Кајгана психолог

А

Атлантист

Гостин
Може ли некој да ми препорача психолог, досега никогаш не сум бил а чуствувам дека треба. И колку се движат цените на сеансите, дали ги покрива фондот за здравство? Треба ли упат од матичен лекар?

Член од
20 јули 2014
Мислења
311
Поени од реакции
302
Може ли некој да ми препорача психолог, досега никогаш не сум бил а чуствувам дека треба. И колку се движат цените на сеансите, дали ги покрива фондот за здравство? Треба ли упат од матичен лекар?
За приватно не ти треба упат, ниту пак фондот ти покрива. За државно ти е бесплатно со упат само прашање е колку е тоа функционално. Јас не сум бил на државен психолог.
Ако сакаш напиши нешто повеќе зошто ти треба помош, можда ти треба психијатар.

Член од
13 декември 2011
Мислења
504
Поени од реакции
816
како можам да ги тргнам некои мисли од главата што другите мислат за мене јас знам дека многу не треба да се секирам дека не треба да ми биде гајље што другите мислат и пробувам да ги отфрлам некако тие мисли али неможам кога и да сум со луѓе да разговарам ми идат мисли дека не убаво мислење имаат за мене пробувам некако да не мислам на тоа да го отфрлам ама неможам досега сум немал таков проблем ова почна да ми се случува од пред 2 недели незнам што да правам не се осеќам убаво од тоа и неможам да се расположам и кога ќе легнувам со истото легнувам и со истото станувам со таа мака незнам како да ја совладам тоа ми исчезнува кога ептен сум занесен во нешто и тоа е единствен начин да не мислам на глупите мисли ама после 5 минути одма се враќам на истото зошто ми идат такви мисли повредливи што другите мислат за мене секогаш сакам да оставам добар впечаток кај луѓето ама не излегува така и тоа пречка ми e што секој ден сум не расположен веќе неможам вака да издржам... :( помош,совети?
Ова е многу вообичаено. Да си одиш на психолог ќе ти биде најубаво, зашто лесно се решава, само ти треба некој да те води низ процесот и секако, дисциплина.
Во меѓувреме еве ти едно видео на таа тема.

Член од
2 јануари 2015
Мислења
36
Поени од реакции
40
Koga prv pat pocuvstuvav silen strav koj me drzeshe so denovi, neznaev shto se slucuva, potoa so dolgo istrazuvanje sfativ deka se raboti za anksioznost i panicni napadi. Ne otidov na psihijatar. Posle da ja recam dolga borba uspeav da se izvlecam. Da pocnam da ziveam i trezveno da razmisluvam. No ostana posledica od se toa. No i da se manifestira na cuden oblik. Srekkna ne e postojano. I po sedum godini mi skisna, da se boram so neshto shto ne znam shto e a strashno mi smeta. Oidov na dva psihijatri a dijagnozata beshe ista. Mnogu sum samobendisana, ne se vrti se okolu mene. Ne sum odlucna pa se gubam u haos i mi se zatvara slikata pa taka mi se manifestira... slushnav se osven odgovor na prashanjata koi strashno me bunat. A toa se : kako postojam, kako se gledam, kako razmislivam, shto se slucuva vnatre vo mene, shto ne dvizi, ok gledame oreku oci ama shto e toa shto ni ja dava slikata...do nishto ne mi e, se shto mi e ubavo od ednash mi skisnuva koga kje mi dojde toa depresivno panicno cuvstvo, uzasno civstvo od vnatre, se civstvuvam kako prvite nekolku minuti koga kke se razbudite od najgolemiot koshmar, strav panika nerealno cuvstvo, prashanja za zivotot koi mi stvaraat strashen strav i nerealna slika... i toa pomimuva, ama go mislam, zashto mi e taka, od kade se tie loshi misli i iskrivena percepcija na rabotite koi i emotivno ja prezivuvam, i posle se kje se osvestam pak se vrakjam u pozitiva, se trudam da ne mislam, pocnuvam da rabotam, i po nekoj den se vrakjam u normala, se raduvam se mi e ubavo, uzivam da si mislam da si praam filmcinja, planiram da iskocam da si pomin super i naj kontradiktorno, koga kje pomislam na toa shto mi se slucivalo se smeam i kolku i da sakam go nema toa cuvstvo :) se do sleden pat. Pretezno ova mi se pojavuva u stresen period koj go pominuvam mashki, pa cesto mislam deka ako se isplacam kje izvadam se a i ne retko ne sum greshka. Lugje imate nekakvo iskustvo, ideja shto mi e, osven sho sum trtnata u krilce i malku u glava?! :pos:

Член од
4 февруари 2009
Мислења
3.745
Поени од реакции
1.848
Каков вид на анксиозно пореметување ти дијагностицираа?

Член од
2 јануари 2015
Мислења
36
Поени од реакции
40
Nikakvo. Navodno, imalo tri vida na manifestacija na strav. 1. Plashenje dokolku se soocish so pajak, pritoa nit koga go zamisluvash ni nishto. 2. Pijanici i narkomani koi imaat isushen mozok pa imaat problemi se so nervite i 3. Lugje so slabi nervi, tuka sum i jas, pa poradi moite aj da kazam frustracii i nerealno gledanje na problemite oti sum bila haoticna mi se stvaraat takvi paniki. Toa e zashto ne sum bila stabilna i treba psihoterapii da se sredam :) a vtoroto mislenje e deka sum neodlucna, nedorasnata i koga kje mi se desi panika ili ete koga imam stresni periodi, mi se zatvara vidikot, strucno neznam kako beshe, i mi se pojavuvaat tie filmovi. Terapija b6 ili antistres. U kratko zivcana sum :) jes da sum hiperaktivna ziva si se potkaruvam i sakam se da e se po moe, ali sum si vesela si go sakam zivotot uzivam u se i sum prepozitivna i vo najloshite momenti, a gi ima, verojatno potisnatoto izbiva. A za sve imam odgovor i reshenie pa nema kaj da ispashtam depresija, pa raboti koi nemaat objasnuvanje i mi praat strav tuka neshto mi se izoblocuva. a i se plasham sea mi tekna na primer, shto ako mi dojde da se samoubijam neshto me ponese a jas ne sakam ili da napraam nesho sho nesakam, shto ako se mrdnam od nishto... za otkako kje mi pomine da se iznasmeam sho se moze da mi tekne u glaava. Znam deka se se kontrolira, i deka nishto bon moja volja nemoze da se sluci. Islrivema realnost nakratko. Neznam, da znam nema da prasham. :)

Македонец

мразам патетика во натпис
Член од
12 февруари 2007
Мислења
3.928
Поени од реакции
3.814
Koga prv pat pocuvstuvav silen strav koj me drzeshe so denovi, neznaev shto se slucuva, potoa so dolgo istrazuvanje sfativ deka se raboti za anksioznost i panicni napadi. Ne otidov na psihijatar. Posle da ja recam dolga borba uspeav da se izvlecam. Da pocnam da ziveam i trezveno da razmisluvam. No ostana posledica od se toa. No i da se manifestira na cuden oblik. Srekkna ne e postojano. I po sedum godini mi skisna, da se boram so neshto shto ne znam shto e a strashno mi smeta. Oidov na dva psihijatri a dijagnozata beshe ista. Mnogu sum samobendisana, ne se vrti se okolu mene. Ne sum odlucna pa se gubam u haos i mi se zatvara slikata pa taka mi se manifestira... slushnav se osven odgovor na prashanjata koi strashno me bunat. A toa se : kako postojam, kako se gledam, kako razmislivam, shto se slucuva vnatre vo mene, shto ne dvizi, ok gledame oreku oci ama shto e toa shto ni ja dava slikata...do nishto ne mi e, se shto mi e ubavo od ednash mi skisnuva koga kje mi dojde toa depresivno panicno cuvstvo, uzasno civstvo od vnatre, se civstvuvam kako prvite nekolku minuti koga kke se razbudite od najgolemiot koshmar, strav panika nerealno cuvstvo, prashanja za zivotot koi mi stvaraat strashen strav i nerealna slika... i toa pomimuva, ama go mislam, zashto mi e taka, od kade se tie loshi misli i iskrivena percepcija na rabotite koi i emotivno ja prezivuvam, i posle se kje se osvestam pak se vrakjam u pozitiva, se trudam da ne mislam, pocnuvam da rabotam, i po nekoj den se vrakjam u normala, se raduvam se mi e ubavo, uzivam da si mislam da si praam filmcinja, planiram da iskocam da si pomin super i naj kontradiktorno, koga kje pomislam na toa shto mi se slucivalo se smeam i kolku i da sakam go nema toa cuvstvo :) se do sleden pat. Pretezno ova mi se pojavuva u stresen period koj go pominuvam mashki, pa cesto mislam deka ako se isplacam kje izvadam se a i ne retko ne sum greshka. Lugje imate nekakvo iskustvo, ideja shto mi e, osven sho sum trtnata u krilce i malku u glava?! :pos:
Сакав да ти одговорам веднаш, но ај си реков да видам што има пишувано претходно низ форумов може сама се има изјаснето за некој проблем.....и кога ...оп...развод,прељуба,физички контакт,мало дете, емоции кон човек близок до бившиот....ти фали само уште да пишеше и дека си член у партија :icon_lol:

Значи ти имаш среќа што не си експлодирала а не паничен напад што си добила :pos:

Прва работа расчисти некој работи во животот што ги буткаш под тепих, размисли малку и ќе ти текне кои се тие работи, кога ќе се ослободиш од нив ќе можеш да си уживаш во животот.

Член од
2 јануари 2015
Мислења
36
Поени од реакции
40
Сакав да ти одговорам веднаш, но ај си реков да видам што има пишувано претходно низ форумов може сама се има изјаснето за некој проблем.....и кога ...оп...развод,прељуба,физички контакт,мало дете, емоции кон човек близок до бившиот....

Значи ти имаш среќа што не си експлодирала а не паничен напад што си добила :pos:

Прва работа расчисти некој работи во животот што ги буткаш под тепих, размисли малку и ќе ти текне кои се тие работи, кога ќе се ослободиш од нив ќе можеш да си уживаш во животот.
Vistina, no, No, i toa ne mi e bitno, ni do toa ne mi e vo tie momenti, koga kje mi se desi toa, probuvam da mislam deka neshto nemam sredeno, cekaj da se preispitam jok. Strav, panika, mislam, si go gledam nosot i me fakja strav. Dali faking taka mi se manifestira ete stresot koj znae, pa i.moram da ziveam so toa... a i dvata psihijatri go kazaa toa shto i ti :) a jas: ma neee toa mozam da go sredam, daj ti lek sho taka gadno mislam. Custvo original koga stanuvate navecer u pot, strav, ushte gledate kako u sonot, gadno i depresivno se i od ednash valjda mi skisnuva i sho se zamaram so gliposti i op, izgrejsonce, zimam vazduh i se mi e ubavo i svetlo :). Vikam lugje ne sum arna u glaava, mi se smeat. I sledi odgovor, site imaat takvi fazi, sekoj razlicno gi dozivuva, pretezno gi ignoriraat, a jas premnogu gi analiziram, pa zashto taka, pa vaka, pa od kade sea toa, pa ne sakam da mislam i otidov... uf

The Love Doctor

Необичен љубовен доктор
Член од
11 јануари 2015
Мислења
957
Поени од реакции
1.290
За се мора да има причина. Твојот страв сигурно има некоја причина која е скриена во твојата потсвест.

Член од
2 јануари 2015
Мислења
36
Поени од реакции
40
@Marija3124, ти ја споив темата со оваа. Тука продолжете со дискусија.
Ok, blagodaram[DOUBLEPOST=1421444442][/DOUBLEPOST]
За се мора да има причина. Твојот страв сигурно има некоја причина која е скриена во твојата потсвест.
Sekako, ama da se plashish na momenti od toa sho si go gledash nosot, i kako odsih i kako funkcionirash... toa e strashno, ali samo toa ne mozam da ho resham. Pa dobro, ajde preporacajte mi strucno lice sho bi mozelo da pomogne :)

The Love Doctor

Необичен љубовен доктор
Член од
11 јануари 2015
Мислења
957
Поени од реакции
1.290
Ok, blagodaram[DOUBLEPOST=1421444442][/DOUBLEPOST]
Sekako, ama da se plashish na momenti od toa sho si go gledash nosot, i kako odsih i kako funkcionirash... toa e strashno, ali samo toa ne mozam da ho resham. Pa dobro, ajde preporacajte mi strucno lice sho bi mozelo da pomogne :)
Оди кај матичната доктор/ка да ти препорача некој психолог. Тој може да ти помогне. Мојата бивша кога имаше проблем со фобиите, на тој начин побара помош.

Член од
17 февруари 2015
Мислења
17
Поени од реакции
8
Ми треба мислење за еден проблем што сепак мислам дека е од психолошки аспект.
Дали е нормално или сепак не .
Одкако стапив во сериозна врска,како да се променив,како да не сум јас.
Ми фали старата јас да бидам онаа безгрижна силна што мува не ја лази.Сега некако станав ептен ранлива сентиментална емоционално слаба се си земам при срце ич не сум тоа што бев.
Најмногу ме боли и психички ме турка,тоа кога ќе ми рече некој друг .
Леле колку си сменета.леле колку си ослабела ич не си истата.
На тој муабет буквално психички паѓам.
Самата врска ми носи доста стресови,си имам работа со опсесивен дечко.На почетокот секој ден се соочував со кавги.Сега повеќе не.но сеуште не можам да застанам цврсто на нозе.
Сите ги менува љубовта ? или само мене ме смени ?

The Love Doctor

Необичен љубовен доктор
Член од
11 јануари 2015
Мислења
957
Поени од реакции
1.290
Ми фали старата јас да бидам онаа безгрижна силна што мува не ја лази.Сега некако станав ептен ранлива сентиментална емоционално слаба се си земам при срце ич не сум тоа што бев.
Самата врска ми носи доста стресови,си имам работа со опсесивен дечко.На почетокот секој ден се соочував со кавги.Сега повеќе не.но сеуште не можам да застанам цврсто на нозе.
Сите ги менува. Јас после мојата прва врска не бев повеќе оној стариот. Чудно беше што откако почна мојата прва врска јас имав чувство на вина. Вина дека со тој чин сум го напуштил детството засекогаш

blue ladybug

Фанг ловер
Член од
5 февруари 2013
Мислења
5.210
Поени од реакции
11.803
Имаш до тебе некој кој ти значи, за тоа и си се сменила. Нормално е у врска кога си, да се промениш. Малку или многу зависи лично од тебе. Но мене лично во приказнава, не ми се допаѓа опсесивноста на твојот дечко, твојата негативна промена која е очигледно е последица на тоа. Дај размисли за се, стави ги на кантар негативните и позитивните работи од врскава и одлучи што понатаму. Убаво е да правиш промени во сопствениот живот, макар и ради партнерот да ги правиш, но истите треба да бидат позитивни врз твојот живот. Постави си ги двете следни прашања и одговори си искрено на нив. Го сакаш ли искрено овој човек и како врскава која ја имате влијае на вашите животи, позитивно или негативно? Сама пред себе ако не бидеш искрена, тогаш тешко тебе. Твој е животот, што сакаш можеш да правиш со него. Не заслужуваш некој да ти го контролира и да ти го прави мизерен.

Kajgana Shop

На врв Bottom