Лукоил како можен инвеститор во Македонија

Статус
Затворена за нови мислења.

Мистичен

Човек
Член од
23 јануари 2005
Мислења
13.578
Поени од реакции
1.097
Вицепремиерот Јорданов, рече дека се почнати разговорите за доаѓање на "Лукоил" во земјава, а целта на Владата била да се зголеми конкурентноста, продажбата и квалитетот на нафтени продукти. На средбата, исто така, била разгледана и можноста за развивање бизнис-план за модернизација на фабриката ОХИС. "Нашиот концепт е на "Лукоил" или на некои други потенцијални инвеститори да им ги обезбедиме сите услови за развивање бизнис-план со кој ќе се модернизира и зацврсти пазарот на ОХИС како приоизводител. Тоа ќе значи ново производство и нови вработувања", рече Јорданов. Тарасов по средбите во Владата, отиде на разговори во "Макпетрол", а потоа и во ОХИС каде што остварил петнаесетминутна средба со првиот човек на компанијата, Јорго Ќука. За влезот на "Лукоил" на домашниот пазар се зборува веќе подолго време. Првично компанијата имаше намера да го купи "Макпетрол" за што било преговарано и на владино ниво, но нашиот дистрибутер се заштити со изјавите кои ги потпишуваа вработените, кои се инаку сопственици на компанијата. Најновите информации пласирани од владини извори беа дека интерес постои за купување на ОХИС, а дека во тој случај државата ќе одобри локации за изградба на нови бензински пумпи. Засега се планира ОХИС да се продаде во пакет, а ако дојде до договор за купување, тоа ќе се направи по пат на директна спогодба бидејќи "Лукоил" е бренд. Според владини извори, иако со рускиот гигант се разговара веќе три години, овој пат, наводно, Владата била решена да даде максимална поддршка тој конечно да влезе на нашиот пазар.
 

isabelle

ненадјебива
Член од
25 јануари 2005
Мислења
140
Поени од реакции
1
Dobro aj lukoil neka investira , nek ni prai vijadukti i neka nie bideme produktivni i si zarabotime bar plati .
Ama ke dojde li denot i nie da si najdeme taka nekoja poskapana drzavicka od nas i ja cicame ???
zasto nie negde ne investirame i praime investment on a long term..
sho cekame? pa ene go kaj e Turkmenistan..valjda tamu mozeme da dobieme nekoj dogovor pa Beton da im gradi stanchinja, leptokarii za eftini pari (ko sto sme poznati po eftinocha i fusheraj) ...

sve sve ama dodeka ne si najdeme nie mifki zemjicki za ebavanje - NISTO ne bidue
aj
cao
i do slednoto slusanje
doviduvanje:)
 

Мистичен

Човек
Член од
23 јануари 2005
Мислења
13.578
Поени од реакции
1.097
Изабел, има голема разлика помеѓу инвестиции и "да лапнеме некој договор за работа" како што велиш ти:)
Инаку околу ОХИС сакам да кажам некој збор.
Пред неколку години светскиот гигант од областа на хемијата и козметиката Schwarzkopf & Henkel (Solea, Fa, Palette, Taft, Persil, Bref и еден куп познати производи од овој светски гигант) пројави интерес да го купи ОХИС и да го претвори во најголема фабрика во Источна Европа за неговите потреби. Ова го кажувам бидејќи работев во Шварцкопф и Хенкел-Македонија. За оваа понуда не се слушна ни глас во јавноста. Така му одговараше на некој од ОХИС кој сакаше да си остане на позицијата плашејки се дека ке ја изгуби. Македонија изгуби огромна инвестиција.
Тоа што го изгубивме ние, го искористија Србите. Шварцкопф и Хенкел лани ја купија Мерима Крушевац (нејзин најпознат производ беше бебешкото сапунче ако ви текнува од детството, она комуњарското ама доброто, кога ке го помирисам ми се вракаат куп спомени од детството). Сега Мерима-Хенкел е производител на сите детергенти, средства за домакинство и др. на Хенкел кои се најпродавани во Европа заедно со прозиводите на Procter & Gamble.
Имавме убава понуда, ја избркавме, сега молиме да го купат ОХИС, го ставаме како бајат атачмент на други понуди.
Поентата на муабетов е јасна.
 
Член од
25 јануари 2005
Мислења
165
Поени од реакции
3
gospodine Misticen ako citas Angliski citaj koi se lugeto od LUKOIL vo Politika i Vesti na forumov....:))))
 
Член од
21 февруари 2005
Мислења
101
Поени од реакции
1
neznam mnogu za ekonomija....zosto e dobro nekoj od stranstvo da ni go kupi OXIC?
 

Мистичен

Човек
Член од
23 јануари 2005
Мислења
13.578
Поени од реакции
1.097
Лимунче, немора да се разбираш од економија, доволно е логиката да ти работи за да ја сватиш поентата.
Стави ги на кантар домашните лузери и фејк бизнисмени и од другата страна стави ги луѓето кои се светски лидери во козметиката и хемијата.
 
Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom