Corbadzija... zosto ne priznaes deka se e jasno ? Jasno i so Kur'anski Aeti ti napisav deka prethodno vo Istata sura vo prethodnite Aeti se spomnuva deka Indzilot e smenet-sokrien.
Primerot:
Jas kako tatko na dva sina,prakjam pismo od daleku(testament) ednata niva da se dade na edniot sin a drugata na drugiot.Pismoto doagja do edniot sin a toj go prepisuva (A ORIGINALOT GO SOKRIVA) i na mestoto stava deka vo testamentot sum napisal deka dvete nivi nego sum mu gi prepisal. Se ragaat vnuci,ednite nemaat nisto (bidejki ne nasledile) drugite imaat dve nivi i rabotaat. Jas,normalno,doznavam sto se slucilo i prakam novo pismo i pisuvam:
Hasane (vnukot od sinot koj nisto ne nasledil),evego ova pismo i znaj deka prativ porano edno pismo vo koe BESE (minato vreme,bidejki poveke ne e,bidna prepisano,ili vo slucaj da e sokrieno) napisano deka ednata niva mu pripagja na tatkoti a ednata na strikoti. Kazi im na bratucedite tvoi neka go sledat toa pismo (NE FALSIKUVANOTO,TUKUKU ORIGINALOT). A ova pismo (vo prodolzenie na Aetite stoi za Kur'anot) ti go prakjam kako cista vistina,da bdee nad niv. Im davam pottik,deka ne sum jas tolku los da ne im prepisam nistu,tuku gi potsekam deka vo pismoto bese napisano drugo a ne onaka kako sto strikoim im kazuva... neka go procitaat ona sto jas go prativ (vistinskoto)
Mnogu e normalno da se napise na ovoj nacin,bez razlika dali e izmeneto ili e sokrieno.
Na isti nacin stoi vo Kur'anot:
46. Poslije njih smo Isaa, sina Merjemina, poslali, koji je priznavao Tevrat prije njega objavljen, a njemu smo dali Indžil, u kome je bilo (minato vreme)uputstvo i svjetlo, i da potvrdi Tevrat, prije njega objavljen, u kome je takođe bilo(minato vreme) uputstvo i pouka onima koji su se Allaha bojali,
48. A tebi objavljujemo Knjigu, samu istinu, da potvrdi knjige prije nje objavljene i da nad njima bdi. I ti im sudi prema onome što Allah objavljuje i ne povodi se za prohtjevima njihovim, i ne odstupaj od Istine koja ti dolazi; svima vama smo zakon i pravac propisali. A da je Allah htio, On bi vas sljedbenicima jedne vjere učinio, ali, On hoće da vas iskuša u onome što vam propisuje, zato se natječite ko će više dobra učiniti; Allahu ćete se svi vratiti, pa će vas On o onome u čemu ste se razilazili obavijestiti.
Allah ni kazuva deka na Isaa a.s mu e objaven Indzil,vo koj BILO (bilo,nekogas) vidtina. Kur'anot e i za tebe,corbadzija,kolku sto e i za mene.... kako posledna objava od Allah,ako te interesira sto e vistinata i kako bilo i sto bilo,ke vidis. I koga ke otvoris ke vidis deka bilo sosema poinaku.... ti znaes za raznorazni evangelija po sekogo,no ne i po Isus. Vie do sega ste vo zabluda,bidejki veruvavte vo pogresni pisania i vo toj kontext Allah dz.s vi se obrakja sega vam (O sledbenici na knigata),Vistinata bese vo Indzilot,a ne vo Konstantinovata varijanta.... procitajtego praviot Indzil (smee da se kaze,bez razlika dali e na dofat ili ne),no sepak nema da vi bide od korist sega...,vo prodolzenie,sega go imate Kur'anot,Kniga sama vistina,koja bdee nad site porano.
Allah neka mi oprosti,jas kako si zedov za pravo da tefsiram. InsAllah Allah ke mi oprosti sto stapnav vamu iako ne sum dostoen.
Jas ako ti pratam pismo so ubavi zborovi a popat onoj preku kogo ti go prakjam prepise drugo a ona go sokrie moeto i napise grdi zborovi. Se srekjavame tuka i ti mi pisuvas isto taka loso i me obavestuvas za "moeto" loso pismo. Jas ti vikam deka takvo nesto ne sum ti napisal,naprotiv,jas ti prativ ubavo pismo... citaj go nego.
--- надополнето ---
I zatoa,vo ovaa posledna moja poraka,bidejki ja slusas licno od mene,treba da veruvas deka navistina nesum ti napisal jas takvo nesto i da veruvas deka navistina sum ti pratil pismo no so drugi zborovi a ne onaka kako sto ti prenele i ti prepisale. Ova ti go velam jas i ova neka bide kluc za se sto si dobil od porano.