Компјутерски училишта во Македонија

KaiTekk

R&B boy
Член од
17 март 2006
Мислења
1.045
Поени од реакции
22
Што мислите за училиштата како Semos, Alexandria кои нудат образование во компјутерската наука и технологија, се сертифицирани партнери на некои од најреномираните светски компании како Cisco, Adobe и др. Дали во нив би можело да се стекне солидно знаење од областа на компјутерската технологија?

Stefanos_M

Moscow_Boy
Член од
23 април 2006
Мислења
563
Поени од реакции
0
JAs mislam deka ne ke da e losho vo skolo da uchime informatika kako sto uchime fizika ili matematika. Vaka informatika e dupka, kako muzichko, fizichko...

mRnO

И по mRnO,mRnO
Член од
16 април 2006
Мислења
6.263
Поени од реакции
52
Само пофални зборови за приватните училишта,но нас ни требаат повеке државни од таков карактер

Jane

Кајганџија
Член од
5 февруари 2006
Мислења
3.394
Поени од реакции
114
Тие приватни училишта што ги спомна (Александрија) не се уствари училишта. Тоа е Академија. За да одиш на тие училишта треба да имаш завршено средно и наместо факултет да идеш на тоа. Се учи по 4 саати дневно, од понеделник до петок. За курсот за мрежи од александрија кој трае две години треба околу 5000 евра, но се да положиш од прва, а ако на некој испит паднеш си го плаќаш од ново се додека не го положиш. А еден испит е 50-200 евра зависи од испитот, а тоа не е баш евтино.
А тие во Семос колку што забележав од лично искуство се "гола вода". одев цел месец, а не научив ама баш ништо. Како прво групите не ги формираат како што треба (јас одев пред една година, а за сега незнам дали измениле нешто). Мешани се возрастите и стално има неколку деца/возрасни што каснат или некој што стално ништо не знае и ќе ги кочи другите.
Така јас мислам за компјутерските училишта во Македонија. Ако негде грешам поправете ме.
:kajg:

Stefanos_M

Moscow_Boy
Член од
23 април 2006
Мислења
563
Поени од реакции
0
Jane напиша:
Тие приватни училишта што ги спомна (Александрија) не се уствари училишта. Тоа е Академија. За да одиш на тие училишта треба да имаш завршено средно и наместо факултет да идеш на тоа. Се учи по 4 саати дневно, од понеделник до петок. За курсот за мрежи од александрија кој трае две години треба околу 5000 евра, но се да положиш од прва, а ако на некој испит паднеш си го плаќаш од ново се додека не го положиш. А еден испит е 50-200 евра зависи од испитот, а тоа не е баш евтино.
А тие во Семос колку што забележав од лично искуство се "гола вода". одев цел месец, а не научив ама баш ништо. Како прво групите не ги формираат како што треба (јас одев пред една година, а за сега незнам дали измениле нешто). Мешани се возрастите и стално има неколку деца/возрасни што каснат или некој што стално ништо не знае и ќе ги кочи другите.
Така јас мислам за компјутерските училишта во Македонија. Ако негде грешам поправете ме.
:kajg:
Se soglasuvam...

Член од
24 ноември 2005
Мислења
3.233
Поени од реакции
391
Мене лично ми се допаѓа тоа што постојат вакви школи. Во поразвиените држави на висока цена се системски и мрежни инженери кои тоа стануваат баш со ваков курс, односно завршување на ваква школа. Цената ако ја споредуваме со локалниот стандард можеби е висока, но ако на пример се здобиеш со цертификат како системски инженер тогаш со само една или две плати во некоја поразвиена држава си ги враќаш парите што си ги потрошил за школување. Најпосле, колку што знам наставата и немора да се посетува, мислам дека може кандидатот и сам да се спрема доколку има литература за потребниот материјал и да полага директно, без да постеува настава, а тоа би требало да е нешто поевтино.

Vnuce

http://abix.mk
Член од
20 март 2006
Мислења
2.602
Поени од реакции
223
Можна е и таква варијанта.... само да полагаш испит е 100 евра, или 70 ако полагаш во петок (не прашувајте зошто, не знам :) )

Поголем проблем е што не ги следат трендовите баш колку што треба... ако сакаш да полагаш за било што поврзано со .NET технологијата, ограничен си на 1.1 , а веќе постојат официјални курсеви за 2.0

dwa

Член од
19 февруари 2006
Мислења
2.233
Поени од реакции
349
sto e skapo,skapo e ama se isplati a i ti se racuna kako viso-strucno !

Buterfly

*Just Fabulous*
Член од
4 јули 2006
Мислења
4.616
Поени од реакции
114
Се мислев дали да одам на овие курсеви или што и да се. Ама еве уште се мислам, хехе, кај и да е нема да ми избегаат. Се плаќа ама и те учат, е сега работата е индивидуално за што одиш дали за диплома, дали дома да не седиш или да научиш нешто корисно што утре ќе ти го треба.:helou:

Kajgana Shop

На врв Bottom