Македонија ке гради нуклеарка со Бугарија

Дали Македонија треба да учествува во изградбата на нуклеарната централа во Бугарија?

• Да

Гласови: 18 50,0%
  • Не

Гласови: 18 50,0%

• Вкупно гласачи
    36
Член од
1 мај 2005
Мислења
2.612
Поени од реакции
32
ај сеа прочитај си ги текстовите сам уште еднаш, и мани си шамар сам, шо се лажеш самиот, и ги лажеш другите...

да не праиме хидроцентрали, пошто треба да се праат брани (и со тоа вештачки езера кои веројатно ќе ја нарушат природната рамнотежа на флората и фауната...)

да праиме нуклеарка, каде брана е САМО еден од проблемите... :cuc: :pop:

ок си?

а шо е со мали хидроцентрали како дел од енергетскиот систем?

мали (мини) хидроцентрали, на планински реки, каде има доволно вода и доволно сила истата таа вода да придвижува турбини? и каде нема потреба да се праат големи вештачки акумулации...

или, не си платен да „мислиш” и за тоа?

Член од
1 мај 2005
Мислења
2.612
Поени од реакции
32
само шо мувите тука се Македонскиот Народ и Држава

сваќаш шо праиш?

свесен си?

и, размисли добро за одговорот...

можи некоаш и ќе те тужам, па и изјави на Кајгана можат да бидат земени како доказ...

ABC напиша:
Da treba da se izgradi edna brana koja ke se vika Cebren.Taa sekako ke se gradi vo nekoe idno vreme i ke ja snabduva Makedonija so 20-30% od potrebite spored moknosta.No toa e ushte eden plus za izgradba na Nukleus 3x3 zatoa shto akumulacijata na Cebren ke obezbedi tehnoloshka voda za ladenje na nuklearnite reaktori od Nukleus 3x3.Znaci daragi moj serdare "so eden udar ubivame dve muvi".

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
193
Mislish deka ce me fatish na "finta"?E serdarce,treba ushte mnogu furni da izedesh bratu.Pa jas nikogash ne sum rekol deka nema potreba od hidrocentrali.
Ako se sekavas od porano na edna slicna tema vo ekonomija,ti ukazav deka so hidrocentralite nema da se reshi energetskiot problem toj samo moze da se ublazi.A toa deka sum protiv hidrocentrali nema apsolutno nikakva vrska.ABC e za vistinski reshenija koj pokraj hidrocentralite(koj nema da bidat dovolno) saka da se izgradi nuklearka shto ke go reshi problemot za 50-100 godini,a ne za 5-10 godini povtorno da debatirame i da si ja traskame glavata od masa kako shto predlagash ti i nekoi drugi "ekologisti" na forumov.Pa vie samo se zanesuvate po "orlovite madinja' deka so hidrocentrali i so soncanici pa i veternici ke go reshime problemot so struja.Nema da se reshi nitu vo mal del onaka kako shto predlagate vie poznatite "ekologisti"!

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
193
I ke zaboravev da napomenam deka ti a i onie kako tebe mu prodavaat lazni nadezi na narodecot vo Makedonija koj mozebi i ke poveruva na vashite ludi idei za prodavanje na "vetar vo magla".

Член од
1 мај 2005
Мислења
2.612
Поени од реакции
32
на „финти” (контрадикторности, спротивни изјави) се фаќаш самиот...

нема потреба некој да те мести

и во право си...

уште којзнае колку фурни леб треба да изедам за да можам така „мазно” да лажам и тропам глупости ко тебе...

„нашите” (кој се тоа „ние”?) идеи се луди, затоа шо неќеме нуклеарки во наш двор

а ти си ми паметен, зато шо си продал душата на ѓаолот...

ајде бе...

оди закопај се

чпиун еден...

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
193
Abe sega site znaeme koj lazi,so piperkite od Mariovo.Ke se vratel toj od Germanija da odgleduva piper "zlatniot".Abe odi begaj pa dve godini se vrajkash i nikako da se vratish,ili toa ti sluzi da predizvikash sentimentalni porivi kaj nas koj se borime za korka leb i da ve zalime shto ne mozete da si kupite najnovo ferari oti na staroto neshto mu izblednala bojata.Izgleda Makedonija najmnogu strada od takvite kako vas koj izbegaa od sekojdnevnite problemi shto ne tishtat site vo Makedonija,pa sea aj ke se borime za toa onie vo stariot kraj nikogash da ne postignat da ziveat pristoen zivot za da imame so shto da im se falime na leto koga ke gi posetime i koga ke im se kurcime so noviot BMW ili Mercedes a mnogu pati i so Ferariot.Abe gi znam tie od taa "sorta" koj se "ekologisti","mirotvorci",a mnogupati i "borci" za pravda koj vikaat "od badja ura".Zato zlaten dojdi vo Makedonija pa pocni da ziveesh ovde ako imash muda i togash ostvari ja tvojata ideja za struja od "vetar vo magla",koja ke gi odrzuva vo zivot tvoite deca i na minus 30,a ne sega ovde da ni prodavash demagogija deka nie sme sakale da ja zagadime Makedonija ili deka ke sme imale nekakvi pari ako se zalagame da ja reshime energetskata kriza koja na site ni se zakanuva so unishtuvanje,dokolku ne ja reshime kako shto treba.

Член од
1 мај 2005
Мислења
2.612
Поени од реакции
32
се губиш

Сердарот е „зелен”

тоа подразбира и дека не возам кола

не ми е пријатно на желудникот деца да умираат во Ирак и на други места, а јас да прчам стојко...

иначе...

се губиш

член сум на Кајгана од мај годинава, и од тогаш реков дека тешко дека ќе успееме годинава да се вратиме, ама се надеваме...

и поарно за кодоши и чпиуни шо не сум таму...

радвајте се дури имате луфта... ама не ви остана уште многу

доста ми е од вас

и не само мене

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
193
E,pa ko ce se vratish ce te vidam sho heroj si,ili mozebi ce barash "borecka" za zelenite zaslugi.Vaka so kilometri podaleku,pa ne si vozel kola ili si clenuval vo nekaoja sekta kade ve ucat deka kolite se "gaolsko vrazule" a ne potreba,slabo fajde od vas.Zatoa dojdete vo Makedonija i spodelete ja seta ovaa ubavina.Ke mozete da se raduvate na nedostigot od voda za pienje,ke si uzivate vo smrznuvackite prostorii na minus 20 a psiholoshki ke se toplite od televizorite shto ke vi crkaat od nedovolno napon vo elektricnata mreza i komjuterite koj ke vi se restartiraat sekoj pet minuti od pad na naponot.Tuku mozebi vie zelenite ne upotrebuvate i takvi komunikacijski sredstva zatoa shto toa e sepak zagaduvanje na okolinata.
Abe ve biva vas "strancite" za prodavanje demagogija,nema shto epten ste "uvezbani".Samo ne bi znael koj e pogolem "cpijun",dali vie ili nie?

Carlito Brigante

Хаусмајстор
Член од
5 ноември 2005
Мислења
844
Поени од реакции
8
А бе АБЦ, и не е така лошо тука.
Сега не знам каде живееш, прав си дека постојат села со Амерички стандард(110 Волти) ама тоа е мал дел.
Конкретно Струмица го реши поголемиот проблем со падовите на напон за само 2 години. Села кои што до пред 2 години имаа 130 волти сега го имаат номиналниот напон. Ама во тие места за кои што раскажуваш ти не се баш загорени за компјутери.
Второ, да хидро потенцијалите не ни се исти со швајцарските. Прав си. Прав си и дека немаме доволно вода да го покриеме дефицитот од енергија. Зборувам за трговија со еколошки и неколошки добиена енергија. Зборувам за регулациона и потрошувачка енергија. Зборувам за 2:1 kWh/kWh.
Зборувам за транзит пренос од кој ќе се земаат добри пари.
И пак ќе се согласам, сето тоа не го покрива дефицитот, туку го ублажува додека да почекаме да се сменат малце работите. Македончето секогаш работите ги плаќа двапати. Зошто и овојпат.

Carlito Brigante

Хаусмајстор
Член од
5 ноември 2005
Мислења
844
Поени од реакции
8
А бе @Сердаре. Шо е финтата ви прилепци стално шо зборите за кодоши и чпиуни.
Не сум видел друг во Македонијава така да го мачат кодоши...
Ова е сериозно прашање.

Член од
1 мај 2005
Мислења
2.612
Поени од реакции
32
a јас зборам за растеретување на „централистичкиот” начин на снабдување со струја

не само во Германија постојат веќе градчиња кои што произведуваат доволно електрична енергија за своите потреби и да функционираат БЕСПРЕКОРНО!

и ај погодете од каде добиваат струја?

сончеви колектори, бинго...

градење на мали ИСПЛАТЛИВИ хидроцентрали во СВОЈ ангажман, НИКАКВИ словенци (водата да им ја дајме, имате ум вие бе?)

проширување на употребата на соларната енергија во домаќинствата и малостопанството, и колку што е можно, и во делови на индустријата (шо и така ја немаме...)

шо си запнал нуклеарка па нуклеарка

оди фати мотика таму...

Член од
1 мај 2005
Мислења
2.612
Поени од реакции
32
Carlito Brigante напиша:
А бе @Сердаре. Шо е финтата ви прилепци стално шо зборите за кодоши и чпиуни.
Не сум видел друг во Македонијава така да го мачат кодоши...
Ова е сериозно прашање.
не сум прилепец, Битолчанец сум некако... човек, Македонец...

објаснав во една прилика...

размислувакји за начинот и содржината на кои абц тука изнесува некои работи, сериозно ме наведуваат на помислата дека е платен од некого да „пробива идеи“

нема да е ни прв ни последен пат...

жално, ама вистинито

Член од
1 мај 2005
Мислења
2.612
Поени од реакции
32
ABC напиша:
E,pa ko ce se vratish ce te vidam sho heroj si,ili mozebi ce barash "borecka" za zelenite zaslugi.
хехе

а бе никако да се „откачиш” ти :)

и се во даб годиш

и пензија одбив

ми беше веќе понудена за моето учество во војната од 1991...

не се гордеев со тоа, па уште пари да земам...

уште нешто за мене?

да отворам топик?

не сум член на никаква секта, само можам да мислам

ти смета?

се обидов со факти да те разубедам дека нуклеарка не е паметно решение за Македонија

ти сакаш брат некому да му „наместиш” консесија на 20-30 години за нуклеарка во МК...

ашколсун

да речиш ај ние да напрајме некако, да запниме машки, ќе те вервам дека е со добри намери, ко шо пробваш да „продајш”

ама јок брат

ти консесија 30 години, после „ќе ни останела нуклеарката, и луѓето ќе се топлеле во меѓувреме...”

ајде бе

да не им стани само жешко...

исто изнесов дека местото кое ти го замислуваш за таа твоја нуклеарка, лежи во Срцето на Мариово, регион со ОГРОМЕН, ама НЕИСКОРИСТЕН
капаците, кого ти пробваш да го претставиш како „мртов”, можи НАВИСТИНА да биди искористено за добивање на електрична енергија, ама БЕЗ нуклеарка...

ти БЕЗ да ме прашаш за контра-аргументи, или идеи, само лаеш и лаеш

пробваш со ефтини навреди и провокации да ги исмееш тие што ти противречат (не само мене...) и да „наведеш” вода накај твоја „воденица” на еден ефтин перфиден начин...

сето тоа, ко шо реков, ме наведува да помислам дека си или ЛУД, или „чпијун”

зато, мисли шо прајш

најдобронамерно

не сакам ја зло никому, ниту пак имам некаков интерес од то шо го прам

седам тука ко идиот, наместо да одам да спијам, и ти велам, и тебе и на секого

Нуклеарка НЕ НИ ТРЕБА

ниту во Бугарија, ниту во Мариово

ако не можеме веќе да ги сопреме, тогаш сигурно дека не треба да им даваме пари

да си глеаме ние чарето поинаку

Член од
10 јуни 2005
Мислења
3.399
Поени од реакции
19
де бре уште мајка шо не си окаравте ебаго....
многу лично си ги сфајчате работиве, дај и двајцата по еден туш мавнете, едно кафенце и продолжете го муабетов....

Член од
1 мај 2005
Мислења
2.612
Поени од реакции
32
нема гајле бе, не сум љут, него се чудам шо не сваќа :)

премногу филмој има глеано :baeh:

него ај, можи во спиење ќе му помине

има капацитет, ама во погрешна насока го турка

а на државата и на народот им треба секој паметен :)raz: )

Kajgana Shop

На врв Bottom