ИТ фирми и пракси во Скопје

Член од
4 октомври 2024
Мислења
30
Поени од реакции
13
Батка сите 6 мислења ти се како да избегнеш данок и башка си отворил таква тема. Онака колку за информација, форумов се следи од полиција, и најверојатно си веќе пикиран, ако не си и ти самиот полиција :)
Автоматски споено мислење:

IT индустријата посебно пати, зошто е поврзана со сите други индустрии.

Па што се мачиш да бараш работа како програмер, оди работи во кладилница.
Мајка ти ја барам

jamajka

mode: Calm
Член од
28 април 2007
Мислења
19.450
Поени од реакции
27.246
А од кај ќе знаат дали сум конфликтна личост? И не барам работа, работам тука. Барам надвор
Ете гледам со сите се искара тука, а не си ни еден месец член на форумов, мене ми додели навреда, за која да бевме тет-а-тет ќе јадеше нокаут. Ако тука ти е платата помала од некој што работи во контакт центар, тогаш си јуниор. Ако си јуниор, наоѓање работа во Македонија е скоро невозможно, а да не збориме надвор. Убаво тука повеќе луѓе со доста искуство на овој или оној начин ти напишаа која е патеката до успехот во професијава, ти ги праиш сите будали. Тоа значи или си трол или си густо глуп човек.

Член од
4 октомври 2024
Мислења
30
Поени од реакции
13
Ете гледам со сите се искара тука, а не си ни еден месец член на форумов, мене ми додели навреда, за која да бевме тет-а-тет ќе јадеше нокаут. Ако тука ти е платата помала од некој што работи во контакт центар, тогаш си јуниор. Ако си јуниор, наоѓање работа во Македонија е скоро невозможно, а да не збориме надвор. Убаво тука повеќе луѓе со доста искуство на овој или оној начин ти напишаа која е патеката до успехот во професијава, ти ги праиш сите будали. Тоа значи или си трол или си густо глуп човек.
Па еве ти кажувам како јуниор, мајка ти ја барам

devilko

♆ wicked one ♆
Член од
28 август 2014
Мислења
1.886
Поени од реакции
6.151
На многу лош пат тргнала темава.
А пред тоа беше одлично место да прочиташ новости, знаења, да научиш нешто и да добиеш совети од далеку поискусни членови кои се во бизнисот долги години, со огромно знаење, сениоритет, и утре ќе ти се претпоставени.
Такви совети за џабе никаде не може да се добијат. Па, макар и во нешто да не се согласуваш, затоа е и форумот, за дискутирање.

Ептен опадна квалитетот во последно време. Членови како Лестер си заминуваат, а новиве што идат само мајки и шајки тераат. Лошо.

Последно уредено:

jamajka

mode: Calm
Член од
28 април 2007
Мислења
19.450
Поени од реакции
27.246
Па еве ти кажувам како јуниор, мајка ти ја барам
Супер, браво за тебе. Фрустрациите си ги лечиш на форумов, дека другар ти од кладилница зема поголема плата од тебе? Што не напуштиш? Или не те бива баш. Не те бива, нема да најдеш друга работа и оваа што ја имаш најверојатно ти е поклонета некако.

А пред тоа беше одлично место да прочиташ новости, знаења, да маучиш нешто и да добиеш совети од далеку поискусни членови кои се во бизнисот долги години, со огромно знаење, сениоритет, и утре ќе ти се претпоставени.
Такви совети за џабе никаде не може да се добијат. Па, макар и во нешто да не се согласуваш, затоа е и форум, за дискутирање.

Ептен опадна квалитетот во последно време. Членови како Лестер си заминуваат, а новиве што идат само мајки и шајки тераат. Лошо.
Секогаш се појавувале вакви исфрустрирани фрикови од време на време.

Amaterasu

123123113
Член од
17 април 2012
Мислења
1.205
Поени од реакции
1.230
А пред тоа беше одлично место да прочиташ новости, знаења, да маучиш нешто и да добиеш совети од далеку поискусни членови кои се во бизнисот долги години, со огромно знаење, сениоритет, и утре ќе ти се претпоставени.
Такви совети за џабе никаде не може да се добијат. Па, макар и во нешто да не се согласуваш, затоа е и форум, за дискутирање.

Тоа е одраз на тоа што секави луѓе навлегоа во професијава. Кога се удира на квантитет, квалитетот ќе страда.
Има ли некое друго место на интернетов кај што ИТ луѓе од МК споделуваат искуства?
Знам дека имаше една голема фејсбук група, ама 99% од постовите/дискусиите таму беа дебилни.

Член од
4 октомври 2024
Мислења
30
Поени од реакции
13
Тоа е одраз на тоа што секави луѓе навлегоа во професијава. Кога се удира на квантитет, квалитетот ќе страда.
Има ли некое друго место на интернетов кај што ИТ луѓе од МК споделуваат искуства?
Знам дека имаше една голема фејсбук група, ама 99% од постовите/дискусиите таму беа дебилни.
Ау дечко извини. Треба да си од фамилија со педигре ли за да влезеш во ИТ? Црвена буржоазија ли? Ја кажав дека платите не се многу големи и одма етикета дека не ме бивало и нз што и лични навреди. Плата е солидна ама за надвор барање работа тешко оди поради тоа што сум од Македонија. ИТ не е дефицитарно во светот. А тука имаш лицемерни коментари и ситење на членови за луѓе што останале без работа.

Amaterasu

123123113
Член од
17 април 2012
Мислења
1.205
Поени од реакции
1.230
Ау дечко извини. Треба да си од фамилија со педигре ли за да влезеш во ИТ? Црвена буржоазија ли? Ја кажав дека платите не се многу големи и одма етикета дека не ме бивало и нз што и лични навреди. Плата е солидна ама за надвор барање работа тешко оди поради тоа што сум од Македонија. ИТ не е дефицитарно во светот. А тука имаш лицемерни коментари и ситење на членови за луѓе што останале без работа.
Брат многу убаво ти објаснивме како стојат работите во ИТ на темава. Тоа што ти мислиш дека знаеш повеќе од другите и почнуваш со навреди, тоа е твој проблем. Ова што спомнуваш буржоазии и фамилии само покажува на фактот дека си имаш некаков комплекс, ама нема да ти правиме психоанализа тука.
Во однос на тоа дека "барањето на работа во странство оди тешко затоа што си од Македонија" исто ти објаснивме дека не е проблемот до Македонија, туку до твоето знаење и искуство. Еден куп Македонци работат за странски компании од Македонија.
Еве ако сакаш, постави анонимизирано CV тука, па ќе го продискутираме и ќе ти дадеме фидбек.

Член од
26 јануари 2009
Мислења
12.000
Поени од реакции
18.772
За тоа што си од мк тешко е само поради тоа што некои позиции се однесуваат само на ЕУ земји или само Америка да речеме, остатокот е се до тебе откако ќе почнеш со процесот на интервјуирање. Некогаш може и да имаш перфектни интервјуа и пак да не ти се јават пошто аплцирале 1000 души за позицијата. Е сега веќе спомнав, платите за надвор се повеќе од добри за девелопери од тука, али па затоа целиот процес на интервјуирање е далеку потежок.

Член од
24 март 2010
Мислења
15.263
Поени од реакции
26.130
Нема. Можноста за било каква јавна стручна дискусија во еснафот отиде во курац.

Kajgana Shop

На врв Bottom