Што ги спречува нашите ценети, искусни и професионални полицајци да лажираат казни?
Било што дека добил казна, “казнетиот“ не треба да потпише! Како ќе докаже некој дека уствари не добил казна?
па еве неколку работи штои ги спречуваат:
1. ако тебе ти пишат и ако ти се жалиш, па ако мене ми пишат, па јас се жалам итн... ќе ги фатат еден ден и ќе останат без работа. што мислиш, зошто тие би си ја ризикувале работата, за да направад приход за државата, ако нема основ?
2. најчесто се по двајца, па треба да лажат, а тука секоаш е прашање - ако јас излажам, а тој не излаже - ќе ме фатат
3. би требало и да се чесни, ако веќе се нафатиле да одржуваат ред и мир.
инаку, потпишал - непотпишал, неговиот збор е поверодостоен од твојот, со оглед дека тој е држава. може да те спаси само некој доказ, како алиби или како сведок, АКО стварно било така. или добар адвокат, кој се знаее со судијката, па да поминеш со опомена.
секако барај соочување, за да му се напише во биографијата дека возач се жалел на него.
мене ми се деси такво нешто пред 10 години и мислев ќе терам правдини, па отидов САМ на суд. и судијката му поверува нему (а јас не возев ни 60, а тој напишал 110). убаво ми викаа да одам со адвокат и да барам соочување, ама јас се инатев дека правдата ќе победи. е не победи... потоа ми рекоа да се жалам на апелационен, ама немав време и си платив 3000 денари.