Не ни треба ВИ...
Некој требаше само да ја затегне презапослената државна администрација да си ја работи работата за која е платена!
Компјутеризација се врши бар последниве 20 години. Поврзување, дата-бази и онлајн услуги, последниве 10год!
Дали осети некакво подобрување во услугите?! И зошто не?!
300 000 души се административци напикани од Курто, Мурто и Али Баба со 40-те разбојници!
Од нив реално пола се вишок! Тоа дури и широкоградо земено...
За сите тие државата плаќа (натпросечни) плати, и придонеси кои секако се "из шупљег у празно"!
Имаме: цури задолжени да стискаат копчиња у лифт, тетки кои пијат 5 кафиња и си пазарат за работно време, имаме љоптари кои не се ни појавуваат на работа а зимаат плата, триста агенции меѓу кои и таква за нуклеарна безбедност (I kid you not!) кај што се куцаат само ради реда дека дошле неписмените на работа...
Имаш училишта со 7 ученика и 12 наставници! На секој шеф по тројца координатори!
Имаме се, а работата незавршена, или траљаво во најдобар случај!
Највеќе полицајци по глава на жител, а криминалот цвета! (плус типично комунистички, со бенефициран стаж, се пензионираат на макс 50год со огромни пензии, ама друг муабет е тоа)
150 000 такви се вишок во системот! А добар дел од нив се пензионираат, и допрва ќе се пензионираат.
Продуктивност 0, нула, zero, nada
За тоа време, обичниот работник се цеди на максимум, зошто никогаш не е доволно за приватните газди! А реално тоа се луѓето кои и вистински придонесуваат и го одржуват трулиов систем!
Младите кои треба да бидат иднина и потпора на системов, нормално дека не се глупи некој да ги експлоатира за беспари, и си бегаат!
Ако веќе треба да р'мба, ќе р'мба у Германија за 2000+€ плата.
И ти
@мкд владе ми велиш кусоглед сум?
И подобро да сум и да не гледам, оти тоа што не чека во блиска иднина ни најмалку не е сјајно..
П.С. у Ј.Кореа веќе тестираат ВИ да ги замени наставниците, а ние имаме класови со 12 деца во внатрешноста!
Таков сооднос наставници-ученици ни во Норвешка нема! Писа тестовите а и реално сами гледаме... бетон неписмени генерации!