Коронавирус (COVID-19)

M

Macedon1um

Гостин
Бев во 8ми септември на ургентен минатиот викенд, и дур чекав еден постар човек сакаше на чуварот да му даде торба затоа што син му, 21 годишен, лежел на некој оддел. Човеков вика во торбава има книги, не може син ми без книги, па ајде тој од обезбедување се јавуваше негде, па дојде една сестра, па друга, и на крај му рекоа извини не можеме да ја земеме торбата, примаме само цигари и лекови, ако треба да му носиш лекови или цигари ок, ако не тоа е тоа. Виде не виде човеков си замина :D
Ако книгите биле од Драган Таневски тогаш е оправдано :ROFLMAO:

Член од
28 декември 2015
Мислења
4.027
Поени од реакции
6.504
Не ми е јасна изјавава на Филипче со тоа дека вирусот ќе згасне кога ќе се створи имунитет на популацијата. Како очекува пик со 2000 заболени тогаш?
2000 пациенти е 1 промил од населението (1 на 1000) така за стварање херд имјунити нема ниту збор, тоа што такво нешто изјавува министер за здравство е само показател на поразителното ниво на медицинскиот кадар во РСМ (со некои исклучоци).

Друго ако некој знае да објасни, ако веќе има по свет илјадници исцелени од вирусот што значи имуниот систем на тие луѓе бил во контакт со вирусот и го совладал, како тоа од нивни примероци крв да не се направи вакцина (лешеви од вируси, ослабени вируси кои служат за да се направи стекнат имунитет), кој кого јебе?

Медицината и фармакологијата лека полека им се придружуваат на новинарите и политичарите во копањето на ново дно...

jamajka

mode: Calm
Член од
28 април 2007
Мислења
19.524
Поени од реакции
27.336

добра статија...

chef_cook

._perlous
Член од
25 октомври 2011
Мислења
4.296
Поени од реакции
13.176
Сериозен си со муабетов? Си бил во Русија? Си се лечел таму?

За разлика од тебе јас имам роднини и во Одеса, Украина (ок не русија али дел од советскиот сојуз со слична медицина) и малку подалечни роднини кои живеат во Воронеж, Русија. Имам и јас одено таму...

Тие во воронеж имаа родител кој доживеа мозочен удар, не си свесен ни па некој што не поминал низ такво искуство е свесен низ какви маки поминаа.

Русија ако немаш пари да дадеш мито на докторите или ако немаш пари на приватно да појдеш црно ти се пишува, дури од тоа што ми кажуваа мислам дека овдека полесно ќе поминеа на клинички во Скопје.

Не знам колку пари дадоа ама можам да те уверам беше многу повеќе од 1000 долари.

Ни во Украина состојбата не е нешто подобра, мито и корупција на секој чекор, и секое ниво на власт.

Ама важно путин е цар, икони почнаа да му печатат :facepalm:

Извинете за офф топик.
а епа чим далечните роднини ти кажале,тогаш оќ,така е.
ни го разби митот!

Член од
7 декември 2019
Мислења
4.633
Поени од реакции
8.205
Сериозен си со муабетов? Си бил во Русија? Си се лечел таму?

За разлика од тебе јас имам роднини и во Одеса, Украина (ок не русија али дел од советскиот сојуз со слична медицина) и малку подалечни роднини кои живеат во Воронеж, Русија. Имам и јас одено таму...

Тие во воронеж имаа родител кој доживеа мозочен удар, не си свесен ни па некој што не поминал низ такво искуство е свесен низ какви маки поминаа.

Русија ако немаш пари да дадеш мито на докторите или ако немаш пари на приватно да појдеш црно ти се пишува, дури од тоа што ми кажуваа мислам дека овдека полесно ќе поминеа на клинички во Скопје.

Не знам колку пари дадоа ама можам да те уверам беше многу повеќе од 1000 долари.

Ни во Украина состојбата не е нешто подобра, мито и корупција на секој чекор, и секое ниво на власт.

Ама важно путин е цар, икони почнаа да му печатат :facepalm:

Извинете за офф топик.
Ај прочитај го мојот пост и прашај ме пак!
Сум бил и сум се лечел, среќа моја што имав пари и познати! Инаку тарифата е таа, нормално што посериозна болеста поголема тарифата! Украина галиба ја онаде Русија на планот корупција!
Пред две недели во Ростов, за дете од Франција без осигурување, седум дена во болница целосно лечење, сосе 4-5 инфузии, престој на мајката и детето 21 000 рубљи! Нормално уште 10 000 во подароци(мито) на персоналот за третманот!

Член од
28 декември 2015
Мислења
4.027
Поени од реакции
6.504
По цена да бидам досаден, пак да прашам, дали имаме случај на пациент/ка оболени од вирусов при шетња на улица или во природа, па чак и во бус или такси? Ако бројката е нула, а полицискиот час пуштен скоро на најјако, нешто не е во ред.

jamajka

mode: Calm
Член од
28 април 2007
Мислења
19.524
Поени од реакции
27.336
По цена да бидам досаден, пак да прашам, дали имаме случај на пациент/ка оболени од вирусов при шетња на улица или во природа, па чак и во бус или такси? Ако бројката е нула, а полицискиот час пуштен скоро на најјако, нешто не е во ред.
еве да речеме дема нема докажан таков случај... Планираш да ги тужиш за полицискиот час, па ти требаше тоа за доказ? Си слушнал за претпазливост?

Процентуално 0.01% од смртните случаи во авганистан се од куршум... би се шетал во Авганистан?

D

Deleted member 12196

Гостин
Институтот за јавно здравје информира за уште два смртни случаи, жител на Велес кој почина пред неколку дена, а неговиот позитивен резултат е докажан постмортем и странски државјанин кој живеел во Скопје 4 месеци.
Морам да умрам за да ме тестираат... :yid:

D

Deleted member 12196

Гостин
Не сакаат да ме тестираат. Гледам мртвите ги тестираат. За живите нема ни време ни тестови. :(
Изгледа дека е важно да има малку заразени а многу починати од вирусот.

Член од
28 декември 2015
Мислења
4.027
Поени од реакции
6.504
еве да речеме дема нема докажан таков случај... Планираш да ги тужиш за полицискиот час, па ти требаше тоа за доказ? Си слушнал за претпазливост?

Процентуално 0.01% од смртните случаи во авганистан се од куршум... би се шетал во Авганистан?
Го споредуваш воено-конфликтниот Афганистан со денешна РСМ? Каква споредба, па тоа треба да се прочита за да се поверува, нема да ми веруваат луѓе :)
Да, во Афган цивилниот живот се одвива како така, луѓе одат по кафеа, чајџилници, кладилници, јавни настани, свадби и остали срања, имам роџак кој беше наемник во еден од најголемите градови, Кандахар. Едно е да си тамошен, друго е да си дел од окупациските сили, се разликуваат бајаги по изглед :)
Така да, кога ти би бил Паштун, би можел слободно да шеташ низ Афган, па и да се забављаш со дечки наоколу...

Од таа претпазливост онаму каде што нема опасност се испуштија векторите од раце онаму каде требало да се има претпазливост а тоа е све што доаѓа од Италија, од народ до роба, веројатно сите заразени се некако поврзани со Италија, сега имаш случаи низ торбешки села каде имаат дијспора по Италија во секоја куќа.

Член од
20 септември 2017
Мислења
920
Поени од реакции
1.347
Министеров како што гледам ќе почне да држи прес на два дена, па на пет и потоа ќе исчезне тотално. На фб нека си објавува статуси.

AlternativeF

госпожата од втори
Член од
1 мај 2006
Мислења
4.830
Поени од реакции
7.575
Министеров како што гледам ќе почне да држи прес на два дена, па на пет и после ќе исчезне тотално. На фб нека си објавува статуси.
Пошто ако држи прес на секои 15 минути така ќе се спречи ширењето на вирусот? Кога има важни информации се споделуваат, која е потребата од пресконференции три пати дневно?

Член од
27 декември 2011
Мислења
591
Поени од реакции
508
Не ме плаши вирусот колку што ме плаши појавата на партиски ботови и неписмени, глупави и злобни луѓе. Ако некој ја модерира темава нека вади бичкијата.

Sent from my Redmi

Член од
17 јануари 2019
Мислења
3.443
Поени од реакции
7.726
И сега како да ти објаснам ако си непушач? :D
Абе нема потреба да ми објаснуваш, после ќе бидете гневни кога некој 54 годишен без никакви претходни посериозни заболувања починал, а пушел како турчин качак. Филпиче ќе биде крив, па брзата помош, па лековите, па отров му давале...

Kajgana Shop

На врв Bottom