштината на value кога ја бараш во банка свесен си дека инвестираш во легитимна лихварска институција каде каматите, провизиите и лихварското поведение во смисол на ,,принудна наплата преку шамари и бркање од дома'' се озаконети. Да пикиравме компанија за производство на мантили за попови, вредноста ќе ја баравме на друго место.
Е сеа, за прв човек на управното дувло имаш мангуп шо прошол и сито и решето. Лик дојден од Светска банка, транзициски хоштаплер, Премиер во референца и најбитно ВЛАВ. Власиве ти се сорта што ако нешо знаат тоа се парите, нешо слично како евреите. Поумни и подомаќини ги нема.

Шо знаат бугарскиве ,, Џ(Ј)ерусалема'' за банки, бар да речеше за ХАЛК (а ТНБ ти е друга прикаска и заслужува посебен осврт) ..

Раководењето на цената на акцијата е од суштинска корист за shareholder-ите и. Од купот тргаат бабачко парче за нив, дел секако за бонуси, маргинален дел за резерва и идни вложувања и симболичен дел за општествена одговорност и филантропија. И, И, и? Пак си пркосат со години. Најголема банка во ,,Северџанија'' ориентирана стриктно корпорејт а не како СТБ на пензиска геријатрија и кредити за електрични тротинети.
Јас можам да предложам велју компании како Адинг, Либерти и слични но страв ми е дека ќе не надживее нивното мафтање од тронот.
Затоа дај малку да убрзаме со правење пари... :нинџ:
 
Последно уредено:
Член од
15 февруари 2012
Мислења
387
Поени од реакции
429
Е сеа, за прв човек на управното дувло имаш мангуп шо прошол и сито и решето. Лик дојден од Светска банка, транзициски хоштаплер, Премиер во референца и најбитно ВЛАВ.
Дали на таков тип, како што го опиша Хари, би му дал пари на заем? :) ;):);)
 
Член од
16 јули 2021
Мислења
403
Поени од реакции
612
Он зема легално заем преку депозити, а принудно преку извршители.Сум му позајмувал 2010 коа беа каматниве атрактив :)
 
Член од
16 јули 2021
Мислења
403
Поени од реакции
612
Со купување на акции не му даваш пари на заем, освен ако не мислеше на штеден влог
Он зема легално заем преку депозити, а принудно преку извршители ? На што мислев поинаку, пусти јас?
 
Член од
30 март 2018
Мислења
1.359
Поени од реакции
1.720
Интересно како никој не ги коментира катастрофалните резултати на ОХБ. Французите (т.е. по ново Австријанците) се изгледа најнеспособни да заработат некој денар на северџанскиот пазар
 

Hub

Член од
3 мај 2017
Мислења
660
Поени од реакции
705
Интересно како никој не ги коментира катастрофалните резултати на ОХБ. Французите (т.е. по ново Австријанците) се изгледа најнеспособни да заработат некој денар на северџанскиот пазар
mislam deka e rano za da se vidi celata slika. ke mora da pocekame nekoj kvartal
 

Kajgana Shop

На врв Bottom