Како живеат сега Бугарите во Европска унија?

Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
4 декември 2009
Мислења
36
Поени од реакции
1
Твојата баба изгледа е активен борец против фашизмот или поранешен депутат :vozbud:. Види колку е минималната пензиа и што може да се купи со неа. А за минималната плата кажи колку луѓе седат без работа и колку се срекни тие што некаде работат за минимална плата. Инаку за твојата плата не можам да коментирам бидејки наивероватно од овие 500 300 ти ги дават да шириш Бугарска пропаганда овде :nenene:
200 лв (100 евра) пензиja е под просечната за земjата. Во моментот просечната пензиjа е 289 лв. (145 евра). А jас не сум кажал дека земам 500 лв плата, кажах дека то е минималната за моjата работа, платата ми е неколку пати поголема. Jас 300 лв само за храна давам. :) Не шири лаги за состоjбата во Бугариjа. За 2008 година е 6% невработеноста, а в мк повеке од 30%. Годинава може би и до 9% да се е повишила заради кризата, ама не може да се сравнува со над 30% невработеност во Македониjа. И икономски и политички и како инвестиции и како развоj на туризмот Бугариjа е барем 10-20 години пред Македониjа.

Колку Македонци работат во Бугариjа и колку Бугари во Македониjа? Колку Македонци студираат во Бугариjа и колку Бугари во Македониjа?

Аj те молам не шири дезинформации. Уште 3 денови и Македонците слободно можат да доjдат (со биометриски пасоши) и сами да видат што е.

AtoM-AnT

Dexter
Член од
3 септември 2008
Мислења
4.530
Поени од реакции
583
Уште 3 денови и Македонците слободно можат да доjдат (со биометриски пасоши) и сами да видат што е.
А што ќе видиме за 3 дена кога ништо не е променето?:toe:
На 19-ти палам точакот и правец Бугарија, не смеам да одам со кола за да не ја украдат а точакот и да го украдат 100€ кошта :pos2:

Член од
24 јуни 2008
Мислења
1.705
Поени од реакции
75
Ова го покажаа најновите податоци на европската статистичка агенција Евростат. Брутодомашниот производ на Македонија по глава на жител минатата година изнесувал 33 отсто од просекот во 27 членки на Европската унија.

Статистиката за годините пред тоа покажува дека разликата меѓу брутодомашниот производ на Македонија и Унијата благо се намалува, но и натаму останува голема.

Истражувањето покажува драматични разлики и меѓу самите земји членки. Рекорден БДП по глава на жител имаат граѓанте на Луксембург кој е 276 отсто од ЕУ просекот. Куповната моќ пак на Бугарите е само 41 отсто од просечното во Унијата.

Од кандидатите и потенцијалните кандидати за членство, најголема куповна моќ имаат Хрватите која е 63 проценти од ЕУ. Црна Гора е втора со 43% што е значителна разлика со земјите зад неа. Следат Србија, Македонија, Босна и Албанија.

Еве добар показател. -
Бугарија ( која е веќе 3 години полноправна членка на ЕУ) разлика од само 8% со Македонија (и покрај големата разликата во проблемот со невработеноста 9% Бг. наспроти 30% МК ) , додека пак ХР. и Ц.Г. кои не се членки на ЕУ имаат поголема куповна моќ од БГ.

Член од
4 декември 2009
Мислења
36
Поени од реакции
1
Ова го покажаа најновите податоци на европската статистичка агенција Евростат. Брутодомашниот производ на Македонија по глава на жител минатата година изнесувал 33 отсто од просекот во 27 членки на Европската унија.

Статистиката за годините пред тоа покажува дека разликата меѓу брутодомашниот производ на Македонија и Унијата благо се намалува, но и натаму останува голема.

Истражувањето покажува драматични разлики и меѓу самите земји членки. Рекорден БДП по глава на жител имаат граѓанте на Луксембург кој е 276 отсто од ЕУ просекот. Куповната моќ пак на Бугарите е само 41 отсто од просечното во Унијата.

Од кандидатите и потенцијалните кандидати за членство, најголема куповна моќ имаат Хрватите која е 63 проценти од ЕУ. Црна Гора е втора со 43% што е значителна разлика со земјите зад неа. Следат Србија, Македонија, Босна и Албанија.

Еве добар показател. -
Бугарија ( која е веќе 3 години полноправна членка на ЕУ) разлика од само 8% со Македонија (и покрај големата разликата во проблемот со невработеноста 9% Бг. наспроти 30% МК ) , додека пак ХР. и Ц.Г. кои не се членки на ЕУ имаат поголема куповна моќ од БГ.
За 2009 GDP per capita:
Macedonia - $4,281
Bulgaria - $5,916
Бугариjа има почти 50% по голем брутен внатрешен продукт на глава од населението од Македониjа.

За 2008 Real GDP Growth:
Macedonia - 4.9%
Bulgaria - 6.0%
Бугариjа има со 20% поголем растеж односно GDP се повишува со %20 побрзо одколкото Македониjа

Market value of publicly traded shares
Macedonia: US$2.715 billion (31 December 2007)
Bulgaria: US$21.79 billion (31 December 2007)
8 пати поголема

Unemployment for 2008:
Macedonia: 34.5%
Bulgaria: 6.3% (Germany: 7.4%, Greece 7.6%, Romania 7.8%, Finland 6.4%)

Член од
16 декември 2009
Мислења
62
Поени од реакции
3
Со 34% невработеност едвај ни бегате.Бреј да биде мала невработеноста боље од Швајцарија ќе бидеме.:vozbud:

Член од
24 јуни 2008
Мислења
1.705
Поени од реакции
75
Тоа и мене ми е чудно, како тоа и Бг. и Ро. имаат така мала невработеност , а куповната моќ со така мала процентуална разлика, просечната плата речиси иста, а демек во ЕУ бргу се напредува. 3 години еееј !!!
Ако не беа Шпанија и Италија во кои има милиони бугари и романци на печалба, се прашувам колкав ќе беше процентот на невработеност!?

-Туку јас не се радувам на ова, туку само се потврдува теоријата дека „ако е труло одвнатре , не те спасува ни Св. Петар, а не ЕУ“.
Ах , само Македонијава наша да започне одвнатре да се средува, да има политичари кои ќе сакаат независно од ЕУ да го донесат стандардот на својот народ на завидно ниво, па ебем ти јас ЕУ и секакви европски педофили и ороспии.

Член од
18 март 2009
Мислења
375
Поени од реакции
7
Вие сите си мислите дека уште со влезнуването во ЕУ и платите ке се дигнат 2 пати и сичко ке биде ОК. За сичко требе време. Па и за незнам кои пат ке кажем - во таа светска криза, дали си во ЕУ или не, нема речиси никаква разлика.

Иначе убаво е да се знае дека во 1996 Македониjа и Блгариjа са били на 28%, денес Македониjа е на 32, а Блгариjа на 40....

Член од
4 декември 2009
Мислења
36
Поени од реакции
1
Член од
4 декември 2009
Мислења
36
Поени од реакции
1
и тоа значи дека подобро живеете?
Не, не значи дека подобро живее. Вопреки тоа, jас подобро живеам одколку средно статистички германец. Затоа и сум си во Бугариjа, не во Германиjа :)

AtoM-AnT

Dexter
Член од
3 септември 2008
Мислења
4.530
Поени од реакции
583
Сакам да кажа дека овде има помала невработенос одколку во Германиjа.
Ај врати ги сите избегани Ганчовци и тогаш да зборуваме за вработеност а богами и за невработеност:uvo:

Не, не значи дека подобро живее. Вопреки тоа, jас подобро живеам одколку средно статистички германец. Затоа и сум си во Бугариjа, не во Германиjа :)
Не живеј толку добро, ќе ги налутиш Германците и ќе почнат накај Бугарија да се преселуваат и во Германија ќе останат само богаташите...:pos2:

Член од
24 јуни 2008
Мислења
1.705
Поени од реакции
75
Вие сите си мислите дека уште со влезнуването во ЕУ и платите ке се дигнат 2 пати и сичко ке биде ОК. За сичко требе време. Па и за незнам кои пат ке кажем - во таа светска криза, дали си во ЕУ или не, нема речиси никаква разлика.

Иначе убаво е да се знае дека во 1996 Македониjа и Блгариjа са били на 28%, денес Македониjа е на 32, а Блгариjа на 40....
Јас многу убаво знам како е во ЕУ, знам дека ЕУ нема ама баш ништо да ти помогне ако си неспособен, може уште толку да те дотолчи, како што е во моментов сиромашната класа во Бг. во Ро. па и во Македонија. И затоа воопшто мислам дека не ни е требна ЕУ, плус не сакам мојата земја да е дел од организации во која има педеришта како вас и како грците.

Ете сега и ЕУ започна да ви се меша во правата на малцинствата :toe:
Што толку ве мачат незнам, нека ве остават и вас и грците да ги малтртирате сите што не ви си допаѓаат, нели !? :pos2:

Бугарија ги загрижува европратениците

Пратеничката група на Алијансата на либералите и демократите на Европа (АЛДЕ) во Европарламентот вчера изрази загриженост поради предлогот за организирање референдум во Бугарија, на кој би се решавало за прекин на емитувањето на кусите вести на турски јазик на програмата на Бугарската национална телевизија (БНТ).
"Иницијативата за референдумот е на екстремно десничарската партија Атака, но е поддржена и од (бугарскиот) премиер Бојко Борисов, што поттикнува одредени прашања околу обврските што ги презема Бугарија за заштита на малцинствата по нејзиниот прием во полноправно членство во ЕУ во 2007 година", изјави шефот на Пратеничката група на АЛДЕ, Ги Верхофштад. АЛДЕ бара за ова прашање да се расправа и на редовното заседание на Европскиот парламент во јануари идната година.

fmi

Член од
1 февруари 2007
Мислења
13.039
Поени од реакции
2.270
Со тоа ли ке се пофалиш - дека се уште можете да плаќате пенсиите на старите луѓе? :vozbud:

След 5 дена ке дојдат и ке видат, ама ке дојдат како туристи а нема да седат таму и да работат за 200 лв на месец, и нема ни да знаат дека средната пензиа во Бугарија е равна на 55 кофички кисело млеко или на 74 леба или на 45 пакети макарони ...
55 кофички кисело млеко X 0.6 лева = 33 лева - можеш да сметаш ?!
74 леба X 0,9 лева = 66.6 лева - можеш да сметаш ?!
45 пакети макарони X 0,6 = 44.4 лева - можеш да сметаш ?!
Нито едно от тези не прави 200 лева,както ти сметаш.Математиката малце куца,а?

Тоа и мене ми е чудно, како тоа и Бг. и Ро. имаат така мала невработеност , а куповната моќ со така мала процентуална разлика, просечната плата речиси иста, а демек во ЕУ бргу се напредува. 3 години еееј !!!
Ако не беа Шпанија и Италија во кои има милиони бугари и романци на печалба, се прашувам колкав ќе беше процентот на невработеност!?

-Туку јас не се радувам на ова, туку само се потврдува теоријата дека „ако е труло одвнатре , не те спасува ни Св. Петар, а не ЕУ“.
Ах , само Македонијава наша да започне одвнатре да се средува, да има политичари кои ќе сакаат независно од ЕУ да го донесат стандардот на својот народ на завидно ниво, па ебем ти јас ЕУ и секакви европски педофили и ороспии.
Грешка :nenene: статистиката е до 2008,а това веднага значи за 2 години.
Еве ти и статистиката.
http://epp.eurostat.ec.europa.eu/cache/ITY_PUBLIC/2-15122009-BP/EN/2-15122009-BP-EN.PDF

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom