Земјите од поранешна Југославија „тонат во кал

B

Borg_Drone

Гостин
Има Има Швајцарија е единствена држава што има сфицит и нема никакви долгови, :pipi: тоа се должи на огромните банки и развиениот банкарски систем.
Швајцарија и не ја сметам за земја, таа е неутрална земја и нејзината неутралност се должи благодарение на одредени супер сили, значи на еден начин и таа има некаков долг. :vozbud:
Се зафркавам, тука зборуваме нели за финансиски долг, ок во ред нека биде.
Важно се согласуваш со мене дека огромен дел од капиталистичките земји имаат некаде долг така?

Брокер

Broker of the Year
Член од
25 јули 2009
Мислења
1.227
Поени од реакции
257
Швајцарија и не ја сметам за земја, таа е неутрална земја и нејзината неутралност се должи благодарение на одредени супер сили, значи на еден начин и таа има некаков долг. :vozbud:
Се зафркавам, тука зборуваме нели за финансиски долг, ок во ред нека биде.
Важно се согласуваш со мене дека огромен дел од капиталистичките земји имаат некаде долг така?

па само таа нема долгови и Јапонија има некој поинаов начин на справување и подмирвање со тие долгови мислам дека и таа нема никакви долгови, ама таа не можеме да ја ставиме во капиталистичките држави, таа нема долгови и поради Токискиот Финансиски пазар, ама нема врса то сите останати земји имаат долгови, нормално е тоа, а Југославија во еден период беше држава која што имаше најголеми долгови во целиост свет замисли? и со сите тие пари градеше фабрики само за да ги вработва луѓето, сето тоа се знаеше дека не може да успее ама кој смееше да кажи дека нема да успее, а и сите беа заслепени со тоа што имаа голема плата без да работат и затоа сите мислеа дека супер е државата ама таа беше држава за 50 год немаше шанси на онаков начин да успее повеќе, мене социјализмот ми е многу интересен феномен, а и плус дека бевме експериментални глувчиња и видовме како е осетивме и уште осеќаме на свој грб , тоа го прави уште по интересен, замисли уште се буни народот зошто државата не гради фабрики, гледаш уште не знаат дека сме капитализам и пазарно општество.

B

Borg_Drone

Гостин
зошто државата не гради фабрики, гледаш уште не знаат дека сме капитализам и пазарно општество.
Фабрики се знае кој гради во ваков тип на систем а тоа се: инвеститорите.Но инвеститорите не можат да градат инфраструктура, а таа во државава ја немаме иако плаќаме даноци за да се гради тоа.:)
И не само тоа, ред други работи не се тука на одмет, јас пример можам да кажам за себе дека не сум економист и не можам подетално да разговарам за овие проблеми, но ова се основни работи кои треба секој од нас да ги знае.

Член од
26 април 2010
Мислења
501
Поени од реакции
21
Сами си го клаа.Лидерите како лидери, му кажаа на народот што е најубаво за него, си го завдија, жртви колку мсакш, а тие си ги товареа магарињата а народот сега нека му ја мисли.
Додека се досети, го ограбија до гола кожа.
Нека е наздравје.!:ija::ija::ija::ija::ija::ija::ija::ija:

Kajgana Shop

На врв Bottom