Кајгана психолог

Член од
28 март 2011
Мислења
20
Поени од реакции
6
Начин на кој успева самоконтролата јас знам дека треба да се самоконтролирам но како? Затоа прашав порано некаде.. како јас да направам да не ме провоцира глупавоста на другите...
хахахахах прво треба многууу да се изнервирашш да направиш голема глупост , отпосле извлечи поента дали вредело, и ќе свативш дека секогаш треба да се контролираш, ќе си го набуташ во потсвеста.... поедноставно од тоа незнам како да ти објаснам, после тоа иде друг стадиум кога ќе ти преќисне да се контролираш и така до 10000000000 и ќе разбереш дека исто ти доаѓа,
колку години си ако може да знам? x)

Z

zmej gorjanin

Гостин
Начин на кој успева самоконтролата јас знам дека треба да се самоконтролирам но како? Затоа прашав порано некаде.. како јас да направам да не ме провоцира глупавоста на другите...
На твоево прашање не може да се даде одговор затоа што едноставно не држи вода, доколку се однесуваш вака меѓу твоите блиски мене ми е многу тешко да поверувам дека имаш други во твојот живот со исклучок ако тие други се:

a) Мазохисти
б) Имаат некаков интерес од тебе
в) Или се стварно тотално глупи

А да, и од кога тоа надпросечното IQ е правопропорционално со количината на капиталот?

Член од
28 март 2011
Мислења
20
Поени од реакции
6
Најдобар начин за да престанеш да реагираш на (како што ти ја нарекуваш) „глупавоста на другите“ е да увидиш дека повеќето и не се навистина глупави, туку така ти си ги замислуваш. Научи се да се помириш со тоа дека не размислуваат сите исто како тебе бидејќи сите ние имаме различни искуства и дека не си ти тој кој апсолутно секогаш е во право. А и самиот знаеш дека често пати се наоѓаме во дискусии во кои не постои право или „криво“ решение/мислење, туку е релативно или пак неможеме сеуште да пресудиме бидејќи сме премногу ограничени.

Обиди се да не ги потценуваш, ниту пак преценуваш луѓето. Истото се однесува и на тебе. Пробај да Слушаш, Разбираш и Почитуваш.
Хаха сите не размислуваат исто, а во суштина сите сме исти.

Член од
9 март 2009
Мислења
212
Поени од реакции
24
Имам 22г.

Трелковски, не заборавај дека и јас се воздржувам до некаде- како воопшто можам да имам другари? Јас не кажувам се што ќе ми падне на памет и јас се контролирам до некој степен - избувнувам во крајни случаеви каде на крај јас излегувам кој греши иако сум прав... е сега моите другари се нормални луге ко сите а не како што мислиш ти ...

--- надополнето ---

за што зборуваш IQ и правопропорционално со капиталот? Може цитат?

Филозофка

Amelie Poulain
Член од
21 јануари 2009
Мислења
1.680
Поени од реакции
525
Nuke јас комплетно те разбирам, тоа што си интелегентен може да биде само позитивна работа, не е тоа маана, како што самиот себе си ја нарекуваш, во животот ќе се сретнуваш со многу карактери и разни луѓе и како што рече Индиско оревче научи се да почитуваш туѓо мислење па макар и да не се согласуваш со него, ако не се согласуваш можеш само да ислуша да речеш, во ред, јас не мислам така, мислам поинаку, во животот не знаеш кој ќе ти затреба затоа и со најдебилниот човек однесувај се пристојно, не го навредувај дека е глупав иако знаеш дека е дебилен, преќути си помини преку тоа, биди мудар :wink:

Z

zmej gorjanin

Гостин
Имам 22г.

Трелковски, не заборавај дека и јас се воздржувам до некаде- како воопшто можам да имам другари? Јас не кажувам се што ќе ми падне на памет и јас се контролирам до некој степен - избувнувам во крајни случаеви каде на крај јас излегувам кој греши иако сум прав... е сега моите другари се нормални луге ко сите а не како што мислиш ти ...
Секогаш ли е тоа така? Ако е секогаш, тогаш нешто не е во ред со тебе.

--- надополнето ---

[/COLOR]за што зборуваш IQ и правопропорционално со капиталот? Може цитат?
Ти самиот спомна дека си млад и успешен господин со сопствен бизнис кој има IQ околу 170, да не ме сватиш погрешно секоја чест ти симнувам капа. Но со самото тоа што ги стави овие два поима во една реченица ти направи сооднос, со тоа што направи сооднос ти автоматски ги навреди оние кои не можат да си дозволат повеќе работи во животот односно на индиректен начин им кажа дека се глупи. Мој совет е да престанеш да се гледаш ко енглеска кралица, тогаш можеби ќе пораснеш во очите на другите.

Член од
9 март 2009
Мислења
212
Поени од реакции
24
Не немав никаква намера ниту пак ми беше тоа зборот.. го кажав ова бидејки луѓето асумираа дека јас сум затворен седам само на комп и ништо друго не правам... затоа реков тоа што го реков не дека има врска со IQ

--- надополнето ---

Филозофка - danke :)

Филозофка

Amelie Poulain
Член од
21 јануари 2009
Мислења
1.680
Поени од реакции
525
Само неколку мисли во контекст на муабетов:
"Малото знаење ги прави луѓето арогантни, големото знаење ги прави одмерени" - Pablo Neruda
"Умот е нешто сосема спротивно од парите, колку помалку го има човекот е позадоволен"- Пол Масон
"Паметниот човек забележува се. Глупавиот за се има по некоја замерка"-Х.Хајне
"Најсигурниот начин да се биде измамен е да се сметаш себеси попаметен од другите"-Ла Рошфуко
"Нема лудило од кое човекот не може да се извлече, освен од суетата"Жан Жак Русо
"Мудриот човек не страда за тоа што го нема, а се радува на тоа што го има"-Епиктет
"Да се знаат многу работи не значи да се биде мудар"- Хераклит

Izvor

--- надополнето ---

Секогаш ли е тоа така? Ако е секогаш, тогаш нешто не е во ред со тебе.

--- надополнето ---

Ти самиот спомна дека си млад и успешен господин со сопствен бизнис кој има IQ околу 170, да не ме сватиш погрешно секоја чест ти симнувам капа. Но со самото тоа што ги стави овие два поима во една реченица ти направи сооднос, со тоа што направи сооднос ти автоматски ги навреди оние кои не можат да си дозволат повеќе работи во животот односно на индиректен начин им кажа дека се глупи. Мој совет е да престанеш да се гледаш ко енглеска кралица, тогаш можеби ќе пораснеш во очите на другите.
Пиле која е поентата Нуке да расте во очите на другите ?
Не гледаш ччовекот си има сопствен бизнис, си располага со капитал си кажа и самиот, си има девојка, друго не му е потребно..

Аеродром

Faithful :)
Член од
15 август 2008
Мислења
2.217
Поени од реакции
256
Од кога ми умре кучето,чувствувам голема доза на осаменост и тага,а веќе поминаа 3 месеци,ПОМОШ !

Член од
9 март 2009
Мислења
212
Поени од реакции
24
Од кога ми умре кучето,чувствувам голема доза на осаменост и тага,а веќе поминаа 3 месеци,ПОМОШ !
За жал тоа му се сличи и на чичко ми.. му купив ново кученце... после месец дена некако го преболи! Навистина размисли за ова - ќе усреќиш некое кученце ќе го здомиш и ќе му пружеш љубов! Се има некоја причина тоа што се случува- немој смрта да биде залудна, затоа подобро помогни на некое друго слатко кученце наместо само да тагуваш за претходното..
И жал ми е.. знам како е да изгубиш милениче :((

NaughtyByNature

Y Child
Член од
1 декември 2010
Мислења
423
Поени од реакции
427
Јас имам 24 години, имам IQ од 73 кома нешто, со светлосни години сум далеку од свој бизнис, па не се чувствувам навреден. Ќе да е до вас.

Z

zmej gorjanin

Гостин
Погрешно ме свати, постојат луѓе кои се на работ на егзистенција и доаѓа батково и почнува со нив муабет за неговата финансиска состојба и неговото високо IQ (демек финансиската состојба е зависна од IQ то), тие луѓе во најмала рака ќе се осетат понижени. А ти може и да си далеку од сопствен бизнис, но чим седиш на нет и дискутираш во филозофија и психологија сигурно не ти е до толку лошо.

Филозофка

Amelie Poulain
Член од
21 јануари 2009
Мислења
1.680
Поени од реакции
525
Погрешно ме свати, постојат луѓе кои се на работ на егзистенција и доаѓа батково и почнува со нив муабет за неговата финансиска состојба и неговото високо IQ (демек финансиската состојба е зависна од IQ то), тие луѓе во најмала рака ќе се осетат понижени. А ти може и да си далеку од сопствен бизнис, но чим седиш на нет и дискутираш во филозофија и психологија сигурно не ти е до толку лошо.
Не се до толку интелегентни за да удираат на секој збор со куршум, да ги разглобуваат речениците како лего коцки и да ги рацфрлуваат во некој рандом редослед, just wewaxx шо би рекол Декстер, денес ако речеш дека имаш сопствен бизнис не е срамота, срамота е на наши години уште да зависиш од родители, но сепак, секој гледа на работите од различен агол...

NaughtyByNature

Y Child
Член од
1 декември 2010
Мислења
423
Поени од реакции
427
Јас сум баш од тие луѓе и многу ми е лошо, немам работа и потполно зависам од моите (срамота е знам). And still not offended.

Член од
9 март 2009
Мислења
212
Поени од реакции
24
Јас сум баш од тие луѓе и многу ми е лошо, немам работа и потполно зависам од моите (срамота е знам). And still not offended.
Нема зошто да си навреден... и никој не би требало да се навреди од мојата изјава бидејки не беше наменета за луѓето кои се без работа да бидат навредени!
Јас до пред година++ дена студирав надвор од државава.. во трета година собрав пари и си дојдов назад во Македонија.. Многу сум им благодарен на моите родители што можеа да ми овозможат во животот тоа што ми треба и скоро секогаш ме подржуваа па дури и кога не ме сваќаат.
Тие додатно ме финансираа и еве веќе година ипол јас сум самостоен и имам 10 луѓе кои работат во фирмата.. А факултетот вонредно ќе полагам незнам кога :P (иаку на сите им велам дека го завршив ЛОЛ)
Знам како е да не добиеш помош од родителите- ми имат давано огромни суми пари и ги имам измочкувано за многу кратко и после од срам не побарав.. можам да замислам како е ако неможат од дома да ти помогнат............ крајно е заебано FUCK!... (Или несакат ги има и такви)
Признавам ако не беа моите немаше да имам моја работа. А на крај не се знае, бидејки знам и луѓе на кои им се насмевнала среќата и имаат многу постиганто во животот (мислам финансиски)

Затоа ве молам не бидете навредени од мојата изјава- јас ова го наведов само да докажам дека не сум затворен дома и сурфа.. и како најважно да докажам дека не е тоа изворот на мојот проблем кој го наведов...
а и да беше точно тврдењето дека сум задомен, јас сепак мислам дека немаше тоа да биде причината за наведениот проблем.

Kajgana Shop

На врв Bottom