Збигњев Бжежински: да се срушат Израелските авиони

S

smart ass

Гостин
Teшко дека Израел ке издржи воен судир со улежаниот Иран без помош од САД .

Америте во овој момент не би влегле во војна со Иран..

а и Израелциве си го барат со фенер ....ако пукне таков конфликт постои голема веројатност за поголема дестабилизација на блискиот исток и ..можеби и подалечниот Пакистан и таму ситуацијата е нож на коска....

:П:с - би сакал да ги понаплескат евреите:vozbud:

Иран е дестабилизатор еве Хезболах е пример.Велат сакаме Мир а ваму во пракса се позли и од демонот.

опцијата е израел да не се меша,јас мислев ако иран изврши напад кон сојузниците на САД можат да се бранат.

Член од
18 август 2008
Мислења
680
Поени од реакции
33
Иран е дестабилизатор еве Хезболах е пример.Велат сакаме Мир а ваму во пракса се позли и од демонот.

опцијата е израел да не се меша,јас мислев ако иран изврши напад кон сојузниците на САД можат да се бранат.
Иран е ситна риба за Израел.. мн јака технологија имаат бе брат...а да не зборам и кој му е најверен сојузник на Цион...

:vozbud:

S

smart ass

Гостин
Иран е ситна риба за Израел.. мн јака технологија имаат бе брат...а да не зборам и кој му е најверен сојузник на Цион...

:vozbud:
види да бидеме реални израел е напреден и технолошки и воено...на крај краеви 4-5 пати ги тепа арапите(јом-кипур)е интересен случај ама таму секоја чест за храброста на египетските војници кои со маљутка пуздер ги направија израелските тенкови(пази треба од 300 метри да ја наведуваш)

инаку денес Израел не може да војува директно со Иран не се соседи...АМА ИРАН војува со Израел-преку хезболах и поддршката(отворена)на тероризмот.

пример за соработка на муслиманска држава и израел се турција и Јордан-СЕКОЈА чест на Јорданската кралица ако е до мене каков буш и други она би требало да биде нобеловец за мир.

Член од
18 февруари 2008
Мислења
2.201
Поени од реакции
86
Izrael zema pregolem zamav vo posledno vreme, ignorantno se odnesuva na site pouki od strana na svetot da ja smiri topkata, se odnesuva nahalno i se poveke nalikuva na spoiled child koe ima big toys i na koe se mu e dadeno i zatoa e razmazeno. Odbiva da sproveduva rezolucii na UN, odbiva da pocituva megjunarodno rpavo i megjunarodno humanitarno pravo, preteruva so retaliacija vrz palestinskoto civilno naseleni, provocira vo Liban, ja zakaca Sirija i seuste se kenka okolu Golanskata visoramnina, se zakanuva kon Iran...itn.

Vreme e nekoj da im kze deka toa sto im se slucuvalo na evreite vo II WW e navistina neubavo, no i deka sega, vo posledno vreme tie se onie koi gi povtoruvaat istite tie nesta kon drugi narodi i drzavi.
Ne moze da se place za Holokaustot i da se sproveduva skoro ist takov.
(Ne deka jas nesto mnogu imam emocii kon palestincite, libancite ili irnacnite i tn), ama sto e mnogu, mnogu e od Izrael.
Мој потпис на кажаново.
Остатоков заборавате еден многу битен детал од целиов муабет Израел ке го згази Иран за 10 минути
DB: How aggressive can Obama be in insisting to the Israelis that a military strike might be in America’s worst interest?

Или во превод на Американците им жежи.А додека они не одобрат (мада по мене единствено се они во можност за таков напад) ИЗраел може само да млати слама што всушност и го прави последниве 2 години(толку време веќе го слушаме муабетов и види мајку му уште не го нападнал).
Истава убеденост дека Израел ке го среди Хезболах ја изразуваше и израелската врховна команда и Дан Харуц,пред последната Либанска војна.И што бидна од сето тоа?Катастрофа,пола комнда на чело со Харуц оставка.Израел е јак ИЗраел е веќе неосвоива тврдина,ама не значи оти Израел може да победи било кого.Израел зависи од својот голем брат кога се во прашање нападите,но исто така сите околу него војуваат 50 години со ИЗраелците и веќе се доктори за нивните тактики.Ништо не е вечно.Така да..

Остатоков од коментарите мошне интересни.Ке фрлеле 4 нуклеарки врз нуклеарни постројки.Хм кој интересен радиоактивен колач.АКо чернобил беше еден реактор, со 4 нукеларки може комотно последиците да ги помножите со 100.Одлична идеја би рекол.Гледам и овие лоу теч Русите муабетиве пак....

S

smart ass

Гостин
убаво Иран шлапа за бришење на израел уште од револуцијата...за време арапско-израелски војни губеа арапите ко грчка.

радиоактивноста не е проблем ако множиш со 100..тогаш стварно си во заблуда-односно хиперболизираш преувеличуваш 10 килотона беше хирошима...ако множиме со 100 трбаше и нас да не нема смешно....

планот е на пентагон за време на бушовата администрација инаку

штета сега дојдоа неспособниве демократи за жал а еве размисли спиј на нафта а да градиш нуклеарка,балистички ракети потоа закани кон држави,радикализам лоцирани објекти за развој на нуклеарно оружје...јасен сум доволно и мало дете ќе разбере што прават.

поздрав:helou:

M

Mario Gómez

Гостин
Факт е дека Израел без помош од САД значително ќе ослаби, но истотака јасно е дека кога тогаш ќе мора да го напдне Иран, боље спречити него лечити.

Тоа што Израелците го прават е оправдано, и тоа што убиваат Палестинци е сосема оправдано, видете не е само до холокаустот, тешко е за земја која 24/7 е мобилизирана со можност за војна и држава која во целото нејзино постоење до денес е во војна. Луѓето се исфрустрирани , сакаат да живеат мирен живот и тој гнев го туруваат врз Палестинците.

Член од
30 август 2008
Мислења
2.232
Поени од реакции
286
Gi citam komentarive i se smejam,:pos2: eh bre luge sto ste budali,nekoj veli deka trebalo voena intervencija na IRan,nekoi velat nuklearno oruze da se upotrebi,nekoj veli za 10 minuti Iran ke se izbrise od geografska karta od strana na izrael, ali zaboravivte deka Iran ne e Palestina ili Irak,toa e drugo, ako se desi ovie raboti spored ovie komentari kako sto e ovdeka togas bi trebalo da e krajot na svetot,kako so ekonomski pogled taka i infrastrukturalno,amerikancite so Irak vojuvaa,i sto ? Ako me prasuva nekoj dalli pobedi America jas velam ne,pa zaradi toa i svetska ekonomska kriza izleze tokmu zaradi niv,pa sega slusam denovive deka amerikancite priznavaat deka vo Irak ne pobedija,so Avganistan isti kurac cel svet e tamu so si NATO I EU i pak nemozat da gi kontrolirat talibancite,rusite ubo velea porano ne ojte tamu vo Avganistan tamu e edna golema crna dupka bez dno kade sto nema kraj,pa i za vreme na SSSR rusite beja potopeni tuka,i ubo im rekoja na amerikancite i na NATO silite,da ne otidete tamu zatoa sto za brgu vreme ke okrkate.,,..... A sto se odnesuva za izraelcite,se mi se cini deka Izrael ke se iznenadi,taka cuvstvuvam..:toe:A svetska ekonomska kriza moze da se predlaboci:toe:

Член од
9 ноември 2007
Мислења
9.327
Поени од реакции
1.334
И Иран и Израел само вербално се препукуваат, другите алтернативи без некоја калакурница од поголеми размери и со повеќе учесници им се ограничени од географијата......не се соседи а и двете држави не се способни за таков транспорт на луѓе, опрема и логистика потребен за водење на таква војна без при тоа да вмешаат некој во меѓупросторот помеѓу нив...т.е. некој кој ќе оди џабе курбан.

S

smart ass

Гостин
И Иран и Израел само вербално се препукуваат, другите алтернативи без некоја калакурница од поголеми размери и со повеќе учесници им се ограничени од географијата......не се соседи а и двете држави не се способни за таков транспорт на луѓе, опрема и логистика потребен за водење на таква војна без при тоа да вмешаат некој во меѓупросторот помеѓу нив...т.е. некој кој ќе оди џабе курбан.
баш затоа израел го исклучувам...планот беше на САД поточно Пентагон но по смената на бушовата администрација дојдоа дебиливе.

инаку курбан има теорија Иран да ги нападне базите на САД во Ирак а и да не се случи тоа мислам дека пак израел ќе страда бидејќи ете ѕтрајно уништување на нивната нуклеарна програма и демонстрација на моќ од САД ќе ја разлабави власта во Иран но и екстремизмот-мислам дека Иран ќепочне со испорака на Сарин Соман Табун на хезболах....пак Израел и да не се меша пак ќе биде жртва индиректно Израел индиректно е нападнат од Иран со фактот што Иран го поддржува хезболах(а вие тврдат наскоро имаме изненадување за израел-МОСАД тврди дека најверојатно е табун)

јас лично сум за мир но не може мир без воена интервенција...имаат нафта нека се бањаат во неа не им требаат ни балистички проектили оти ако попушти тука САД како кај С.Кореја....добар пример ќе биде тоа и за низа земји Т.Е пролиферација на оружје за масовно уништување:toe:

TpH_Bo_OkO

Трноризец
Член од
18 мај 2005
Мислења
11.537
Поени од реакции
879
Да не се расправате кој бил понапреден, и слично...

Нека фактите и бројките говорат, кој ја таа војна добива.

S

smart ass

Гостин
А САД:?????

и бројките не значат на фронт многу види ги само арапско-израелските војни,како и да е не верувам израел да реагира а и неќам.лично.

но САД би сакал малце да ги дисциплинираат лоботомираните радикални следбеници на Ајаго***наро:toe:

TpH_Bo_OkO

Трноризец
Член од
18 мај 2005
Мислења
11.537
Поени од реакции
879
:)))

Ова не потсети на изјавата на Црногорците: Ми и Руси 200 милиона.

види ги само арапско-израелските војни,
Со кои тоа земји? Со оние гревотине што и од Македонија би го попиле стапот?

Знае Израел кај да демонстрира сила. Знае и каде треба да бара помош од САД. А што правиме ако цел арапски свет застане на страна на Иран, и нафтата ја стопираат што им ја даваат на американците? откако ќе ја потрошат резервата на нафта што ја имаат САД, што ќе прават? Ќе мочаат во резервоарите на тенковите и авионите?

Член од
18 февруари 2008
Мислења
2.201
Поени од реакции
86
радиоактивноста не е проблем ако множиш со 100..тогаш стварно си во заблуда-односно хиперболизираш преувеличуваш 10 килотона беше хирошима...ако множиме со 100 трбаше и нас да не нема смешно....
Преувеличувам оти ти велиш така?Демек ти си бог и батина на форумов и твојов збор тежи толку да ке кажеш така е и така мора да биде?Ај убеди ме оти преувеличувам,не вака уличарски ами кажи вака и вака ке се употреби тоа и тоа и ке реагира вака и вака.И нормално пробај да има смисла.
Да те потсетам што реков
Остатоков од коментарите мошне интересни.Ке фрлеле 4 нуклеарки врз нуклеарни постројки.Хм кој интересен радиоактивен колач.АКо чернобил беше еден реактор, со 4 нукеларки може комотно последиците да ги помножите со 100.
Или во превод:
Треба да се бомбардираат постројки во кои се збогатува УРАНИУМ.По твојава идеја со 4 НУКЕЛАРНИ бомби кои исто така содржат нукеларни елементи.Е сега јас реков дека Чернобил беше нукеларна КАТАСТРОФА а се случи ради дефект и ексползија на 1(еден) реактор.Е сега ако со било каква нукеларка погодат неколку постројки истовремено а од кои сите се полни со РАДИОАКТИВЕН материјал,имаш ли поим каква катастрофа ке биде тоа?Има да се направи таков облак од радијација да комплет блискиот исток па и европа ке умира 10 години во агонија од сите можни болести,а тие што ке загинат во експлозијата ке бидат благословени.

јасен сум доволно
Мене навистина не.Во сите постови ги дупна како израел тепал во арапско изреалските војни(пребројте во колку поста е спомнато.) Појма немам каква врска има со нападот на Иран,нешто што се случило пред 30 години.Ами еве ја изгубија последнава либанска војна Израелците.И сега?

и мало дете ќе разбере што прават.
:
Е па оти тогаш не разбираш?

Тоа што Израелците го прават е оправдано, и тоа што убиваат Палестинци е сосема оправдано, видете не е само до холокаустот, тешко е за земја која 24/7 е мобилизирана со можност за војна и држава која во целото нејзино постоење до денес е во војна. Луѓето се исфрустрирани , сакаат да живеат мирен живот и тој гнев го туруваат врз Палестинците.
По тебе испадна дека некој исфрустриран од твое мало само зарди некои негови фрустрации може секое сабајле да ти иде дома и да те шамари оти него му е полесно?Не ми е јасно.

S

smart ass

Гостин
Преувеличувам оти ти велиш така?Демек ти си бог и батина на форумов и твојов збор тежи толку да ке кажеш така е и така мора да биде?Ај убеди ме оти преувеличувам,не вака уличарски ами кажи вака и вака ке се употреби тоа и тоа и ке реагира вака и вака.И нормално пробај да има смисла.
Да те потсетам што реков

Или во превод:
Треба да се бомбардираат постројки во кои се збогатува УРАНИУМ.По твојава идеја со 4 НУКЕЛАРНИ бомби кои исто така содржат нукеларни елементи.Е сега јас реков дека Чернобил беше нукеларна КАТАСТРОФА а се случи ради дефект и ексползија на 1(еден) реактор.Е сега ако со било каква нукеларка погодат неколку постројки истовремено а од кои сите се полни со РАДИОАКТИВЕН материјал,имаш ли поим каква катастрофа ке биде тоа?Има да се направи таков облак од радијација да комплет блискиот исток па и европа ке умира 10 години во агонија од сите можни болести,а тие што ке загинат во експлозијата ке бидат благословени.

Мене навистина не.Во сите постови ги дупна како израел тепал во арапско изреалските војни(пребројте во колку поста е спомнато.) Појма немам каква врска има со нападот на Иран,нешто што се случило пред 30 години.Ами еве ја изгубија последнава либанска војна Израелците.И сега?

Е па оти тогаш не разбираш?

По тебе испадна дека некој исфрустриран од твое мало само зарди некои негови фрустрации може секое сабајле да ти иде дома и да те шамари оти него му е полесно?Не ми е јасно.
поголем офтопик немам сретнато!!!

извини вака зарем вие господине вршите психоанализи????

не се разбираш нуклеарна физика тоа дефинитивно јас спомнав 1-4 мети значи рудниците,реакторот би било доволно(значи двре од по 10 кило тона) останатите конвенционално не ПРЕУВЕЛИЧУВАЈ АМАН!!!!

да не должам повели
THE EFFECTS OF NUCLEAR WEAPONS by GLASSTONE & DOLAN U.S.Dept. Defense & U.S.Dept.Energy 1977

NUCLEAR ALMANAC M.I.T. ed. Jack DENNIS 0-201-05331-2 Addison Wesley 1982

EFFECTS OF NUCLEAR WAR ON HEALTH AND HEALTH SERVICES 92-4-156109-2 W.H.O., Geneva 2nd. ed. 1987
ЗНАЕЊЕТО Е СИЛА ЗНАЕЊЕТО Е МОЌ.

П.С...не ги гледај флаш симулациите.....таму се претпоставува бомбата да е 1мегатон...

хммм затоа толку си возбуден веруј 20 килотона се ситна риба-подобро отколку нов ким јонг ил-и тоа религиозен фанатик,дестабилизатор поддржувач на тероризмот.

Heidrich;2945206 Или во превод: Треба да се бомбардираат постројки во кои се збогатува УРАНИУМ.По твојава идеја со 4 НУКЕЛАРНИ бомби кои исто така содржат нукеларни елементи.Е сега јас реков дека Чернобил беше нукеларна КАТАСТРОФА а се случи ради дефект и ексползија на [B напиша:
1(еден)[/B] реактор.Е сега ако со било каква нукеларка погодат неколку постројки истовремено а од кои сите се полни со РАДИОАКТИВЕН материјал,имаш ли поим каква катастрофа ке биде тоа?Има да се направи таков облак од радијација да комплет блискиот исток па и европа ке умира 10 години во агонија од сите можни болести,а тие што ке загинат во експлозијата ке бидат благословени.

е сега еднаш една чернобил па после неколку постројки абе ти разбираш македонски ПЛАНОТ Е ОД ЕКСПЕРТИ ОД ПЕНТАГОН

овој болд е да не плашиш мали деца

значи при атомска експлозија имаме првен т.н бласт дносно деструктивната моќ(најдобра заштита легнете и свртете се обратно од блесокот-никако гледање-во легната положба ударот врз телото се минимизира ми преживувате)моќта на експлозијата е 50% од тоталната моќ на атомска бомба.

понатаму следува ТЕРМАЛНАТА-резултат на ослободените X-зраци кои го загреваат воздухот ова значи тоа што нема да биде срушено ќе изгори најверојатно-40% од тоталната деструктивна мож

и за крај побивање за множењето на радијации по 100 да ви биде јасно остатокот се нарекува фолаут а тоа е всушност облакот и прашината кои се радиоактивни и може времето да влијае овде а и може да дојде до радиоактивен дожд...вкупна деструктивна моќ пазете 10%:toe:

патем конфигурацијата на теренот(на ИРАН) нема да рашири фолаут кон европа...најмногу до пакистан и ирак.....

ADVISOR

barca & inter
Член од
4 јуни 2009
Мислења
799
Поени од реакции
16
me uplasi smartass:nesum:, nedaj boze da dojde vreme na stomak da lezam :nesum:

Kajgana Shop

На врв Bottom