Крадачи на идентитети

Член од
23 март 2007
Мислења
2.370
Поени од реакции
62
Банално пазарување со чекови или патување преку туристичка агенција може да биде можност некој да го украде вашиот единствен матичен број и потоа да станете нечија жртва

Во САД годишно на околу 10 милиони луѓе им го крадат идентитетот. Тоа значи дека нивните податоци се злоупотребуваат во разни цели, а најчесто некој друг им ги празни кредитни картички. И во Македонија оваа појава зема замав, но нема речиси никакви податоци за тоа колку луѓе се жртви на кражбата на идентитетот, која навидум изгледа наивно - при купување или кога патувате преку некоја туристичка агенција.

"Dnevnik"
Ste go gledale "NET 2"? Dosta dobro e doloven ovoj problem na kradenje na identitetot.....
Strav da mu e na covek da zamine na odmor vo stranstvo:nesum:

Dzings

Premium
Член од
31 март 2007
Мислења
1.804
Поени од реакции
53
Kaj nas dete od majka kradat ne identitet! Nikoj ne se zamara so amtichniot broj ili lichnata karta - Te grabnuva i 'Adio' i ko znae gde i ko zna kad! :smir:

Член од
23 март 2007
Мислења
2.370
Поени од реакции
62
Dzings напиша:
Kaj nas dete od majka kradat ne identitet! Nikoj ne se zamara so amtichniot broj ili lichnata karta - Te grabnuva i 'Adio' i ko znae gde i ko zna kad! :smir:
Ovaa pojava e dosta aktuelna i zagrizuvacka globalno vo svetot...

CT

Член од
21 февруари 2007
Мислења
384
Поени од реакции
2
Dzings напиша:
Ne si ja razbral, onaka, temava, neli.. da bideme iskreni:).
Mnogu seriozna tema, tvojot zhivot ti go zemaat, ne deteto.
Super tema.

Yugo

Law rules
Член од
12 декември 2005
Мислења
8.251
Поени од реакции
28
Хехе кај нас ова е више легална работа крадење идентитет хехеехехехехехе

Dzings

Premium
Член од
31 март 2007
Мислења
1.804
Поени од реакции
53
CT напиша:
Ne si ja razbral, onaka, temava, neli.. da bideme iskreni:).
Mnogu seriozna tema, tvojot zhivot ti go zemaat, ne deteto.
Super tema.
Ne! Aj ke bidesh ljubezen da mi ja obajsnish!?:drk:

Dzish

unlike any other...
Член од
15 февруари 2007
Мислења
13.994
Поени од реакции
2.689
Па некој да ти го користи твојот матичен број, бројот на лична карта и сметките на банка е стварно лоша работа. Фактички тој користи нешто што е единствено и припаѓа на еден човек. Што се работи можат да произлезат од ова...

Член од
23 март 2007
Мислења
2.370
Поени од реакции
62
Dzish напиша:
Па некој да ти го користи твојот матичен број, бројот на лична карта и сметките на банка е стварно лоша работа. Фактички тој користи нешто што е единствено и припаѓа на еден човек. Што се работи можат да произлезат од ова...
I go gubish identitetot i se sto dosega bilo zad tebe...Se naogash na odmor vo stranstvo, ti kradat identitetot, te zatrupuvaat vo zatvor za prevara na nekolku milioni evra , a lopovot prodolzuva so tvojot zivot...dosta vistinito...vo Turcija, Instanbul, nekolku slucaevi

Мистичен

Човек
Член од
23 јануари 2005
Мислења
13.578
Поени од реакции
1.097
Во статијата, новинарот на Дневник сакал нешто да каже, ама не докажал, или нешто чул, ама не дочул, сеедно...

Lady напиша:
Банално пазарување со чекови или патување преку туристичка агенција може да биде можност некој да го украде вашиот единствен матичен број и потоа да станете нечија жртва
Ајде бе жити се? Баш ме интересира како некој ќе ми го украде идентитетот само со матичниот број. Бог да чува.
Lady напиша:
Во САД годишно на околу 10 милиони луѓе им го крадат идентитетот. Тоа значи дека нивните податоци се злоупотребуваат во разни цели
Ова значи дека само ми се потврдува мислењето дека негде прочитал нешто, ама не дочитал, измешал баби и жаби.

Lady напиша:
а најчесто некој друг им ги празни кредитни картички.
Празнењето на кредитни картички нема никаква врска со крадењето на идентитетот. Празнењето на кредитни картички се врши на сосема друг начин.

Lady напиша:
И во Македонија оваа појава зема замав, но нема речиси никакви податоци за тоа колку луѓе се жртви на кражбата на идентитетот, која навидум изгледа наивно - при купување или кога патувате преку некоја туристичка агенција.
Абе у пичку матер, еден замав...во Македонија уште не профункционирало он лајн тргувањето, кражба на идентитети, замав...замавнат...

Lady напиша:
Ste go gledale "NET 2"? Dosta dobro e doloven ovoj problem na kradenje na identitetot.....
Јас не, ама мислам дека новинарот го гледал или тој филм, или некој сличен. Статијата е од глупа поглупа.

P

Princ

Гостин
Новинарот е неписмен. Крадачи? whatever...
Знаејќи го она погорното, неписмен новинар не може да ми кажува за кражба на идентитети дур не се описмени. Ме мрзи да ја читам натаму сторијата.
Инаку, прочитав нешто матичен број ово-оно... како може да украдеш нечиј идентитет побогу со самото тоа што му го знаеш ЕМБГ?
Ах, за се се криви опозицијата....

Lady напиша:
I go gubish identitetot i se sto dosega bilo zad tebe...Se naogash na odmor vo stranstvo, ti kradat identitetot, te zatrupuvaat vo zatvor za prevara na nekolku milioni evra , a lopovot prodolzuva so tvojot zivot...dosta vistinito...vo Turcija, Instanbul, nekolku slucaevi
Кој филм е ова?

Јас што гледав еден, тој главниот после на овој што му го украде идентитетот му ја ее жената, овој целиот попизден го брка ваму-таму.. го фаќа полиција па овој им бега. И на крај му ја крши кичмата на брат му на главниот. Добар филм, вреди да се види.

Член од
23 март 2007
Мислења
2.370
Поени од реакции
62
Мистичен напиша:
Во статијата, новинарот на Дневник сакал нешто да каже, ама не докажал, или нешто чул, ама не дочул, сеедно...

Ајде бе жити се? Баш ме интересира како некој ќе ми го украде идентитетот само со матичниот број. Бог да чува.

Ова значи дека само ми се потврдува мислењето дека негде прочитал нешто, ама не дочитал, измешал баби и жаби.

Празнењето на кредитни картички нема никаква врска со крадењето на идентитетот. Празнењето на кредитни картички се врши на сосема друг начин.

Абе у пичку матер, еден замав...во Македонија уште не профункционирало он лајн тргувањето, кражба на идентитети, замав...замавнат...

Јас не, ама мислам дека новинарот го гледал или тој филм, или некој сличен. Статијата е од глупа поглупа.
Poleka nekako dosta nervozno mi deluvash....Statijata mozebi ne ti se dopadna, a "nejzinata glupavost" ke ti ja odbijam so faktot sto dosta novinari niz svetot "ugasnale" kako mrtvi i ne uspeale veke da se vratat vo svojata drzava ami skapuvaat po zatvorite kade otplkaat tug dolg...

Princ напиша:
Новинарот е неписмен. Крадачи? whatever...
Знаејќи го она погорното, неписмен новинар не може да ми кажува за кражба на идентитети дур не се описмени. Ме мрзи да ја читам натаму сторијата.
Инаку, прочитав нешто матичен број ово-оно... како може да украдеш нечиј идентитет побогу со самото тоа што му го знаеш ЕМБГ?
Ах, за се се криви опозицијата....

Кој филм е ова?

Јас што гледав еден, тој главниот после на овој што му го украде идентитетот му ја ее жената, овој целиот попизден го брка ваму-таму.. го фаќа полиција па овој им бега. И на крај му ја крши кичмата на брат му на главниот. Добар филм, вреди да се види.
Pishuva koj e filmot, samo ne mi e edno jasno, kako moze da replicirash na tema za koja ne si ja docital a i nemash fakti so koi bi ja pobil, ili pak se nadovrzuvash na prethodniot administrator i odish samo vo negova poddrshka, da ne recam se lizis?

CT

Член од
21 февруари 2007
Мислења
384
Поени од реакции
2
Lady напиша:
Pishuva koj e filmot, samo ne mi e edno jasno, kako moze da replicirash na tema za koja ne si ja docital a i nemash fakti so koi bi ja pobil, ili pak se nadovrzuvash na prethodniot administrator i odish samo vo negova poddrshka, da ne recam se lizis?
Pochit Lady. Pochit!!!

Tuku, princ, ako mislish deka nema ISTI sluchai kako vo filmot (NET, vo ovoj sluchaj), greshka si mnogu. Samo zatoa shto ne se sluchuva kaj nas, ili ne si/ste zapoznaeni ne znachi deka ne postoi.

Мистичен

Човек
Член од
23 јануари 2005
Мислења
13.578
Поени од реакции
1.097
Lady напиша:
Poleka nekako dosta nervozno mi deluvash....
Знаеш, се чудам како наивни луѓе гризаат на циркус стории на полуписмени новинари. И навистина ме пизди. Како прво, кражба на идентитетот означува нешто сосема друго (гуглај ако незнаеш, чичко Гугл има одговор на сите ваши чудесни прашања), а не некој да ти го дознае матичниот број. Да беше така, досега сите ќе бевме со украдени идентитети и ќе скапувавме по затвори.

Lady напиша:
Statijata mozebi ne ti se dopadna, a "nejzinata glupavost" ke ti ja odbijam so faktot sto dosta novinari niz svetot "ugasnale" kako mrtvi i ne uspeale veke da se vratat vo svojata drzava ami skapuvaat po zatvorite kade otplkaat tug dolg...
Точно, статијата воопшто не ми се допадна, не поради темата која ја обработува, туку поради тоа што очигледно нејзиниот автор е лаик во областа и проблематиката за која пишува. Авторот измешал брзини, се трудел да напише нешто, но испаднало циркус. Знаеш, Драган Вучиќ за некого е закон, бог на музиката и уметноста, а за некого е тежок кич и циркус. Појасен сум сега?

P

Princ

Гостин
Според твојот профил, имаш 28 години. Срамота е на 28 години да веруваш толку во филмови. Извини што ќе те разочарам, ама мајка му на Бамби е мртва (ловџијата ја сјеба).
Инаку не мора да значи ако не се согласувам со твојот став (всушност, апсурден ми е.... неука раја во едно поле се обидува да едуцира некој друг во истото поле) дека јас се лижам кај некој :)

Член од
23 март 2007
Мислења
2.370
Поени од реакции
62
Princ напиша:
Според твојот профил, имаш 28 години. Срамота е на 28 години да веруваш толку во филмови. Извини што ќе те разочарам, ама мајка му на Бамби е мртва (ловџијата ја сјеба).
Инаку не мора да значи ако не се согласувам со твојот став (всушност, апсурден ми е.... неука раја во едно поле се обидува да едуцира некој друг во истото поле) дека јас се лижам кај некој :)
Pak ne si ja docital statijata...Moite godini ne se vo prilog na tvoeto komentiranje, ne za drugo bar gledam i smetav deka si kulturen moderator.By the way, ne se lazam jas, imash dovolno informacii na internet mozesh da proverish bez da se brukash

Kajgana Shop

На врв Bottom