Имам идеја - помогнете да се реализира!

Allita

Слика има тон нема
Член од
7 декември 2005
Мислења
2.184
Поени од реакции
12
krusha03 напиша:
Toa Аllita што го има напишано од кое јас ставив и слика и тоа што VIRTUAL првично го бараше се тотално различни работи. Он сака POWER копчето воопшто да не го користи, што и не е многу тешко, само го откачува конекторот од пиновите на плочата и готово и комјутерот да му се пушта со пишување на одредени букви/цифри. Е сега сакаш да ми кажеш дека компјутерот го пушташ така на црн екран и копче ни ништо само си куцаш некое зборче и готово? Абе ај не заебавај!!!

Ти ставив слика, зар не ти е јасна? Првата опција ти е да ставиш пасворд за да ти треба кога ќе влезеш во биос, а втората е за да ти бара пасворд кога ќе го стартуваш комјутерот т.е. тоа што го пиша Allita. Ама пак ќе треба да го пушташ од копче

вака:
Мојот комјутер т.е. матичната плоча т.е. Биосот има таква поддршка за да може самиот комјутер да се уклучи со пасс кој јас го имам ставено таму....воопшто не го користам power копчето...туку само куцам пасвордот на тастатурата нормално и комјутерот сам се уклучува...како што се информирав секој комјутер т.е. секоја матична т.е. Биос ја нема таа можност за да може секој да го подеси и да го стартува својот комјутер на тој начин. Толку од мене за ова...ако има некој да знае како и другите комјутери кои немаат биос со таква поддршка може некако да се подеси тоа така да функционира нека напише за да го сторам тоа и на другиот комјутер, бидејки неговот биос ја нема таа подршка. :icon_lol:

KoNtEjNeR

sapun
Член од
19 декември 2005
Мислења
2.306
Поени од реакции
44
a mozes da pises ili da dades ja pokazes postapkata preku sliki... kade go podesuvas toa.. ? na kompjuterot kaj sto imas bios so koj moze taka da se uklucuva kompjuterot ?
i kako da vidam dali mi e takov biosot ?

Член од
2 февруари 2006
Мислења
1.500
Поени од реакции
160
А што матична имаш? Мене ова стварно не ми е познато па еве да разгледам каков е биосот и што опција е таа

P

Princ

Гостин
НЕКОИ матични го поддржуваат тоа. Кои не знам, овие слики се се што успеав да најдам. Инаку и јас ја имам користено таа опција еднаш одамна на ПЦ-то на работа. Го наместив да се уклучува на искуцан збор.
И да krusha03, онака блек е скринот, компјутерот воопшто не е уклучен, и ако си сетирал на зборот krusha да се дига, си куцаш krusha и он почнува да брмчи...

Поздрав.

Член од
2 февруари 2006
Мислења
1.500
Поени од реакции
160
Кај мене за жал има само Pwer On By PS/2 Mouse/Keyboard, а нема за USB и неможам да пробам дали и како работи. Иначе незнам дали она Suspend to RAM намерно си го нашол означено или таква е сликата, ама нели е тоа за кога компјутерот ќе се исклучи сите информации за оперативниот систем, отворени апликации и активни фајлови да се запише во рамот?
Иначе за ова да ви работи треба да ви подржува плочата, а нормално ако го подржува плочата тогаш ќе го има како опција во биосот. Истотака на некои плочи има и KBPO џампер кој ја уклучува или исклучува оваа опција. Е сега јас барем што имам видено кај некои плочи за Wake on Keyboard има да речеме било кое копче или некоја комбинација како на пример еве сликата горе од Принц CTRL-F1. На интернет имам сретнато некои слики од биос каде може да се куца и пасворд ама немам сретнато таква плоча. Кажи ми ти што плоча имаш да видам ако најдам на нет слики од нејзиниот биос

P

Princ

Гостин
На овој компјутер ја немам таа опција. Во друга фирма кога работев, на нивниот компјутер можев да го направам тоа. Не знам која матична ја имаа. И сликите се од нет, не ги правев јас. Ги земав оти ги имаа податоците што ми требаа.

Член од
2 февруари 2006
Мислења
1.500
Поени од реакции
160
Принцц прашањето беше упатено до Virtual али нема врска. Сега го разгледував упатсвото од плочата и видов дека има џампер за тоа Power On PS2 Keyboard дали да биде на PS2 или USB па ако не ме мрзи деновиве ќе пробам

Член од
12 ноември 2005
Мислења
396
Поени од реакции
8
VIRTUAL напиша:
Sto mislite koga vasiot kompjuter bi mozel da se startua so vnesuvanje na vasheto ime na tastaturata (ili nekoj password) a ona dugmeto za power da bide = disable i so toa ne bi ni trebale ni akaunti ni useri, spored mene toa bi bilo najbezbedno mislam najgolema privatnost... Pa posle da vidime nekoj dali ke moze da go hakne softverski :)

Preventiva: Resetiranje na baterijata a sЌo samoto toa vrakanje na Defult...

Ajde kazete nekoja idea pomognete kako bi mozelo ova da se setira i kade, spored mene toa bi bilo negde vo bios, a i ne sum tolku siguren ajde sega da ve vidam...
Ќе ти кажам само дека и така не си сигурен ако некој е решил да ти влезе во компјутер и таква заштита не помага. Има една златна програмка на која не и треба вадење на батерија за вракање на Bios под Default и се вика KillCmos. Ја ставаш на USB,CD или Floppy и кога вклуцувас комопјутер ако стои внатре сама се стартува и враќа под Default Bios, но точните финти друг пат.

VIRTUAL

knowledge is power
Член од
4 мај 2006
Мислења
327
Поени од реакции
2
Orion2 напиша:
Ќе ти кажам само дека и така не си сигурен ако некој е решил да ти влезе во компјутер и таква заштита не помага. Има една златна програмка на која не и треба вадење на батерија за вракање на Bios под Default и се вика KillCmos. Ја ставаш на USB,CD или Floppy и кога вклуцувас комопјутер ако стои внатре сама се стартува и враќа под Default Bios, но точните финти друг пат.
Оку си е тоа само кази ми како ке го вклучиш кога од пред 3 месеци дискутираме за да се стартова откако ке го искуцаш пассот!

FOR ALL:
Иначе оку е можам јас на Toshiba-ва!

Martin_GSM

бившиот torrent
Член од
13 април 2006
Мислења
2.076
Поени од реакции
68
VIRTUAL напиша:
Sto mislite koga vasiot kompjuter bi mozel da se startua so vnesuvanje na vasheto ime na tastaturata (ili nekoj password) a ona dugmeto za power da bide = disable i so toa ne bi ni trebale ni akaunti ni useri, spored mene toa bi bilo najbezbedno mislam najgolema privatnost... Pa posle da vidime nekoj dali ke moze da go hakne softverski :)

Preventiva: Resetiranje na baterijata a so samoto toa vrakanje na Defult...

Ajde kazete nekoja idea pomognete kako bi mozelo ova da se setira i kade, spored mene toa bi bilo negde vo bios, a i ne sum tolku siguren ajde sega da ve vidam...
treba da imash PHONEIX bios oti na drugite taa opcija e :locked:
i to

Член од
9 јануари 2006
Мислења
5.631
Поени од реакции
7.451
Mislam ovaa slika se barase :aplauz:

A opcijata e "KB Power ON Password".
Na llinkov ima Award BIOS simulator i pod Power Management Setup ima opcja "POWER ON Function" so opcii:Password, Hot Key,Mouse left, Mouse right,Any Key,Button Only, Keyboard 98.
Fala i prijatno :)

Член од
5 февруари 2007
Мислења
47
Поени од реакции
1
Поставјането на парола от биоса е добра идеја , или клјуч на копчето.
На отова не е проблем за един сродно разбирашт от компјутри да ви стартира компа.
Биоса се нулира и вр'шта на стандартните опции веднага след изваждането на батеријата на д'ното. И така паролата отпада .
Единственото успокоение е че едвали ште могат да ја в'зстановјат с'штата и така, ште знаете, че е влизано.
А паленето на компјут'ра с клјуч се заобикалја като опра жичките на копчето зад клјуча.
Трјабва и кутијата ви да е с катинари :)

јахутерминал

impressed by gay people
Член од
26 јануари 2007
Мислења
778
Поени од реакции
7
KoNtEjNeR напиша:
otkazi se od edno kopce... i povrzi go na mestoto kaj sto ti se uklucuva komp/.... hahaha kolku bedna ideja :)
Хахаха, или пушти две или повеќе жици од POWER местото (ако е жица, разделете ја на три дела), врзи ги со три копчиња и притисни ги сите наеднаш, подобро од ова здравје.*

*НАПОМЕНА:Don't try this at home. :zlo::pos2:

Fantom

Chikara
Член од
4 јуни 2006
Мислења
11.453
Поени од реакции
812
Абе ќе кажите како се прајт или шо сеа?

P

Princ

Гостин
Шо мор да кажат как се прајт? Кажано е дека биосот треба да ти поддржува таква работа.

Kajgana Shop

На врв Bottom