Како живеат сега Бугарите во Европска унија?

Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
30 април 2009
Мислења
790
Поени од реакции
38
Zlre zivime nie bugarite vo Evropskata unija:toe::toe:

Член од
28 март 2006
Мислења
17.901
Поени од реакции
12.450
Значението от влеза е друг и е трудно да се обjасни накратко. Оште повеке да се опитвам да го права на Македонски. Ке кажа само неколку думи - свободно движение на луге, свободно движение на услуги, обшти еколожки стандарти, правни стандарти, заштита на потребителите.
А шансите, бизнисите, дишењето на секоја држава (вклучително и Македонија :) ) да се комуницира, соработува, излезе во светот, развива...и ред други дејности кои една држава ги презема-првин преку соседите. А посебна поволност за земја (Македонија) која не е членка на европската унија (како економска заедница меѓу другото) ако соседите и се членки на таа заедница (Бугарија, Грција). Иако имаме голема трговска размена со Германија, Србија и неколку други земји, не би требало да се занемари важноста на земјите соседи-членки на еу, вклучувајќи ја и Бугарија. Ако овие соседи напредуваат на поле на права, демократичност, економија, трговија, туризам...секако и ние ќе имаме ќар од тоа. Мислам дека колку поразвиен сосед (во секој смисол), подобро и за нас.

bucio

Урбан индијанец.
Член од
8 јули 2008
Мислења
16.330
Поени од реакции
7.799
Имам комшија мој кој што ми е другар од школство и детство, на времето како дете го имаат однесено на Цар Симеон рака да му бакнува и се гордее со тоа. Му велам тебе брате за татар не те бива смеѓа коса сини очи, се смее знае дека е добронамерна критика.
Студира човекот мнооогу години никако да заврши :), и ја има видено Бугарија пред да влезе во Еу, а и ја гледа и денес. Многу е разочаран од мајка Блгарија, транвестити, кинези, арапи кои што им ги дупат жените, и вели не бива работа :toe:.

fmi

Член од
1 февруари 2007
Мислења
13.039
Поени од реакции
2.270
Имам комшија мој кој што ми е другар од школство и детство, на времето како дете го имаат однесено на Цар Симеон рака да му бакнува и се гордее со тоа. Му велам тебе брате за татар не те бива смеѓа коса сини очи, се смее знае дека е добронамерна критика.
Студира човекот мнооогу години никако да заврши :), и ја има видено Бугарија пред да влезе во Еу, а и ја гледа и денес. Многу е разочаран од мајка Блгарија, транвестити, кинези, арапи кои што им ги дупат жените, и вели не бива работа :toe:.
Лесно се критикува,но битно е да видим и другите докаде са.

Член од
18 март 2009
Мислења
375
Поени од реакции
7
Еве од некакво иследване кое излезе преди неколку дена :

"Новите имигранти, пристигашти в Б'лгарија, са по-нежелани дори от ромите. Това показва изследване на тема "Социални дистанции и етнически стереотипи за малцинствата в Б'лгарија", проведено от "Отворено обштество". Данните сочат, че у нас не се в'зприемат добре африканци, араби, албанци, кјурди, виетнамци и китајци. В с'штото време добре дошли са гражданите на Европејскија с'јуз, англичаните, руснаците, македонците и бесарабските б'лгари."

Значи и на некои од нас им пречат кинезите и арабите, ама jас па се чудим каде па толко ги наидоха кога според мене обшиот им брои во Блгариjа е не повеке от 10-20-30 илjади, плус на мене никои не ми пречи, стига да не крадне, да не тепа и да се интегрира добре во обштеството.

Член од
30 август 2008
Мислења
2.232
Поени од реакции
286

Pred nekolku dena bev vo Turcija-Antalija i koga vidov deka bugarkite den denes se dupet za 5 evra tamu e togas se uveriv deka Bugarija e se uste edna obicna siromasna i smrdena zemja,odnosno kanta na EU..

RTM

Член од
4 септември 2008
Мислења
846
Поени од реакции
218
Интересно е тоа дека ниту една от македонските медии не е направила коментар относно новата влада и специално назначението за министар на един човек.
:wink:

fmi

Член од
1 февруари 2007
Мислења
13.039
Поени од реакции
2.270

Pred nekolku dena bev vo Turcija-Antalija i koga vidov deka bugarkite den denes se dupet za 5 evra tamu e togas se uveriv deka Bugarija e se uste edna obicna siromasna i smrdena zemja,odnosno kanta na EU..
Е да има турци со бугарско државенство,които беха изгонени преди 1989 година.За 5 незнам дали,но близо си.
Интересно е тоа дека ниту една от македонските медии не е направила коментар относно новата влада и специално назначението за министар на един човек.
:wink:
Това си е цела новина ако питаш мен,да не кажам скандал,но уште не са разбрали,коj ке е министр без портфеjл и за какви нешта ке отговара.

@cool@

Η Μακεδονία δεν είναι Ελληνική
Член од
2 јуни 2007
Мислења
23.601
Поени од реакции
27.114

fmi

Член од
1 февруари 2007
Мислења
13.039
Поени од реакции
2.270
Живеат исто ко нас - просто речено и бугарскиот обичен граѓанин како и македонскиот - преживуваат, додека некои други си ги полнат „вреќите“

http://frognews.bg/news_13919/Balgarskiiat__Sarvaivar__-_po_480_lv_na/
Тук пишува колко му треба на бугарина за нормален живот,а не колко взима плата.
Обичната работна плата според статистиката за Март 2009 година е 580 лева или това е около 300 евро.

@cool@

Член од
2 јуни 2007
Мислења
23.601
Поени од реакции
27.114
Тук пишува колко му треба на бугарина за нормален живот,а не колко взима плата.
Обичната работна плата според статистиката за Март 2009 година е 580 лева или това е около 300 евро.
таму пишува 480 лева :toe: ти поарно си знаеш

fmi

Член од
1 февруари 2007
Мислења
13.039
Поени од реакции
2.270
таму пишува 480 лева :toe: ти поарно си знаеш
Сакам да се извинам,но еве ти го точниот текст-цитат:
"480 лв. на глава от семејството били средно разходите през јули, които са можели да сдобијат б'лгарина с нормален живот. "
Нешто како превод за тези,които не можат да разбират бугарски:
-480 лева на член от фамилиjaта са били обичните трошоци през Jли,со които е можело бугаринот да има обичен живот.

Никаде не се види обична плата......:toe:
Еве от каде ти пишувам 580 лева
www.nsi.bg/Labour/EmplsSalary09q1.pdf
На првата графика можеш да видиш обичната плата от Април 2007 до Март 2009.

@cool@

Член од
2 јуни 2007
Мислења
23.601
Поени од реакции
27.114
fmi, а што ви значи ова Б'лгарија - к'м Русија вместо к'м ЕС- дали БГ се оддалечува од ЕУ а се’ повеќе се приклонува кон Русија?????
Ако е така - тогаш сте на правиот пат, барем сте ја уочиле грешката од „грешната “ ЕУ

http://frognews.bg/news_13807/Balgariia_-_kam_Rusiia_vmesto_kam_ES/

fmi

Член од
1 февруари 2007
Мислења
13.039
Поени од реакции
2.270
fmi, а што ви значи ова Б'лгарија - к'м Русија вместо к'м ЕС- дали БГ се оддалечува од ЕУ а се’ повеќе се приклонува кон Русија?????
Ако е така - тогаш сте на правиот пат, барем сте ја уочиле грешката од „грешната “ ЕУ

http://frognews.bg/news_13807/Balgariia_-_kam_Rusiia_vmesto_kam_ES/
Нешто наполно обично.Да започнам со това,дека Русиja е наjголемиот трговски партнер на БГ во светот.Отрицателно салдо,но се пак е наjголем трговски партнер.БГ винаги е имала добри односи со Русиja и дали треба да ги прекине,за да биде доброто дете пред очите на ЕУ?Мислам дека НЕ.Ние имаме наши интереси и сме тесно поврзани и со Русиja и веке и со ЕУ.Затова нема ништо лошо во това.Напротив,БГ може да биде мост между Русиja и ЕУ.

@cool@

Член од
2 јуни 2007
Мислења
23.601
Поени од реакции
27.114
Нешто наполно обично.Да започнам со това,дека Русиja е наjголемиот трговски партнер на БГ во светот.Отрицателно салдо,но се пак е наjголем трговски партнер.БГ винаги е имала добри односи со Русиja и дали треба да ги прекине,за да биде доброто дете пред очите на ЕУ?Мислам дека НЕ.Ние имаме наши интереси и сме тесно поврзани и со Русиja и веке и со ЕУ.Затова нема ништо лошо во това.Напротив,БГ може да биде мост между Русиja и ЕУ.
Не, не е лошо, напротив , тоа и го реков погоре- камо да МК се стремеше кон тој пат- а не оној на уценувачите

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom