Пошто студираш јазици, може и без превод:Не сум, јас сум само верник. Но многу работи околу креационизмот ми се нејасни и би сакал истите да ми бидат објаснети.
Го знам, како не. Еден ден си седел Бог и му било нешто досадно (религиозните ќе ти речат дека префрлал од љубов), па си рекол, дај јас да креирам нешто. Ги засучил ракавите и во рок од неполна недела, онака ударнички, креирал се што гледаш. Ова ти се случило пред некои 6000 години, а сите докази кои велат дека земјата е мнооооооооооооооооооогу постара се директно дело на Рогатиот и неговите слуги, научниците.Па така вели Библијата. Има христијани кои веруваат во бога но веруваат и во еволуционизмот, јас сеуште сум неодлучен.
--- надополнето: Jun 19, 2011 6:06 PM ---
Еј прекини не сум дојден овде да се расправам и навредувам, доста со вакви детски однесувања. Ако го знаеш одговорот на моето прашање, одговори.
Ааааа, мене не ми се допаѓа овај одговор.Што е со другите 1000 религии и нивните креациностички теории.Сакам овде за сите да ми напишеш!Го знам, како не. Еден ден си седел Бог и му било нешто досадно (религиозните ќе ти речат дека префрлал од љубов), па си рекол, дај јас да креирам нешто. Ги засучил ракавите и во рок од неполна недела, онака ударнички, креирал се што гледаш. Ова ти се случило пред некои 6000 години, а сите докази кои велат дека земјата е мнооооооооооооооооооогу постара се директно дело на Рогатиот и неговите слуги, научниците.
Нејсе, еден друг ден на Бог, кој патем кажано е чиста љубов, му пукнал филмот од луѓето, па решил да ги искапи малку. Но бидејќи е листа љубов, му рекол на дедо Ное да направи едно кајче, и на него чудесно да натовари од се по две...
Како што се гледа од аспект на денешницата, овој план на Бог вродил со плод, и потомците од кајчето на дедо Ное денес живета во слога, љубов и разбирање.
Ете се надевам дека ова ти помогна да ја сфатиш премудроста на Бог, и чудата на креационизмот...
Нема други религии. Вистина е само она што е одобрено од МИКИ1. Сите други религии се дело на Лукавиот. Чудата кој ги правел Исус и светците се оригинал чуда, сите други чуда се искушенија од Ѓаволот...Ааааа, мене не ми се допаѓа овај одговор.Што е со другите 1000 религии и нивните креациностички теории.Сакам овде за сите да ми напишеш!
Ова го допира настанокот на светот но не и темата креационизам и еволуционизам.Го знам, како не. Еден ден си седел Бог и му било нешто досадно (религиозните ќе ти речат дека префрлал од љубов), па си рекол, дај јас да креирам нешто. Ги засучил ракавите и во рок од неполна недела, онака ударнички, креирал се што гледаш. Ова ти се случило пред некои 6000 години, а сите докази кои велат дека земјата е мнооооооооооооооооооогу постара се директно дело на Рогатиот и неговите слуги, научниците.
Нејсе, еден друг ден на Бог, кој патем кажано е чиста љубов, му пукнал филмот од луѓето, па решил да ги искапи малку. Но бидејќи е листа љубов, му рекол на дедо Ное да направи едно кајче, и на него чудесно да натовари од се по две...
Како што се гледа од аспект на денешницата, овој план на Бог вродил со плод, и потомците од кајчето на дедо Ное денес живета во слога, љубов и разбирање.
Ете се надевам дека ова ти помогна да ја сфатиш премудроста на Бог, и чудата на креационизмот...
Креација=Постанок, извини, ама не си многу бистар за студент.Ова го допира настанокот на светот но не и темата креационизам и еволуционизам.
Фала на навредата, види вака, може човек да верува дека светот бил создаден од Господ Бог а истовремено да верува во еволуционизмот.Креација=Постанок, извини, ама не си многу бистар за студент.
Ова не го бива вака, двата концепти се дијаметрално различни.Според еволуцијата светот настанал пре 4.5б години, а според креационистите настанал пред 6к години.Значи прво раскрсти со еврејските прикаски, па после ќе ја видиш сета убавина на еволутивниот процес.Фала на навредата, види вака, може човек да верува дека свеот бил создаден од Господ Бог а истовремено да верува во еволуционизмот.
Мене одредени делови на еволуционизмот ми се нелогични па затоа и ги поставив овие прашања на оваа тема.
Не разбирам, 4.56 години??Ова не го бива вака, двата концепти се дијаметрално различни.Според еволуцијата светот настанал пре 4.5б години, а според креационистите настанал пред 6к години.Значи прво раскрсти со еврејските прикаски, па после ќе ја видиш сета убавина на еволутивниот процес.
Радиоактивно распаѓање на елементите, а ако ми кажеш сега некоја небулоза во стилот не е сигурно ова она, ќе ти кажам, со истиот начин е измерено дека и Месечината е приближно толку стара.Не разбирам, 4.56 години??
--- надополнето: Jun 19, 2011 7:00 PM ---
Аха, 4,5б.. моја грешка не приметив. А како е возможно да знаат колку е стара земјата кога не биле присутни на нејзиното создавање, како измериле не ми е јасно. Ова е само една од нелогичностите, се работи за милијарди години.
Не е нелогично, се вика наукаНе разбирам, 4.56 години??
Аха, 4,5б... моја грешка не приметив. А како е возможно да знаат колку е стара земјата кога не биле присутни на нејзиното создавање, како измериле не ми е јасно. Ова е само една од нелогичностите, се работи за милијарди години.
Еве за да ти биди појасно:Не разбирам, 4.56 години??
Аха, 4,5б... моја грешка не приметив. А како е возможно да знаат колку е стара земјата кога не биле присутни на нејзиното создавање, како измериле не ми е јасно. Ова е само една од нелогичностите, се работи за милијарди години.
Истото објаснување се однесува и за радиолошкото датирање со изотопи од ураниум кои се наоѓаат во карпите, рудите, т.е. земјината кора.Нормалниот јаглероден атом се состои од 6 протони, 6 неутрони и 6 електрони. Јадрото е составено од првите две, протони и неутрони. Стабилноста на атомот зависи од јадрото. Е сега, изотопот Ц14, содржи плус два неутрони или 6 протони и 8 неутрони. Таквото јадро е нестабилно и со тек на време се распаѓа.
Во еден грам материја се содржат огромен број атоми.
Значи, за одредено количество материја Ц14 може да се одреди периодот на полураспаѓање, а тој е околу 5500 години.
За еве 1 грам Ц14 да се полураспадне ќе поминат 5500 години. Потоа ќе остане пола грам Ц14. За и тој пола грам да се полураспадне ќе поминат уште 5500 години. Тоа се вкупно 11000 години. Потоа ќе остане 1/4 Ц14, и за тоја да се распадне ќе поминат уште 5500 години и така натака...
Е сега, покрај стандардниот јаглерод што се прима преку исхраната, дел содржи и од изотопот Ц14. Дел останува во коските. Коските не се распаѓаат како останатото ткиво, туку остануваат со милиони години.
Кога ќе се пронајде коска и ќе се земе примерок, се утврдува колку били вкупното количество Ц14 и колку е во тој момент и лесно се пресметува кога коската, т.е. суштеството на кое припаѓа коската престанало да зема храна. Или кога умрело.
На тој начин се утврдува пред колку години живеело тоа суштество.
Сега појасно е?
Јаглеродната метода не може да се користи за старости поголеми од 50-60 илјади години, затоа што времето на полураспадот на C-14 е 5730 години и после 50-60 илјади години јачината на зрачењето на примерокот е помал од шумот на вселената, што пак значи дека е невозможно да се мери.Human напиша:Нормалниот јаглероден атом се состои од 6 протони, 6 неутрони и 6 електрони. Јадрото е составено од првите две, протони и неутрони. Стабилноста на атомот зависи од јадрото. Е сега, изотопот Ц14, содржи плус два неутрони или 6 протони и 8 неутрони. Таквото јадро е нестабилно и со тек на време се распаѓа.
Во еден грам материја се содржат огромен број атоми.
Значи, за одредено количество материја Ц14 може да се одреди периодот на полураспаѓање, а тој е околу 5500 години.
За еве 1 грам Ц14 да се полураспадне ќе поминат 5500 години. Потоа ќе остане пола грам Ц14. За и тој пола грам да се полураспадне ќе поминат уште 5500 години. Тоа се вкупно 11000 години. Потоа ќе остане 1/4 Ц14, и за тоја да се распадне ќе поминат уште 5500 години и така натака...
Е сега, покрај стандардниот јаглерод што се прима преку исхраната, дел содржи и од изотопот Ц14. Дел останува во коските. Коските не се распаѓаат како останатото ткиво, туку остануваат со милиони години.
Кога ќе се пронајде коска и ќе се земе примерок, се утврдува колку били вкупното количество Ц14 и колку е во тој момент и лесно се пресметува кога коската, т.е. суштеството на кое припаѓа коската престанало да зема храна. Или кога умрело.
На тој начин се утврдува пред колку години живеело тоа суштество.
Сега појасно е?
Uste kreacionisticki sranja, a kakva bila atmosferata pred 6000 godini? Ima poveke od 10 metodi na radiometrisko datiranje, site merat razlicni elementi koi se raspagjaat so razlicna brzina, nekoi pobrzo nekoi posporo a site pokazuvaat kon ista starost. Istotaka, pri sekoe testiranje primerocite se podlozuvaat pod razlicni testovi za da se vidi dali raspagjaneto ke se zabrza.... I znaes sto, ne se zabrzuva. VOOPSTO! Stopati imam povtoreno deka da bese tolku lesno da se zabrza raspagjanjeto na radioktiven materijal nemase denes da imame problemi so radioaktiven otpad.И се ова изгледа фино лепо се додека не се забележи една сериозна претпоставка која е направена во горната метода. А тоа е дека односот на C-14/C-12 во атмосферата порано бил ист како и оној денес т.е. дека е константен.