Македонска берза

Член од
30 март 2018
Мислења
1.459
Поени од реакции
1.886
Колкушто се сеќавам, у таа првата тура купување КМБ акции од шведскиот фонд, Гранит ги беше купил со кредит од Комерцијална. Еве и од пријавената имотна состојба на овој Колемишевски може да се дедуцира дека ги купил КМБ акциите у 2014. година на кредит, а најверојатно токму со кредит од КМБ:

ECoyaalUYAAmypK.png

Овие два примери се само капки во морето, а би се обложил дека има уште стотици вакви. Доколку сѐ ова е точно, а би се обложил дека е, тогаш е прекршен Законот за банки и за тоа некој мора кривично да одговара! Таа НБРСМ е зрела да влезе некое сериозно обвинителство таму и да не излегува едно месец дена без масовни апсења

Член од
18 септември 2012
Мислења
27
Поени од реакции
8
kako bi mozel da dobija pristap vo ovoj sistem so bid / ask po akcija?

vo momentov kupuvam akcii na MK berza preku KMB

Член од
18 септември 2012
Мислења
27
Поени од реакции
8
Мораш да побараш од нив пристап, мислам дека беше 600-700 денари месечно.

ситна риба сум за толкав износ да плаќам месечно, голема благодарност до сите што споделуваат во тој случај!

Член од
5 април 2012
Мислења
8.151
Поени од реакции
8.946
ситна риба сум за толкав износ да плаќам месечно, голема благодарност до сите што споделуваат во тој случај!
Некои даваат пристап бесплатно, мене во КМБ ми побараат пари па и јас немам пристап зошто сум "ситна" риба

Член од
1 март 2010
Мислења
7.888
Поени од реакции
14.440
Некои даваат пристап бесплатно, мене во КМБ ми побараат пари па и јас немам пристап зошто сум "ситна" риба
Бесплатен е основниот пристап, ама Комерцијална се заглавени во 2003. Менувајте брокер ако можете.

Член од
18 септември 2012
Мислења
27
Поени од реакции
8
da
Бесплатен е основниот пристап, ама Комерцијална се заглавени во 2003. Менувајте брокер ако можете.
preporaka?

Член од
2 мај 2020
Мислења
106
Поени од реакции
164
Прелистувајќи ВЕБ страници на неколку акционерски друштва што котираат на Македонската берза, сосема случајно, во рамки на рубриката соопштенија кај БЕТОН АД Скопје наидов на Одговори на прашања од акционери.

Претпоставувам дека, станува збор за прашања што некој од акционерите ги поставил на последното Собрание на акционери на БЕТОН АД Скопје, одржано на 29.07.2021 година. Браво за акционерот што го искористил законското право да постави дури 20 умесни прашања во врска со 10-тата точка од дневниот ред: Предлог одлуката за признавање на дополнителна награда на Претстедателот на Одборот на директори во која нема ниту образложение ниту конкретен износ колку изнесува предложената дополнителна награда.

https://www.seinet.com.mk/Default.aspx?lang=MK&docID=55831

Честитки и за БЕТОН АД Скопје што барем формално го испочитувал ставот 5 од член 391-б од Законот за трговските друштва, осоебно што има акционерски друштва кои ниту на самото Собрание ниту на својата ВЕБ страница даваат одговор на поставени прашања од страна на акционерите.

Бидејќи и после неколку пати читање на одговорите не успеав никакако да откријам колку изнесува предложената награда во БЛАНКО Предлог одлуката се обраќам за помош до сите форумџии: дали некој успеа да пронајде или да пресмета кој износ друштвото, еден убав сончев ден, ќе му исплати на Претседателот на одборот на директори?!

Член од
23 февруари 2019
Мислења
309
Поени од реакции
312
Честитки и за БЕТОН АД Скопје што барем формално го испочитувал ставот 5 од член 391-б од Законот за трговските друштва, осоебно што има акционерски друштва кои ниту на самото Собрание ниту на својата ВЕБ страница даваат одговор на поставени прашања од страна на акционерите.
Патетични одговори. Исто како и да не одговориле.

Член од
12 март 2009
Мислења
20.579
Поени од реакции
16.777
не успеав да купам Реплек пролетоска, а и рипна многу... Ова втора дивиденда е или Прва ???

За распределба на остаток од акумулирана добивка на РЕПЛЕК АД од 2020 година Со оваа одлука се утврдува распределба на добивката на Реплек АД Скопје за исплата на дивиденда во нето износ од 918,00 денари по акција, односно бруто износ од 1.020,00 денари по акција во вкупен бруто износ од 26.438.400,00. Распределбата ќе се изврши од акумулирана добивка за 2020 година. Последен ден на истргувани акции со право на исплата на дивиденда се утврдува на 05.10.2021 година, односно за прв ден на истргувани акции без право на дивиденда се утврдува 06.10.2021 година. Правото на акционерите за исплата на дивиденда ќе се утвр

Член од
2 мај 2020
Мислења
106
Поени од реакции
164
не успеав да купам Реплек пролетоска, а и рипна многу... Ова втора дивиденда е или Прва ???

За распределба на остаток од акумулирана добивка на РЕПЛЕК АД од 2020 година Со оваа одлука се утврдува распределба на добивката на Реплек АД Скопје за исплата на дивиденда во нето износ од 918,00 денари по акција, односно бруто износ од 1.020,00 денари по акција во вкупен бруто износ од 26.438.400,00. Распределбата ќе се изврши од акумулирана добивка за 2020 година. Последен ден на истргувани акции со право на исплата на дивиденда се утврдува на 05.10.2021 година, односно за прв ден на истргувани акции без право на дивиденда се утврдува 06.10.2021 година. Правото на акционерите за исплата на дивиденда ќе се утвр
Втора. Првата беше 2392 денари бруто.

Член од
11 јули 2017
Мислења
883
Поени од реакции
623
Еуролинк е веќе продаден. Го купи Граве. Таму КБ нема никаква врска.
Druze imotot na eurolink t.e. zaemot za zgrsdite ne e realiziran i mislam deka ke odi na baraban nad 10 miliona evra ako ne i poveke a tocno e biznisot na eurolink e kipem od grave no toa nema nikakva vrska so kreditot koj sto vlece rezervacija i mislam deka do kraj na godina ke se proknizi kako dobivka !!!
Автоматски споено мислење:

Тогаш стварно не ми е јасно што е основата за ваков раст на КМБ.Дивиденда слична како лани, короната прети со затварање на бизниси и останување на луѓето без работа,задолженоста 64% од БДП, од ЕУ ништо позитивно во врска со проширувањето....Ако е за тие 32 мил. што ги збори Мандрац ,тогаш МПТ очекува иста сума па цената никако да мрдне од 75000.
Kolku sto prometuvam i kaj MPT se zabrefta rabotsta mislam deka nekoj ima veke informacija poveke i samo prasanje na vreme e sepak doagaat izbori :)

Kajgana Shop

На врв Bottom