Македонска берза

Член од
20 септември 2011
Мислења
8.146
Поени од реакции
8.544
Брате Смрт (или слобода), да ти напоменам дека ова што го вршиш е класична берзанска шпекулација, и мислам дека ја вршиш со намера да се здобиеш со противправна имотна корист, што не е далеку од ајдутство и е за поздравување.

А околу Доу индексот, дали количеството на капитал кој се врти на берзата е ист сега, во 60-тите или во 1929?
Ако мислиш дали сакам Топлификација да пропадне - одговорот е да. Никој не направил толку штета на енергетиката во Македонија колку Топлификација. Ова последново што го направија - изградбата на ТЕ - ТО е врв на се. ТЕ - ТО ќе биде вечна „ ладна резерва “ слично како ТЕЦ Неготино. А сега треба да ја плаќаме во услови кога ни е неопходна струја и која ја увезуваме. Да „визионерите“, направеа централа на увозен јаглен ќе имавме и струја и парно и таа централа ќе работеше. Ама тоа се „ визионери “ , а не инженери - јагленот од увоз е повеќе од 4 пати поефтин од гасот увоз
За Дау индексот не ми е јасно следново.
Секоја акција го представува дел од имот на некое претпријатие. Ако некое претпријатие во 1990 вредело илјада долари, сега наводно вреди десет илјади. Зошто?

Stefus Corp.

Рационална Коза
Член од
22 август 2012
Мислења
2.097
Поени од реакции
1.821
Секоја акција го представува дел од имот на некое претпријатие. Ако некое претпријатие во 1990 вредело илјада долари, сега наводно вреди десет илјади. Зошто?
Еееее тоа е комплексно прашање. Има само еден точен одговор ама за жал во праска е речиси бескорисен а тоа е „Цена на компанијата ХХХ е толку колку што е бидејќи инвеститорите мислат дека инвеститорите мислат дека толку вреди компанијата ХХХ.“ Тоа е целата берзанска филозофија во една реченица.

Змејко и

Гледачот Дуле од Велес
Член од
10 април 2005
Мислења
1.103
Поени од реакции
1.419
За Дау индексот не ми е јасно следново.
Брате Смрт, количината на капитал не е иста сега и пред 100 години. Капиталот не се парите, туку производите и услугите кои се во оптек, парите се само ликвиден начин да се управува со нив. Во 1900 ИБМ правел прекинувачи и вредел $1000. Ама ете луѓето инвестирале во технологија, не само тие, туку цел свет и после 50 години направиле машина за пишување. Думале пак, напраиле компјутер, па уште малку и лаптоп. И така од $1000 ќе стигнеш до милион. Како што се зголемува количината на стоки и услуги на пазарот, се печатат пари за да се избегне дефлациска криза и затоа го добиваш целиот тој ефект.
Економијата не е зиро-сам гејм, во економијата најчесто сите добиваат, на слободен пазар. Този може многу да ти помогне во твојот крстоносен поход против парно, струја, зони и пајаци.

Член од
14 април 2013
Мислења
93
Поени од реакции
62
Количината на капитал не е иста сега и пред 100 години.
Економијата не е зиро-сам гејм, во економијата најчесто сите добиваат, на слободен пазар. Този може многу да ти помогне во твојот крстоносен поход против парно, струја, зони и пајаци.
Џабе му објаснуваш . Касно е за него . Побајаги е кинисан . Како прекинувачот од ИБМ од 1900 та е . Истата функција му останала укључи искључи . Нека е здрав и жив ама временската машина за него застанала во 1900 та.

Член од
11 април 2013
Мислења
65
Поени од реакции
39
О Д Л У К А
за утврдување на дивиденден календар
1. Датум на известување на Собрание на акционерите за годишна сметка за 2012 година е 24.04.2013 година.
2. Бруто дивиденда по акција по годишната сметка за 2012 година изнесува 60,00 денари и е 1,908 % од номиналната вредност на една акција.
3. Седницата на Собранието на акционери по завршната сметка за 2012 ќе се одржи на ден 15.05.2013 (беше одложено и се одржи вчера на 23.05)година.
4. Последен ден на тргување со право на дивиденда е 27.05.2013 година.
5. Прв ден на тргување без право на дивиденда е 28.05.2013 година.
6. Дата на пресек на книга на акционери е 30.05.2013 година.
7. Дивидендата ќе се исплаќа во пропишаниот законски рок.
8. Начин на исплата на дивиденда: преку трансакциските сметки на акционерите.
treba li da im se odnese nekakva dokumentacija ?

Член од
22 мај 2012
Мислења
109
Поени од реакции
34
Која е најмалата сума која би можел да инвестирам(колку за почеток да видам како тоа функционира) во акции,а без притоа да се посрамам од брокерот?

ceasar

надеж, страв и алчност
Член од
2 април 2009
Мислења
1.133
Поени од реакции
574
Која е најмалата сума која би можел да инвестирам(колку за почеток да видам како тоа функционира) во акции,а без притоа да се посрамам од брокерот?
pa zavisi od kolku kompanii sakas da kupis 1000 evra za od kompanija e za mene nekoj minimum ali moze i pomalku nema sram, toa ti e isto ko da stedis vo banka, kolku imas tolku :D

ceasar

надеж, страв и алчност
Член од
2 април 2009
Мислења
1.133
Поени од реакции
574
Stom promine presekot na pocetokot na Juni ke treba do odgovornoto lice za odnosi so investitori da dostavis kopija od licna karta i transakciska smetka. toa e se.
znam samo sega vo tplf nema kaj da se obratis, ako sakas da se javis na telefonite ti se javuvaat od balkan energy i ti vikaat nie sme razlicna firma :D. Web site-ot im e tesko sranje taka da ke treba licno da otidam posle presekot za toa si vo pravo

Член од
19 октомври 2012
Мислења
182
Поени од реакции
38
Ова со ТПЛФ значи дека можно е акцијата да порасне до 10 000 ????

Член од
10 април 2013
Мислења
1.118
Поени од реакции
714
Ve molam dali moze nekoj da mi dade nekakva analiza ili mislenje za akcijata na TEL.?Vredi li da se investira vo ovaa akcija i kakva idnina i predviduvate ?

Stefus Corp.

Рационална Коза
Член од
22 август 2012
Мислења
2.097
Поени од реакции
1.821
Ова со ТПЛФ значи дека можно е акцијата да порасне до 10 000 ????
Слушам за 54 денари нето дивиденда веќе се формирал ред пре МСЕ за да купуваат ТПЛФ по 10.000 денари...

Член од
19 октомври 2012
Мислења
182
Поени од реакции
38
Слушам за 54 денари нето дивиденда веќе се формирал ред пре МСЕ за да купуваат ТПЛФ по 10.000 денари...
Поарно некаква отколку никаква.
Оди стави ги парите во банка, па чекај камата.Смешни се каматите сега.

ceasar

надеж, страв и алчност
Член од
2 април 2009
Мислења
1.133
Поени од реакции
574
denes nema ni edna transakcija so tplf ko sto gledam a e posleden den za kupuvanje so pravo na dividenda, taka da verojatno od utre dopolnitelno ke padne akcijata, ali podolgorocno mislam deka ke ide nagore a i ke deli nekoi standardni dividendi od 3-4 % od vrednosta(kako alkaloid)

Член од
11 април 2013
Мислења
65
Поени од реакции
39
MTUR dali pocna da deli dividenda telefonot sto im e za kontakt nikoj ne se javuva veke dolgo vreme :D
--- надополнето: 27 мај 2013 во 17:12 ---
MTUR deneska ja podeli dividendata so sreka da gi trosite ;)

Kajgana Shop

На врв Bottom