Ljupco Meljata
AJFON ILI ANDROID you choose
- Член од
- 11 ноември 2007
- Мислења
- 1.726
- Поени од реакции
- 475
Пријави во сојуз на потрошачи само така има ефект.Ако пред една недела го рачунаш за лани тогаш океј ... позз
Пријави во сојуз на потрошачи само така има ефект.Ако пред една недела го рачунаш за лани тогаш океј ... позз
на исто место јас пиев нес кафе (убо, не само пена) за 100 ден и чаша вода гратис (не побарав, сами ми ја донесоја со кафето) ...Абе ај остај јадењето еве седнав кубалибре или појма неам која плажа беше и нарачав нес кафе .... цената му е иста како во мајами да си нарачал пијачка и само пена имаше во чашата , на таа келнерката и викам извини девојче може чаша вода ? и таа ми вика илина или ладна :S и се пулам збунето и и викам од чешма ..... овде не служиме од чешма вода ми рече .... 120 денари нес ( пена со малце млеко ) + 50 денари вода а на пример овде во Струга си пиеш покрај езеро мало макијато со вода за 30 денари
фак лоџик
очигледно се споредува најдоброто место во Македонија за туризам, со најлошите места во Грција ... што не споредувате најдобро со најдобро ... не се споредува, ама ајде така би било фер ...Чисто за споредба тура со брод во Грција со посета на 6 острови чини 12,5 евра додека Охриѓани за обиколка околу езерото зимаат 30 евра Лежалките во Грција со гага кафе и вода флаширана се 6 евра, а во Охрид ќе платиш само толку за лежалка без пијачка.
ете испадна силум прилике и таму да се појде ... биден сум Крф, каде лежалка беше 10 еур, крстарење 25 еур и на прашање од каде си ... од Македонија ... и со кисела фаца ти вика, не не од скопиа ... осеќаш некоја тензија и некако несвесно не сакаш да му завртиш грб ... а во Турција речи дека си од Македонија и одма добиваш насмевка со како си комшија ...Прашање до охриѓаните на темава (а и до останатите, нормално):
- Дали сте биле на одмор во Грција и каде?
- Со какви конкретно непријатности сте се соочиле за време на вашиот престој таму? Услугата не ја бивало? Газдите биле гадови?
Среќен сум .... изгледа карањето со персоналот па со газдата сепак имало ефектна исто место јас пиев нес кафе (убо, не само пена) за 100 ден и чаша вода гратис (не побарав, сами ми ја донесоја со кафето) ...
--- надополнето: 25 август 2013 во 01:17 ---
100 и кусур денари едно кафе и вода од 100 денари?Најскапото макијато е во Куба, а имаш места и за 30-40 макијато и 70-80 нес, ама не си со нозете во вода...Типов некој сон раскажалЕден текст, 1000 вистини:
Скопјанишчана само нека ги пратат парите и ич нека не доаѓаат во Охрид...
И ете така вицот, или па и вицовите, шегите, анегдотите и така натаму конечно си ги осетив на своја кожа во „најтуристичкиот“ град во нашата ни Македонија. Си одам јас така во Охрид нели зошто треба да си го почитуваме нашето а не да ги даваме парите на грците. Искрено ја имам прошетано 90% од Европа ама во Грција не сум влегол до сега.
И така ние весели одиме на одмор во Охрид да си плаќаме 200 денари лежалка 100 и кусур денари кафе на плажа, да си поминеме топ на забавите каде што не е испод 500 денари карта... и ете така на првата забава бидејќи ги потрошив 2000 денари на 2,5 тури за моето мало друштво од 4рица додека не гледав на цените дојде ред да останам со 180 денари во џебот и да тргнам до шанк по 2 обични води. И нели з’ш водата не се пие мораш да си купиш па нарачав 2 негазирани води од по ½ литар и ги давам моите последни 180 денари на шанк. И наеднаш „изненадувањеее“: 180 денари не се доволно за 2 обични води? Да не сум случајно во Венеција на плоштад? Или во Амстердам во клуб? Ама чекај... ни таму не беше волку скапо. Ама ај си поминавме и со една вода по пола.
Никако да се кажат со име местата со вакви цени, чудно.Ако е вистина.За кусурот можел слободно да си почекат, тие си се негови пари и работа на келнерот е да му вратат.Без паѓање на ефтини келнерски финти.И така поминаа неколку дена и собравме храброст и пари да излеземе во диско. Во диското супер забава, расположени луѓе и дојде ред после пиењето на алкохол по европски цени да се напиеме вода. Нарачувам вода на шанк и оп 70 денари. Ааа викам браво овде поевтино. Кога ете ја водата... шишенце од 0,25 литри. Топ цена брату. И уште на сето тоа: „Немам кусур да ти вратам 30 денари“. Епа таман викам еве ти 150 денари дај уште една вода па да го достигнеме рекордот: 2,50 евра пола литро вода. За некои работи дури ни европска унија не ни е рамна.
Види логика, го казнале дека возел со поголема количина - Охриѓани се негостољубиви Јас како локален на каква причина да се вадам за слична казна?И за да биде парадоксот најголем и за финално разубавување на вечерта малку после излезот на дискотеката оп чичковци во зелено со палка „СТОП“. Ајде пријателе да видиме дали си имал пари за да пиеш вода или си пиел акохол што е поевтин од водата. И јас како секој нормален што на одмор на туристичко место во дискотека што нема да пие само вода го прекршив законот за дозволена количина на алкохол. Аааа господине со скопски регистарски таблици вие го прекршивте законот и со задоволство ќе ви напишеме казна од 300 евра. Абе да ти е милина да го гледаш „господинот“ полицаец (што не го именувам во моментов за да не си направам поголем проблем зошто знаеме како одат работите кај нас) со каква милна фаца ја пишуваше казната од 300 евра на скопјанче што дошло во својата татковина на одмор со 15 години стара кола ама го разбирам јас.... скопски таблици си се скопски таблици тоа им е во психологијата.
Ова е можда единствениот точен дел од цел ‘расказ‘.Ајде помина и тоа. Да сме здрави и живи. Дојде и следниот ден. И бидејќи веќе не се возиме со кола за да не го прекршиме повторно законот и да не не фати одморот како ол инклузив во Турција одиме со такси. Ете се случува на еден од другарите да му испадне телефонот во таксито (не дека не сме и ние баксузи). Ѕвониме на телефонот и ете го таксистот: „да да телефонот ви е во такси ама бидејќи сум веќе далеку (5 минути откако не остави) треба да ми платите 300 денари за да ви го вратам“. Лудило! Нова такси услуга единствена во светот. 5 евра за враќање на мобилниот.
И хубаво да си искарате на моретоЕте тука ни се скрши и ќејфот и расположението за нашиот ни одмор во „најтуристичкиот“ град во нашата ни Македонија. Епа знаете ли што драги мои охриѓани? До година најверојатно за прв пат во моите 26 години ќе одам во Грција на одмор. Каде што цените на песочна плажа се поевтини од кај вас и каде што полицајците не сопираат и казнуваат туристи (ова е информација од повеќе мои блиски пријатели што беа во Грција на одмор летово). Знаете некогаш е подобро туѓиот да ти се посере него својот. Помалце боли. Можеби не сум во право ни со овој избор ама ќе пробам з’ш да не. Ако не и таму па ќе си одам во Пробиштип каде што полицајците служат на туристите да им помогнат и да ги упатат ако не можат да се снајдат (зборувам од лично искуство на повеќе наврати), а не да пишуваат казни од 40% од вредноста на возилото на туристот. Не викам дека сум прав што го прекршив законот, ама не дадов 300 денари за вода за џабе во последните 2 саати за да бидам во одлична состојба за возење како не би ги ставил на ризик животите на патниците со мене во кола, на другите учесници во сообраќајот а и мојот живот, а сообраќаецот ако беше вистински професионалец во своето туристичко место можеше лесно да го увиди тоа.
Тоа е во „кратки црти“ се што имав да кажам за моето последно одење во Охрид во животот. Со здравје да си ги трошите последните пари што ви ги оставив браќа Македноци од „најтуристичкиот“ град во нашата ни Македонија.
Извор
Не, туку се споредуваат туристички места кои би можеле да се алтернатива на луѓето на кои им е дојдено преку глава од Охрид. Не можеме да земеме да го споредуваме Охрид со Дубаи нели.очигледно се споредува најдоброто место во Македонија за туризам, со најлошите места во Грција ... што не споредувате најдобро со најдобро ... не се споредува, ама ајде така би било фер ...
Во Грција конкретно да си сместен на остров Лефкада имаш тура со брод за 12 евра до најубавите плажи Порто Кацики и Егремни, остров Кефалонија, остров Итака, пештера Меганиси, остров Скорпиос.очигледно се споредува најдоброто место во Македонија за туризам, со најлошите места во Грција ... што не споредувате најдобро со најдобро ... не се споредува, ама ајде така би било фер ...
јас знам за тура во Грција до 4 плажи за 25 еур, а тура до Св. Наум е 10 Еур. Знам и за лежалки во Грција за 10 еур без пијачка ...
Охрид не може со Дубаи, ама ако е така со споредбиве, кога се зема најефтино место во Грција, тогаш зошто не се споредува Преспа со Грција или Дојран со ГрцијаНе, туку се споредуваат туристички места кои би можеле да се алтернатива на луѓето на кои им е дојдено преку глава од Охрид. Не можеме да земеме да го споредуваме Охрид со Дубаи нели.
ќе ти кажам дека не е во ред цена од 10 еур од Охрид до Св. Наум ...Ќе ми кажеш дека е во ред цена од 10 евра за тура у Охрид од пристаниште до св. Наум Или 30 евра за обиколка на Охридско езеро.
Релативно арогантен речник имаш за објективна личност...Ќе се обидам најобјективно да си го кажам мислењето...Кој ќе се најде навреден, не ми е гајле...
Со ваков речник,настап и предрасуди не знам зошто некој би се поставил поинаку и спрема тебеКажете ми сега вие сироти Охриѓанчиња - што имате вие да ми понудите да дојдам кај вас и во Охрид да ги трошам парите...? Историскиот град Охрид да го гледам, да ми продавате скапана храна, да се бањам во ладно и матно езеро, да ми пишувате казни за паркирање и позади грб да ме пцуете пошто сум Скопјанка....
Уште поочигледно е дека најдоброто место во Македонија за туризам е на далеку полошо рамниште од најлошото во Грција.очигледно се споредува најдоброто место во Македонија за туризам, со најлошите места во Грција ... што не споредувате најдобро со најдобро ... не се споредува, ама ајде така би било фер ...
ова е удар испод појас .... не знам што да кажам ... ако ова го пишуваш со генерализирање и со овој тон тогаш не вреди никаков разговор со тебе ... ова е навреда ... навреда кон сите ...И гледам дека избегавате да зборите за случката кога ги удавивте бугарските туристи, на брод кој до грло го преполнивте намерно (пуст лаком гз за пари)...