Како заработуваат пари нашите од дијаспората?

Член од
28 мај 2013
Мислења
47
Поени од реакции
13
Кој е филмот? Ќе печали и ќе замине со парите два метри под земја? Кога веќе и децата се со нив, не гледам причина да не се живее како човек. И тие деца ќе пораснат и ќе работат. Досега по еден стан ако немаат спечалено, незнам што да речам.
Не дека ќе го предомисли некој, само неможам да сфатам зошто е кампањава демек ние лажеме, они 20 години живеат таму и живеат мизерно. Излегува дека некој лаже, а не ми е јасна целта. Никој не прочитав да каже дека седи во странство и од небо пари му паѓаат.
Ок не дека бранам некого или нешто, но малку ме иритира муабетов. Секој си има свои приоритети, цели, интереси п аскладно со тоа си ги троши и распоредува парите...Само за пример школарина за една година на едно малку подобро школо е 30 000+ евра годишно, а ако некој сака да добие добра работа или децата да работат добра работа во животот ова е must have. Да не заборавиме дека ако денес има некој работа не значи дека утре ќе има па затоа нели треба и да се штеди. Плус треба да се штеди за пензија бидејќи државните пензии за многу брзо ќе бидат укинат. Па сеа удри му го есапот.

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
Ок не дека бранам некого или нешто, но малку ме иритира муабетов. Секој си има свои приоритети, цели, интереси п аскладно со тоа си ги троши и распоредува парите...Само за пример школарина за една година на едно малку подобро школо е 30 000+ евра годишно, а ако некој сака да добие добра работа или децата да работат добра работа во животот ова е must have. Да не заборавиме дека ако денес има некој работа не значи дека утре ќе има па затоа нели треба и да се штеди. Плус треба да се штеди за пензија бидејќи државните пензии за многу брзо ќе бидат укинат. Па сеа удри му го есапот.
Не ми е муабетот што прави со своите пари, туку зошто кука дека лошо живее. Правиме паралела со Македонија на темава. Ваму ако сакаш да школуваш дете леб и сол ќе јадеш у буквална смисла на зборот. Во Германија ќе имаш полн фрижидер. Што сака нека прави со парите, прашањето ми е зошто тоа го прикажува како полошо од Македонија? Или навистина незнаат како се живее во Македонија трета опција нема.

Член од
28 мај 2013
Мислења
47
Поени од реакции
13
Не ми е муабетот што прави со своите пари, туку зошто кука дека лошо живее. Правиме паралела со Македонија на темава. Ваму ако сакаш да школуваш дете леб и сол ќе јадеш у буквална смисла на зборот. Во Германија ќе имаш полн фрижидер. Што сака нека прави со парите, прашањето ми е зошто тоа го прикажува како полошо од Македонија? Или навистина незнаат како се живее во Македонија трета опција нема.
За други не знам и не можам да зборувам, но јас си знам каква жртва дадоа моите родители и во каква мизерија едно време живеевме, па дури можам да речам дека ни беше и полошо него во Македонија во одреден период.

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
За други не знам и не можам да зборувам, но јас си знам каква жртва дадоа моите родители и во каква мизерија едно време живеевме, па дури можам да речам дека ни беше и полошо него во Македонија во одреден период.
Ете ја разликата во искуството, во Македонија тој период кај некого трае 20 години и ќе трае. Колку и да е горе искуството во одреден период лошо, смена на работа, пари за факултет, останал без работа некое време, не се споредува со Македонија. Таму ако останеш без работа ќе најдеш друга во рок од 5 месеци, овде по 10 години немаат најдено работа.

acetetovo

Македонец!
Член од
1 мај 2007
Мислења
4.002
Поени од реакции
2.375
Абе да дојде некоја продукција и граѓански сурвајвор да снима може.

L

Luki Junior

Гостин
Таму ако останеш без работа ќе најдеш друга во рок од 5 месеци, овде по 10 години немаат најдено работа.
Спиро, староновио министер има објаснување за тај феномен. :D

Диоклец-клец 30 000 евра ќе ги спечалеш некак...
Как ќе натераш дете на вообразени гестарбајтери да се школува? Коа оно е главен шизик у Свирипичино дека е гестарбајтер, сите пи*ки по него се вртат...
За на крајо да си остане просто момче и у Дојчланд (на пример), и у Македонија. И да продава пуфки...

F

FARANG

Гостин
Абе да дојде некоја продукција и граѓански сурвајвор да снима може.

Не се жали со убрзано темпо ги стигаме - ФИЛИПИНИТЕ! Еве закон за абортус, јачење на црквата, сега следно е 300% акциза на кондоми и забрана за пилулата...

Него еве да те развесалам види како живее стварно сиромашниот дел на светот. Пази го моментот од 45.20 Џош во Тондо. Населба колку битола. Да видиш тамошниот специјалетет Пагпаг.

Типот на 46.52 во грчки дрес :pos:

Изгледај го видеото ќе сфатиш после дека си среќно дете :X3:

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
Спиро, староновио министер има објаснување за тај феномен. :D

Диоклец-клец 30 000 евра ќе ги спечалеш некак...
Как ќе натераш дете на вообразени гестарбајтери да се школува? Коа оно е главен шизик у Свирипичино дека е гестарбајтер, сите пи*ки по него се вртат...
За на крајо да си остане просто момче и у Дојчланд (на пример), и у Македонија. И да продава пуфки...
Кога веќе спомена син на гестарбајтер пред некој ден разговарав со еден, просто останав без зборови. Дечкото е роден во Германија, неговите се дојдени во 70те години, школувано дете во Германски школи итн. Вели многу е лошо во Германија, пари нема, работа нема. Лошо време дојде. Абе пријателе бемве купе што минатата недела го купи чини 20 000 евра? Да бе вика. Ова на тебе гардеробава над 500 евра чини? Да бе. Минатата недела не се врати од 20 дневна прошетка со девојката од ЊуЈорк? Е добро де ми вика, тоа нема врска јас знам најдобро дека е лошо во Германија.
И шта речи? Да се насмее човек и да си замине. Навистина почнувам да ги жалам нашиве горе, до толку лош живот немам видено. Дефинитивно треба некој да ги собере и да ги остави во Македонија за навек. Тек тогаш ќе ги прашам дали е лошо во Германија или се препрдувале цело време.

F

FARANG

Гостин
Кога веќе спомена син на гестарбајтер пред некој ден разговарав со еден, просто останав без зборови. Дечкото е роден во Германија, неговите се дојдени во 70те години, школувано дете во Германски школи итн. Вели многу е лошо во Германија, пари нема, работа нема. Лошо време дојде. Абе пријателе бемве купе што минатата недела го купи чини 20 000 евра? Да бе вика. Ова на тебе гардеробава над 500 евра чини? Да бе. Минатата недела не се врати од 20 дневна прошетка со девојката од ЊуЈорк? Е добро де ми вика, тоа нема врска јас знам најдобро дека е лошо во Германија.
И шта речи? Да се насмее човек и да си замине. Навистина почнувам да ги жалам нашиве горе, до толку лош живот немам видено. Дефинитивно треба некој да ги собере и да ги остави во Македонија за навек. Тек тогаш ќе ги прашам дали е лошо во Германија или се препрдувале цело време.

Епа тоа е де Леандра... Разлика во стандарди и очекувања. Многу што се родени/растени на запад не се навикнати на глупостите во МКД. За тебе се тоа може големи работи оти си ги немала ама за него он си го памти времето пред некоја година кога се тоа можел полесно да си го дозволи и не му дишеле во врат дали има или нема работа. Смешно е ама денес во АУС на пример без 60 000 долари годишно и не заработуваш баш. Тие дојдени во пред 90тите во фабрика горе доле толку макс заработуваат. Ако пред 10 години зимал 40 000 и му требало од плата да отплати една куќа 6-7 години сега со 60 000 неможе да ја отплати ни за 30. Во 70тите кулувале и отплаќале куќа за 2-3 години (зборам за брачен пар). За нив сега е лошо.

Тие што се шкоувани и на позиција се добри, кај нив пак за 4-5 год се отплаќа куќа.

Пошто нашите постари не разбираат друг тип на инвестиција речиси сите вака гледааат. Тоа е тоа..

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
Тоа и јас сакам да го кажам. Не виделе лошо и незнаат што е да немаш во буквална смисла на зборот. Бемве купе цел живот да работиш во Македонија нема да го купиш. Тоа што кај нас во последниве години се смета за луксуз, да излезиш да прошеташ, да ја однесиш фамилијата на ручек, да идеш на одмор, да возиш кола, да купиш трењерки адидас, тоа кај нив е секојдневие.
Затоа помладиве генерации кога идат настрана се презадоволни. За постариве знам дека се измени времето, не е како што беше. Но ние идеме од Македонија каде 20 години се живее на сам раб на немаштија. Луксуз е да пушиш вест цигари и да купиш брокула. Незнам како ова неможат да го сфатат.

L

Luki Junior

Гостин
Ох такви незадоволни гестарбајтери ги има на кило. Јаде трици за шо е и шо не е, оти малко затегнало се добивајнето на работа, на релативно замрзнаните плати, почнува да иде конкуренција од исток, однемува кадри, и станува поотворен и покомтетитивен самио пазар на труд.

Иако иста таа Германија и на него му е платила да се школува, исто и денеска плаќа на нови деца да се школуват и да стануват професионалци.
http://www.spiegel.de/international/business/lack-of-skilled-labor-could-pose-future-threat-to-german-economy-a-894116.html

На крај краева, тај живот е да се живее, не да се јаде трици нонстоп колко е лошо. Ако беше толко лошо, досега сите од Западо требеше да изумрат за јадејне.

W

Werther

Гостин
Тоа и јас сакам да го кажам. Не виделе лошо и незнаат што е да немаш во буквална смисла на зборот. Бемве купе цел живот да работиш во Македонија нема да го купиш. Тоа што кај нас во последниве години се смета за луксуз, да излезиш да прошеташ, да ја однесиш фамилијата на ручек, да идеш на одмор, да возиш кола, да купиш трењерки адидас, тоа кај нив е секојдневие.
Затоа помладиве генерации кога идат настрана се презадоволни. За постариве знам дека се измени времето, не е како што беше. Но ние идеме од Македонија каде 20 години се живее на сам раб на немаштија. Луксуз е да пушиш вест цигари и да купиш брокула. Незнам како ова неможат да го сфатат.
Јас разбирам на некому да не му се допаѓа во Германија заради тоа што има некои непремостливи разлики во менталитетот помеѓу Германците и нас, но тоа што ти го раскажа за идиотот, е...

Не знам, и мене ми се чудни тие постарите генерации на иселеници...

Германија е, ако добро паметам 4та економска сила во светот, со најјак стандард во Европа, ако тоа таму ти е малку и двоиш од уста, тогаш секаде во светот не би ти чинело.

L

Luki Junior

Гостин
Јас разбирам на некому да не му се допаѓа во Германија заради тоа што има некои непремостливи разлики во менталитетот помеѓу Германците и нас, но тоа што ти го раскажа за идиотот, е...

Германија е, ако добро паметам 4та економска сила во светот, со најјак стандард во Европа, ако тоа таму ти е малку и двоиш од уста, тогаш секаде во светот не би ти чинело.
Непремостливи разлики у менталитето е само причина, претекст за да се јаде трици колко е лошо кај Швабите. Најарно на свет е да те дупат на Табановце 4 саата додека да флезеш у Македонија. На крај краеви, требе да ти е мило оти наш човек те дупе. ;)

Лесно се заборава за срањата, коа најголем дел од времето човек го поминува у средена држава. :)

F

FARANG

Гостин

Нема што да ти се чудни, претседателот на мак пензинерското друштво во Мелбурн има завршено 4то оделение. Тој тука претставува тело од 4-5000 македонци. Тој им е најписмен и незаменлив веќе 20тина год. Крај на програмата бе друже

Kajgana Shop

На врв Bottom