Заби и сѐ во врска со забите

Член од
10 мај 2010
Мислења
2.727
Поени од реакции
1.970
Некој да каже нешто за живецот? Што од кога ќе се извади, итн.
нормално знае[ дека се ваде затоа [то кариесот навлегол во него и го расипал т.е кога ке те зболе значи дека зивецот треба да се вади .
Од кога ке го извадиш зивецот ти го полнат коренот и ке си го носис забот долго време бидејки забот се франи од непцето а зивецот му е нервот т.е цуство за болка ,ладно ,топло ....

Член од
15 август 2011
Мислења
125
Поени од реакции
40
Има некој искуство со вадење 6ка..како иде,боли неболи,тече крв,можеш да збориш или не?некој да раскаже ако има вадено :)

Член од
23 јуни 2011
Мислења
10.341
Поени од реакции
3.847
Има некој искуство со вадење 6ка..како иде,боли неболи,тече крв,можеш да збориш или не?некој да раскаже ако има вадено :)
Јас имам порано вадено но под анестезија. Ќе ти стават анестезија и ништо не осеќаш. Иначе вадев и 4 седмици, со операција исто под анестезија. И после операцијата 2 недели само супи јадев. :D

K

kalimer0

Гостин
Не почувствував никаква болка при вадење (под анестезија) после вадењето - минимална болка во тој дел на устата (30сетина минути) што е нормално после таков зафат :)

Г

Гучи

Гостин
Јас имам порано вадено но под анестезија. Ќе ти стават анестезија и ништо не осеќаш. Иначе вадев и 4 седмици, со операција исто под анестезија. И после операцијата 2 недели само супи јадев. :D
Аман бе шо правиш со забите? :D За 10 години со вилици :LOL:

Член од
23 јуни 2011
Мислења
10.341
Поени од реакции
3.847
Аман бе шо правиш со забите? :D За 10 години со вилици :LOL:
Тоа кај секој 5ти човек го има. Седмиците растат криво и ги збиваат другите заби и мора да се вадат. Не е тоа случај само кај мене, и едно другарче го имаше истиот проблем и кај него ги вадеа.

Член од
15 август 2011
Мислења
125
Поени од реакции
40
А што е разликата со операција,анестезија знам ти бутаат инекција и вадат...мене ми рекоа нешо као ќе требало да прават сепарација на корените,многу збиени ми биле забите,бар така ги разбрав..

Член од
23 јуни 2011
Мислења
10.341
Поени од реакции
3.847
А што е разликата со операција,анестезија знам ти бутаат инекција и вадат...мене ми рекоа нешо као ќе требало да прават сепарација на корените,многу збиени ми биле забите,бар така ги разбрав..
За тоа сепарација што викаш незнам што е како е. Но за да ги спојат, ако се одделени малку...тогаш побарај повеќе анестезии. А мене ми ги вадеа седмиците, мораа да сечат, зошто не беа израснати, а беа криви внатре.

Член од
15 август 2011
Мислења
125
Поени од реакции
40
За тоа сепарација што викаш незнам што е како е. Но за да ги спојат, ако се одделени малку...тогаш побарај повеќе анестезии. А мене ми ги вадеа седмиците, мораа да сечат, зошто не беа израснати, а беа криви внатре.
Не мислам дека се оделени,туку може да се каже и збиени..а што ти сечеле?корените,непце??

Член од
23 јуни 2011
Мислења
10.341
Поени од реакции
3.847
Не мислам дека се оделени,туку може да се каже и збиени..а што ти сечеле?корените,непце??
Непце, со скалпел. Ништо страшно, анестезија и ништо не осеќав. Но додека ме оперираа ме тегнеа по устата со едно железо (за да можат да оперираат и да видат, мора широко да ти биде отворена устата) и после тоа подуен бев 2-3 недели и неможев да зборам ни да јадам. Само супи пиев. А после откако ќе престане анестезијата не осеќав ништо, освен последната седмица кога ја вадев, малце се чуствуваше болка.

Член од
18 октомври 2011
Мислења
166
Поени од реакции
78
Знае некој каде можам да најдам Sensodyne pronamel или Colgate sensitive enamel protect паста за заби?

Член од
18 октомври 2011
Мислења
166
Поени од реакции
78
Јас би ти препорачал Lacalut Sensitive + четка за заби Sensitive.
А Lacalut sensitive помага за енамелот? Мене забите не ме болат, односно не ми се нешто осетливи. Имам проблем со енамелот, предните забите почнуваат да ми стануваат проѕирни по краевите. Барав на интернет и најдов дека sensodyne биле најдобри. А ти имаш сличен проблем или?

Член од
13 декември 2009
Мислења
1.307
Поени од реакции
647
Тоа кај секој 5ти човек го има. Седмиците растат криво и ги збиваат другите заби и мора да се вадат. Не е тоа случај само кај мене, и едно другарче го имаше истиот проблем и кај него ги вадеа.
Тоа се осмици, не седмици. Ти зборуваш за умниците. Ако ти ги вадат седмиците, тоа ти е ко оној што црташе ку*ови на супербед и викаше дека осум проценти од децата цртаат.
--- надополнето: Oct 19, 2011 9:17 AM ---
А Lacalut sensitive помага за енамелот? Мене забите не ме болат, односно не ми се нешто осетливи. Имам проблем со енамелот, предните забите почнуваат да ми стануваат проѕирни по краевите. Барав на интернет и најдов дека sensodyne биле најдобри. А ти имаш сличен проблем или?
Лакалут е најдобра паста кај нас на пазарот, германска е , а во тинекс, веро имаш и лакалут четки. Види си за што ти треба на тебе и земи си таква паста + четка.

Член од
23 јуни 2011
Мислења
10.341
Поени од реакции
3.847
Тоа се осмици, не седмици. Ти зборуваш за умниците. Ако ти ги вадат седмиците, тоа ти е ко оној што црташе ку*ови на супербед и викаше дека осум проценти од децата цртаат.
--- надополнето: Oct 19, 2011 9:17 AM ---

Лакалут е најдобра паста кај нас на пазарот, германска е , а во тинекс, веро имаш и лакалут четки. Види си за што ти треба на тебе и земи си таква паста + четка.
Осмици се да, извинете моја грешка.
--- надополнето: Oct 19, 2011 9:46 AM ---
Лакалут ти е проверена и медицински препорачлива паста. Јас исто така незнаев ништо за Лакалут до пред летото. Ми ја спомнаа повеќе пријатели дека била стварно добра (а и на забарот кога му спомнав одма даде добро мислење) и разгледав малце на интернет за таа фирма што е како е. Во Бугарија кога бев летово, на тв секоја втора реклама беше Лакалут. Ја купив летово, ја користев...и пак ќе ја користам. Моментално користам од новата Colgate One White, и пак ќе кажам дека замена за Лакалут нема. Едноставно најдобри :)

Kajgana Shop

На врв Bottom