Кучиња скитници

Ваше мислење:


  • Вкупно гласачи
    567
Член од
28 март 2006
Мислења
16.860
Поени од реакции
10.223
Едно прашање, од каде тоа дека кучиња ги искасапиле сите пајки? Имало сведоци, виделе што се случува, видел некој дали кучињата ги искасапиле пајките?
според тебе кој ги искасапил поточно изгризал?
 
Последно уредено:

Mr.MisteryMan

Шарлатан по природа
Член од
4 март 2017
Мислења
90
Поени од реакции
45
според тебе кој ги искасапил поточно изгризал?
Не знам, не можам да кажам тоа кој и што направил, само мене лично не ми изгледа дека кучиња го направиле тоа. Кога кучињата се гладни, сигурно нема да ги искасапат пајките и да ги остават, туку ќе ги изедат. А доколку имаат беснило и се агресивни, тогаш веројатно и ќе ги распарчиле, но нема со сигурност само да ги удават и да ги остават. Не дека нема шанса пајките да биле нападнати од кучиња, само не ми изгледа возможно затоа што се оставени некои од пајките живи колку што успеав да видам од видеото. Секогаш постои и можност да биле нападнати и од некое куче на несовесен сопственик, па сега да се вадат на уличните кучиња. :)
 

аллександар

Вечно ненаспан
Член од
5 мај 2006
Мислења
7.242
Поени од реакции
2.310
Не знам, не можам да кажам тоа кој и што направил, само мене лично не ми изгледа дека кучиња го направиле тоа. Кога кучињата се гладни, сигурно нема да ги искасапат пајките и да ги остават, туку ќе ги изедат. А доколку имаат беснило и се агресивни, тогаш веројатно и ќе ги распарчиле, но нема со сигурност само да ги удават и да ги остават. Не дека нема шанса пајките да биле нападнати од кучиња, само не ми изгледа возможно затоа што се оставени некои од пајките живи колку што успеав да видам од видеото. Секогаш постои и можност да биле нападнати и од некое куче на несовесен сопственик, па сега да се вадат на уличните кучиња. :)
првиот болд - знаеш ли дека и куче кога ке удави мачка не ја јаде?
вториот болд - ако било куче на некој несовеснен граѓанин.. мислиш дека истиот тој граѓанин ке го оставел кучето да ги дави сите патки? ајде една две три додека не го фати.. а другите? шо праиме со нив???
 

Mr.MisteryMan

Шарлатан по природа
Член од
4 март 2017
Мислења
90
Поени од реакции
45
првиот болд - знаеш ли дека и куче кога ке удави мачка не ја јаде?
вториот болд - ако било куче на некој несовеснен граѓанин.. мислиш дека истиот тој граѓанин ке го оставел кучето да ги дави сите патки? ајде една две три додека не го фати.. а другите? шо праиме со нив???
Знаеш ли ти дека куче не напаѓа НИКОГАШ доколку не е предизвикано, не брани територија или не му е загрозен животот (освен ако има беснило)? Дури и да има беснило, нема само да ја удави и да ја остави, туку ќе ја распарчи (освен ако не е домашно куче или тренирано куче за лов, бидејќи кучињата убиваат и оставаат само за да му покажат на својот газда што направиле). Второ, сум бил сведок на граѓани кои НАМЕРНО ги пуштаат кучињата да прават штета или така ги воспитуваат, па зашто да не би оставил да се случи такво нешто? Трето, знаеш ли дека Прилеп е полн со ласици и куни? Имам другари од таму кои се занимаваат со лов и имаат неколку ласици фатено во нивните дворови, што значи дека секогаш постои шанса да се случило и тоа. На видеото не се покажани сите пајки (а паркот во Прилеп е полн со пајки затоа што сум бил таму и сум видел дека има повеќе). Каде се останатите пајки? И четврто, зашто не би се случило и нешто друго? Никој не видел што се случило, само се снимени пајките. Што ако некој или нешто друго ги удавило пајките?
 
Член од
28 март 2006
Мислења
16.860
Поени од реакции
10.223
Знаеш ли ти дека куче не напаѓа НИКОГАШ доколку не е предизвикано, не брани територија или не му е загрозен животот (освен ако има беснило)? Дури и да има беснило, нема само да ја удави и да ја остави, туку ќе ја распарчи
не е баш точно. Куче напаѓа птици и животни и не мора да ги јаде, да не се убедуваме напразно. Проблем е што во одбрана исклучиво на џукелите секогаш се споменува територија или самоодбрана што е неадекватно оправдување.
Што ако некој или нешто друго ги удавило пајките?
Нема зошто да не му верувам. Мислиш дека човекот кој се грижи за паркот, не знае да разликува давење и угриз од куче и од ласица? Прашање е зошто здруженијата не излегоа на терен да го увидат случајот. Немаше ниту реакции.
 
Последно уредено:

аллександар

Вечно ненаспан
Член од
5 мај 2006
Мислења
7.242
Поени од реакции
2.310
Знаеш ли ти дека куче не напаѓа НИКОГАШ доколку не е предизвикано, не брани територија или не му е загрозен животот (освен ако има беснило)? Дури и да има беснило, нема само да ја удави и да ја остави, туку ќе ја распарчи (освен ако не е домашно куче или тренирано куче за лов, бидејќи кучињата убиваат и оставаат само за да му покажат на својот газда што направиле). Второ, сум бил сведок на граѓани кои НАМЕРНО ги пуштаат кучињата да прават штета или така ги воспитуваат, па зашто да не би оставил да се случи такво нешто? Трето, знаеш ли дека Прилеп е полн со ласици и куни? Имам другари од таму кои се занимаваат со лов и имаат неколку ласици фатено во нивните дворови, што значи дека секогаш постои шанса да се случило и тоа. На видеото не се покажани сите пајки (а паркот во Прилеп е полн со пајки затоа што сум бил таму и сум видел дека има повеќе). Каде се останатите пајки? И четврто, зашто не би се случило и нешто друго? Никој не видел што се случило, само се снимени пајките. Што ако некој или нешто друго ги удавило пајките?
вака сега.. кај мене на едно место има глутница кучиња едно 5 6 можда.. секое сабајле ги избегнувам зашто ЕДНО е доволно да залае и да се стрча према тебе и сите одат по него.. епа дојди повели ако си маж помини од таму да те видам.... друго - ме има гризнато џукела буквално за ништо!... не само мене туку многу од кај мене од маало - од дамна беше ама ти гарантирам дека буквално за ништо ме има гризнато ( за кое после тоа си го доби лично од мене )

за во прилеп немора да знаечи дека е куче - не тврдам ја дека е куче.. може да е и ласица и куна - поентата муабетот е зашто од здруженијата како анима мунди не искочија и да не превземаа иницијатива барем да се уловат тие и да се пуштат на адекватно место каде што и треба да бидат? зашто ете едноставно не реагираат кога циганине ги малтретираат коњите - најпрост пример.. лани или полани мислам дека имаше случка од преморен коњ паднат некаде на страна на трева и замисли НИКОЈ не отиде да му помогне ама затоа имаше едно 20тина души што пишуваа по групите ТАМУ И ТАМУ ИМА КОЊ НЕМОЖАМ ЈА ЛИЧНО ИМАМ РАБОТА АКО МОЖЕ НЕКОЈ НЕКА МУ ПОМОГНЕ..... е тоа ме нервира мене не друго!

да не ме разбереш погрешно - никад не би повредил живвотно освен ако не ми е загрозена безбедноста или на некое друго лице во близина.... цел мој живот чувам мачки дури ги имам хрането и со цуцли од само прогледување....
 

Mr.MisteryMan

Шарлатан по природа
Член од
4 март 2017
Мислења
90
Поени од реакции
45
вака сега.. кај мене на едно место има глутница кучиња едно 5 6 можда.. секое сабајле ги избегнувам зашто ЕДНО е доволно да залае и да се стрча према тебе и сите одат по него.. епа дојди повели ако си маж помини од таму да те видам.... друго - ме има гризнато џукела буквално за ништо!... не само мене туку многу од кај мене од маало - од дамна беше ама ти гарантирам дека буквално за ништо ме има гризнато ( за кое после тоа си го доби лично од мене )

за во прилеп немора да знаечи дека е куче - не тврдам ја дека е куче.. може да е и ласица и куна - поентата муабетот е зашто од здруженијата како анима мунди не искочија и да не превземаа иницијатива барем да се уловат тие и да се пуштат на адекватно место каде што и треба да бидат? зашто ете едноставно не реагираат кога циганине ги малтретираат коњите - најпрост пример.. лани или полани мислам дека имаше случка од преморен коњ паднат некаде на страна на трева и замисли НИКОЈ не отиде да му помогне ама затоа имаше едно 20тина души што пишуваа по групите ТАМУ И ТАМУ ИМА КОЊ НЕМОЖАМ ЈА ЛИЧНО ИМАМ РАБОТА АКО МОЖЕ НЕКОЈ НЕКА МУ ПОМОГНЕ..... е тоа ме нервира мене не друго!

да не ме разбереш погрешно - никад не би повредил живвотно освен ако не ми е загрозена безбедноста или на некое друго лице во близина.... цел мој живот чувам мачки дури ги имам хрането и со цуцли од само прогледување....
Не е дека те има гризнато буквално за ништо, куче не напаѓа од ништо (секогаш постои шанса да има беснило или едноставно да било претходно малтретирано од човек, па затоа да те има нападнато) - голем процент од кучињата кои напаѓаат „за ништо“, се кучиња кои се малтретирани од луѓе. Не ги бранам јас кучињата, се случувало и се случува скитници да нападнат луѓе, поентата на муабетот е друга. Од една страна, сите се жалат кучињата скитници сметале и како институциите не реагирале и слично, од друга луѓе без поента ги напаѓаат и ги уништуваат (мислам дека си прочитал нешто во врска со кучето што беше заклано сред бел ден со секира или за расфрланите отрови и поставените стапици низ Аеродром кои се само едни од многуте примери на тоа што се случува). Не може од една страна да се жалат како тоа нив им сметаат кучињата, а од друга самите да преземаат нешто во врска со тоа (најчесто со уништување на кучињата). И зашто луѓето дозволуваат да има кучиња скитници? Знаеш ли колкав процент на кучиња откако ќе наполнат 2-3 години се фрлаат на улица од страна од несовесните сопственици? И потоа се жалат како има кучиња скитници, нормално дека ќе има и ќе се размножуваат.. И верувај, секој ден да фрлаш по малку јадење на улични кучиња, ниту едно од нив нема да помисли да ти залае, а не пак да те нападне. И друго, немој да ме разбереш погрешно, не сум јас некој од Анима мунди и други такви глупости, само ме нервира тоа што сите се жалат како постојат кучиња скитници, како ќе нападнат, а притоа никој од нив не презема некаков чекор да се спречи размножувањето на уличните кучиња. Се додека има луѓе кои си ги фрлаат кучињата на улица, ќе има и скитници, значи проблемот лежи во нив, не во кучињата.
 

SaltNPepa

Other's envy, owner's pride!!!
Член од
14 септември 2012
Мислења
1.851
Поени од реакции
2.408
секогаш постои шанса да има беснило
Не, не постои шанса да има беснило, бидејќи во Македонија немало случај на урбано беснило во последните 10 години. Ние сме официјално и ослободени од тестирање на титар за беснило.
 

Vlatko_Gjorce

Ѓубре
Член од
17 април 2009
Мислења
2.473
Поени од реакции
2.220
Кој им беше бројов на шинтериве да се јавам да соберат агресивни кучиња :mad:
Па у пичку матер, ова веќе преврши секаква мера, вечерва по којзнае кој пат (7-8ми ???) моево го нападнаа уличниве, 3, едно од напред другиве 2 од страна, не знаев кое да гледам, толку блиску дојдоа морав да ги шутирам и да го влечам моево преку улица, живи циркузи, па и едно дете имаше у близина се извади од памет...80-90 % од уличниве се мирни, ако залае само викни му чибу и ќе фати да бега гзпреку глава ама има и вакви бе агресивни, ми се случувало преку Партизанска да трчаат по моево скроз од другата страна и тебе не те ебат 2 % ни чибу ни мибу...ја не знам што треба, да го задават еден ден моево ?, стап/камења да носам со мене ?,... ваму шетај го кучето со маска поштувај правила те праат глуп од друга страна кој ги ебе џукеливе нека се ашкаат, не може кучето на раат да го шеташ ебате (не само од уличниве има и дебили големи раси што ги шетаат без каиш али за нив другпат), не може ја со вакви глупости да се замарам, секој ден, утре пак од истово место треба да поминам со кучево
 
Член од
4 јануари 2015
Мислења
1.121
Поени од реакции
463
Да се вратат на улица и да се вдомат[DOUBLEPOST=1502145470][/DOUBLEPOST]
вака сега.. кај мене на едно место има глутница кучиња едно 5 6 можда.. секое сабајле ги избегнувам зашто ЕДНО е доволно да залае и да се стрча према тебе и сите одат по него.. епа дојди повели ако си маж помини од таму да те видам.... друго - ме има гризнато џукела буквално за ништо!... не само мене туку многу од кај мене од маало - од дамна беше ама ти гарантирам дека буквално за ништо ме има гризнато ( за кое после тоа си го доби лично од мене )

за во прилеп немора да знаечи дека е куче - не тврдам ја дека е куче.. може да е и ласица и куна - поентата муабетот е зашто од здруженијата како анима мунди не искочија и да не превземаа иницијатива барем да се уловат тие и да се пуштат на адекватно место каде што и треба да бидат? зашто ете едноставно не реагираат кога циганине ги малтретираат коњите - најпрост пример.. лани или полани мислам дека имаше случка од преморен коњ паднат некаде на страна на трева и замисли НИКОЈ не отиде да му помогне ама затоа имаше едно 20тина души што пишуваа по групите ТАМУ И ТАМУ ИМА КОЊ НЕМОЖАМ ЈА ЛИЧНО ИМАМ РАБОТА АКО МОЖЕ НЕКОЈ НЕКА МУ ПОМОГНЕ..... е тоа ме нервира мене не друго!

да не ме разбереш погрешно - никад не би повредил живвотно освен ако не ми е загрозена безбедноста или на некое друго лице во близина.... цел мој живот чувам мачки дури ги имам хрането и со цуцли од само прогледување....
Ќе поминам,кај живееш,ниедно куче не ме нападнало и знам што се прави ако е плашливо
 
На врв Bottom