Им верувате ли на психолозите?

Lucifer

Devil in a females body
Член од
7 мај 2006
Мислења
300
Поени од реакции
1
Никола напиша:
Не ги познавам твоите пријатели и твојот однос кон нив, но јас кон моите сосема трезвено, реалистично, прагматично и со желба за најдобро се однесувам.
Не се согласувам дека пријателите имаат слични ставови. Или дека би се убиле со расправање.
Напротив, живи сме и здрави и различните видувања ни овозможуваат саглам муабет.
Инаку да, рандом човек сретнат по улица може да ти даде неверојатен совет, онака зен да ти дојде, да те просветли, со едноставноста на решението најчесто.
Ti ne moras da gi poznavas moite,jas si gi poznavam dovolno i se odnesuvam za cudo isto kako tebe->isprogramirano,zalosno no vistinito.A osven niv si imam dve sustestva najmili na svet so koi ne se odnesuvam ni pomalku ,ni poveke tuku kako so sestri.
A za saglam muabet,tesko deka so covek sto bi imal potreba od soveti od toj tip bi mozel da imas saglam muabet ako ti e blizok kolku prijatelot,zosto sepak sekogas ima nesto sto se krie i neke da se kaze i iznese na videlina,tokmu poradi moznosta da se najde izlez a potoa zaradi toj "mal" znacaen i tainstven podatok da se ostane bez prijateli.:nesum:
Mnogu zalosna realnost.:nesum:

Член од
8 август 2006
Мислења
8
Поени од реакции
0
Често пати сум разговарала со психлози, во некои работи се добри да ти помогнат, но мислам дека често пати ги преувеличуваат работите, кај нив секое зошто мора да има затоа. За секоја последица ја бараат причината и онаму каде што ја нема. Доколку крајната цел на одењето кај психолог е да ве ислуша тогаш е подобро да се обратите кај некоја доверлива личност. Јас имам таква пријателка со која се „испукуваме” цел живот па сите наши разговори останале меѓу нас. Некогаш не ни треба совет, свесни сме за проблемот едноставно ни треба само едно добро испукување „да излезе бесот од нас”

Dark Angel

Unfaithfull to life...
Член од
14 јули 2006
Мислења
1.081
Поени од реакции
6
Psiholozite se luge koi sto znaat nekolku nacini kako da gi resat opstite problemi na lugeto, no bidejki sekoj covek e razlicen , sekoj si ima svoi nacini za esavanje na problemite. Zatoa psihijatrite samo mozat da ni pomognat vo samoanalizata, a takvite psihijatri se mn retki , posebno kaj nas.

С

Сатори

Гостин
верувам само на еден психолог-на сама себе

Член од
29 мај 2005
Мислења
2.216
Поени од реакции
41
Dark Angel напиша:
Psiholozite se luge koi sto znaat nekolku nacini kako da gi resat opstite problemi na lugeto, no bidejki sekoj covek e razlicen , sekoj si ima svoi nacini za esavanje na problemite. Zatoa psihijatrite samo mozat da ni pomognat vo samoanalizata, a takvite psihijatri se mn retki , posebno kaj nas.
Ова се два различни поима. И сосема различни професии. Стручниот пристап им е сосема различен и не може да се едначат.Може да не се знае кое што е,но затоа може да се праша.:)
Мешањето на работите е тоа кое не доведува во заблуда!

JASMIN

Шехерезада
Член од
10 април 2006
Мислења
480
Поени од реакции
19
Ima nekolku raboti koi me intrigiraat vo psiholoskive muabeti, iako od se srce se trudam da ne se mesam vo niv- vasite licni razmisluvanja mi se daleku pointeresni.

Znaci, najprvo naslovot: me interesira zosto temata e postavena kako "dali im veruvate na psiholozite?" Sto e toa sto vo ovaa profesija ( a ne fizicarite ili advokatite) ve inspirira ja stavite vo relacija so veruvanjeto? Mozebi i znam zosto, no ajde vie kazete mi:)

I uste nesto: znaete deka narodot e 100 pati poumen od strucnjakot. No ima eden mal procent od vistinata koj samo iskustvoto ke go otkrie: koga zboruvate za psiholozite, site zboruvate za "razgovor kako so prijatel". Tocno, no toj eden procent veli- vie ne razgovarate so nego:)
I sto e najvazno: toj ne ve sovetuva ili analizira i vi gi bara problemite ( pa bilo koj pravec i da go raboti; osven sovetuvalistata). Zosto bi?? Zarem e popameten od vas i znae da vi kaze sto vie treba da napravite vo vasiot zivot?:)
A toa sto go pravi...Ajnstajn rekol: ima samo edna poteska rabota od fizikata- psihologijata.

Член од
22 јануари 2005
Мислења
980
Поени од реакции
4
Ќе се обидам во една реченица... Добро, најкратко што може, не мора буквално во една. ;)

АКо морам да му кажам се` за да ми помогне, ако морам да ги кажам пред некого сите тајни, ако тој длабоко ми се меша во мојата интима, во мојот жив, во мојата комуникација со околината и средината... Ако треба да ги применувам неогвите совети, зарем не е логично и прво прашањето за мојата доверба во него?

Во врска со Ајнштајн: да не заборавиме и дека има повторувано во училиште поради математика. :) Генијот мислам дека со доза на сарказам го кажал тоа за психолозите. :)

JASMIN

Шехерезада
Член од
10 април 2006
Мислења
480
Поени од реакции
19
Thief напиша:
Ќе се обидам во една реченица... Добро, најкратко што може, не мора буквално во една. ;)

1.АКо морам да му кажам се` за да ми помогне, ако морам да ги кажам пред некого сите тајни, ако 2.тој длабоко ми се меша во мојата интима, во мојот жив, во мојата комуникација со околината и средината... 3.Ако треба да ги применувам неогвите совети, зарем не е логично и прво прашањето за мојата доверба во него?

Во врска со Ајнштајн: да не заборавиме и дека има повторувано во училиште поради математика. :) 4. Генијот мислам дека со доза на сарказам го кажал тоа за психолозите. :)
Simpaticen si mi...bas se trudis vecerva:)

1. ne moras
2. nezgodno ti e na ginekolog koga se soblekuvas ugol gol, i te cepka po ...? Ili drug specijalist de. Prasuvas za diplomite, ocenkite?
3. ne treba...citaj me posmireno.
4. Poslednovo pobiva se prethodno izjaveno. No e logicna posledica na prethodnite tvoi prasanja, taka da e sosema ocekuvano.

Член од
22 јануари 2005
Мислења
980
Поени од реакции
4
1. Како ќе ми помогнат, ако не им кажам се`? Треба да дозирам и да го кажам само тоа што ме прашуваат или...? ;) Мислев дека сите факти треба да ги имаат, па за да можат да помогнат.

2. Машко сум, не одам на гинеколог. Разликата помеѓу другите специјалисти и психолозите е тоа што првите се лекари и имаат положено Хипократова заклетва, а вториве понекогаш „хипокритова”. :) Додатно, нема понезгодно од чепкање по интимата која не се гледа, а која ја криеме глабоко во себе: мозокот е оној дел од телото со кој се игра „стриптизот на души”.

3. Која е поентата да одам кај него по совет, ако не му го применувам. Те читам најсмирено, уживам во дискусиите. Имам многу пријатели психолози, знаат какво мислење имам за нив. :)

Во однос на твојата конклузија за мојата конклузија од претходно изложените премиси, ќе се дрзнам да кажам дека не се држев строго до принципите на формалната логика. ;) Ниту со последната реченица претендирав да изведувам заклучок на претходно напишаното. Но, дозволи ми да изнесам јас еден заклучок: по твоите постови можам да заклучам дека или си психолог или тоа го студираш (ако бројот на години наведени во прифилот ти е точен).

Ако е така, би молел за еден психолошки прифл профил, мислам дека тебе ти верувам. ;)

JASMIN

Шехерезада
Член од
10 април 2006
Мислења
480
Поени од реакции
19
Thief напиша:
мозокот е оној дел од телото со кој се игра „стриптизот на души”.
Tokmu taka. Jas ke te prasam, kade e somnezot? Vo negovata strucnost, ili vo pomislata deka ke te raskaze po komsii...ili deka ke te osudi?
Mnogu bi ti kazala/pojasnila, no nemam zelba pisanijava moi na forum da gi pretvaram vo strucni debati- dosta se iznapisav veke dosega. No me inspiriras, pa ke ti kazam samo edno: za da ima pravo da raboti toj kako psiholog ( da ima licenca, za terapija potocno zboruvam), ke projde sito i reseto, ke se ugoli samiot do koska. Posle toa...nemas problem so nitu eden od pogornite somnezi. ( "Cest" na iskluchocite, kako i vo sekoja profesija)

P.S. Mislis deka Hipokratova mnogu im znaci na lekarite?:)
Da tocni mi se godinite, psiholog sum i rabotam- trcam pred vremeto:) Dodatno, zatoa kako terapevt ke pocekam.

Член од
29 мај 2005
Мислења
2.216
Поени од реакции
41
Thief напиша:
1. Како ќе ми помогнат, ако не им кажам се`? Треба да дозирам и да го кажам само тоа што ме прашуваат или...? ;) Мислев дека сите факти треба да ги имаат, па за да можат да помогнат.

2. Машко сум, не одам на гинеколог. Разликата помеѓу другите специјалисти и психолозите е тоа што првите се лекари и имаат положено Хипократова заклетва, а вториве понекогаш „хипокритова”. :) Додатно, нема понезгодно од чепкање по интимата која не се гледа, а која ја криеме глабоко во себе: мозокот е оној дел од телото со кој се игра „стриптизот на души”.

3. Која е поентата да одам кај него по совет, ако не му го применувам. Те читам најсмирено, уживам во дискусиите. Имам многу пријатели психолози, знаат какво мислење имам за нив. :)

Во однос на твојата конклузија за мојата конклузија од претходно изложените премиси, ќе се дрзнам да кажам дека не се држев строго до принципите на формалната логика. ;) Ниту со последната реченица претендирав да изведувам заклучок на претходно напишаното. Но, дозволи ми да изнесам јас еден заклучок: по твоите постови можам да заклучам дека или си психолог или тоа го студираш (ако бројот на години наведени во прифилот ти е точен).

Ако е така, би молел за еден психолошки прифл профил, мислам дека тебе ти верувам. ;)

1.Нема ти да кажуваш.Конечно ќе одговараш на прашања.:)Тие ќе дозираат,па ќе ти кажуваат,потоа.

2.Има.Труење со лекови.

3.Ако од старт си решил да не соработуваш,што бараш таму? И не ги злоупотребувај пријателите!!!:pishtoldz ,особено психолозите :pishtoldz

gOJDO

Пациент, неизлечив
Член од
4 јануари 2006
Мислења
1.304
Поени од реакции
20
Nikomu ne veruvam, ne gleam zasho da veruvam na psiholog

Член од
29 мај 2005
Мислења
2.216
Поени од реакции
41
На психолозите им верувам.Им верувам јас и на моите пријатели,кои најдобронамерно би се обиделе и секојдневно го прават тоа,да ми помогнат со свое размислување,сугестија,насока,помош.Но,на психолозите им верувам повеќе.Располагаат со методи и техники,кои брзо и ефикасно,прават интервенција во криза и ситуацијата е решена.Се разбира,ако сум спремна да ја споделам.
Како терапевт,слободно можам да кажам дека се повеќе луѓе, покажуваат доверба и се обраќаат за помош.(имаат пријатели,но сепак доаѓаат кај психолог).
Тоа не значи дека се отуѓуваат.Тоа само значи, дека имаат свест и увид во сопствената ситуација и си го бараат чарето,исто како кога имаат грип,нели?:)

sagaqua

Successful and Creative
Член од
23 декември 2005
Мислења
2.218
Поени од реакции
31
Не сум имала прилика да користам вакви услуги, не сум размислувала воопшто во тој правец. Никако поради некакви бла-бла муабети:nenene: на таа појава одамна сум вакцинирана. Не велам и дека не сум имала потреба, се случува некогаш да не знаеш сам со себе да излезеш на крај а не пак со околината...веројатно е во прашање мојот нагон за „самоуништување„....вечната борба дека можам јас сама СЕ:) :nesvest:

Инаку како професии, верувам дека секој е мајстор на својот занает, тогаш кога со љубов, желба и ентузијазам го работи она што сака. Нормално во секоја професија има и исклучоци, но тоа не би ме натерало генерално да кажам дека не им верувам. ДА, им верувам.

Jakov

Тато
Член од
24 јули 2005
Мислења
2.360
Поени од реакции
58
Се што почнува на грчко “Пси“ е заебана работа.
Психолози, психијатри тоа ти е се опасна врста на луѓе. Тие се у стање да се “спрдаат“ со твојот памет и за тоа да ти наплатат. Помагаат, лекуваат, советуваат ово оно а никад не кажуваат ништо. Ти му викаш имам ситуација што да правам, он ти вика, сам треба да дојдеш до одговорот. Абе ај????
АКо можев да дојдам сам до одговорот немаше да те прашам тебе ебате беља.
Заебани се. Ти си правиш муабет со него он те гледа како “опит“ - едноставно си му професија, предмет на работа на луѓето.
Бррррр.....
Јадни Американци пола од нив викаат дека одат кај овие ПСИ.

Kajgana Shop

На врв Bottom