Како се емигрира во Австралија и Нов Зеланд?

F

FARANG

Гостин
Ако аплицирате за студентска виза и се венчате мислам дека единствено тоа што би ви помогнало е да може партнерот да појде заедно со апликантот, пример ако девојка ти аплицира за студентска ти би можел да добиеш виза со неа како придружник. Ова сепак не ви гарантира дека ќе останете во Австралија после тоа само затоа што сте венчани, што исто не значи и дека нема шанси да останете.

Е сега уште нешто. Треба да размислите колку веродостојна ќе биде вашата врска. Имиграција не е таа истата организација од пред 50 години кога секој шут Петко можел да фалсификува документи и да добие виза. Многу се попаметни од порано и ги разгледуваат случаите темелно. Што сакам да кажам е дека ако се венчате денес, а аплицирате утре тоа ќе мириса на брак на брзина колку да се добие виза. Во тој случај можеби ќе ви побараат повеќе докази дека сте во веродостојна врска, пример дали сте живееле заедно, дали си помагате финансиски, емоционално, дали сте биле на патувања заедно.

Не сакам да ве обесхрабрам, ама имате сложен случај пред вас кој е и доста скап. Да беше пример девојка ти Австралијанка би било многу полесно за било која виза.

Imaj mnogu fotografii od vas zaedno. Prati cel album. Ako ste skoro zaedno neka smeni frizura na nekoj od fotkite... Imajte na poveke mesta od MKD, napravete i prosetka do solun ili Belgrad (i onaka do ambasada ke treba da se ide). Daj im prinatani fotki (ne digitalni). Telefonski smetki ako imate kade sto si zvonite eden na drug podolgo vreme se isto dobar dokaz... So sreka

Член од
28 јануари 2007
Мислења
9.850
Поени од реакции
1.559
Ако аплицирате за студентска виза и се венчате мислам дека единствено тоа што би ви помогнало е да може партнерот да појде заедно со апликантот, пример ако девојка ти аплицира за студентска ти би можел да добиеш виза со неа како придружник. Ова сепак не ви гарантира дека ќе останете во Австралија после тоа само затоа што сте венчани, што исто не значи и дека нема шанси да останете.

Е сега уште нешто. Треба да размислите колку веродостојна ќе биде вашата врска. Имиграција не е таа истата организација од пред 50 години кога секој шут Петко можел да фалсификува документи и да добие виза. Многу се попаметни од порано и ги разгледуваат случаите темелно. Што сакам да кажам е дека ако се венчате денес, а аплицирате утре тоа ќе мириса на брак на брзина колку да се добие виза. Во тој случај можеби ќе ви побараат повеќе докази дека сте во веродостојна врска, пример дали сте живееле заедно, дали си помагате финансиски, емоционално, дали сте биле на патувања заедно.

Не сакам да ве обесхрабрам, ама имате сложен случај пред вас кој е и доста скап. Да беше пример девојка ти Австралијанка би било многу полесно за било која виза.
Онака да споделам само.
Брачедами со спругот аплицираа на истиот начина, таа запиша факкултет и тој доби исто виза како придружник.
Значи откако направија свадба негде после 6 месеци аплицираа и за еден месец добија виза. Не се пожалија дека процедурата е тешка или бараат премногу докази. Но сигурно зависи и од тоа колку си сомнителен.

Meh

Член од
15 април 2012
Мислења
1.341
Поени од реакции
2.211
http://www.seek.com.au/jobs-in-information-communication-technology/in-australia/#dateRange=999&workType=0&industry=6281&occupation=&graduateSearch=false&salaryFrom=0&salaryTo=999999&salaryType=annual&advertiserID=&advertiserGroup=&keywords=&page=1&displaySuburb=&seoSuburb=&isAreaUnspecified=false&location=&area=&nation=3000&sortMode=ListedDate&searchFrom=quick&searchType=

Моментално има 12870 ИТ огласени позиции низ Австралија.... Реално оваа бројка е 1/3 од она што го има, ова е само ЕДНА веб страна на која се огласуваат места во АУС. Ич нема...

Тетка ти може си бара нешто специфично и со Х долари плата. Знае колку вреди и затоа бара. Сега може нема баш во тој сегмент или баш во Сиднеј, тука кога ќе кажеме НЕМА е малку поразлично од она што во МКД го мислите - значи НЕМА баш тоа што она бара :)
До Farang и сите останати кои што имаат допирна точка со Австралија или се веќе таму - колку можам да се надевам на било каков одговор доколку од Македонија аплицирам на работни места во Австралија? Не сум програмер, не сум ниту ептен пребирлив во работата - имам работено на проекти кои што имаат широк појас на интереси - па, што мислите, колку би било паметно тоа?

пунтер

betfair trader
Член од
21 март 2011
Мислења
5.538
Поени од реакции
9.438
До Farang и сите останати кои што имаат допирна точка со Австралија или се веќе таму - колку можам да се надевам на било каков одговор доколку од Македонија аплицирам на работни места во Австралија? Не сум програмер, не сум ниту ептен пребирлив во работата - имам работено на проекти кои што имаат широк појас на интереси - па, што мислите, колку би било паметно тоа?
мислам шансите ти се никакви, без локално искуство тешко би дошол до работа и таму да си а не па уште од МКД да аплицираш.Умре времето кога лугето слегуваа од бродот и право на работа, и ваму сега работи принципот на прпораки, препорачување еден преку друг, тоа што може да се видат огласи на на нет е едно ама на улица кога се соочуваш со реалниот свет е веке нешто друго.[DOUBLEPOST=1401968518][/DOUBLEPOST]
Онака да споделам само.
Брачедами со спругот аплицираа на истиот начина, таа запиша факкултет и тој доби исто виза како придружник.
Значи откако направија свадба негде после 6 месеци аплицираа и за еден месец добија виза. Не се пожалија дека процедурата е тешка или бараат премногу докази. Но сигурно зависи и од тоа колку си сомнителен.
секој случај е посебна пиказна, полесно или потешко ако решат да спружат пари виза ке добијат, ама да не бегаме од темата, проблемот е во тоа што и да добијат виза не значи дека го решил статусот, патот до добивање регуларна виза за престој е многу подолг и многу скап, затоа јас и му спомнавна дечкото, виза ке добијас ама што после.

Последно уредено:
F

FARANG

Гостин

Се сложувам со @пунтер ако немаш некоја ептен специфична струка или си спремен да идеш во некоја вукојебина во австралија тогаш нема шанси да ти одговорат... Да си доктор на пример и да си спремен да работиш во некое мало место во западна, јужна австралија или северната територија тогаш имаш некоја шанса. Големите градови каде што се македонците, заборави...

• Ми се допаѓа
Reactions: Meh
Член од
17 јануари 2009
Мислења
1.346
Поени од реакции
184
Пред да дојде времето повторно да зборувам со пријателов бидејќи за 20мин го пропуштив разговорот уште некни :/ да си прашам уште нешто бидејќи мислам не прашав за ова...
Дали шансите ми се поголеми да ме земи дедо ми во Австралија или пријателот од моиве, инаку дедо по баба ми, на мајка ми мајка, ваљда убаво напишав :D

Член од
24 јануари 2012
Мислења
514
Поени од реакции
536
Пред да дојде времето повторно да зборувам со пријателов бидејќи за 20мин го пропуштив разговорот уште некни :/ да си прашам уште нешто бидејќи мислам не прашав за ова...
Дали шансите ми се поголеми да ме земи дедо ми во Австралија или пријателот од моиве, инаку дедо по баба ми, на мајка ми мајка, ваљда убаво напишав :D
Tvojot slucaj e mnogu specificen, kako prvo ne znaeme za koja viza ke apliciras za da mozeme da ti dademe nekoj sovet. Problem so tvojot slucaj e sto prethodno pisa deka angliskiot ti e na nisko nivo, I toa ne e dobro za tvoite sansi za 99% od vizite. No jas licno bi ti rekol ako si ozbilen so emigracija da si najdes registriran agent.

Член од
17 јануари 2009
Мислења
1.346
Поени од реакции
184
Tvojot slucaj e mnogu specificen, kako prvo ne znaeme za koja viza ke apliciras za da mozeme da ti dademe nekoj sovet. Problem so tvojot slucaj e sto prethodno pisa deka angliskiot ti e na nisko nivo, I toa ne e dobro za tvoite sansi za 99% od vizite. No jas licno bi ti rekol ako si ozbilen so emigracija da si najdes registriran agent.
Значи јас разбирам англиски, можеби би извадил и 7ка но работава е што чим прочитам нешто без обзир за што и да е дека е тешко и одма се мислам нема да положам, имам проблем со тоа што некогаш самодовербата ми е на премногу ниско ниво и кога сум пробал нешто на крај секогаш испаднало дека сум направил над тоа што се бара :D, па затоа и прашав дали можи и без ИЕЛТС.
Како што зборувавне по ПП се работи за визата 457 (за друга не знаам дали би можело) каде што можам да седам до 4 години, но бидејќи го пропуштив разговорот за 20мин за жал, додека чекам повторно да зборувам со пријателот сакав да прашам дали ми се шансите поголеми да ме земи дедо ми (не носиме исто презиме, но за потврдување на документи дека сме роднини ваљда не би било проблем) или не. Ако отидам таму 4 години би имал 25-6 на крајот, ама да се вратам пак во ова држава тешка работа, сепак 4 години претстојување не се малку :D (if you know what i mean).

Член од
24 јануари 2012
Мислења
514
Поени од реакции
536
Значи јас разбирам англиски, можеби би извадил и 7ка но работава е што чим прочитам нешто без обзир за што и да е дека е тешко и одма се мислам нема да положам, имам проблем со тоа што некогаш самодовербата ми е на премногу ниско ниво и кога сум пробал нешто на крај секогаш испаднало дека сум направил над тоа што се бара :D, па затоа и прашав дали можи и без ИЕЛТС.
Како што зборувавне по ПП се работи за визата 457 (за друга не знаам дали би можело) каде што можам да седам до 4 години, но бидејќи го пропуштив разговорот за 20мин за жал, додека чекам повторно да зборувам со пријателот сакав да прашам дали ми се шансите поголеми да ме земи дедо ми (не носиме исто презиме, но за потврдување на документи дека сме роднини ваљда не би било проблем) или не. Ако отидам таму 4 години би имал 25-6 на крајот, ама да се вратам пак во ова држава тешка работа, сепак 4 години претстојување не се малку :D (if you know what i mean).
Za da se dobie viza 457 temporary work visa ti treba sponzorstvo I rabotna ponuda od firma ne od covek i ne bitno dali e vo srodstvo ili ne. Znaci samo firma. No najdobro iskonsultiraj se so sponzorot dali ke moze toj od tamu da ti zavrsi rabota so emigracija bidejki sponzorot ke treba da dokaze deka ne uspeal da najde rabotnik za taa pozicija vo AU I zatoa bara rabotnik nadvor od od granicite.

Член од
17 јануари 2009
Мислења
1.346
Поени од реакции
184
Za da se dobie viza 457 temporary work visa ti treba sponzorstvo I rabotna ponuda od firma ne od covek i ne bitno dali e vo srodstvo ili ne. Znaci samo firma. No najdobro iskonsultiraj se so sponzorot dali ke moze toj od tamu da ti zavrsi rabota so emigracija bidejki sponzorot ke treba da dokaze deka ne uspeal da najde rabotnik za taa pozicija vo AU I zatoa bara rabotnik nadvor od od granicite.
... Х на оваа виза ко така, а баш ми изгледаше најдобра, друга да се бара, тешка работа некој да ми дај виза од таму, а да не сум отиден таму па да зборувам лице в лице :/ a и прашање е дали ќе се најди, како ќе докаже дека неможе да најде таков човек таму, ги има ваљда многу кој знаат да работаат општо се што е поврзано со компјутери... Која виза ми ја предлагаш ти, што повеќе години да се седи таму значи, да можам нормално и да работам се тоа.
Патем и дали можи 2 работи да се работаaт ?

Последно уредено:
Член од
24 јануари 2012
Мислења
514
Поени од реакции
536
... Х на оваа виза ко така, а баш ми изгледаше најдобра, друга да се бара, тешка работа некој да ми дај виза од таму, а да не сум отиден таму па да зборувам лице в лице :/ a и прашање е дали ќе се најди, како ќе докаже дека неможе да најде таков човек таму, ги има ваљда многу кој знаат да работаат општо се што е поврзано со компјутери... Која виза ми ја предлагаш ти, што повеќе години да се седи таму значи, да можам нормално и да работам се тоа.
Патем и дали можи 2 работи да се работаaт ?
Odi na oficijalniot web sajt i protresi go dobro sto opcii se nudat bidejki sekoj kandidat i slucaj e razlicen

Член од
1 јуни 2014
Мислења
7
Поени од реакции
1
Prasanje do iskusnite. Ako se zemam so nasa so residence ili permit visa koja sto zivee nekolku godini vo Mk i se vencame i ziveeme nekolku godini vo Mk, jas avtomatski dobivam ista takva visa?

пунтер

betfair trader
Член од
21 март 2011
Мислења
5.538
Поени од реакции
9.438
Prasanje do iskusnite. Ako se zemam so nasa so residence ili permit visa koja sto zivee nekolku godini vo Mk i se vencame i ziveeme nekolku godini vo Mk, jas avtomatski dobivam ista takva visa?
на некој начин да, штом со избраната или избраниот ( ако има АУС државјанство) живееш подолго време во МКД и после одлучите да одите да живеете во АУС повторно ке треба да поминеш низ некоја процедура али во секој случај ке биде полесно и визата ке ја добиеш во многу краток период, највероватно нема да одиш ниту на разговор во Белград или слично.

Последно уредено:
F

FARANG

Гостин
@aleks_p

на некој начин да, штом со избраната или избраниот ( ако има АУС државјанство) живееш подолго време во МКД и после одлучите да одите да живеете во АУС повторно ке треба да поминеш низ некоја процедура али во секој случај ке биде полесно и визата ке ја добиеш во многу краток период, највероватно нема да одиш ниту на разговор во Белград или слично.
Клучен момент ти е да има АУС државјанство. Не сум сигурен дека би те пуштиле во АУС ако има само жителство (освен ако не е на студентска виза а вие сте земени или нешто такво) али подобро нека праша во амбасада и проверете си на нет. Ако во МКД живеете подолго време а е државјанин нема да има никакви проблеми да добиеш иселеничка виза а по неколку години и државјанство. Ако не сте земени а цел ти е да дојдеш што побрзо тогаш САМО венчајте се во МКД полесно и побрзо ќе те пуштат во АУС сп тоа што ќе имаш услов во рок од 9 месеци да го официјализираш бракот.

^Exotic^

Wanderstruck
Член од
25 ноември 2007
Мислења
5.969
Поени од реакции
1.060
Ако девојката е австралиски државјанин ќе биде полесно, ако има само Permanent Residence тогаш ќе можете да аплицирате се додека таа виза и е валидна (понекогаш ако личноста има пр виза а не живее во Австралија неколку години со ред можно е да се поништи визата во зависност од околности). Ако е државјанин и живеете заедно било каде и имате доказ за тоа ќе ви биде полесно за добивање виза. Можеш да аплицираш за Partner Offshore Visa која би требало да биде готова за 9-12 месеци.

Исто можеш да аплицираш за Prospective Marriage Visa која трае 9 месеци и ти дозволува да дојдеш во Австралија со намера да се ожениш па после си ги бркаш останатите процедури. Ако само се ожениш без да имаш доказ дека живеете заедно и функционирате како брачен пар само ќе фрлиш неколку илјадарки за џабе зашто ќе ти ја одбијат апликацијата за виза.

Kajgana Shop

На врв Bottom