Локација за изградба на куќа во Скопје

Член од
2 септември 2005
Мислења
90
Поени од реакции
11
Орман има школо, Кучково не, во Орман одат децата или во Даме Груев и Ново село. И тоа ни беше едно од прашањата. Во Сопшиште живеат кумовите наши, на сопругот пријател од детство, зимо одење во Сопиште мене искрено ми е смрт, па секој ден тоа да го праам, не фала. Тоа калови, тоа снегови, мразови, не фала. Јас како дете сум живеела во Пржино, сеуште имам таму куќа која не ја користам бидејќи не ја сакам, а и моментално Пржино е таков хаос од изграденост и нула сообраќајна култура, не фала.
Сообраќајната инфраструктура секаде е проблем. Имам забележано дека во “старите“ населби проблемот е уште поголем бидејќи на местата на старите куќи или бараки се изградени многу поголеми објекти кои ја гушат постојната инфраструктура до ниво на неодржливост. Во комбинација со безобразно високи цени, тие населби ги тргам од листата.

Веќе имам прифатено дека не постои идеален избор, свесен сум дека секоја локација има предности и недостатоци.

Мене ми е многу важно во близина да има основно училиште и автобуска линија до центар. Затоа Сопиште сеуште го оставам во листата.

Го отпишувам Волково заради хаотичната инфраструктура и загадениот воздух и од иста причина ги отпишувам и населбите кои се во рамниот дел на скопската котлина - Трубарево, Илинден и сл.

Вниманието сеуште го задржувам на Радишани а би сакал да дознаам повеќе за Пинтија и Драчево. Секоја друга идеја за локација со пристапни цени е добредојдена.
 
Член од
26 август 2019
Мислења
225
Поени од реакции
502
Сообраќајната инфраструктура секаде е проблем. Имам забележано дека во “старите“ населби проблемот е уште поголем бидејќи на местата на старите куќи или бараки се изградени многу поголеми објекти кои ја гушат постојната инфраструктура до ниво на неодржливост. Во комбинација со безобразно високи цени, тие населби ги тргам од листата.

Веќе имам прифатено дека не постои идеален избор, свесен сум дека секоја локација има предности и недостатоци.

Мене ми е многу важно во близина да има основно училиште и автобуска линија до центар. Затоа Сопиште сеуште го оставам во листата.

Го отпишувам Волково заради хаотичната инфраструктура и загадениот воздух и од иста причина ги отпишувам и населбите кои се во рамниот дел на скопската котлина - Трубарево, Илинден и сл.

Вниманието сеуште го задржувам на Радишани а би сакал да дознаам повеќе за Пинтија и Драчево. Секоја друга идеја за локација со пристапни цени е добредојдена.
Волково е многу чист воздухот, имаме пријатели таму одиме за викенд редовно, прекрасно е. Ама имаат лоша патна инфраструктура, многу улици без асфалт, дупки, калови, нема кај да прошеташ дете, да истрча, плацовите ги делат на 300кв и што во 300кв ќе направиш за дете?! Бевме на ум и во Верина да земеме стан, ама не е тоа тоа, свет изолиран од надворешноста а таа пак иста. Сега имаме двор од скоро 1000кв, направивме парк надвор да ужива дете и нашите утре задутре... Ваму школото пак не ни е одма до нас, ама ни е на 4мин возење, секако сме во кола цел ден и ќерката на сопругот е во ова школо и некако ни одговара. Имаш природа над тебе и околу тебе, имаш цивилизација близу тебе и град на 10мин возење. А да, сообраќајот е секаде лом!
 
Последно уредено:
Член од
15 јануари 2008
Мислења
3.651
Поени од реакции
6.561
Волково е многу чист воздухот, имаме пријатели таму одиме за викенд редовно, прекрасно е. Ама имаат лоша патна инфраструктура, многу улици без асфалт, дупки, калови, нема кај да прошеташ дете, да истрча, плацовите ги делат на 300кв и што во 300кв ќе направиш за дете?! Бевме на ум и во Верина да земеме стан, ама не е тоа тоа, свет изолиран од надворешноста а таа пак иста. Сега имаме двор од скоро 1000кв, направивме парк надвор да ужива дете и нашите утре задутре... Ваму школото пак не ни е одма до нас, ама ни е на 4мин возење, секако сме во кола цел ден и ќерката на сопругот е во ова школо и некако ни одговара. Имаш природа над тебе и околу тебе, имаш цивилизација близу тебе и град на 10мин возење. А да, сообраќајот е секаде лом!
Има преубави локации за куќи во околина на Скопје ама има и голем проблем со поврзаноста и функционалноста на локацијата. Типичен пример е Бардовци...Има убави локации ама и катастрофална поврзаност со градот. Ако имаш било какви активности со деца треба да си такси-превозник поголемиот дел од денот. Што понатаму кога и од Трнодол почнаа да се селат луѓево заради катастрофалниот пристап до населбата штом ќе падне снег.
 

Диле Јоргачев

Одделение за заштита на народот
Член од
3 април 2017
Мислења
6.677
Поени од реакции
17.369
Има преубави локации за куќи во околина на Скопје ама има и голем проблем со поврзаноста и функционалноста на локацијата. Типичен пример е Бардовци...Има убави локации ама и катастрофална поврзаност со градот. Ако имаш било какви активности со деца треба да си такси-превозник поголемиот дел од денот. Што понатаму кога и од Трнодол почнаа да се селат луѓево заради катастрофалниот пристап до населбата штом ќе падне снег.
Ако ти е Бардовци пример за неповрзаност со градот од каде до центар се стига за 10-15 минути пешки,тогаш имаш проблем.Ти треба да живееш со стан или куќа залепена од сите страни со школи,градинки,болница,трговски центар.Или у ситимол да купиш дуќан и у стан да го претвориш :D
 
Член од
15 јануари 2008
Мислења
3.651
Поени од реакции
6.561
Ако ти е Бардовци пример за неповрзаност со градот од каде до центар се стига за 10-15 минути пешки,тогаш имаш проблем.Ти треба да живееш со стан или куќа залепена од сите страни со школи,градинки,болница,трговски центар.Или у ситимол да купиш дуќан и у стан да го претвориш :D
Па токму тоа ми е поента со Бардовци...Колешкава живеее таму и парадоскот е во тоа што е блиску ама има лоши автобуски линии. Постојано разнесува деца. Ти би пуштил девојче од 13 години пешки да оди накај Бардовци? Јас имав среќа да си најдам локација за куќа во Тафталиџе, не сум залепена со никого, има многу зеленило и тивко е како да не си блиску до било која улица...
 

Диле Јоргачев

Одделение за заштита на народот
Член од
3 април 2017
Мислења
6.677
Поени од реакции
17.369
Па токму тоа ми е поента со Бардовци...Колешкава живеее таму и парадоскот е во тоа што е блиску ама има лоши автобуски линии. Постојано разнесува деца. Ти би пуштил девојче од 13 години пешки да оди накај Бардовци? Јас имав среќа да си најдам локација за куќа во Тафталиџе, не сум залепена со никого, има многу зеленило и тивко е како да не си блиску до било која улица...
Држи и овој муабет али јас познавам 10тина луѓе таму што купија имот и направија куќи,никој ми се нема пожалено.И јас за малку ке купев плац
 
Член од
15 јануари 2008
Мислења
3.651
Поени од реакции
6.561
Држи и овој муабет али јас познавам 10тина луѓе таму што купија имот и направија куќи,никој ми се нема пожалено.И јас за малку ке купев плац
Па и јас за малце таму ќе купев плац ама ме премислија во последен момент.
 

Диле Јоргачев

Одделение за заштита на народот
Член од
3 април 2017
Мислења
6.677
Поени од реакции
17.369
Па и јас за малце таму ќе купев плац ама ме премислија во последен момент.
Тафталиџе стана градилиште,Дебар Маало ке биде за 10тина години.Од тој аспект пре би земал у Бардовци,е сега за деца Тафталиџе е боље
 
Член од
15 јануари 2008
Мислења
3.651
Поени од реакции
6.561
Тафталиџе стана градилиште,Дебар Маало ке биде за 10тина години.Од тој аспект пре би земал у Бардовци,е сега за деца Тафталиџе е боље
Да, ама тоа се деловите кај што се бараките... Тие сеуште ги зимаат со релативно нормална цена. Инвеститор за зградиче не зима куќа од 400.000еур. Еден карши мене ја продава 500.000еур незавршена. Ама е факт дека има делови кои се веќе страшни. Делот околу Коменси веќе е Дебар Маало...
 

Диле Јоргачев

Одделение за заштита на народот
Член од
3 април 2017
Мислења
6.677
Поени од реакции
17.369
Да, ама тоа се деловите кај што се бараките... Тие сеуште ги зимаат со релативно нормална цена. Инвеститор за зградиче не зима куќа од 400.000еур. Еден карши мене ја продава 500.000еур незавршена. Ама е факт дека има делови кои се веќе страшни. Делот околу Коменси веќе е Дебар Маало...
Мене ми е приватноста на прво место.Другар купи стара куќа у Ајватовци и пошто е баеги зафатен со кеш направи што да ти кажам,од базени,топла бања за зимно време на отворено,теретана...да не набрајам.Најблиската куќа е на 300-400метри.Можеш ако сакаш си седиш пиштол гол у двор без никој да те гледа,тоа е бесценето.Кога се вратив у куќата у Влае а има 450м2 двор се осекав како у затвор.Наредна цел ми е плац у Стопански Двор од 1200м2 подалеку од другите куќи,и ниска приземна куќа.
 
Член од
26 август 2019
Мислења
225
Поени од реакции
502
Мене ми е приватноста на прво место.Другар купи стара куќа у Ајватовци и пошто е баеги зафатен со кеш направи што да ти кажам,од базени,топла бања за зимно време на отворено,теретана...да не набрајам.Најблиската куќа е на 300-400метри.Можеш ако сакаш си седиш пиштол гол у двор без никој да те гледа,тоа е бесценето.Кога се вратив у куќата у Влае а има 450м2 двор се осекав како у затвор.Наредна цел ми е плац у Стопански Двор од 1200м2 подалеку од другите куќи,и ниска приземна куќа.
Немаш план за градење во Стопански, џабе ќе гледаш. Само Волково, Кучково и Орман.

Кога веќе планираш да вложиш сума пари во градба на дом итекако е важна местоположбата. Ако сме пензионери ќе се зденеме у Маврово у викендица и ајт, ама сме млади, здрави, прави и способни за работа и создавање, сеуште немаме заедничко дете а во план ни е да се реализираме како родители во идните 2 години на било кој начин, тој има дете од претходен брак кое наскоро ќе поминува повеќе време со нас и навистина и многу важна поврзаноста бар со основните компоненти на урбан живот. Ако се решиш да бидеш натуралец и да ја произведуваш храната и да ти биде тоа на некој начин и работа и хоби, пеки, и у планина ќе живееш, доволно е да имаш струја и вода, ама ќе дојде ред деца да заминат во школо, ајде средно и факултет веќе можам и во интернат или во стан да го пратам да живее, ама од 1 до 9 како? Ние сме градски луѓе кои целиот свој живот го поминале во Скопје и не можеме да се замислиме да живееме на друго место освен во Скопје. Ок е и Маврово секој викенд или на зима, Берово, Охрид, Дојран, се е ок, ама мене работата ми налага до 7 до најмалку 7 попладне да сум во град, во тие 12 саата можеби можам да претрчам до дома да видам дете, да оставам тоа што сум испазарела успат, да завршам обврски, ама ако живеам во Ајватовци тешко. Затоа моментално Водно ми е ОК.
 
Последно уредено:

Диле Јоргачев

Одделение за заштита на народот
Член од
3 април 2017
Мислења
6.677
Поени од реакции
17.369
Немаш план за градење во Стопански, џабе ќе гледаш. Само Волково, Кучково и Орман.

Кога веќе планираш да вложиш сума пари во градба на дом итекако е важна местоположбата. Ако сме пензионери ќе се зденеме у Маврово у викендица и ајт, ама сме млади, здрави, прави и способни за работа и создавање, сеуште немаме заедничко дете а во план ни е да се реализираме како родители во идните 2 години на било кој начин, тој има дете од претходен брак кое наскоро ќе поминува повеќе време со нас и навистина и многу важна поврзаноста бар со основните компоненти на урбан живот. Ако се решиш да бидеш натуралец и да ја произведуваш храната и да ти биде тоа на некој начин и работа и хоби, пеки, и у планина ќе живееш, доволно е да имаш струја и вода, ама ќе дојде ред деца да заминат во школо, ајде средно и факултет веќе можам и во интернат или во стан да го пратам да живее, ама од 1 до 9 како? Ние сме градски луѓе кои целиот свој живот го поминале во Скопје и не можеме да се замислиме да живееме на друго место освен во Скопје. Ок е и Маврово секој викенд или на зима, Берово, Охрид, Дојран, се е ок, ама мене работата ми налага до 7 до најмалку 7 попладне да сум во град, во тие 12 саата можеби можам да претрчам до дома да видам дете, да оставам тоа што сум испазарела успат, да завршам обврски, ама ако живеам во Ајватовци тешко. Затоа моментално Водно ми е ОК.
Нема план ама има начин ;) Ние веќе направивме куќа во Стопански,сега втора посаглам барам :) со поголем плац и асфалтиран пат
 
Член од
30 ноември 2011
Мислења
881
Поени од реакции
505
Далеку подобро е решение куќа во Железара, Маџари, Ченто, одколку Стопански и Волково според мене.
 

Диле Јоргачев

Одделение за заштита на народот
Член од
3 април 2017
Мислења
6.677
Поени од реакции
17.369
Далеку подобро е решение куќа во Железара, Маџари, Ченто, одколку Стопански и Волково според мене.
Тролаш или сериозно ова?
 

Kajgana Shop

На врв Bottom