Искуства со полицијата!

Сте имале ли искуство со полицијата?

• Вкупно гласачи
    311
Член од
4 март 2009
Мислења
604
Поени од реакции
442
Negativno iskustvo.Alfi me pretresoa na sred ploshtad zavchera... Si idam so slushalki na ushi i dvajca so znachki mi se priblizuvaat. Edniot beshe drzok.. mi vika ako ti najdam trava rukite k ti gi iskrsham. Ja onaka zbunet, lugje pominuvaat me gleadaat, na ovie govedava valjda sumljiv sum im bil..
Што не му врати:Ама ако не ми најдеш јас ќе ти ги искршам.Тешки дебили се Алфите, немаат никакво однесување, но не се криви, тие идиотите што им се претпоставени треба да ги обучат како се прави претрес, контрола.Имаат сфатено дека се семоќни и можат да глумат шерифи, а ги тепаа на Бит пазар и бегаа.

Член од
23 јануари 2014
Мислења
239
Поени од реакции
250
се изначитав Богами, па ај да споделам. Ме имаат претресувано 2-3 пати. Ништо страшно... Обично кога возам не пијам и кога пијам не возам, ама пред повеќе од 5-6 години прв пат се случи испив неколку чашки винце. Бев со еден другар и 3 девојчиња. Баравме еден паб кај корчагин некаде, врска неам како се вика. И пошто се развозувавме напред назад , кругчиња правевме а башка тамо и полицијата е ај да не не сопрат. Позади нас ротационо и стој. Си застанав и си излегов поштено. Џандар и џандарка.Прашуваат си пиел, многу јасно нема поента да лажеш викам да. Дував што дував, беше малце над дозволеното ме искараа ни кажаа кај е пабот, и ми рекоа само кафе да пијам. :) Пошто тоа ни беше пред нос кај што не сопраа и паркингот, си ја паркирав колата и одејки накај барот ми вика џандарот, место да частиш едно кафе што те пуштивме ти само фала. И шо да му кажам на тоа. Му викам, ај ама ако си за пиво , зш со кафе исто ко да не сум ве частел o_O.

Алфи: Беше пред може 8 години , седиме кај балканика паркингот со уште 2ца другари слушаме музиче пијуцкаме топло време, и им ометаме на тие што ги мрзело до водно да идат. Колата на другарот црно бмв со спојлерче, абе по шпонско неможе да биде. Помина еден дефендер подзастана си продолжи. По некое време доаѓа кола застанува ауди а80, излегуваат двајца батки. Стандард, муабет, полиција, лични карти, чива е колава и на другарот му викаат немој ти да пиеш и ок... си отидоа. Не поминаа 10тина мин ... доаѓа и голф. Застанува, и уште не излезени ние спремаме документи. Излегува и вика полиција, и другаров вика, ако се навикнавме :D, пред нецели десетина минути поминаа со аудито... Истиот муабет пак , и на крај... алфашот ни вика... дечки по една палица у рака и само јако. :S wtf.

Така да не сум имал некое лошо искуство во мк со полиција, што незначи дека нема гадови и дека не се сеирџии, туку мене така ми се погодило. Али затоа од кога се преселив во Холандијава, се изнаплаќав казни. 2013 од јануари до јуни си имав по една казна месечно. Ама и тука па “фини“ маме му га... Со комбе возев на работа , прв месец. Во зона 60 возев 95 (така ми кажаа :D). Немав појас, и зборев на телефон. Си јуришам така и глеам и после некое време гледам позади мене ми блиндира голф (и тука се во голфови само 5ки :D) . Застанувам и го ставив појасот набрзина, Доаѓа и ми вика пробуваме да те сопреме веќе 2,5 км , збореше на мобилен, и возеше над дозволеното. И првен јас викам ееј нема врска не зборев на моб како тоа.. И тука пресвртот... џаци вика сакаш на камера да видиш.... :D Е добро де зборев. И почнав да молам за прошка... арно ама ми рече да бирам за што сакам да ме казни, и му викам дај ми од поевтиното. И така си опелешив 250 е за зборење на мобилен прв месец на работа, на гладно шо би се рекло.

А и време е да спијам у пичку матер... глаа шо не поминува не поминува :S Ајт поздрав

2

~2A

Гостин
Искуствто со полицијата... :pos:

Некни ај се договоривме да пијаме негде надвор, појдовме зад згради. Четворица бевме од кои 2ца не се полнолетни имаат 17 години, а јас ја заборавив личната карта.... тој другиот е толку низок што некој ќе помисли дека го шеткаме низ чаршија и го завлекуваме во неубави работи, но имаше лична карта. :D

Пијаме што пијаме зад зградите и од едната страна гледаме, на другата улица има полицаец! Одма се алармираме, пошто во лето често тука поминуваат.... лека полека да станиме да се затскријаме, и двајца да заминиме да провериме што е форава да има цајкан во оваа (зимска) доба. :eek:

Вртиме што вртиме.... лека-полека одиме до него во рок од 10 минути на операцијата, сфативме дека тоа да ти бил пакринг редар, пошто и цајкани некош носат од оние зеленине елеци...:facepalm:

П

Пе Џо

Гостин
-Искуство #1 :
Имав 14 години и шетајќи се со група другари низ Центар, меѓу кои едниот имаше доживеано нешто споредливо со минорен нервен слом(ради претрпен емотивен стрес;смрт на близок пријател;девојка му се прогласи како лезбејка)и во едната рака носеше флаша Кавадарка, а во другата носеше гестикулативен бес кон све што ќе видеше (читај : на секоја кола на поминуење даваше среден прст) и пејзаж од неговиот г`з. Напоредно од една од тие коли искочија четворица големи батки со значки, ни напраија фин муабет од кој што другарот под емотивен стрес попушти и им се извини, не оставија без модрици, но со закани.
-Искуство #2:
Во маало при рација во радиус од мои пет метра беше најден пакет со одредена количина НН-тревкаста материја
, на лице место при претрес беа фини момците, коа го најдоа тоа шо го бараа почнаа да користат физички маневри како би изнудиле информации од пријателот-ми. Нормално не беа со цел да не повредат туку емотивно да не скршат, но не им успеа. Добивме бесплатна вожња у џип кој шо кошта поише од мојата моментална станбена состојба, при што не оставија у станица, каде шо чекавме саат време у чекална пошо немаше дежурен инспектор, пошо некој го пукал у Чаир.
-Искуство #3 :
Седејќи на Пиволенд со другарче, ги намирисав као доаѓаат, двајца `регрути` и ваљда нивниот ментор-постара плавуша од НТШ со убиствен поглед. Изглеа им личевме како такви (ко и секад). Откоа добро ми проверија у секој можен џеп (ми ја искинаа кутијата Родео меко), пристапија кон осветлуење на моите очи. Најмладиот (класика земунац, ќец шишан, ермакс, шушкавец) по детален преглед на моите очи ми изрече критика кон напушеноста на моите очи (напомена : у тој момент немав дувано година ипол), со што одговорив со прашање `Колку време работиш у МВР?` - откоа го изговорив тоа, очекуев аперкат. Вчудоневидуечкуи Алфа-Земунац направи толку кисело-тажна фаца со која ми одговори `Една недела`, шо веднаш го сожалив, му реков дека не ми се напушени, дека неам дувано година дена, и дека треа да прогугла `Напушени очи`. Иииии...си замина као застрелано куче, дур постарата госпоѓа-НТШ, му се смееше под брк.

Тоа е отприлика тоа, изоставувајќи ги сите пријави за украдени точаци и мобилни на кои неам добиено одговор, како и влечкање до апелационен суд како би ме известила дека циганчето шо сум го пријавил го продал мобилниот и неможат нишо да превземат бидејќи е бездомник и нема старател.

Сума сумарум, интересни животињи се цајканиве, увек ми го праат денот на некој морбиден социопатски начин.

Bojan Van Buuren

Колектор
Член од
11 април 2008
Мислења
8.394
Поени од реакции
12.058
Па и неам некој стаж у искуства со полиција, ама ќе го дадам мојот придонес кон темава :icon_mrgr:
Као копиљ пред нова година пукаме петарди со другари и таа една (ваљда инспекторка некоја беше) ни излета од заседа и почна нешто да се дере „шо праите вие, давајте петардите, давајте упаљачите... дрн, дрн...“ и така едно 5-10 минути и не пушти.
Второ искуство ми беше пред 2 години коа на сестра ми и „лапнаа“ 2 телефони во Охрид, па поднеси пријава, па записник, па маткај се до станица неколку пати, за на крај ништо да не испадне...

Еве и бонус од искуство на 4ца другари. Си се враќале од Центар накај Кисела Вода и еден си застанал да црта нешто на пеплосана шофершајбна им дошле 2ца полицајци, им побарале л.к. му рекле на едниот од другариве да си ја смени личната зошто живее на една, а по лична карта се води на друга адреса и ги пуштиле. Интересниот дел е шо едниот од другариве се усрал од страв дека ќе ги носат у станица :pos::pos::pos::pos:

Член од
5 февруари 2014
Мислења
58
Поени од реакции
49
Во глобала добри. Првиот пат враќајќи се од Тетово на пвривте семафори при влез во Скопје (бау маркет) со 80 на црвено, и одма со палката стоп. И почна процедури џандарот , а вечерта се смени сметањето на времето од зимско во летно,знам му кажав дека татко ми касни за на работа , сум заборавил дека е сменет саатот ( а недела беше ) :pos:. На крај само ми кажа : пази синко ке напраиш беља друг пат.
Вториот пат , на место каде што ниеднаш не стоеле , ама ете коа сум јас во пшрашање ке ме стопрат кај што најмалце се надеваш. Јас без еден штоп, фарот само едниот работеше , појас да не праиме муабет , нити зимска опрема ... Ама ете ми пиша само за појас , а требаше најмалце 4 глоби да јадам.

PIRATIC

diplomiran klozetar
Член од
26 јануари 2012
Мислења
7.854
Поени од реакции
6.497
Основната цел на полицијата е да ја одржува безбедноста на граѓаните во една држава(на сите граѓани подеднакво без разлика на нација/етникум, религија, раса, идеологија, партија, класа, образование, професија, потекло, стил на живот, лични размислувања и.т.н. и.т.н.) како и одржување на јавниот ред и мир ... но проблемот е тоа што во банана државите во која за жал спаѓаме и ние полицијата се повеќе и повеќе станува инструмент за заплашување и угнетување на народот поточно кажано репресивен државен апарат а најмалку чувари на мирот и безбедноста !
Впрочем полицијата(МВР) е една државна институција исто како што е и здравството, школството, судството и.т.н. а кај нас ретко која институција функционира нормално ниту пак приближно до нормала така да воопшто не треба да не чуди односот на полицијата кон граѓаните !
Да не бидам сфатен погрешно не мешам политика тука на темава и форумов не е ова партиско препукување позиција-опозиција па сега демек плукам по власта блабла овдека на темава збориме за полицијата и за нејзиниот однос, бидејќи по устав сме демократска држава каде што јасно стои дека секој граѓанин ги поседува тие и тие човекови права и секој има право да си го каже своето мислење доколку е незадоволен од одредена институција(било која) !
Читајќи ги повеќето коментари на темава а особено коментарот на Шкорпи се доведува прашањето дали сме навистина демократска држава како што стои во уставот или тоа важи само на хартија но не и во реалноста надвор и доколку не сме демократска држава политичарите треба да се ангажираат околу проблемите на граѓаните како од економски така и од демократски аспект за подобрување на демократските процеси во општеството !
Кај нас недостасува граѓански активизам, постои партиски активизам но не и граѓански активизам, не се дискутира за ништо, не се дебатира за ништо, освен оние смешни партиски препукувања на релација власт-опозиција кои ги гледаме секојдневно по телевизиските канали и кои изгледаат крајно комично и затупувачки, среќа што постојат интернет форумиве кои се единствени места за жал каде што човек може да си го каже односно напише своето мислење по одредена зададена тема било во позитивен или негативен контекст ! позз

Член од
19 декември 2013
Мислења
236
Поени од реакции
152
Сум имала два пати искуство со полиција.
Се шетавме со другарки на полноќ по улици, летно време беше.Поминуваше полицска кола и ние демек еве по нас иди се заебававме.Али ај гледаме се паркира зад нас и излегуваат двајца и ни викаат Шо праите демек во ова време бла бла.И ние од роденден се враќаме(а облечени во некои обични шорцови, патики и некоја близа за во маало) и тие ама знаете забрането е, окезени од 6ка до 6ка и ај сеа мрш и да не видиме да се тргачите по улици.Аман бе.:tapp:
Второ искуство звоневме на полиција и ги заебававме од мобилен на една другарка и се јавија по кратко време, ве лоциравме каде сте, сега ќе видите убаво вие ова она, и ние одма да не нема.Па не знаеме дали дошле, невервам хахах.:pos:

Последно уредено:
Член од
3 август 2012
Мислења
431
Поени од реакции
1.012
О да. :pos:

Неколку дена од кога наполнив 18 години си поднесов документи за лична карта, си се сликав и си чекав да си ја подигнам. Е сега у меѓувреме..:icon_mrgr:
Тие што биле или се од Велес, знаат каде се наоѓа големиот парк, баш тогаш онака беше среден у првите му денови, и со дечко ми ќе одиме да прошетаме таму, сонце печеше, временцето беше мераци за шетање. И на враќање не сретнува чичко полицаец, не гледа уште од далеку и не сопира. Ни бара лични карти, и му се претставувам, му кажувам каква е работава, дека чекам да си ја подигнам, да помине нели тоа време по процедура - нека провери ако сака. И човеков ми вика: - Абе се во ред, ама ти како да не си ми 18 години, како многу помала да си.. :pos:Wut? :pos: Со дечко ми сме година ипол разлика,ама он така бааѓи повисок од мене, па и со брада, и не му се дава на човеков да не пушти. :DЅвонеше по централи, по станици и кујзнае каде, да провери дали стварно имам поднесено документи. Сигурно си мислеше дека ќе уапсеше педофил, ама ништо. Срдечно не поздрави и ми вика: - Да не заборавиш личната карта да си ја земеш. :facepalm: :cool:

Член од
1 март 2010
Мислења
7.888
Поени од реакции
14.440
Собрани друштво од 15-тина деца во парк во централното градско подрачје со 300 различни видови на алкохоли, среде лето. И како што си носи редот почнаа еден по еден да се опиваат и да се редат песни, која од која посрцепарателна. Поради тоа имаше големи изливи на емоции па почнаа и стаклени шишиња да се кршат и да има многу гласни завивања за време на болните стихови. Жителите на околните куќи педери, се јавиле в џандарска и овие одма се нацртаа покрај паркот во цивилна кола. Излегуваат попиздени и решени да апсат застанаа на средина помеѓу клупите. Едниот од нив почна да кружи околу нас и да прашува колку години имаме и дали поседуваме лична карта, а другиот одма се фати за радиото и демек конктактираше со станицата. Овој што не испрашуваше застана на средина и почна да ни рецитира како папагал што прекршок сме направиле, што казна не чека и како ќе не транспортирале експресно до станица, а другиот само ќутеше и не меркаше. Откога заврши папагалот, другиот се доближи до него и му рече : -Кај ќе ги носиме бе овие, 15 души се, а ние со една кола....и тука нормално сите погледот долу и затворена уста за да не ти излезе смеењето од тебе. Се изнервира овој папагалов и вика: -Вака ќе направиме сега-ако не сакате казни цел алкохол ќе го соберете, дирек во канта и да ве нема одовде. И почнаа да покажуваат сила и надмоќ и да туркаат и пуцаат шишиња и чаши, а ние сите пресреќни што не го изедовме се растрчавме да бараме најлончиња и да ги собираме шишињата. Секој си го собра делот и експресно не снема од местото на злосторот.

Втор случај - роденден на другарка, го слави дома, во стан. Музиката пуштена низ систем кој се слуша во радиус од 500 метри, плус станов на 5ти спрат, односно највисока точка во околината. Лумпување до бесвест до кај 12 саат негде, кога ѕвони ѕвонче. Отвора другаркава-полиција. Почнаа културно и фино да објаснуваат дека имало барем 3 поплаки од комшии и дека музиката треба да се исклучи и да бидеме тивки. Другаркава цела преплашена одговара само со да, да, а едно другарче се изнервира поради што се прекина музиката и истрча на врата да се објаснува тој со џандарите. Ај, некако го смирија, ние исклучивме музика и пак си поминавме без ништо.

Minor cases- џандар ми се има развикано за седење со нозете на клупа во стил: -сакаш казна сега да ти пишам што се правиш мангуп и исто така џандар ми се има развикано за поминување на црвено на пешачки во 5те секунди кога сите светла се црвени, а потоа треба за мене да светне зелено.

Заклучок: 99% се сељаци, искомплексирани и секогаш желни да покажат сила, надмоќ и да изиграваат газди на за нив погоден терен, пошто не можат ни во друштво ни во станица пред командирот. Културните се премногу ретки и треба да си исклучително среќен да те застане некој таков.

П.С. Баш би сакал да ме претресе џандар кога си одам од тренинг и да побара да види што носам во ранецот :icon_lol:.

D

Dynamo

Гостин
Еднаш.Со другари се тагиравме среде бел ден.Но,цивил не запира на автобуска постројка.
-Дечки,дојдете малку.Извади документи.Ни запиша податоци и на крајот ни рече да се вратиме назад и да избришеме тоа што сме шкртале,се вративме,избришавме,крај.
П.С:Додека прашуваше за број од домашните,му реков дека домашните мои немаат број,во тој момент мајка ми ми ѕвони на телефон,јас раката во џеб и 5 пати и спуштав.

Kajgana Shop

На врв Bottom