Кој го победи фашизмот?

B

Borg_Drone

Гостин

Anglija, Amerika, Kanada.... mu ispratija ogromna vojna pomos na SSSR za da moze kolku tolku da se sozemi i da dade nekoj otpor. Iljadnici avioni i tenkovi, milioni toni hrana, benzin, brodovi stotici liljadi parcinja pesadisko oruzje, lekovi, eksplozivi, surovini, masini, oprema za vrska, stotici iljadi kamioni, kjebinja, satori, gradezni masini.... bea isprateni vo SSSR za da se sopre raspadot
Аха сега ќе испадне и дека Т-34 (најдобриот тенк во тие времиња од советско потекло) ќе испадне дека не бил советски тенк туку бил испратен од Американците, и Канаѓаните..

Хехехе добро ти беше ова нема што..:nesvest:

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.266
1. spisokot na pomosta koja Amerika i Anglija go pratile na SSSR e kolosalen, toa e oprema, hrana, obleka, oruzje za cela armija. Pomos mu se dava na nekoj koj ja bara , Baratelot dava spisok sto mu treba, rusite prema pomosta sto ja dobile nemale ni tenkovi ni avioni ni kamioni ni hrana ni masini ni lokomotivi ni vagoni ni gorivo .....

2. Tenkot T34 e dobar tenk i se bazira na sasijata na Amerikanskiot proekt tenk Christie. Tenkot T34 bese retkost i uste vo faza na pocetno proizvodstvo koga Germancite dojdoa do Moskva. Sovetite vo tie najkriticni momenti gi spasi Anglo amerikanskata pomos.

3. Voenite dejstva na Amerika i Anglija bea Atlantskiot okean, Pacifikot, Indiskiot okean, Mediteranot, Afrika, Evropa, dalecniot Istok. SSSR se borese samo na sopstvenata zemja. Anglija bese vo vojna od 1939, SSSR od 1941,

SSSR se borese na pomalku frontovi pokratko vreme od ostanatite no SSSR dozivea najgolemi zagubi. Zaklucok ??

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.266
Втора светска војна се уче во осмо, а поопширно во трета!
Фашизмот е победен од Американците. Фашизам имаше во Италија, во Германија имаше Нацизам. Има разлика.
И, Американците не пуштија атомска бомба ниту на фашистичка Италија, ниту на нацистичка Германија, туку на Јапонија, која беше монархија.
Edna ispravka, vo vtorata svetska vojna i Italija bese monarhija. Musolini bese samo nesto kako premier i nego od vlast vo 1943 go razresi Italijanskiot kral.

Ko sme vekje kaj monarhiji i Bugarija i Ungarija i Romanija (sojuznici na Germanija) bea monarhiji.

B

Borg_Drone

Гостин
  • 1. spisokot na pomosta koja Amerika i Anglija go pratile na SSSR e kolosalen, toa e oprema, hrana, obleka, oruzje za cela armija. Pomos mu se dava na nekoj koj ja bara , Baratelot dava spisok sto mu treba, rusite prema pomosta sto ja dobile nemale ni tenkovi ni avioni ni kamioni ni hrana ni masini ni lokomotivi ni vagoni ni gorivo .....
2. Tenkot T34 e dobar tenk i se bazira na sasijata na Amerikanskiot proekt tenk Christie. Tenkot T34 bese retkost i uste vo faza na pocetno proizvodstvo koga Germancite dojdoa do Moskva. Sovetite vo tie najkriticni momenti gi spasi Anglo amerikanskata pomos.

3. Voenite dejstva na Amerika i Anglija bea Atlantskiot okean, Pacifikot, Indiskiot okean, Mediteranot, Afrika, Evropa, dalecniot Istok. SSSR se borese samo na sopstvenata zemja. Anglija bese vo vojna od 1939, SSSR od 1941,

SSSR se borese na pomalku frontovi pokratko vreme od ostanatite no SSSR dozivea najgolemi zagubi. Zaklucok ??

A da vidime nesto poveke od ovoj spisok, link ako moze da dobieme, da procitame poveke.. jas kolku sto znam Rusite imaa isklucitelno rusko oruzje, nemaa amerikansko, anglisko oruzje, ova prvpat od tebe go slusam, drugo koga si veke kaj Anglija znaes li koj im ja napravi mornarnicata?
Oni veke primaa pomos od drugi, neznam kako oni bi mozele da im pomognat na narod koj e 5 pati pobroen od niv i na narod koj za tie vreminja imal dosta razviena industrija, proizveduval sopstveno oruzje, tenkovi, avioni, i sl.
I za ova da te prasam nesto sto e boldirano so crveno..
Kazi mi ako Rusite voopsto nemale oruzje, municija i.t.n. kako togas uspeale za tolku kratko vreme Anglicanite i ostanatite sojuznici da snabdat armija od 20 miliona luge...
Kako toa Germancite ne ja zavzedoa Rusija za 24 saati, neli ovie nemale oruzje, hrana, municija, tenkovi, puski, ti vikas znaci oni nemale nisto, ama bas nisto..
Ja kolku sto znam i Germancite imaa jako opremena vojska, taa jako opremena vojska da napadne zemja koja nemala tenkovi, avioni i sl. bi ja izela ziva za 24 saati..a mozebi i pomalku...
A se prasuvam togas so kakvo oruzje Stalin ja vodese Rusko Finskata vojna...?
Po se izgleda covekot tamu gi opremil svoite luge so kamenja i so lakovi i streli neli?
Pazi sto zboris...

A eve ti i Wikipedia veli deka oni imale 6000 tenkovi i sl..(uste toa vreme) uste pred da vlezat vo vojna so Germanija

Strength 250,000 men
30 tanks
130 aircraft[1][2] 1,000,000 men
6,541 tanks[3]
3,800 aircraft[4][5] Casualties and losses 26,662 dead
39,886 wounded
1,000 captured[6] 126,875 dead or missing
264,908 wounded
5,600 captured[7]
2,268+ tanks[8]

rusite prema pomosta sto ja dobile nemale ni tenkovi ni avioni ni kamioni ni hrana ni masini ni lokomotivi ni vagoni ni gorivo....

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.266
Po ova sto go prasuvas gledm deka ne ti e bas najpoznata istorijata na vtorata svetska vojna. Pomosta koja Amerika no i Anglija i Kanada mu ja upatile na SSSR ne e nekoja tajna i ja ima i po knigi i po internet pa duri i fotografii na sovestki vojnici so amerikansko oruzje i oprema. Anglija iako smata bese vo mosne teska polozba, sepak prakjase pomos za rusija koja bese vo katastrofalna polozba. Toj fakt iako poznat ne se eksponirase mnogu kaj nas posto do skoro bevme vo edna prosovjetska zemja.
Najgolem del od pomosta stigna vo SSSR preku togasna Persija (Irak) a eden pomal del so brodski konvoji preku Arhangaskel (pri toa sojuznickite konvoi trpea zagubi od germanskata mornarica vo brodovi i vo lugje) Sovetsko Finskata vojna bese tezok sram za SSSr koj odvaj uspea po cena na ogromni gubitoci da gi ostvari svoite celi (da zavzeme del od Finska teritorija)

No eve podetalni informacii

Avioni isporacani na SSSR:
http://www.airpages.ru/cgi-bin/epg.pl?nav=uk60&page=gs_uk60

Tenkovi i oklopni vozila:
http://www.armchairgeneral.com/rkkaww2/weapons/LL_general1.htm

http://www.axishistory.com/index.php?id=5275

http://www.theeasternfront.co.uk/Vehicles/russian/lendleasetanks.htm

http://www.theeasternfront.co.uk/lendlease.htm

ima mnogu od ova po internet ima i vo knigite.

B

Borg_Drone

Гостин
Dobro neka bide eve i po tvoe dobile pomos iako ne mi se veruva ova, zosto Rusite imaa ioruzje od rusko proizvodstvo a ne od anglisko ili amerikansko, kako vtoro neznam kolku bila sposobna togas Anglija da snabduva armija od 20 miliona, koga oni da ne bea Amerikancite ke kapituliraa za vreme na vojnata, kako i da e ti preporacaj mi nekoja kniga, jas so zadovolstvo ke ja procitam..........sepak ne mi objasni od kade 6000 tenkovi (primer sega gi zemam tenkovite) Rusija za vreme na Rusko-Finskata vojna koga neli:

spisokot na pomosta koja Amerika i Anglija go pratile na SSSR e kolosalen, toa e oprema, hrana, obleka, oruzje za cela armija. Pomos mu se dava na nekoj koj ja bara , Baratelot dava spisok sto mu treba, rusite prema pomosta sto ja dobile nemale ni tenkovi ni avioni ni kamioni ni hrana ni masini ni lokomotivi ni vagoni ni gorivo ....
P.S.

Po internet ima se i sesto, ima i za bugarskoto poteklo na Roksana( zenata na Aleksandar Makedonski) znaci od internet mozat sekakvi gluposti da se iznacitaat, mozes i da procitas za toa deka Bugarite primer bile narod star 6000 godini....imas mnogu raboti, ova e samo primer... mislam razbiras sto sakam da kazam neli?

Член од
2 јуни 2007
Мислења
5.704
Поени од реакции
3.266
Edna ispravka, vo vtorata svetska vojna i Italija bese monarhija. Musolini bese samo nesto kako premier i nego od vlast vo 1943 go razresi Italijanskiot kral.

Ko sme vekje kaj monarhiji i Bugarija i Ungarija i Romanija (sojuznici na Germanija) bea monarhiji.
Неточно. Во Италија апсолутна власт имаше Мусолини уште од 1922 година, кој беше отфрлен од кралот Виктор Емануел Трети и Пјетро Бадољо со државен удар. Кралот и Бадољо завладеаја со јужните слободни краеви, додека Мусолини ја контролираше северна Италија до 8 септември, 1943 година. Кралот и Бадољо им беше сојузник на САД и В. Британија.

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.266
Dobro neka bide eve i po tvoe dobile pomos iako ne mi se veruva ova, zosto Rusite imaa isklucitelno oruzje od rusko proizvodstvo a ne od anglisko ili amerikansko, kako vtoro neznam kolku bila sposobna togas Anglija da snabduva armija od 20 miliona, koga oni da ne bea Amerikancite ke kapituliraa za vreme na vojnata, kako i da e ti preporacaj mi nekoja kniga, jas so zadovolstvo ke ja procitam..........sepak ne mi objasni od kade 6000 tenkovi (primer sega gi zemam tenkovite) Rusija za vreme na Rusko-Finskata vojna koga neli:

P.S.

Po internet ima se i sesto, ima i za bugarskoto poteklo na Roksana( zenata na Aleksandar Makedonski) znaci od internet mozat sekakvi gluposti da se iznacitaat..... :)..
I jas pretpocitam knigi ali mnogu bi mi zelo vreme sega od knigi da ti prepisuvam stranici ili da gi slikam stranicite pa da stavam ovde. Da povtoram pomosta koja SSSR ja dobi od anglija i amerika ne e nekoj taen podatok, nego ne go negiraat ni Rusite (iako ne im e milo da se spomenuva) ali toa bese organizirana i dokumentirana akcija kade za sekoja pratka ima priem potpisan od sovetska komisija.
Ako sakas da procitas malku za vtorata svetska vojna pobaraj ja knigaa od Kalvokarezi i Vint "Totalna vojna" koja dava dobar osvrt kako na voenite taka i na politickite i ekonomskite zbidnuvanja vo vojnata.

Inaku Sovetsko Finskata vojna bese golem neuspeh za Sovetite i samo mu pokazaa na Hitler deka pred sebe ima neorganiziran, nemotiviranm slabo opremen i obucen nepriatel (SSSR). Protiv mnogu poslabata Finska Armija sovetite bea prinudeni da frlat 1,5 MILIONI svoi meseci i im trebase 3 meseci da gi zavzemat teritoriite koi gi baraa od finska. za razlika od niv Germanija so poslabi ili ednakvi armii ja napadna i pobedi Francija za mnogu pokus period. Znaci Sovetsko Finskata vojna ne e za da se gordeat rusite so nea.

Ne mi e jasno tvoeto prasanje okolu 6000 tenkovi za vreme na Sovetsko Finskata vojna???
Jas ovde zboruvam za pomosta na Amerika Anglija, Kanada za vreme na vtorata svetska vojna i tie 7000+ tenkovi bile isprateni vo SSSr kako pomos. Industrijata i ekonomijata na SSSR vo 1941 i 1942 bese vo kolaps, germancite osvoia ogromni teritorii, vo race im padnaa fabriki, rudnici elektricni centrali, lugje (rabotnici) komunkacii (patista, prugi). Postoea vo SSSR zelezari koi bea i po iljada kilometri odaleceni od rudnicite i vo vreme na vojna bese onevozmozen dotur na ruda, sled brzoto germansko napreduvanje Sovetite gi demontiraa fabrikite i gi pratija daleku na istok kade pak gi montiraa, znaci proisostvoto bese recisi 2 godini vo zastoj (dodka razmontiraa fabriki, gi prefrlija iljadnici kilometri na istok, tamu gi montiraa organiziraa isporaka na surovni i poluproizvodi, pa dodeka da pocnat so proiszvodstvo i proizvoduite da gi ispratat pak iljadnici kilometri nazat na front) Duri 1943 godina SSSR dostigna nekoe pogolemo nivo na proizvodstvo a togas, Germanija vekje bese cel na masovni bombardiranja, vo Afrika bea porazeni, Italija bese ifrlena od vojnata, se spremase invazija vo Francija.....

_The Great_

Il Genio
Член од
18 јуни 2008
Мислења
5.955
Поени од реакции
3.318
Ќе ти дадам директен одговор:
- АМЕРИКАНЦИТЕ !

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.266
Неточно. Во Италија апсолутна власт имаше Мусолини уште од 1922 година, кој беше отфрлен од кралот Виктор Емануел Трети и Пјетро Бадољо со државен удар. Кралот и Бадољо завладеаја со јужните слободни краеви, додека Мусолини ја контролираше северна Италија до 8 септември, 1943 година. Кралот и Бадољо им беше сојузник на САД и В. Британија.
Porucekta na 25 Juli 1943 godina vo vilata "Savoja" Musolini bese otpusten od stranata na kralot. Razgovorot traese 20 minuti po sto Musolini e uapsen. Toj ne dvase otpor a na negovo mesto kralot go postavi marsalot Pijetro Badoljo koj stapi vo pregovori so Ameikancite. Pregovorite ne bea (za Italijanite) zavrseni so uspeh pa kralot izbega vo Brindizi dodeka Hitlerovite padobranci go osloboduvaat uapseniot Musolini.
Za celo vreme na vojnata kralot na Italija si bese vo svojata funkcija. Toj go postavi Musolini na vlast 1922, toj go otpusti 1943.

Член од
2 јуни 2007
Мислења
5.704
Поени од реакции
3.266
Да, сега разгледав по википедиа, во право си бил. Навистина кралот не бил симнат од престол никогаш...

B

Borg_Drone

Гостин
I jas pretpocitam knigi ali mnogu bi mi zelo vreme sega od knigi da ti prepisuvam stranici ili da gi slikam stranicite pa da stavam ovde. Da povtoram pomosta koja SSSR ja dobi od anglija i amerika ne e nekoj taen podatok, nego ne go negiraat ni Rusite (iako ne im e milo da se spomenuva) ali toa bese organizirana i dokumentirana akcija kade za sekoja pratka ima priem potpisan od sovetska komisija.
Ako sakas da procitas malku za vtorata svetska vojna pobaraj ja knigaa od Kalvokarezi i Vint "Totalna vojna" koja dava dobar osvrt kako na voenite taka i na politickite i ekonomskite zbidnuvanja vo vojnata.

Inaku Sovetsko Finskata vojna bese golem neuspeh za Sovetite i samo mu pokazaa na Hitler deka pred sebe ima neorganiziran, nemotiviranm slabo opremen i obucen nepriatel (SSSR). Protiv mnogu poslabata Finska Armija sovetite bea prinudeni da frlat 1,5 MILIONI svoi meseci i im trebase 3 meseci da gi zavzemat teritoriite koi gi baraa od finska. za razlika od niv Germanija so poslabi ili ednakvi armii ja napadna i pobedi Francija za mnogu pokus period. Znaci Sovetsko Finskata vojna ne e za da se gordeat rusite so nea.

Ne mi e jasno tvoeto prasanje okolu 6000 tenkovi za vreme na Sovetsko Finskata vojna???
Jas ovde zboruvam za pomosta na Amerika Anglija, Kanada za vreme na vtorata svetska vojna i tie 7000+ tenkovi bile isprateni vo SSSr kako pomos. Industrijata i ekonomijata na SSSR vo 1941 i 1942 bese vo kolaps, germancite osvoia ogromni teritorii, vo race im padnaa fabriki, rudnici elektricni centrali, lugje (rabotnici) komunkacii (patista, prugi). Postoea vo SSSR zelezari koi bea i po iljada kilometri odaleceni od rudnicite i vo vreme na vojna bese onevozmozen dotur na ruda, sled brzoto germansko napreduvanje Sovetite gi demontiraa fabrikite i gi pratija daleku na istok kade pak gi montiraa, znaci proisostvoto bese recisi 2 godini vo zastoj (dodka razmontiraa fabriki, gi prefrlija iljadnici kilometri na istok, tamu gi montiraa organiziraa isporaka na surovni i poluproizvodi, pa dodeka da pocnat so proiszvodstvo i proizvoduite da gi ispratat pak iljadnici kilometri nazat na front) Duri 1943 godina SSSR dostigna nekoe pogolemo nivo na proizvodstvo a togas, Germanija vekje bese cel na masovni bombardiranja, vo Afrika bea porazeni, Italija bese ifrlena od vojnata, se spremase invazija vo Francija.....
Dobro za Rusko Finskata vojna jasno mi e deka vojskata ne bese dobro obucena i disciplinirana, toa veke go znam, jasno mi e samo poentata mi bese....
Kako moze da nemale ni avioni, ni tenkovi, ni hrana, (kako sto kaza ti) koga gledas vo Rusko Finskata vojna od strana na Rusite bile upotrebeni 6000 tenkovi.....a ako imale tenkovi znaci imale i hrana, oruzje, municija..i.t.n.
Ova sto go zboris za pomosta vo WW2, ke pobaram nesto poveke za toa, ke procitam, iako sega sum pozafaten i nemam tolku vreme da citam knigi, no ova vredi da se procita, toa sto ti go preporacuvas.....i vetuvam deka ke ja procitam knigata, i ako e seuste ziva temava ke razgovarame za toa, mozebi si vo pravo ne vikam ne....kako i da e za Rusko Finskata vojna znam za zagubite na Stalin, vojskata sto ja upotrebi bese 4 pati pogolema od onaa na Fincite i sepak imase katastrofalni rezultati, i posle taa vojna Stalin najavuvase reformi vo vojskata i sl. mene mi bese poentata za toa sto vikas gore deka nemale nisto bukvalno nisto....

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.266
Napadot na Germanija na SSSR bese straoten, i imaa za cel da vo prviot udar unistat sto povekje nepriatelski edinici i tehnika. Prodorot na germanskite oklopni divizii odese i do 80 kilometri na den i vo toj prodor ostanuvaaa "dzepovi" na opkoleni ruski vojnici, koi podocna bea unistuvani ili zarobuvani od vtoriot esalon na germancite, vo nekoi od tie dzepovi bea opkoleni i po 14 sovetski divizii. Kaj sovetite vladeese panika, komunikaciite bea unistuvani, a itni radio poraki za pomos bea upatuvani od site edinici na frontot (vo nemanje vreme bea prakjani nesifrirani) sto sozdavase haos i konfuzija vo komandite.
Samo eden podatok za tenkovite, SSSR na pocetokot na vojnata imase 20.000 tenkovi (raka na srce povekjeto bea zastareni modeli) no prema pisuvanjeto na sovetskiot marsal Konjev zagubite bea tolku golemi sto vo Septemvri 1941 (mesec dena po napadot) pomegju linijata na germancite i Moskva sovetite imaa samo 45 sovremeni tenka.
Do krajot na Avgust rusite izgubia okolu 5.000 avioni, celi eskadrili bea unistuvani na zemja i vo vozdh zatoa sto ruskite piloti bea poneiskusni od germanskite a ruskite avioni zastareni i ne mozea da se merat so germanskite
Dodatno situacijata ja oteznuvaa pripadnicite na NKVD (ruskata specijalna policija) koi odea na frontovite i vrsea strelanja na komandiri i komandanti na edinici koi se povlekuvaa ili dezertiraa. Na 17 Avgust padna Kiev i tuka bea samo zarobeni 665.000 sovetski vojnici, na Krim Sovetite izgubija 750.000 vojnici (od koi recisi sekoj cetvrti zaginat)......
Postojat razni podatoci za zagubite na sovetite samo kako primer eve eden: "Najmalku 3 milioni mrtvi i 18.000 tenkovi vo prvite tri meseci na vojnata" Da ne zboruvame za izgubeni teritorii, skladovi i magacini so hrana, oprema oruzje municija........

Zatoa SSSR ne prestavuvase ozbilna vojna sila od 1941 pa se do krajot na 1943, i zatoa Amerikansko angliskata pomos vo hrana, obleka, oruzje oprema.... bese od zivotna vaznost za opstanokot na SSSR

Член од
6 април 2006
Мислења
972
Поени од реакции
11
Rusija (ili SSSR) mu dolzi na 'Zapadot' za voenata poddrshka, isto kolku shto i dolzat na nea za prifakjanjeto na borbata vo Evropa -i zrtvite dadeni, zaradi spomenatata tehnichka inferiornost. Let, ushte eden pozdrav od 'Ramsey', chisto kako podsetnik od kade dojdoa 'materijalite' za presvrtot na Istochniot front.:smir:

ogledalo

провинцијалец
Член од
12 мај 2008
Мислења
3.198
Поени од реакции
173
po predlog na f.ruzvelt na 11 mart 41( znaci uste ne bese oficijalno SAd vo vojna ) kongesot na USA odobro zakon za zaem i naem so koj se ovozmozi so koj siot voen materijal moze da se prodade , zamini, prenesi,da se dade pod naem , pozajmi na druga zemja cija odbrana vo daden moment e od vitalno znacenje za SAd.
prvi da recam od ova se ofajdija anglija a posle isto taka i rusija ( sssr)

vo vesnikot ``pravda`` angliska verzija na 12.05.2003 e podetalno istaknato od sto se sostoela taa pomosh

The story of how Roosevelt helped Stalin
On November 6th, 1940, Franklin D. Roosevelt became the first president in the history of the USA who was elected for a third presidential term. Very soon thereafter, Roosevelt declared that the USA totally supported England in the struggle against Adolf Hitler. Franklin D. Roosevelt said that the United States was ready to lend and lease everything necessary to England to wage the war. That was the way the "garden hose" idea appeared.

However, the USA had a law of neutrality that cut England off from the direct support on the part of America. On the other hand, the owners of the New World were well aware of the disastrous situation in which England found itself in at that period of time. Great Britain had nothing to wage war with - the British were experiencing a very great lack of arms, while its currency reserve was exhausted. It was totally inadmissible for American leaders to let Germany take the predominant position in the Eurasian region. The USA found a rather clever way out of the situation.
Having taken a short break from the election race, Roosevelt returned to Washington on December 16th, 1940. The next day, the president arranged a press briefing at which he said that Britain's success in its defensive ability was the best defense for the United States. He compared the USA lending England guns and ships to lending your neighbor a garden hose while his house was on fire: you lend your neighbor what he needs in an emergency, and worry about being repaid later.
That was a very bright example of American PR: the "defensive" idea was put forward in a short, figurative and convincing way.
The US Congress approved the Lend-Lease Law on March 11th, 1941. The law gave the president the prerogative to sell, lend and lease the defense technology or the military information to the government of any country if its defense against aggression is vital for the defense of the United States. An agreement with the Soviet Union was signed on June 11th, 1942.
It is worth mentioning here that Franklin Roosevelt's "garden hose" helped to extinguish the fire of the war. Yet, the "garden hose" was more of a "gas station hose" at the end of 1940 and in the beginning of 1941: the hose added more fuel to the fire of the grand battle.
Hitler was well aware that the Lend-Lease Law virtually implied that the USA had declared war on Germany. Hitler believed that it was an attempt to make the Third Reich’s Fuhrer declare war on the States. Hitler did not intend to do that, though. He wanted to get Stalin out of the game, for Churchill and Roosevelt had big hopes about the Soviet leader. On December 18th, 1940, the Fuhrer approved Operation Barbarossa Plan. In a message dated 21 June, 1941, to the leader of the Italian fascists, Benito Mussolini, Hitler wrote that England's hopes of winning the war were based on two factors only - America and Russia. Adolf Hitler knew that Germany had no opportunity of getting rid of the States, although Germany could achieve such an objective as far as Russia was concerned. It was the growing American and English power that made Adolf Hitler attack the Soviet Union.
That was definitely a suicidal decision to make, but Hitler did not have any other choice. Stalin's tragic mistake was that he failed to evaluate the real situation until the very beginning of the war on June 22, 1941. Stalin never planned for the war, which made the USSR suffer immense losses.
In the autumn of 1941 the German army occupied Ukraine, Belarus, Moldova, the Baltic republics and several regions in Russia. The fascists approached Moscow. On September 22 - October 1, the USSR, the USA and Great Britain agreed upon the delivery of 400 planes, 500 tanks, anti-aircraft, anti-tank arms, ammunition, aluminium, and other strategic materials to the USSR on a monthly basis. Roosevelt's "garden hose" started working nine months before the lend-lease agreement was officially signed between America and the Soviet Union.
During the WWII years, the USA delivered defense technology in the sum of $46 billion to the countries of the anti-Hitler coalition. The costs made up 13 percent of America's defense spending. The lion's share of deliveries was given to England - $30.3 billion. The Soviet Union received defense technology in the sum of $9.8 billion, France $1,4 billion and China $631 million. In total, the USA supplied arms to 42 countries.
The USSR received hundreds of thousands of military vehicles and motorbikes. Lack of fuel was ameliorated with deliveries of 2.5 million tons of petroleum products. The profusion of Roosevelt's "garden hose" provided Stalin with 595 ships, including 28 frigates, 105 submarines, 77 trawlers, 22 torpedo boats, 140 anti-submarine vessels and others. The Soviet air force received 4,952 Aerocobra and 2,410 Kingcobra fighter jets. Soviet pilot Alexander Pokryshkin fought with Hitler's Luftwaffe aces in Aerocobra planes, which made him a Hero of the Soviet Union hero three times over.
The lend-lease agreement supplied the USSR with 2,7 thousand A-20 and 861 B-25 bomber planes. Soviet tank divisions received 7,056 tanks, 8,218 anti-aircraft emplacements, 131,600 machine guns and other arms.
Soviet propaganda tried to diminish the importance of the American help. Back in those years, it was said that the Soviet Union had produced 30,000 tanks and 40,000 planes since the middle of 1943. Well, as a matter of fact, this was true. However, one has to take into consideration the fact that lend and lease deliveries were made to the USSR during the most difficult period of the war - during the second half of 1942. In addition, the USSR would not have been capable of producing its arms without the lend-lease agreement: The USA shipped 2.3 million tons of steel to the USSR during the WWII years. That volume of steel was enough for the production of 70,000 T-34 tanks. Aluminum was received in the volume of 229,000 tons, which helped the Soviet aviation and tank industries to run for two years. One has to mention food deliveries as well: 3.8 million tons of tinned pork, sausages, butter, chocolate, egg powder and so on. The lend-lease agreement provided orderlies with 423,000 telephones and tens of thousands of wireless stations. Deliveries also included oil distillation equipment, field bakeries, tents, parachutes, and so on and so forth. The Soviet Union also received 15 million pairs of army boots.
The help was delivered to the USSR via Iran and major Soviet sea ports. About 3,000 transport vessels arrived at the ports of Murmansk, Arkhangelsk and Vladivostok, and delivered 1.3 million tons of cargo. It would be incorrect to diminish the significance of such all-embracing help from the New World as a serious factor that assisted in the victorious ending of the war.
Historians and politicians keep on arguing about the results and lessons of WWII. The basic results of the war are known: the war was lost by the two major participants inthe "grand political game" of 1939-1940 - both Hitler and Stalin. Of course, the Soviet leader defeated Hitler, although it then resulted in the ideological crisis and, eventually, in the tragic collapse of the totalitarian superpower - the USSR. It is worth mentioning here that the debt of the Soviet Union - $722 million - for the lend-lease contract has not been completely paid to the States yet.

isto taka ne e tocno deka vo ``zimskata vojna`` ssr demek golorak se borel t.e.e se trudel da okupira podracja na finska.

Tomas Ries, Cold Will—The Defense of Finland, 1988 kade se naveduva vakov odnos na silite 4-1 vo covecka sila na strana na sssr, 200-1 vo tenkovska sila za sssr i 30-1 vo avioni.

vo nedostatok na antitenkovski oruzja fincite uspesno go primenile ``molotoviot koktel`` koristen za vreme spanskata gragjanska vojna 36-39, pri sto se smeta deka bile unisteni 200o tenkovi.

kuriozitet na ovaa vojna e Simo Häyhä kogo rusite go narekle ``bela smrt`` koj ima potvrdeno 542 snajperski ubistva na neprijatel i go pravi vo istorijata na vojuvanje najuspesen snajperist.

inaku ti preporacuvam da go izgledas finskiot film ``talvisota`` koj e remek delo i od istoriski i od realen prekiaz preku covecki sudbini na toj period vo finska

link za filmot http://www.imdb.com/title/tt0098437/

Kajgana Shop

На врв Bottom