Кочии од дрво или златни?

K

kat.<3

Гостин
еднаш прочитав во една книга дека човекот низ деновите, низ животот се движи со дрвени,а некој друг со златни кочии. Јас повеќе ги сакам дрвените, зашто се чисти и искрени, иако не толку сигурни и убави како златните. колцата можат да попуштат во секое време и да се најдеме на земја, што не е случај со златните, тие секогаш толку цврсти и сигурни и убави, а сепак празни. како што ми рече еднаш еден силен Ангел, не ги сакам златните кочии зашто привлекуваат внимание, јас не ги сакам зашто се празни за мене.

незнам колку ме разбравте, но моето прашање за вас е, дали повеќе би сакале да патувате низ животот со златни или со кочии од дрво ??
разберете го ова вака, како дрвените кочии да се чувствата, а златните кочии да се богатството, она што се јавува во материјална форма.

кои би ги избрале сега, кочиите од д р в о или златните ??

Formalicious

Линолеум
Член од
23 декември 2007
Мислења
50
Поени од реакции
0
Подоцна повеќе, ама грешка е да се исклучуваат чувствата во златните и раскошот во дрвените.
Ај, сега да дојдат и да ти донесат дрвена кочија од времето на Луј 16, да видиш што е материјална вредност. ;)

Antagonist

Systematic Victory
Член од
7 април 2007
Мислења
842
Поени од реакции
41
Јас повеќе ги сакам дрвените, зашто се чисти и искрени, иако не толку сигурни и убави како златните. колцата можат да попуштат во секое време и да се најдеме на земја, што не е случај со златните, тие секогаш толку цврсти и сигурни и убави, а сепак празни.

незнам колку ме разбравте, но моето прашање за вас е, дали повеќе би сакале да патувате низ животот со златни или со кочии од дрво ??
Веќе кога милуваш да збориш така метафорично .....Што не пробаш да си ставиш златни тркала на дрвената кочија...така ќе ти биде сигурна.

С

Сатори

Гостин
~*~

еднаш прочитав во една книга дека човекот низ деновите, низ животот се движи со дрвени,а некој друг со златни кочии. Јас повеќе ги сакам дрвените, зашто се чисти и искрени, иако не толку сигурни и убави како златните. колцата можат да попуштат во секое време и да се најдеме на земја, што не е случај со златните, тие секогаш толку цврсти и сигурни и убави, а сепак празни. како што ми рече еднаш еден силен Ангел, не ги сакам златните кочии зашто привлекуваат внимание, јас не ги сакам зашто се празни за мене.

разберете го ова вака, како дрвените кочии да се чувствата, а златните кочии да се богатството, она што се јавува во материјална форма.

кои би ги избрале сега, кочиите од д р в о или златните ??
Пред се БРАВО за темава, многу ми се допаѓа.

Понекогаш треба да се разбере дека не можеме да бираме со какви кочии ќе патуваме.Иако ќе звучи веројатно алчно, јас не ги сакам дрвените кочии затоа што веќе делумно се возам на златните и не сакам да ги менувам тие што ми се допаѓаат за некои што можат да се скршат на еден удар од судбината.
Сите ние заслужуваме убав живот ... на златните, е за нијанса поубав.:toe:

Член од
28 јануари 2007
Мислења
9.850
Поени од реакции
1.559
Па поубави се дрвените кочии, бидејќи секоја дрвена кочија е златна одвантре , не е важен надворешниот изглед важно е како е внатре дали ќе ти биди удобно, оти за џабе ако е златна од надвор и само привлекува внимание а внатре е сиромашна и празна. Многу ретко во живото ќе можиме да се возиме само во златни да се богати и од надвор и од внатре. Ама важно е да ти е тебе убаво а не е важно какво е од надвор :)

K

kat.<3

Гостин

Понекогаш треба да се разбере дека не можеме да бираме со какви кочии ќе патуваме.Иако ќе звучи веројатно алчно, јас не ги сакам дрвените кочии затоа што веќе делумно се возам на златните и не сакам да ги менувам тие што ми се допаѓаат за некои што можат да се скршат на еден удар од судбината.
Благодарам :smir:. Секако дека не можеме да си ги бираме кочиите, и заслужуваме убав живот, можеби и без едните и без другите не можеме, зашто што ќе ни се златни кочии ако немаме чувства, или само од чувства не можеме да живееме, затоа треба да има рамнотежа.

Antagonist

Systematic Victory
Член од
7 април 2007
Мислења
842
Поени од реакции
41

Ја ќе се согласам со тебе...затоа што сум материјалист во секоја слисла на зборот ....ама ова дека немаме право да бираме...(уф, имам два различни погледа на тоа)....
- од аспект на филозофски детрминизам (по незнам кој пат го спомнувам), немаме право на избор за ништо....

- во врска со смислата на реченицата....Ајде ти натерај ме да верувам и да разбрам како тоа неможе да бираме....ако јас не си го кројам животот ...кој друг....јер је мој живот моја ствар?!?!?!

Fantom

Chikara
Член од
4 јуни 2006
Мислења
11.453
Поени од реакции
812
Иако дрвените побрзо ќе попуштат, ги преферирам нив. Со златните не се стигнува далеку во животот.

Antagonist

Systematic Victory
Член од
7 април 2007
Мислења
842
Поени од реакции
41
Ама важно е да ти е тебе убаво а не е важно какво е од надвор :)
Мене ќе ми биде убаво ако од надвор е златна....има и од внатре одма да се позлати:wink:

СпаЈдеР

DissentiveMoron202
Член од
1 март 2006
Мислења
3.201
Поени од реакции
52
Според мене многу лошо се поставуваат некои работи. Дали ти сакаш чоколадо со гом*а внатре или сакаш гом*о со вкус на чоколадо?
Нормално, ова второто секогаш ќе биде одбрано, но дали таков е животот? Дали секогаш мислите дека богатиот всушност е најсиромашниот внатре? И зошто побога мора да биде онаа скромната сиромашна чистачка секогаш скромна, а не скромна у наводници?
Би си ја зел одман кочијата од злато. Јас самиот можам да ја украсам внатре. Не мислам дека "златото", т.е. цврстината,убавината па дури и вистинското богатство мора да значи дека ти автоматски стануваш злобниот, скржав, алчен човек.
Значи онаа рамнотежа што ја спомнуваш Кате, може да се најде и во двете кочии спрема личноста која ја поседуваш. Останува само една материјална страна на кочијата која ќе биде различна доколку една иста личност испроба да се качи и на двете кочии. Онаа у дрвената кочија никогаш нема да биде сигурна во кочијата, а можеби и во себе.

С

Сатори

Гостин
~*~

- во врска со смислата на реченицата....Ајде ти натерај ме да верувам и да разбрам како тоа неможе да бираме....ако јас не си го кројам животот ...кој друг....јер је мој живот моја ствар?!?!?!
Зарем ти можеш да избереш дали ќе се родиш со златна, сребрена или дрвена лажица во уста?
Ми ја разбираш метафората, да не разглобувам.
Иако дрвените побрзо ќе попуштат, ги преферирам нив. Со златните не се стигнува далеку во животот.
Ха!
Колку само ова нема смисла, океј е да се преферираат дрвените, но дека не се стигнува далеку со златните ... :nesvest:

Formalicious

Линолеум
Член од
23 декември 2007
Мислења
50
Поени од реакции
0
Дајте ми ги двете на паркинг, па по потреба ќе ги користам.
Зависи на каков пат тргнувам.

Antagonist

Systematic Victory
Член од
7 април 2007
Мислења
842
Поени од реакции
41
Зарем ти можеш да избереш дали ќе се родиш со златна, сребрена или дрвена лажица во уста?
Ти околу раѓањето неможеш ништо да бираш....ама понатака во животот сам ќе си ја држиш лажицата...дали ќе биде тоа сребрена или златна!!!Се тоа зависи од човекот....а не од тоа како некој друг пред него сакал.
Склонста кон материјалното , или пак кон духовното не е вродена особина...таа се стекнува.

Член од
5 февруари 2007
Мислења
10.719
Поени од реакции
13.438
Интересна тема... Па вака... дефинитивно за дрвените. Тие носат многу неизвесност, немаат амортизери, но сепак си ја имаат онаа доза на возбудливост, интересност. Додека кај златните (металните) се сигурни но таа сигурност не прави потромави, животот монотон, празни се - не се интересни.

Kajgana Shop

На врв Bottom