Интегриран образовен систем (учење албански јазик од I одделение)

deXterche

тадаммм
Член од
12 февруари 2006
Мислења
4.920
Поени од реакции
942
Немам потреба и не сакам да го учам, ако живеам во Албанија кога треба да го користам тој јазик ќе го научам али кога сум си во моја држава каде што официјален јазик е македонскиот едноставно немам потреба за тоа, они имаат потреба тука и нека го учат и готово.
Конкурирај на оглас за работа, ако тој другиот знае албански а е македонец ќе ти го земе местото :wink:

Причина плус за да го учиш

Член од
31 мај 2008
Мислења
803
Поени од реакции
33
Како што реков, тие знаат македонски и не разбираат. Ако твое мислење е дека тоа што тие можат еве да речеме да не оговараат и да ни гледаат право во лице додека го прават тоа, а ние да не ги разбереме и да им се смешкаме, е добро. Тогаш јас не се сложувам со тоа.
Девојко се работи за македонскиот воспитно-образовен систем и за воведувањето на албански јазик во инситуцијата училиште.Дали ме разбра?Не се работи за тоа дали е потребно или не да се изучува албански јазик.Значи ако толку сакаш имаш бесплатни курсеви,сигурен сум за тоа,оди научи го и зборувај го ако толку си напредна во сваќањата.Ама по ставовите мислам дека си ги измешала брзините општо во животот

Црвено

Am I pissin' u off-fa-fa?
Член од
12 септември 2007
Мислења
1.227
Поени од реакции
81
Немам потреба и не сакам да го учам, ако живеам во Албанија кога треба да го користам тој јазик ќе го научам али кога сум си во моја држава каде што официјален јазик е македонскиот едноставно немам потреба за тоа, они имаат потреба тука и нека го учат и готово.
Добро, тоа е твое мислење кое и јас го имав до пред некое време, па размислив подобро и сфатив дека уствари албанскиот и ќе ми помогне понатака во животот, посебно ако мислам да останам во земјава, поточно во мојот град.

Девојко се работи за македонскиот воспитно-образовен систем и за воведувањето на албански јазик во инситуцијата училиште.Дали ме разбра?Не се работи за тоа дали е потребно или не да се изучува албански јазик.Значи ако толку сакаш имаш бесплатни курсеви,сигурен сум за тоа,оди научи го и зборувај го ако толку си напредна во сваќањата.Ама по ставовите мислам дека си ги измешала брзините општо во животот
Да, ја разбрав темава и мојот став останува ист, ако ти не се согласуваш со тоа, тогаш тоа е твој проблем. Јас така мислев и така напишав тука.

А

Ајсшутер

Гостин
Конкурирај на оглас за работа, ако тој другиот знае албански а е македонец ќе ти го земе местото :wink:

Добро, тоа е твое мислење кое и јас го имав до пред некое време, па размислив подобро и сфатив дека уствари албанскиот и ќе ми помогне понатака во животот, посебно ако мислам да останам во земјава, поточно во мојот град.
Албанскиот може да ми користи само во Албанија, Косово, и поретко во Македонија на друго место скоро никаде така да не му давам голема важност, немам ништо против кој сака да знае повеќе јазици тоа е само плус али чим е од мала важност не го учам, повеќе шанси имам ако научам француски во земјава отколку албански и воопшто не го ставам во листата на важни јазици.

Член од
31 мај 2008
Мислења
803
Поени од реакции
33

deXterche прочитај го последниот мој пост.Ако мислиш дека со знаењето албански полесно ќе најдеш работа,научи го.Тоа што го велиш држи вода.АМА тоа може да се направи преку земање курс за јазици,исто како со англискиот,францускиот,турскиот и сл.Се држам на тоа дека албанскиот јазик во воспитно-образовниот систем,поточно во училиштето е погрешен потег.Ние живееме во Р.Македонија и задолжително учиме македонски.Јасен сум а :)

Црвено

Член од
12 септември 2007
Мислења
1.227
Поени од реакции
81
deXterche прочитај го последниот мој пост.Ако мислиш дека со знаењето албански полесно ќе најдеш работа,научи го.Тоа што го велиш држи вода.АМА тоа може да се направи преку земање курс за јазици,исто како со англискиот,францускиот,турскиот и сл.Се држам на тоа дека албанскиот јазик во воспитно-образовниот систем,поточно во училиштето е погрешен потег.Ние живееме во Р.Македонија и задолжително учиме македонски.Јасен сум а :)
Не сите имаат пари да си платат за да одат на курс иначе, па зашто тие да бидат лишени од учењето на албански, а ете мислат дека треба?

Член од
22 август 2009
Мислења
615
Поени од реакции
221
Албанскиот ке ти помогне ако отидеш на битпазар и со некој што не знае Македонски, ќе можеш полесно да се разбереш. А вака ако знаеш Албански тешко дека ќе ти помогне за на работа, на пример зашто би те примиле негде кога можат да примат Албанец, а и така тоа го прават според рамковен. За во приватно некаде иста ситуација, ако си во дел со Албанци пак ќе примат албанец, а ако си во Аеродром на пр незнам дали ке имаш предност за јазикот.
Според мене треба да се учи англиски зашто денес што и да ти треба, што и да сакаш на научиш најлесно ќе го најдеш на Англиски.
А дека ќе завршам во Косово или Албанија па да ми треба Албански тешко. Инаку дополнително јазик да се знае е од големо значење, ама Албански па сега. Можат да учат Албанциве на свој јазик не знам што има проблем тука. Мултиетнички карактер и други глупоси, ма и на овие од запад како лабараториски глувци сме и, сите експерименти кај нас. Мислам дека станува јасно дека запад не сака да ја има МАкедонија вака каква што е, ама доколку ние се држиме ништо не ни можат. Меѓутоа како што ми изгледа не е така.

Член од
31 мај 2008
Мислења
803
Поени од реакции
33
Не сите имаат пари да си платат за да одат на курс иначе, па зашто тие да бидат лишени од учењето на албански, а ете мислат дека треба?

Ти реков има бесплатни курсеви за албански јазик,финансирани од USAID,EU и слично,а се со цел за подобар "соживот".Тоа не е лошо.Ако толку се интересираш,јас ќе ти најдам курс па оди и научи албански.Немој да фантазираш само дека албанскиот треба да се изучува во институцијата училиште,пази од 1-во одделение.

Црвено

Член од
12 септември 2007
Мислења
1.227
Поени од реакции
81
Албанскиот ке ти помогне ако отидеш на битпазар и со некој што не знае Македонски, ќе можеш полесно да се разбереш.
Мислиш? Еве да го земеме за пример Космофон. Во Тетово нивните продавници не ги посетуваат само македонци, па им требаат работници кои што ќе знаат и македонски и албански. Албанците го знаат македонскиот, па многу нормално дека работното место ќе го добијат тие.

Член од
31 мај 2008
Мислења
803
Поени од реакции
33
Мислиш? Еве да го земеме за пример Космофон. Во Тетово нивните продавници не ги посетуваат само македонци, па им требаат работници кои што ќе знаат и македонски и албански. Албанците го знаат македонскиот, па многу нормално дека работното место ќе го добијат тие.
Па уште еден доказ,оди на курс научи и работи.Немој да се залагаш за учење на албански јазик,значи од прво одделение,кога децата не го знаат ни својот мајчин,македонски јазик.Не поистоветувај зошто не ти држи муабетот.

Член од
22 август 2009
Мислења
615
Поени од реакции
221
И сега Албанскиот да биде официјален јазик. Ако мислиш дека ќе успееш со јазикот слободно оди на курс, никој не брани, запиши се од осново во албанска паралелка.
Секаде во цел свет сите го штитат својот јазик, кај нас овие не го знаеле нашиот ај ние ке учиме друг јазик тогаш. Е тек тогаш ќе биде Македонскиот јазик во оние во групата на изумирање, зашто? Затоа што на некој му било тешко да научи Македонски! Ма утре сабајле! Го туркаат политичариве ова, зашто се продадени души, го сменија знамето, ке го сменат името, сега и Македонски не ке може да збориме и така ти е тоа, мислете дека е предност!

Црвено

Член од
12 септември 2007
Мислења
1.227
Поени од реакции
81
Па уште еден доказ,оди на курс научи и работи.Немој да се залагаш за учење на албански јазик,значи од прво одделение,кога децата не го знаат ни својот мајчин,македонски јазик.Не поистоветувај зошто не ти држи муабетот.
Добро човеку, те разбирам. Фала ти за доказот, ќе одам и ќе научам и некој ден кога ќе ти конкурирам за работно место ќе се чудиш зашто јас ќе го добијам :wink: а за тоа дека не ми држи муабетот, твое мислење, не си прошол низ тоа јас што сум го прошла, па затоа и така мислиш.

deXterche

тадаммм
Член од
12 февруари 2006
Мислења
4.920
Поени од реакции
942
руски јазик се учеше во социјалистичка Југославија
Рускиот јазик и ден денес се учи во Нико Нестор - Струга

На тоа место да се стави албански, завршена работа

Член од
31 мај 2008
Мислења
803
Поени од реакции
33
Рускиот јазик и ден денес се учи во Нико Нестор - Струга

На тоа место да се стави албански, завршена работа
Зошто да го учам албанскиот кога голем дел од албанците не сакаат да го учат македонскиот?И тебе ќе ти речам.Се работи за осетлива категорија,деца од 1-во одделение.Што знаат тие деца тогаш?!Тие уште ни македонскиот не го научиле,па сега ќе учат албански.Ако сакате учете на курс,ама на училиште да се учи за мене е нонсенс

Член од
22 август 2009
Мислења
615
Поени од реакции
221
Добро човеку, те разбирам. Фала ти за доказот, ќе одам и ќе научам и некој ден кога ќе ти конкурирам за работно место ќе се чудиш зашто јас ќе го добијам :wink: а за тоа дека не ми држи муабетот, твое мислење, не си прошол низ тоа јас што сум го прошла, па затоа и така мислиш.
Класичен македонски само потценувачки синдром.
Е ајде бе кажи кај ке те примат пред другите зашто ќе знаеш Албански, и низ што имаш поминато, и јас живеам во наслеба со Албанци, па не сметам дека е голема предност да знаеш албански, и не знам збор да кажам.
А во Македонија официјален јазик да стане Албанскиот, и јас да се согласам на тоа ,затоа што ќе сум имал предност при работа, малку треба да сум ...

Kajgana Shop

На врв Bottom