Како да се научам да пишам на тас. со 10 прсти?

KaiTekk

R&B boy
Член од
17 март 2006
Мислења
1.045
Поени од реакции
22
пишувањето со 10 прсти се нарекува дактилографија. Јас не го преферирам ова бидејќи слушнав дека тастатурите не се прилагодени на такво пишување и притоа може да се добие некоја болест на вените (ова ми го кажа лице кое работи во Anhoch во ГТЦ кога го прашав за оваа тема)

Најдобар начин е тој на вардарче, досеа сум поминал низ 3 фази кога 3 различни женски ми се свиѓале
1. Со помош на првата стварно научив да пишувам брзо па дури и на слепо
2. Со помош на втората научив некои специјални карактери
3. Третата не ми беше од корист не ме научи ништо, па сеа ми се отсвиѓа lol

cYb3rc0re

~ место за реклама
Член од
3 мај 2005
Мислења
914
Поени од реакции
170
Кој сака да му дадам вирус да се зарази, и ако не искуца тоа што ќе му излезе на екран, ќе брише фајл по фајл на секоја грешка.

Така се учи да се куца брзо со 10 прсти (ако треба и екстра од нозете ќе извежбате уште некој прст).

:pishtoldz

OrTacE

мангуп
Член од
28 мај 2006
Мислења
628
Поени од реакции
5
B O K I напиша:
ortak samo so finta ke naucis da pisis brzo
ај не заебавај, вистина? ц ц ц не сум знаел, аман бе боки не биди ко мало дете, зашо, да се вежба на некоја програма не е тоа некоја финта? или може преку ден ке научи, гледај го има 661 пост напишано и којзнае што се не правел на интернет и не научил не сега,. или ако не ај ако си толку паметен кажи некоја финтица може ке упали

Mu$tRiK:P напиша:
Па јас финти барам ортак:img:
а ти каква финта очекуваш? некоја со магично стапче?

back_rest

ex mod coder
Член од
19 јули 2006
Мислења
1.590
Поени од реакции
107
Не барај програмчиња. Не е тоа постави го левото мало прсте таму, другото таму и активирај се сега со ворп 9. Овие програми ќе те научат да пишуваш некои глупи англиски зборови од три или 15 карактери. Остај тоа на страна.

Пишувањето брзо не е тоа да знаеш кој карактер каде се наоѓа туку да ги истренираш прстите како да прават најбрзи покрети на накои најчесто користени слогови. Ти може да ја знаеш целата тастатура, секој специјален знак кај се наоѓа но сепак нема да знаеш да пишуваш брзо. Тренинг брат тренинг. Да добиеш flat finger prints.

Ако не си баш некој социјален тип и не бараш дружба со фејк инт муабети, земај некоја подебела книга и прави препис. Практикувај да гледаш првин само кон тастатура а после само кон екран.
Хардкор варијанти како блајндфолдинг или бршење на тастатура не препорачувам. Немаат ефект. Тоа би било само тест.

И на крај, немој да слушаш некои совети ос стилот така или онака треба да ги поставиш прстите. Секој има различна дебелина и должина на прсти а со тоа и различен стил на пишување.

Kajgana Shop

На врв Bottom