Законот на Телема

GoD.HateUSaLL

Фар акрос д диштанс
Член од
30 март 2008
Мислења
8.339
Поени од реакции
8.238
Исполнетост....задоволност од себе си, отсуство на чуството дека нешто недостасува. Така нешто.
Има една поговорка која вели: "Ако најдеш работа во која ќе уживаш, никогаш повеќе нема да работиш":)
Значи, среќа.
Глеаш колку е просто? Сеа треба на клингтонски да ти зборам или цитати од кант да ти вадам па кој е боље?
Прашањето ми беше многу просто, ме интересираа прагматичните користи од изучување/практикување телема.
"По среќен сум" е одговорот шо се бараше. Во најмала рака. Се надевам и дека има други бенефиции.
Што ја прави телемата подобра од сите други учења?

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Значи, среќа.
Глеаш колку е просто? Сеа треба на клингтонски да ти зборам или цитати од кант да ти вадам па кој е боље?
Прашањето ми беше многу просто, ме интересираа прагматичните користи од изучување/практикување телема.
"По среќен сум" е одговорот шо се бараше. Во најмала рака. Се надевам и дека има други бенефиции.
Што ја прави телемата подобра од сите други учења?
Подобра за кого?

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Добро брат ме дупиш?
Нели сфати дека прашањава се лични. Ме интересира Ти што мислиш. За Тебе. Ти што фајде си видел.
Капираш?
Ти очекуваш од мене на темава да ти кажам лични работи од мојот живот? Ти сериозен си?
Што мислам ти кажав, конкретни случки - работи од мојот приватен живот ни на крај памет не ми паѓа да пишувам.

GoD.HateUSaLL

Фар акрос д диштанс
Член од
30 март 2008
Мислења
8.339
Поени од реакции
8.238
Ти очекуваш од мене на темава да ти кажам лични работи од мојот живот? Ти сериозен си?
Да брат, многу ќе се отвориш ако кажеш - Од коа се замарам со телема сум далеку по среќен, смирен, можам да запамтам цела книга од едно читање, бла бла бла, whatever the benefits.
Не те прашувам каков долен веш носиш ебате..

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Да брат, многу ќе се отвориш ако кажеш - Од коа се замарам со телема сум далеку по среќен, смирен, можам да запамтам цела книга од едно читање, бла бла бла, whatever the benefits.
Не те прашувам каков долен веш носиш ебате..
Па зарем не одговорив во тој стил?
Исполнетост....задоволност од себе си, отсуство на чуството дека нешто недостасува. Така нешто.
Има една поговорка која вели: "Ако најдеш работа во која ќе уживаш, никогаш повеќе нема да работиш":)

GoD.HateUSaLL

Фар акрос д диштанс
Член од
30 март 2008
Мислења
8.339
Поени од реакции
8.238
ц...
Ок уживај, зборови од уста ќе си вадиме...

Член од
21 декември 2012
Мислења
924
Поени од реакции
452
-Каков е ставот на телемитите ( Телемата) по однос конзумирањето на дрога?

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
-Каков е ставот на телемитите ( Телемата) по однос конзумирањето на дрога?
Секој треба да ги знае нејзините ефекти и последици и самиот да одлучи дали ќе ја користи или не.

Член од
21 декември 2012
Мислења
924
Поени од реакции
452
Секој треба да ги знае нејзините ефекти и последици и самиот да одлучи дали ќе ја користи или не.
Значи , бирај аго, што ти драго. Не, сериозно, пример: - Телемит, одбрал да шмрка и дила дрога ( чини што ти је волја и то је сав закон), па, полицијата го фатила , дали ќе му помогнете на судењето, и ќе го спасите од одговорност, бидејќи нели тој постапил при полна свест и едукација за истата постапка, и во склад со основното начело на Телемата, или ќе го оставите да си одробија со изговор дека без ничија принуда тоа го сторил, и дали има право повторно ( после пардеканата) да се приклучи кон вашиот ред?

-

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Значи , бирај аго, што ти драго. Не, сериозно, пример: - Телемит, одбрал да шмрка и дила дрога ( чини што ти је волја и то је сав закон), па, полицијата го фатила , дали ќе му помогнете на судењето, и ќе го спасите од одговорност, бидејќи нели тој постапил при полна свест и едукација за истата постапка, и во склад со основното начело на Телемата, или ќе го оставите да си одробија со изговор дека без ничија принуда тоа го сторил, и дали има право повторно ( после пардеканата) да се приклучи кон вашиот ред?

-
Ако некој е непромислен и постапува според паролата - "бирај аго, што ти драго", тогаш заслужува да ги сноси последиците кој ќе ги сноси.
Затоа реков, ставот е тој - дознај ги ефектите и последиците па потоа сам одлучи како ќе постапиш.
Човек на кој му требаат синџири за да биде човек, не е човек, туку животно!

Што се однесува до тоа дали би спасувале некој што полицијата го осудила, е во спротивност со сите принципи на телемата што досега беа објаснувани на оваа тема.
За да биде некој примен во Редот потребно е да исполни три основни услови:
1. Да биде полнолетен.
2. Да има гаранција од двајца добростоечки членови на Редот.
3. Да не е осудуван

Член од
7 мај 2013
Мислења
1.581
Поени од реакции
387
За да биде некој примен во Редот потребно е да исполни три основни услови:
1. Да биде полнолетен.
2. Да има гаранција од двајца добростоечки членови на Редот.
3. Да не е осудуван
А како барате да не е осудуван а му викате Прави што ти е воља и тоа нека биде цел Закон.

Мене на пр. воља ми е онака со едно порше низ Партизанска 200 да се шибнам,ни црвено ни зелено да не гледам.
Што правиме тогаш?

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
А како барате да не е осудуван а му викате Прави што ти е воља и тоа нека биде цел Закон.

Мене на пр. воља ми е онака со едно порше низ Партизанска 200 да се шибнам,ни црвено ни зелено да не гледам.
Што правиме тогаш?
Да ја прочиташе темава ќе знаеше како.
Прави што ти е Волја, не е исто со "прави што ќе ти текне".
--- надополнето: 14 мај 2013 во 00:41 ---

Што правиме тогаш?
Со оглед на тоа дека Волјата е дел од битието или како што реков негов динамички аспект, се подразбира дека човекот ја има уште од самиот почеток. За да биде појасно, не зборувам за желби, нагони и страсти кој се појавуваат како последица на егото, туку мислам на онаа предодреденост која кај некого се манифестира како талент, дарба и слично.
Како компарација, желбите се менливи и минливи, тие се производ на потребите на егото и секогаш се поврзани со некоја цел, додека Волјата е цел сама за себе. На пример сликарот кога слика, тоа го прави затоа што самиот акт на сликање го исполнува, на нему не му е потребна цел, Волјата да слика е целта.
Уште еден аргумент е и неконстантноста на желбите. Желбите што ги имаме на 5, на 25 и на 55 години не се исти, за разлика од предодреденоста на еден сликар, композитор, пеач....кој уште од најмала возраст интуитивно знае што е неговата Волја.
Чистата - вистинска Волја сама за себе е цел, сама за себе е пат. Страста за резултат е показател дека Волјата сме ја помешале со желба, потреба, нагон и слично.

Тоа што многумина не ја препознаваат својата вистинска волја, незначи дека ја немаат. Тоа исто така незначи ни дека за секој поединец таа мора да е скриен талент кој мора да ги воодушеви сите останати.
Вистинската Волја е едноставно предодреденост, нешто кое кога ќе се открие, интуитивно индивидуата чуствува дека сака и треба да го исполни. За Моцарт на пример тоа било предодреденост да компонира, но за некого може да биде предодреденост да.....чисти чевли на плоштад, сеедно.

Член од
7 мај 2013
Мислења
1.581
Поени од реакции
387
Да ја прочиташе темава ќе знаеше како.
Прави што ти е Волја, не е исто со "прави што ќе ти текне".
--- надополнето: 14 мај 2013 во 00:41 ---
Значи сепак не можеш да правиш што ти е воља туку и таа воља ти е ограничена во рамките на дозволеното?

Kajgana Shop

На врв Bottom