Интернет и мрежи помош (прашања, совети, трикови)

Член од
1 август 2007
Мислења
89
Поени од реакции
5
Ако може малце подетално што зачат овие
Неоклопена плетена парица и оклопена плетена парица :nesvest:

deXterche

тадаммм
Член од
12 февруари 2006
Мислења
4.920
Поени од реакции
942
Ако може малце подетално што зачат овие
Неоклопена плетена парица и оклопена плетена парица :nesvest:
FTP (Оклопен, не е подложен на електромагнетни надворешни влијаниа. Најчесто се користи за надворешна употреба)

UTP (не е оклопен, и подложен на електромагнетни влијаниа, најчесто се користи за во соба)

Член од
1 август 2007
Мислења
89
Поени од реакции
5
Гледам на форумов има доста дечки што се разбираат па уште едно прашање ако може :) Ова е рутер и според сликава антенава ми изгледа негде 2-3 Db .Па до колку метри би можело да фаќа со оваа антена што ја има самиот рутер ? Гледам доста е евтин (2600 денари) па сакам да го земам.

deXterche

тадаммм
Член од
12 февруари 2006
Мислења
4.920
Поени од реакции
942
Гледам на форумов има доста дечки што се разбираат па уште едно прашање ако може :) Ова е рутер и според сликава антенава ми изгледа негде 2-3 Db .Па до колку метри би можело да фаќа со оваа антена што ја има самиот рутер ? Гледам доста е евтин (2600 денари) па сакам да го земам.

Зависи од местото. Ако има ѕидови, максимум сигналот може да помине низ 4-5 ѕида (под услов ~90 степени да го сече аголот на ѕидот и ѕидот да не е аримиран). А на отворено околу 100-200 метра.

Член од
1 август 2007
Мислења
89
Поени од реакции
5
Аха....ок. Кажи ми твое мислење за рутеров со оглед на тоа дека е од ниска класа.На мене со двајцава другари што сме во комшии највеќе ние за гејминг и за шерување фајлови.Па мислевме акцес поинт да земеме ама ке зимаме рутер за понатаму и интернет ако ставаме.Со оглед дека wireless е 54 Mbps мислам дека добро би иделе игрите?

deXterche

тадаммм
Член од
12 февруари 2006
Мислења
4.920
Поени од реакции
942
Аха....ок. Кажи ми твое мислење за рутеров со оглед на тоа дека е од ниска класа.На мене со двајцава другари што сме во комшии највеќе ние за гејминг и за шерување фајлови.Па мислевме акцес поинт да земеме ама ке зимаме рутер за понатаму и интернет ако ставаме.Со оглед дека wireless е 54 Mbps мислам дека добро би иделе игрите?
Види сега, 54 мега бити имаш при совршен сигнал. Секој пад на сигналот значи и пад на брзината на конекцијата. Ако ти го фаќаш него Low ке имаш мислам 11 мега бити брзина на пренос. Само Excellent и Good дваат 54 mbps. Најдобро е да го земете два-три дена на тест период, ако не ја бива идете на кабел.

^рЕтАрДиРаН

error: Invalid Title
Член од
14 август 2007
Мислења
292
Поени од реакции
0

Совет? Ако си за рутер подобро земи си Linksys. Ем ќе те служи подолго, фаќа на поголема далечина, за брзина не сум сигурен ама мислам дека е многу повеќе 54 мбит. Малку е поскап, 3800 ден, а во СК можеш да го најдеш за поевтино.
Ако ти е најмногу за игри и размена на фајлови премини на кабел како што ти кажа Декстерче. Ем поевтино, ем побрзо.

nozo.mk

Ultras Karpos Boys
Член од
6 септември 2007
Мислења
472
Поени од реакции
18
Здраво .Сакаме со другари од маало да се поврземе во лан и да делиме интернет.Па сакам да прашам дали би можеле на сите компјутери да имаме интернет ако вака ни се поврзани.
http://aycu37.webshots.com/image/25076/2000858098610948570_rs.jpg

P

Princ

Гостин
Здраво .Сакаме со другари од маало да се поврземе во лан и да делиме интернет.Па сакам да прашам дали би можеле на сите компјутери да имаме интернет ако вака ни се поврзани.
http://aycu37.webshots.com/image/25076/2000858098610948570_rs.jpg
Може, а отворени се уште неколку други комбинации (не знам пример зошто 2 свича имате, и 1 ќе ви заврши работа... ама вие си знаете најдобро).

nozo.mk

Ultras Karpos Boys
Член од
6 септември 2007
Мислења
472
Поени од реакции
18
Мораме и втор свич бидејки компјутер 4 и 5 се многу далеку од рутерот.Ке треба кабел над 100 метри ако сакаме дирекно во рутер да ги поврземе.А незнам дали со кабел над сто метри би работела добро мрежата.
btw фала за одговорот

deXterche

тадаммм
Член од
12 февруари 2006
Мислења
4.920
Поени од реакции
942
Мораме и втор свич бидејки компјутер 4 и 5 се многу далеку од рутерот.Ке треба кабел над 100 метри ако сакаме дирекно во рутер да ги поврземе.А незнам дали со кабел над сто метри би работела добро мрежата.
btw фала за одговорот
На секои 100 метра ќе ви терба репитер
^rEtArDiRaN^ напиша:
Совет? Ако си за рутер подобро земи си Linksys. Ем ќе те служи подолго, фаќа на поголема далечина, за брзина не сум сигурен ама мислам дека е многу повеќе 54 мбит. Малку е поскап, 3800 ден, а во СК можеш да го најдеш за поевтино.
Ако ти е најмногу за игри и размена на фајлови премини на кабел како што ти кажа Декстерче. Ем поевтино, ем побрзо.
Wireless G 802.11 овозможува максимален проток од 54mbps, а марката на рутерот може да игра улога само за квалитетот на сигналот и опциите кои ги нуди.

Kajgana Shop

На врв Bottom