-
1. spisokot na pomosta koja Amerika i Anglija go pratile na SSSR e kolosalen, toa e oprema, hrana, obleka, oruzje za cela armija. Pomos mu se dava na nekoj koj ja bara , Baratelot dava spisok sto mu treba, rusite prema pomosta sto ja dobile nemale ni tenkovi ni avioni ni kamioni ni hrana ni masini ni lokomotivi ni vagoni ni gorivo .....
2. Tenkot T34 e dobar tenk i se bazira na sasijata na Amerikanskiot proekt tenk Christie. Tenkot T34 bese retkost i uste vo faza na pocetno proizvodstvo koga Germancite dojdoa do Moskva. Sovetite vo tie najkriticni momenti gi spasi Anglo amerikanskata pomos.
3. Voenite dejstva na Amerika i Anglija bea Atlantskiot okean, Pacifikot, Indiskiot okean, Mediteranot, Afrika, Evropa, dalecniot Istok. SSSR se borese samo na sopstvenata zemja. Anglija bese vo vojna od 1939, SSSR od 1941,
SSSR se borese na pomalku frontovi pokratko vreme od ostanatite no SSSR dozivea najgolemi zagubi. Zaklucok ??
A da vidime nesto poveke od ovoj spisok, link ako moze da dobieme, da procitame poveke.. jas kolku sto znam Rusite imaa isklucitelno rusko oruzje, nemaa amerikansko, anglisko oruzje, ova prvpat od tebe go slusam, drugo koga si veke kaj Anglija znaes li koj im ja napravi mornarnicata?
Oni veke primaa pomos od drugi, neznam kako oni bi mozele da im pomognat na narod koj e 5 pati pobroen od niv i na narod koj za tie vreminja imal dosta razviena industrija, proizveduval sopstveno oruzje, tenkovi, avioni, i sl.
I za ova da te prasam nesto sto e boldirano so crveno..
Kazi mi ako Rusite voopsto nemale oruzje, municija i.t.n. kako togas uspeale za tolku kratko vreme Anglicanite i ostanatite sojuznici da snabdat armija od 20 miliona luge...
Kako toa Germancite ne ja zavzedoa Rusija za 24 saati, neli ovie nemale oruzje, hrana, municija, tenkovi, puski, ti vikas znaci oni nemale nisto, ama bas nisto..
Ja kolku sto znam i Germancite imaa jako opremena vojska, taa jako opremena vojska da napadne zemja koja nemala tenkovi, avioni i sl. bi ja izela ziva za 24 saati..a mozebi i pomalku...
A se prasuvam togas so kakvo oruzje Stalin ja vodese Rusko Finskata vojna...?
Po se izgleda covekot tamu gi opremil svoite luge so kamenja i so lakovi i streli neli?
Pazi sto zboris...
A eve ti i Wikipedia veli deka oni imale 6000 tenkovi i sl..(uste toa vreme) uste pred da vlezat vo vojna so Germanija
Strength 250,000 men
30 tanks
130 aircraft
[1][2] 1,000,000 men
6,541 tanks
[3]
3,800 aircraft
[4][5] Casualties and losses 26,662 dead
39,886 wounded
1,000 captured
[6] 126,875 dead or missing
264,908 wounded
5,600 captured
[7]
2,268+ tanks
[8]
rusite prema pomosta sto ja dobile nemale ni tenkovi ni avioni ni kamioni ni hrana ni masini ni lokomotivi ni vagoni ni gorivo....