Инвестициски БУМ во Македонија

Lester Freamon

A man of focus, commitment, sheer will...
Член од
14 јануари 2015
Мислења
16.238
Поени од реакции
36.515
Ма полошо е и од тоа. Под сигурен пласман најчесто подразбираат тие као нешто ке произведат и државата да им го откупи и после таа нека му се секира што ке му прави. Битно нив да му се плати и тоа дебело за тоа што го произвеле. А што е тоа и какво е никој да не се замара.
Епа државата те држи затворен, затоа и треба да се секира.
Еве јас произведувам тутун, ако мене ми дозволи државата да го извадам од граница, јас може ќе го однесам во Грција и ќе ми се плати подобро, али во случајов не смеам да го изнесам надвор од границите на мкд, па затоа е должна да ги контролира откупувачите и доколку има сеуште државни компании да го откупува преку нив, а тие костумосаните и тетките на потпетици што ги газат мермерите во министерствата и агенциите за странски инвестиции да најдат пласман надвор.

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.490
Поени од реакции
24.253
То е како со лекар имаш ти 300.000 државни офци и добиваш месецо за секоја од нив по 10 денари (како за пциент) та се стрижел та не се стрижел. Значи и никој да не ти се појави овој месец в дуќан ти имаш 3 милиони денари на сметка.
Башка шо кај тебе стрижење би било 60 денари а бричење 40. Башка може и да се склучи договор со ФЗОМ да се отвори во берберница и докторска ординација за исечени и искасапени муштерии како и аптека за завои и фластери

..
Добар пример одбра. Ете значи според тебе здраството ни цвета и истиот пример треба да се преслика на целата економија. Види јас немам ништо против со тоа што ти го предлагаш. Уште утре ке отворам берберница или што и да е. Ако јас појма немам од стрижење, ке се научам на нив шојма везе.[DOUBLEPOST=1484824290][/DOUBLEPOST]
Еве јас произведувам тутун, ако мене ми дозволи државата да го извадам од граница, јас може ќе го однесам во Грција и ќе ми се плати подобро, али во случајов не смеам да го изнесам надвор од границите на мкд, па затоа е должна да ги контролира откупувачите и доколку има сеуште државни компании да го откупува преку нив, а тие костумосаните и тетките на потпетици што ги газат мермерите во министерствата и агенциите за странски инвестиции да најдат пласман надвор.
Ајде ако сакаш малце подробно објасни како оди тоа со тутунот. Како се прави договор со откупувачот колку тутун треба да произведеш или да му предадеш, како се формира цената, колку се субвенциите за кг тутун и така. Баш ме интересира пошто ако ништо друго барем производството на тутун е крајно регулирано и под будното око на државата за разлика од на пример производство на пиперки или бостан.

concrete

alte Esel
Член од
22 март 2005
Мислења
12.248
Поени од реакции
1.703
He мора да е тоа со тендери то само као пример го наведов ете может да се организираат гладијаторски борби на некој голем стадион и сите заинтересирани бербери да с борат таму со мачој и ножој и тој последен шо ќе остане жив да добие право 3 години да бричи и стрижи администрација
исто така и со лимари автомеханичари лекари забари....
ете може да се вратиме на старите добри империјални методи на Рим[DOUBLEPOST=1484823421][/DOUBLEPOST]
То е како со лекар имаш ти 300.000 државни офци и добиваш месецо за секоја од нив по 10 денари (како за пциент) та се стрижел та не се стрижел. Значи и никој да не ти се појави овој месец в дуќан ти имаш 3 милиони денари на сметка.
Башка шо кај тебе стрижење би било 60 денари а бричење 40. Башка може и да се склучи договор со ФЗОМ да се отвори во берберница и докторска ординација за исечени и искасапени муштерии како и аптека за завои и фластери

Интересно ми е како вие од власта давате отпор шом државни пари треба да се вратат назат во народот.
Одма то било неизводливо, неодржливо, непрактично.
Се шо не е трошење на луксузни службени возила, канцелариски небели теписи и уметнички слики службени патувања и дневници - било лошо за Македонија.

Ете порано имавме наш пласман наше производство па имавме стапка на невработеност 15-17% просечна плата 36.000 денари вкупен долг 600 милиони долари....
То беше сега тазе се уште има луѓе кои тогаш живееле работеле, полни фабрики и погони, полни летувалишта и зимувалишта, здравство и школство достапно до сите подеднакво....
Присетете се како беше тогаш па напрајте го истото. Не мора да се вика Сојуз на Комунисти на Македонија тие шо се на власт, може и да се ВМРО и ПЦЕР или Власи...... само нека се тие резултатите.
Прочитајте по книги, отворете стари албуми, изгледајте стари емисии.......
...ај..барем јас ја знам тоа твојата шегобијност, па не ги коментирам гладијаторите.... иако патем ќе напоменам само дека ни тоа не било баш така , како е во популарната литература опишано , ниту пак римската империја се дигнала и функционирала на начин на каков денес мали џокица си мисли.....илити онаа на Маите или Ацтеките ...со секојдневно кркаљоони срца вадење на високи олтари...
А за тоа зошто си имавме стапка на невработеност од 15-17% па просечна плата 36.000 денари вкупен долг 600 милиони долари....полни фабрики и погони, полни летувалишта и зимувалишта, здравство и школство достапно до сите подеднакво...., а сеа немаме..седни поразмисли па напиши есеј , едвај чекаме да го прочитаме... :) :)
[DOUBLEPOST=1484824699][/DOUBLEPOST]
...еее сеа у вреќа со минџи се фати за единствениот патлак. Знаеш ли ти за што воопшто збориш кога збориш за тутунот???

Последно уредено:

Lester Freamon

Член од
14 јануари 2015
Мислења
16.238
Поени од реакции
36.515
Добар пример одбра. Ете значи според тебе здраството ни цвета и истиот пример треба да се преслика на целата економија. Види јас немам ништо против со тоа што ти го предлагаш. Уште утре ке отворам берберница или што и да е. Ако јас појма немам од стрижење, ке се научам на нив шојма везе.[DOUBLEPOST=1484824290][/DOUBLEPOST]
Ајде ако сакаш малце подробно објасни како оди тоа со тутунот. Како се прави договор со откупувачот колку тутун треба да произведеш или да му предадеш, како се формира цената, колку се субвенциите за кг тутун и така. Баш ме интересира пошто ако ништо друго барем производството на тутун е крајно регулирано и под будното око на државата за разлика од на пример производство на пиперки или бостан.
Не би се согласил.
Тутунопроизводителите прават договор со откупувачите, во тие договори се ставени цените за класите по кг тутун (1, 2, 3, 4, 5 и дополнителните 1,2) и државата си ветува субвенции.
Кај лежи зајакот, никој не бега од тоа што е потпишано, односно ако е пишано дека ќе биде прва класа 250 толку и ќе биде, али прва класа ако сака од злато нека биде не ја добиваш, истото и со втората, т.е проценителите од откупните компаии ти го проценуваат секогаш со класа-две пониско (оваа година е ок поради изборите, минатата и предминатата на многу народ му се еба мамето).
На вагата истовремено имаш човеко од тутунско здружение, кое го плаќа тутунарот, арно ама тој ти е безгласна буква.
Не се согласувам дека е баш будно окото, зависи како ќе се договорат со откупувачите и ситуацијата со избори, инаку топло-ладно е цело време.

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.279
...ај..барем јас ја знам тоа твојата шегобијност, па не ги коментирам гладијаторите.... иако патем ќе напоменам само дека ни тоа не било баш така , како е во популарната литература опишано , ниту пак римската империја се дигнала и функционирала на начин на каков денес мали џокица си мисли.....илити онаа на Маите или Ацтеките ...со секојдневно кркаљоони срца вадење на високи олтари...
Ги имам гледано јас и Спартак со Кирк Далгас и Бен Хур со Хестон и падот на Римското царство, и Калигула филмојте знам за шо зборам

Lester Freamon

Член од
14 јануари 2015
Мислења
16.238
Поени од реакции
36.515
А за тоа зошто си имавме стапка на невработеност од 15-17% па просечна плата 36.000 денари вкупен долг 600 милиони долари....полни фабрики и погони, полни летувалишта и зимувалишта, здравство и школство достапно до сите подеднакво...., а сеа немаме..седни поразмисли па напиши есеј , едвај чекаме да го прочитаме... :) :)
[DOUBLEPOST=1484824699][/DOUBLEPOST]
...еее сеа у вреќа со минџи се фати за единствениот патлак. Знаеш ли ти за што воопшто збориш кога збориш за тутунот???
Не знам, тутун на слика само гледам, ти си видел како се изгледа и како се работи?
Јас се сеќавам како било и претходно и не негирам дека е подобро од што било, но дека е се ок не е ок, а мое е да си кажам како е.

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.279
Прилеп во 70 десети и 80 десети се изгради со тутунот, куќи по 3 спрата подигнаа тутунопроизводителите, а денес пиштат гладни и очајни не можат ни сметки да си платат.
Истиот регион е истиот произвот.....

concrete

alte Esel
Член од
22 март 2005
Мислења
12.248
Поени од реакции
1.703
Ма полошо е и од тоа. Под сигурен пласман најчесто подразбираат тие као нешто ке произведат и државата да им го откупи и после таа нека му се секира што ке му прави. Битно нив да му се плати и тоа дебело за тоа што го произвеле. А што е тоа и какво е никој да не се замара.
...а бе не заеебаај и тоа нешто содржи во себе нешто што се вика работа и производство, копиљаанава овде мисли на друго нешто. Тие би сакаледа бидат змии: лежиш а одиш... :) :)
..некој кој засукал ракави , замислил, организирал и произвел нешто знае како е , не тресе глупости.., па нека било и ѓеврек, апликација за андроид или декар со пиперки....[DOUBLEPOST=1484825292][/DOUBLEPOST]
Не знам, тутун на слика само гледам, ти си видел како се изгледа и како се работи?
Јас се сеќавам како било и претходно и не негирам дека е подобро од што било, но дека е се ок не е ок, а мое е да си кажам како е.
...сум берел , нижел и калапел...., ај сеа?? :)

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.490
Поени од реакции
24.253
Не би се согласил.
Тутунопроизводителите прават договор со откупувачите, во тие договори се ставени цените за класите по кг тутун (1, 2, 3, 4, 5 и дополнителните 1,2) и државата си ветува субвенции.
Кај лежи зајакот, никој не бега од тоа што е потпишано, односно ако е пишано дека ќе биде прва класа 250 толку и ќе биде, али прва класа ако сака од злато нека биде не ја добиваш, истото и со втората, т.е проценителите од откупните компаии ти го проценуваат секогаш со класа-две пониско (оваа година е ок поради изборите, минатата и предминатата на многу народ му се еба мамето).
На вагата истовремено имаш човеко од тутунско здружение, кое го плаќа тутунарот, арно ама тој ти е безгласна буква.
Не се согласувам дека е баш будно окото, зависи како ќе се договорат со откупувачите и ситуацијата со избори, инаку топло-ладно е цело време.
Јас појма немам како оди тоа со тутунот, ама до толку знам дека за разлика од другите култури овде работата е многу многу повеќе регулирана. Не памтам дека некој некогаш зел да го пали или фрла тутунот оти незнаел што ке му прави или му останал дома за разлика од другите кои се честа појава на овие простори. Може слободно да се каже дека вие имате се за што другите тука кукаат дека нема. Се ви е средено, само треба да го произведите.

Lester Freamon

Член од
14 јануари 2015
Мислења
16.238
Поени од реакции
36.515
...а бе не заеебаај и тоа нешто содржи во себе нешто што се вика работа и производство, копиљаанава овде мисли на друго нешто. Тие би сакаледа бидат змии: лежиш а одиш... :) :)
..некој кој засукал ракави , замислил, организирал и произвел нешто знае како е , не тресе глупости.., па нека било и ѓеврек, апликација за андроид или декар со пиперки....[DOUBLEPOST=1484825292][/DOUBLEPOST]
...сум берел , нижел и калапел...., ај сеа?? :)
И шо мислиш ти за тутунопроизводството, уба работа е?[DOUBLEPOST=1484825481][/DOUBLEPOST]
Јас појма немам како оди тоа со тутунот, ама до толку знам дека за разлика од другите култури овде работата е многу многу повеќе регулирана. Не памтам дека некој некогаш зел да го пали или фрла тутунот оти незнаел што ке му прави или му останал дома за разлика од другите кои се честа појава на овие простори. Може слободно да се каже дека вие имате се за што другите тука кукаат дека нема. Се ви е средено, само треба да го произведите.
Пак ќе ти кажам, подобро е од пред десетина години кога одев да штрајкувам и да блокирам сообраќајници, али и сега не е во целост онака како што треба да биде, има големи пропусти.[DOUBLEPOST=1484825535][/DOUBLEPOST]Минатата година доста лошо помина многу народ, еве годинава се гледа и по изборите и ситуацијата во пп.

concrete

alte Esel
Член од
22 март 2005
Мислења
12.248
Поени од реакции
1.703
Прилеп во 70 десети и 80 десети се изгради со тутунот, куќи по 3 спрата подигнаа тутунопроизводителите, а денес пиштат гладни и очајни не можат ни сметки да си платат.
Истиот регион е истиот произвот.....
..пиши жалба до глобалистичките свињи , може ќе ти ја уважат. И гевгеличани од домати праеа палати , ама нема ашшшшшш. И што сеа.. да седат и плачат?? ..работат у казина и имаат најмала невработеност во Македонија.... и не прашај од кај знам :) :) :)

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.490
Поени од реакции
24.253
Пак ќе ти кажам, подобро е од пред десетина години кога одев да штрајкувам и да блокирам сообраќајници, али и сега не е во целост онака како што треба да биде, има големи пропусти.[DOUBLEPOST=1484825535][/DOUBLEPOST]Минатата година доста лошо помина многу народ, еве годинава се гледа и по изборите и ситуацијата во пп.
Значи не сите произведуваат тутун или подробно се запознаени со таа гранка.
Што се смени од тогаш до сега и што толку лани беше лошо. Во смисла на лоши временски услови, неквалитетен производ или ?
Ако сме кај лоши временски услови лани јас одвај значи одвај најдов грозје за да наполнам една бочва. И таа ми скисна.

G

Goldie

Гостин
Неписмен сум јас со средно сум. Така да ако не ти е мака барем за ова ако можи да ми појасниш. Верувам дека и тука има и други со средно или неписмени што не им е јасен концептот сигурен пласман. Ете ти како писмен , факултетски образован, со неколку фирми и бизниси кои вратат милиони би сакал да ни објасниш. И колку да не те препрашувам ова важи само за земјоделие, сточарство или за секоја гранка од индустријата?[
Ти си читаш така како што тебе ти одговара

Ти напишав јас еден куп работи што треба владата и нејзините институции да ги подобрат за да се создадат услови за сигурен пласман. Ама според тебе тоа не е работа на министрите, разните директорчиња и слични како нив.. они само треба да топлат гз во своите удобни фотељи и да гледаат што повеќе да обезбедат (украдат) за себе додека се може.

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.279
..пиши жалба до глобалистичките свињи , може ќе ти ја уважат. И гевгеличани од домати праеа палати , ама нема ашшшшшш. И што сеа.. да седат и плачат?? ..работат у казина и имаат најмала невработеност во Македонија.... и не прашај од кај знам :) :) :)
По примерот на гевгелија може да се видат катастрофалните последици на новиот систем, пример еве како оди пораст на население во поранешен систем а како сега.
Да си останеше пораст на население како во СФРЈ (отприлика 25% на годишно ниво)денес гевгелија ќе имаше околу 28.000 жители а не 16.000 како има сега
12.000 луѓе или се иселиле или никогаш не дошле на свет поради очајната ситуација и несигурната иднина.

1953 5.777+16.3%
1961 7.332+26.9%
1971 9.414+28.4%
1981 12.399+31.7%
1991 14.957+20.6%
1994 14.974+0.1%
2002 15.685+4.7%

Lester Freamon

Член од
14 јануари 2015
Мислења
16.238
Поени од реакции
36.515
Значи не сите произведуваат тутун или подробно се запознаени со таа гранка.
Што се смени од тогаш до сега и што толку лани беше лошо. Во смисла на лоши временски услови, неквалитетен производ или ?
Ако сме кај лоши временски услови лани јас одвај значи одвај најдов грозје за да наполнам една бочва. И таа ми скисна.
Лани имаше селективно проценување, во тутунскиот комбинат имаше процена со партиски книшки, преку ред поминувања и слични глупости, истите тие глупости се и во приватните компании кои откупуваат, ако си џандар ти се цени добро, на тој што ќе дојде по него има маме да му се ебе. Минатата година имав поквалитетен тутун од оваа, тогаш ми се плати 158 денари по кг, оваа година ми се плати 187денари по кг просечна цена, зошто е ова вака?
Оваа година има избори, тоа е разликата, али со лага ага не бива, годините кога има избори да се плаќа, а кога нема да се земе по нереална цена не е во ред. Тука лежи несигурноста и во тутунот, ти планираш дека ќе посадиш 1 хектар, дека ќе ти роди 3 тони тутун и дека ќе направиш обрт од 10 000 евра, на крај ти правиш обрт од 8000 евра, а си ги запазил килограмите, односно немаш пад на тој дел, кај одиме без тие 2000 евра?
Да ти вети некој плата од 20 000 денари, а на крај на месец да ти дава по 14 000 денари фер е?

Kajgana Shop

На врв Bottom