Македонија поканета да се вклучи во Белене

Член од
9 октомври 2007
Мислења
1.126
Поени од реакции
24
Ќе се офајдат само мафијашите, а може и ти да се офајдиш ако ти платаат заработеното :vozbud: Имаш ли појма колку странски инвеститори дојдоа во Бугарија , им ги украдоа парите и си заминаа како насерени ?

Питање во Бугарскиот парламент :

-Господин премиер, как е положението, обшто взето ?
- Обшто взето всичко обшто вече е взето.
Не знам на кое “ заработено“ мислиш!? А, и јас сакав да те прашам тебе колку ти е заработката? Пошто, живееш во Бугарија,а гледам дека си доста активен и информиран, би те замолил да кажеш колку се странските инвестиции во Бугарија задните години. Особено по влезот на Бугарија во НАТ и ЕУ.

karan

бивш поет, плукач, вљубеник во слободата
Член од
31 мај 2006
Мислења
3.595
Поени од реакции
2.719
..замолил да кажеш колку се странските инвестиции во Бугарија задните години. Особено по влезот на Бугарија во НАТ и ЕУ.
Како тоа тебе ти помага, бе Канзурко...?
Јас шо сум 6 години во Бугарија немам ништо ќар од тоа, и ми е многу интересно како ти можеш да се дивиш на Бугарија шо успеала.... Убаво со среќа нека им е, но само нивно си е, и арно и лошо, тебе нема да ти дадат...
Ама тебе ќе ти помогне само ако почнеш да размислуваш како да направиш за себе и околу тебе добро.
Македонија треба да ја намали зависноста од соседите оти тоа може да биде опасно. Например како во случајот со Грција која почна да уценува со некакви посрани инвестиции. Еве Србија и покрај тоа шо ги пцуеме не презеде никакви економски мерки спрема Македонија ама можеше..Со соседите мораш да бидеш пријател и непријател.. Останатите можат да ти бидат безразлични.

Член од
9 август 2008
Мислења
781
Поени од реакции
40
Не знам на кое “ заработено“ мислиш!? А, и јас сакав да те прашам тебе колку ти е заработката? Пошто, живееш во Бугарија,а гледам дека си доста активен и информиран, би те замолил да кажеш колку се странските инвестиции во Бугарија задните години. Особено по влезот на Бугарија во НАТ и ЕУ.
Мислев на тоа заработено дека го добивааш од Бугарската влада за агитации овде. Инаку кога зборуваме за мојата заработка , таа е околу 20 000 фунти годишно плус бонуси плус кола и 28 дена годишен одмор. Барем така пише на договорот со JP MORGAN GROUP ( Веќе година работам на Лондонската берза ) Бугарија инаку не сум ја видел од скоро две години , ама знам како ја оставив пред за заминам па и читаам бугарски весници во интернет. Да ти дадам пример - пред месец дена четов дека во Благоевград е уапсена и осудена возрастна жена зошто украла кебапче за 40 стотинки од еден голем маркет. Читам и дека крадци утепуваат пенсионери да им ја украдат пензијата. А пред неколку месеци гледав на ТВ извештај на Станишев како се е подобрила економската положба на пензионерите и он кажуваше дека пред две години со една пенсиа можело да се купи 30 леба и 30 кофички кисело млеко , а сега можело да се купи и 10 пакети макарони вишок. И бидејки ги следам економските работи ќе ти кажам дека Буагрската борса во Софија го изгубила 70 % од капиталот за последната една година. Се надевам дека сум бил изцрпателен во молбата ти да одговорам за економскиот развои во Бугарија.

Du

Член од
26 октомври 2008
Мислења
176
Поени од реакции
4
Да инвестираш во Бугарија ти е исто како да играш лото. Шансите за добивка ти се исти.
List of countries by received direct foreign investments by the CIA World Factbook, in USD:

40 Romania 60,820,000,000.00 2007 est.

44 Greece 52,840,000,000.00 2007 est.

50 Bulgaria 33,910,000,000.00 2007 est.

57 Croatia 23,130,000,000.00 2007 est.

70 Serbia 11,950,000,000.00 2006 est.

73 Slovenia 10,410,000,000.00 2007 est.

85 Macedonia 2,405,000,000.00 2007 est.

https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/rankorder/2198rank.html

:tapp:

Член од
9 август 2008
Мислења
781
Поени од реакции
40
List of countries by received direct foreign investments by the CIA World Factbook, in USD:

40 Romania 60,820,000,000.00 2007 est.

44 Greece 52,840,000,000.00 2007 est.

50 Bulgaria 33,910,000,000.00 2007 est.

57 Croatia 23,130,000,000.00 2007 est.

70 Serbia 11,950,000,000.00 2006 est.

73 Slovenia 10,410,000,000.00 2007 est.

85 Macedonia 2,405,000,000.00 2007 est.

https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/rankorder/2198rank.html

Едно 90 % од тие пари што дошле во Бугарија се по програми на ЕУ и најголем дел од нив се украдени од мафијашите. Многу малку се обичните странски инвеститори кој ризикуваат да вложат пари во Бугарија. Секој добро знае дури дека дел од париве ЕУ ги запре за да не ги краде мафијата.

Du

Член од
26 октомври 2008
Мислења
176
Поени од реакции
4
Едно 90 % од тие пари што дошле во Бугарија се по програми на ЕУ и најголем дел од нив се украдени од мафијашите. Многу малку се обичните странски инвеститори кој ризикуваат да вложат пари во Бугарија. Секој добро знае дури дека дел од париве ЕУ ги запре за да не ги краде мафијата.
Всашност "програмите на ЕУ" не се дел од директните странски инвестиции. Кога збориме за ДСИ, станува збор само за приватната економска активност. Фондовите на ЕУ за Бугариjа за периодот од 2007 до 2013 година се општо 7 милиарди евро (http://epi-bg.org/epi_new/index.php?option=com_content&task=view&id=143&Itemid=139), а само во 2007 година Бугариjа имаше 5,7 милиарди евро директни странски инвестиции (http://www.econ.bg/news/article148269.html). Далеку си од вистинитоста, почитувани omopirin.

Член од
9 октомври 2007
Мислења
1.126
Поени од реакции
24
Мислев на тоа заработено дека го добивааш од Бугарската влада за агитации овде. Инаку кога зборуваме за мојата заработка , таа е околу 20 000 фунти годишно плус бонуси плус кола и 28 дена годишен одмор. Барем така пише на договорот со JP MORGAN GROUP ( Веќе година работам на Лондонската берза ) Бугарија инаку не сум ја видел од скоро две години , ама знам како ја оставив пред за заминам па и читаам бугарски весници во интернет. Да ти дадам пример - пред месец дена четов дека во Благоевград е уапсена и осудена возрастна жена зошто украла кебапче за 40 стотинки од еден голем маркет. Читам и дека крадци утепуваат пенсионери да им ја украдат пензијата. А пред неколку месеци гледав на ТВ извештај на Станишев како се е подобрила економската положба на пензионерите и он кажуваше дека пред две години со една пенсиа можело да се купи 30 леба и 30 кофички кисело млеко , а сега можело да се купи и 10 пакети макарони вишок. И бидејки ги следам економските работи ќе ти кажам дека Буагрската борса во Софија го изгубила 70 % од капиталот за последната една година. Се надевам дека сум бил изцрпателен во молбата ти да одговорам за економскиот развои во Бугарија.
Па и јас не те прашав колку заработуваш плата, туку екстра пари за антибугарска агитација на форумот.Само, не знам кој те плаќа. А, гледам и дека добро си го научил современиот македонски јазик. Нашите Македонци од Струмица, Делчево, Пехчево и другите источни градови можат вода да ти носат.На прашењето не ми одговори.

Член од
9 август 2008
Мислења
781
Поени од реакции
40
Па и јас не те прашав колку заработуваш плата, туку екстра пари за антибугарска агитација на форумот.Само, не знам кој те плаќа. А, гледам и дека добро си го научил современиот македонски јазик. Нашите Македонци од Струмица, Делчево, Пехчево и другите источни градови можат вода да ти носат.На прашењето не ми одговори.
Па ти сам замисли дали ми требат некој смрадливи 100-200 лв на месец за да агитирам по форуми. Погоре ти напишав кој ме плаќа чим незнаеш, ама за тебе си мислам дека јас знам кој те плаќа. А за јазикот не сум го учел во школо , бидејќи ми е мајчин јазик. Само го имам малце усовршено по моја желба. А тебе кој ти е Мајчиниот јазик ? Баш ми е интересно .

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
193
Покрај мафијата парите ги крадат и самите “инввеститори“ итоа во многу голем дел,далеку поголем од тоа што мафијата им зема процент за “перењето“,со кое ги прикажува тие пари како “инвестиции“.Слично беше со Белане кога сестрата на тогашниот премиер Саксабурговски беше обвинета за земање мито во износ од 60 милиони долари од Француска фирма за да биде одбрана да го работи тој проект.Фирмата беше одбрана,но никогаш не го заврши проектот Белане,со што почна 10 годишното “шиткање“ на нуклеарната електрана,па Белане стана бунар без дно.

Струмикс

Еден...не го знаеш!
Член од
9 декември 2005
Мислења
13.811
Поени од реакции
3.346
Христо, ме насмеваш ти мене нешто...Ние сме тука Македонци, а ти си...хммм...предавник...

Член од
9 август 2008
Мислења
781
Поени од реакции
40
Покрај мафијата парите ги крадат и самите “инввеститори“ итоа во многу голем дел,далеку поголем од тоа што мафијата им зема процент за “перењето“,со кое ги прикажува тие пари како “инвестиции“.Слично беше со Белане кога сестрата на тогашниот премиер Саксабурговски беше обвинета за земање мито во износ од 60 милиони долари од Француска фирма за да биде одбрана да го работи тој проект.Фирмата беше одбрана,но никогаш не го заврши проектот Белане,со што почна 10 годишното “шиткање“ на нуклеарната електрана,па Белане стана бунар без дно.
Па и јас тоа кажувам ама еве не ми веруваат дечкиве. Инаку најголем дел од вистинските инвестиции се во градење станови по црното море, ама сега со таа криза и тоа не бива. Моментално има станови дека се продаваат за 1 лев, под услов да го изплатиш и долгот кој е направен за градењето на станот, што е неколку пати поголем од реалната цена на изградениот стан. Во цел свет недвижностите им паѓаат цените па нај погодени од кризата се градежните фирми.

Du

Член од
26 октомври 2008
Мислења
176
Поени од реакции
4
Патем, за 2007 година Бугариjа е трет странски инвеститор во Република Македониjа:

Странските инвестиции во 2007 - 330 милиони долари
Макфакс

24.10.2008 13:08

Вкупните странски директни инвестиции во 2007 година изнесуваат 330,8 милиони долари и во однос на 2006 година бележат намалување од 19,9 милиони долари.

Ова се наведува во официјалниот податоци на Државниот завод за статистика, според кои најголема вредност на странските директни инвестиции има во секторот Финансиско посредување каде што се инвестирани 107,2 милиони долари.
Најголем инвеститор во изминатата година била Австрија со вложени 90,5 милиони долари, по што следуваат Словенија со 53,3 милиони, Бугарија со 45,7 милиони и Франција со 30,2 милиони.
Просечната бруто-плата по вработен во 2007 година во деловните субјекти со странски директни инвестиции изнесува 27,828 денари и покажува номинален пораст од 8,8 отсто во однос на 2006 година.
Вкупниот број на вработени во деловните субјекти со странски директни инвестиции споредено со 2006 година е зголемен за 1.655 вработени.

http://www.a1.com.mk/vesti/default.aspx?VestID=99256
Да споредиме. Во 2007 година Бугариjа имала 8,4 милиарди долари директни странски инвестиции, а Република Македониjа 0,3 милиарди.

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.499
Да споредиме. Во 2007 година Бугариjа имала 8,4 милиарди долари директни странски инвестиции, а Република Македониjа 0,3 милиарди.

А кој ја споредува БГ со МК?

Па вие сте во ЕУ, зошто не се споредувате со останатите ЕУ членки?

А Покемон?

Kajgana Shop

На врв Bottom