Коронавирус (COVID-19) - Општа дискусија

Член од
5 март 2018
Мислења
10.560
Поени од реакции
10.182
Држевте, држевте вие, сега мајче ебавте.

Уште не ми е јасно зошто во Прилеп толку јако беше, а во Битола многу слабо напредуваше Коронава, посебно затоа што Прилеп-Битола се многу поврзани.
Ништо не држевме, повеќето тестирани беа од Плодност приватната, до пред една недела тие резулатати не влегуваа во државната статистика, од средата се веќе во статистиката заразените па затоа периодот е толкав бројот на позитивни.
 
Член од
16 јануари 2013
Мислења
2.863
Поени од реакции
5.294
Држевте, држевте вие, сега мајче ебавте.

Уште не ми е јасно зошто во Прилеп толку јако беше, а во Битола многу слабо напредуваше Коронава, посебно затоа што Прилеп-Битола се многу поврзани.
Повеќе фабрики и конфекции каде луѓето работат еден до друг без придржување до никакви мерки, ако си во контакт со заразен одиш на работа додека не покажеш симптоми, голема склоност кон приватни собиранки и прослави за слави, имендени и сл кои не се ни близу со Битола.
 

Beric Dondarrion

Lord of Blackhaven
Член од
14 август 2006
Мислења
34.808
Поени од реакции
53.081
Е шо, у Прилеп идат повеќе по имендени, слави и сл. одколку во Битола?
 

@Fluffy_bunny

Зајко кокорајко
Член од
24 декември 2020
Мислења
1.052
Поени од реакции
1.443
Разликата во бројки по градови доаѓа поради фактот дека позитивни на вирусот си се шетаат слободно, иако знаат дека свесно го шират вирусот. Во градовите каде што има позитивни на вирусот и кои ја почитуваат изолацијата која им е одредена нормално дека бројките се помали. Додека во оние градови каде што позитивните се мешаат меѓу луѓе без да ја почитуваат изолацијата која им е одредена бројките се поголеми. Од самиот почеток многу слабо се проверуваше кој ја почитува мерката самоизолација.
 
Член од
24 мај 2020
Мислења
16
Поени од реакции
42
Е, ја сум од паралелка од Песталоци други ми е јазик ;)
 
Член од
24 мај 2020
Мислења
16
Поени од реакции
42
Како закажа, со државјанство или без? Со српски број мора?
Не. Имам Југословенски ЈМБГ и систем го прихвати, и со Теленор СИМ од Србија. као граѓанин на Србија. Не ме праша системот за државјанство. Пословно сам во Белград много а и зборувам српски одлично. Жена ми е државјанка, ама со адреса од Скопје.
 
Член од
26 септември 2012
Мислења
6.640
Поени од реакции
4.707
Разликата во бројки по градови доаѓа поради фактот дека позитивни на вирусот си се шетаат слободно, иако знаат дека свесно го шират вирусот. Во градовите каде што има позитивни на вирусот и кои ја почитуваат изолацијата која им е одредена нормално дека бројките се помали. Додека во оние градови каде што позитивните се мешаат меѓу луѓе без да ја почитуваат изолацијата која им е одредена бројките се поголеми. Од самиот почеток многу слабо се проверуваше кој ја почитува мерката самоизолација.
не е точно, брчат авиони по цели ноќи се прска корона на максимум
 

@Fluffy_bunny

Зајко кокорајко
Член од
24 декември 2020
Мислења
1.052
Поени од реакции
1.443
не е точно, брчат авиони по цели ноќи се прска корона на максимум

Добро што ми кажа, да го затворам прозорот пред спиење. Да не ме разбудат авионите . :D
 
Член од
5 март 2018
Мислења
10.560
Поени од реакции
10.182
Повеќе фабрики и конфекции каде луѓето работат еден до друг без придржување до никакви мерки, ако си во контакт со заразен одиш на работа додека не покажеш симптоми, голема склоност кон приватни собиранки и прослави за слави, имендени и сл кои не се ни близу со Битола.
Кај нас кафаните си го зедоја данокот.
Додај тука Рек, пола фирма заразени со симптоми одат на работа, буфтат корнат, око не му трепнува. Не знат дека ако фатат вирус шансите да поминат тешко се значително поголеми таму оти ионака нив белите дробови им се попара ама оди докажи му.
 
Член од
6 април 2010
Мислења
1.406
Поени од реакции
9.516
Разликата во бројки по градови доаѓа поради фактот дека позитивни на вирусот си се шетаат слободно, иако знаат дека свесно го шират вирусот. Во градовите каде што има позитивни на вирусот и кои ја почитуваат изолацијата која им е одредена нормално дека бројките се помали. Додека во оние градови каде што позитивните се мешаат меѓу луѓе без да ја почитуваат изолацијата која им е одредена бројките се поголеми. Од самиот почеток многу слабо се проверуваше кој ја почитува мерката самоизолација.
Мислам дека најважен податок е врз кои економски сектори се темели локалната економија, видот на стопанства, кои се примарните работодавачи и на кој начин им е организирано производството. Ако во одделен град доминира мануелното производство, односно ф-ки за производство и преработка на текстил, прехрамбена индустрија, присуство на странски компании во индустриските зони каде што производството се одвива во фабрички погони со близок контакт меѓу вработените, тоа обично подразбира услови за поголема трансмисија. Мој некој субјективен заклучок е дека видот на работното место заедно со условите внатре се главните фактори кои што играат доминантна улога во степенот на зараза, трансмисија и бројката на заразени.
Тоа дека некои градови се подисциплинирани од други, мислам дека нема некоја пресудна улога околу разликите во бројките.
 

Kajgana Shop

На врв Bottom