Креационизам наспроти еволуционизам

Член од
31 јули 2006
Мислења
2.537
Поени од реакции
702
Не се секирај, не се лутам ако некој сака да ми помогне дури и ако не сакам помош.
Не ми треба никаква света книга, се произлегува од мене , овој пост тоа сум Јас.
Длабоко од мене е се.
Тоа ти е ако видиш некој да оди по пат и кола ќе го удри и ти му ставаш сопка.
Може и рака да скрши и јас после две клоци да добијам, ама тоа е мојот избор.
Тоа сум јас.

--- надополнето ---

ЖИВОТ и неживот.
Хахах едното е живо.
Другото е неживо.
Живо е затоа што има дух.
Низ него тече прана.
Без таа прана нема ништо живо.

--- надополнето ---

Не ми треба лажно знаење што би рекол Ошо.
Тоа мое Јас е мудрост, неможе да го нахраниш повеќе од Бог.
Тот не е ништо над тебе.
Tvoe si e, moe e da te prifatam takov kako sto si - ama ne mi se luti ni na mene ako te sopnam kola da ne te udri :)

Zivot Nezivot.
Spored moi uveruvanja - se na ovaa planeta e zivo. Plastika, kamen, pesok - ama bas sve. Sto naucnicite go kazuvaat kako mrtva materija - za mene e ziva. Se e sozdadeno od molekuli i atomi, a tie se dvizat i kreiraat odredena vibracija.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Абре да не пукниш, ме израдува за момент, си реков Франкештајн го направиле конечно :)
Тука не се работи за вештачки создаден живот, туку за манупулација со веќе постоечки живот. Биологот Крег Вентер и неговиот тим земале веќе постоечки ген на бактериска клетка и вметнале одредена DNA секвенца во него со цел да создадат поинаков ген од користениот. Потоа овој геном го трансплантирале во други, веќе постоечки, бактерии. Значи воопшто не станува збор за "создавање на живот", туку само за генетски инжинеринг со веќе постоечки и од Бога даден живот :)

http://www.cbc.ca/technology/story/2010/05/20/venter-synthetic-genome-cell-bacteria.html

Ај да видиме дали е така!
J. Craig Venter, the institute's founder and a leading scientist in synthetic biology, told reporters in Washington that the bacterium is the first self-replicating species "whose parent is the computer."
"This is the first synthetic cell that's been made, and we call it synthetic because the cell is totally derived from a synthetic chromosome, made with four bottles of chemicals on a chemical synthesizer, starting with information in a computer,"
:toe:

Член од
24 октомври 2010
Мислења
2.434
Поени од реакции
244
Tvoe si e, moe e da te prifatam takov kako sto si - ama ne mi se luti ni na mene ako te sopnam kola da ne te udri :)

Zivot Nezivot.
Spored moi uveruvanja - se na ovaa planeta e zivo. Plastika, kamen, pesok - ama bas sve. Sto naucnicite go kazuvaat kako mrtva materija - za mene e ziva. Se e sozdadeno od molekuli i atomi, a tie se dvizat i kreiraat odredena vibracija.
Не, не се лутам.:)
Сопни ме слободно ако треба.

--- надополнето ---

Инаку кога сме веќе на темава како тоа има повеќе од 200 исти видови и на двата пола.
http://www.xray-mag.com/en/content/same-species-live-both-poles
Хахахх 12 000 км пливале од едниот накај другиот и обратно.
:tapp:

Член од
5 септември 2007
Мислења
3.848
Поени од реакции
960
Ај да видиме дали е така!
Еве види:

Scientists have created the first cell controlled by a human-made genome — a step closer to artificial life (чекор поблиску до вештачкиот живот. Значи само чекор поблиску, а не таму каде што никогаш нема да бидат) that is drawing both praise and warnings of potential dire consequences.
A team from the J. Craig Venter Institute in Rockville, Md., announced on Thursday it had created a synthetic bacterial genome that is a copy of an existing genome. The scientists then transplanted the synthetic genome into a different bacterium cell (Значи геномот го трансплатирале во друга различна жива и од Бог создадена бактерија) to create what they call a synthetic cell, although technically only its genome is synthetic (превод: иако технички само нејзиниот геном бил синтетички).

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Па геномот е тој што го дефинира животот, без днк клетката не е жив организам! А тука се работи токму за тоа, прочитај го целиот текст и ќе дојдеш до цитатот кој ти го посочив! Еве ти најочигледен доказ дека - Прво: Животот е возможно да се создаде во лабараторија! И второ: дека од постоечки вид може да се добие нов!:helou:

Член од
24 октомври 2010
Мислења
2.434
Поени од реакции
244
Па геномот е тој што го дефинира животот, без днк клетката не е жив организам! А тука се работи токму за тоа, прочитај го целиот текст и ќе дојдеш до цитатот кој ти го посочив! Еве ти најочигледен доказ дека - Прво: Животот е возможно да се создаде во лабараторија! И второ: дека од постоечки вид може да се добие нов!:helou:
Aaaa не се договоривме така.
Bruce Lipton - Biologija vjerovanja http://www.4shared.com/document/6O8lZkcR/Bruce_H_Lipton_-_Biologija_vje.html

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Aaaa не се договоривме така.
Bruce Lipton - Biologija vjerovanja http://www.4shared.com/document/6O8lZkcR/Bruce_H_Lipton_-_Biologija_vje.html
Брус Липтон има теорија според која не се гените тие поради кој организмите еволуираат туку нивното опкружување. Но сепак днк структурата останува главна карактеристика според која одредуваме "жива" од "нежива" материја, иако како што кажа short1 се е живо, дури и камењата.

Член од
5 септември 2007
Мислења
3.848
Поени од реакции
960
Па геномот е тој што го дефинира животот, без днк клетката не е жив организам!

Прво, генот сам по себе не е жив.
Второ, ниту генот не го создале, туку тој е копија на веќе постоечки од Бога создаден ген:

had created a synthetic bacterial genome that is a copy of an existing genome

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Прво, не се вика геном, туку ген (множина: гени). И што да заклучам сега за твоето познавање на темава после ваква елементарно непознавање?
Второ, генот сам по себе не е жив.
Трето, ниту генот не го создале, туку тој е копија на веќе постоечки од Бога создаден ген:

:pos2::pos2: Чорбаџија, информирај се пред да треснеш глупост како оваа! Геном е назив за сите гени кој ги поседува еден организам, на пример геномот на црвите брои неколку ијлади гени!
Инаку кога ќе создадеш копија на животот, тогаш си создал живот!:zver:

Член од
5 септември 2007
Мислења
3.848
Поени од реакции
960
Инаку кога ќе создадеш копија на животот, тогаш си создал живот!
Тие не ја создале ниту копијата. Читај малку подобро:

While scientists have been able to transplant genes from one species to another for several years now, the Venter team transplanted an entire synthetic genome to one bacterium from another.

The scientists synthesized the genome of a type of bacteria called Mycoplasma mycoides and transplanted it into a related species of bacteria called Mycoplasma capricolum.
Се што направиле е додале неколку стрингови на веќе постоечки и од Бога создаден геном и потоа истиот го трансплатирале во друга исто така од Бог создадена бактерија. Значи станува збор за обичен генетски инжинеринг, а ни одблиску за создавање на вештачки живот.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Тие не ја создале ниту копијата. Читај малку подобро:

Се што направиле е додале неколку стрингови на постоечки и од Бога создаден геном и потоа истиот го трансплатирале во друга бактерија. Значи станува збор за обичен генетски инжинеринг, а ни одблиску за создавање на вештачки живот.
Како не ја создале копијата, ти изгледа тоа што не ти одговара не го ни гледаш!
"This is the first synthetic cell that's been made, and we call it synthetic because the cell is totally derived from a synthetic chromosome, made with four bottles of chemicals on a chemical synthesizer, starting with information in a computer,"

Синтетички создадена од четири шишиња со хемикалии на хемиски синтетизер, почнувајќи со информација од компјутер! Што не е јасно овде? Значи копмлетно копирана и синтетизирана преку информацијата од компјутерот, користејќи како материјал хемикалии кој биле во четири шишиња!

Член од
5 септември 2007
Мислења
3.848
Поени од реакции
960
Прочитај убаво:

The genome Dr. Venter synthesized is copied from a natural bacterium that infects goats. He said that before copying the DNA, he excised 14 genes likely to be pathogenic, so the new bacterium, even if it escaped, would be unlikely to cause goats harm.

Dr. Venter’s assertion that he has created a “synthetic cell” has alarmed people who think that means he has created a new life form or an artificial cell. “Of course that’s not right — its ancestor is a biological life form,” said Dr. Joyce of Scripps.

Dr. Venter copied the DNA from one species of bacteria and inserted it into another. The second bacteria made all the proteins and organelles in the so-called “synthetic cell,” by following the specifications implicit in the structure of the inserted DNA.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Читам јас убаво, ама ти или несакаш или неможеш да разбереш! Во цитатите кој си ги навел убаво ти пишува КОПИРАНА! А пишува и како е копирана, информација за бројот, структурата и распоредот на гените е внесена во компјутер, компјутерот е поврзан со синтетизер кој користи хемикалии поставени во 4 шишиња и од тој материјал е копиран целиот геном! Ако продолжиш да го негираш тоа значи дека си класичен трол, а јас немам намера да терам инат со тролови!

Член од
5 септември 2007
Мислења
3.848
Поени од реакции
960
Копиран е геномот и ставен во веќе жива и од Бог создадена бактерија. Значи заклучуваме дека не е создаден нов живот. Како што признава и самиот текст:

Ако некој ти рече дека се наоѓаш чекор поблиску до Америка, тоа не значи дека си во Америка. Се надевам се разбираме.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Копиран е геномот и ставен во веќе жива и од Бог создадена бактерија. Значи заклучуваме дека не е создаден нов живот. Како што признава и самиот текст:

Ако некој ти рече дека се наоѓаш чекор поблиску до Америка, тоа не значи дека си во Америка. Се надевам се разбираме.
Геномот е тој според кое се одредува дали нешто е живо или не! Пишува чекор поблиску, бидејќи не е целата клетка копирана туку нејзиниот геном. Но тоа што е релевантно за темава е доказот дека од постоечки вид на организам е можно да се добие нов!
The scientists say the eventual goal is to build new organisms that act in ways that differ from what nature intended, such as custom-made bacteria designed for biofuel production or environmental cleanup.

Со што креационизмот паѓа во вода!

Kajgana Shop

На врв Bottom