Ердоган: Турција ја прекинува соработката со Израел

Член од
26 март 2011
Мислења
592
Поени од реакции
79
Турскиот премиер, Реџеп Таип Ердоган, најави “целосен прекин“ на воената и трговската соработка со Израел и “нови мерки за одмазда“ кон таа земја.

Ердоган најавил и можна посета на Палестинците во Газа кои се под израелска блокада.

Турција минатата недела воведе санкции против Израел затоа што одби да се извини за убиството на девет турски државјани во 2010 година кои беа во конвојот од бродови за помош на населението во Газа.

Ердоган најавил и “нови мерки за одмазда“ кон Израел, но не навел никакви детали.

Турција на втори септември го протера израелскиот амбасадор, го запре спроведувањето на воените договор со Израел и покрена процес пред Меѓународниот суд на правдата заради израелската блокада на појасот Газа.

Турскиот премиер, исто така, рекол дека би можел да ја посети Газа во оквир на неговата посета на Египет каде ќе престојува следната недела, најверојатно од 12 септември.

“Сеуште разговараме со египетската страна. За сега ништо не е одлучено“, рекол Ердоган.

Неговата посета на Газа, каде на власт е радикалното пакистанско движење Хамас, би можела да ги влоши односите меѓу Турција и Израел, некогашни стратешки партнери.

--- надополнето: Sep 7, 2011 1:43 PM ---
Vakov premier turcite nemale od koga se formirale kako drzava :))

Max Legend

The black swordsman
Член од
27 септември 2010
Мислења
4.339
Поени од реакции
6.479
И после нам ни викале војна и распад ќе не снашло.Како одат работите попрво светот ќе стане кома,а ние ко лебарки ќе изникнеме од правта и ќе завладееме со планетата.

Planet of the Macedonians.:D

karan

бивш поет, плукач, вљубеник во слободата
Член од
31 мај 2006
Мислења
3.595
Поени од реакции
2.720
Да ме извините, ама турскиот премиер се однесува (како мало дете) несоодветно и неразумно за толку "голем" и горд човек како што сака самиот да се промовира.
Способните луѓе и големи државници враќаат без многу многу да креваат галама и тензии.

Член од
8 ноември 2007
Мислења
574
Поени од реакции
296
Дојде време и ционистиве да патат малце. Да беа убиени 9 израелски државјани цел свет ќе одеше во војна против Турција. Кога е обратна ситуацијата никому ништо. БРАВО ЕРДОГАН!!!

thisisnoizy

Good things take time
Член од
29 јули 2010
Мислења
2.011
Поени од реакции
2.043
Mene mi e milo shto nekoj konechno se sprotistavi na Izrael, bash me zanima razrvskata, ne da me boli kurac nit za Turcija nit za Izrael

saman

Раскажувачот
Член од
1 август 2009
Мислења
367
Поени од реакции
91
Редно време беше Турција да се разбуди, во иднина таа ќебиде лидерот кој ќе прави смир смир таму далеку на истокот. Не очекувам некој драстични промени промени. Едноставно нели, беше потребен ваков лидер во регионот каде доминантна вероисповест е муслиманството. Турција е совршена за лидер во регионот. Има какви такви врски со ЕУ. Повеќе не ни сака да оде во ЕУ, додуша и во ЕУ не ја сакаат пред се поради муслиманите да бидеме искрени и поради тоа што е премногу моќна за во ЕУ. Со Американците си играат топло ладно. Едноставно нели совршена кукла во рацете на големиот Сем.

oon

Член од
3 ноември 2008
Мислења
3.088
Поени од реакции
1.255
Израелски политичари и министри со различни ставови за кризата меѓу Израел и Турција

07.09.2011 - 11:43

Израел ќе ја продолжи блокадата врз Појасот Газа за да го спречи трансферот на оружје за терористите од Хамас. Турција минатата недела воведе санкции против Израел бидејќи одби да се извини за инцидентот и да ја укине блокадата.
Израелската опозициска лидерка Ципи Ливни, поранешен министер за надворешни работи изјави дека односите меѓу Израел и Турција се веќе две години влошени и повика двете страни да почнат дијалог.
Според неа, Турција смета дека Израел е слаб и дека односите со САД се во деликатна ситуација.
- Ако мировниот процес (меѓу Палестинците и Израелците) не беше прекинат Турција немаше да реагира на тој начин, изјави таа.
Израелскиот министер за индустрија Шалом Симхон, изрази надеж дека трговската размена ќе биде од полза за подобрување на билатералните односи. трговската размена се зголемува и покрај кризата во односите меѓу тие две држави. За цела 2011 година се очекува израелскиот извоз во Турција да биде 1,7 милијарди долари, додека во 2010 година беше 1,3 милијарди долари.

http://www.sitel.com.mk/dnevnik/balkan/izraelski-politichari-i-ministri-so-razlichni-stavovi-za-krizata-megju-izrael-i-turci
--- надополнето: Sep 7, 2011 8:03 PM ---
Редно време беше Турција да се разбуди, во иднина таа ќебиде лидерот кој ќе прави смир смир таму далеку на истокот. Не очекувам некој драстични промени промени. Едноставно нели, беше потребен ваков лидер во регионот каде доминантна вероисповест е муслиманството. Турција е совршена за лидер во регионот. Има какви такви врски со ЕУ. Повеќе не ни сака да оде во ЕУ, додуша и во ЕУ не ја сакаат пред се поради муслиманите да бидеме искрени и поради тоа што е премногу моќна за во ЕУ. Со Американците си играат топло ладно. Едноставно нели совршена кукла во рацете на големиот Сем.
Плус стара и традицијонална членка на НАТО, а во едно еден и од нај моќните членки..

Член од
30 август 2008
Мислења
2.232
Поени од реакции
286
Израелски политичари и министри со различни ставови за кризата меѓу Израел и Турција

07.09.2011 - 11:43

Израел ќе ја продолжи блокадата врз Појасот Газа за да го спречи трансферот на оружје за терористите од Хамас. Турција минатата недела воведе санкции против Израел бидејќи одби да се извини за инцидентот и да ја укине блокадата.
Израелската опозициска лидерка Ципи Ливни, поранешен министер за надворешни работи изјави дека односите меѓу Израел и Турција се веќе две години влошени и повика двете страни да почнат дијалог.
Според неа, Турција смета дека Израел е слаб и дека односите со САД се во деликатна ситуација.
- Ако мировниот процес (меѓу Палестинците и Израелците) не беше прекинат Турција немаше да реагира на тој начин, изјави таа.
Израелскиот министер за индустрија Шалом Симхон, изрази надеж дека трговската размена ќе биде од полза за подобрување на билатералните односи. трговската размена се зголемува и покрај кризата во односите меѓу тие две држави. За цела 2011 година се очекува израелскиот извоз во Турција да биде 1,7 милијарди долари, додека во 2010 година беше 1,3 милијарди долари.

http://www.sitel.com.mk/dnevnik/balkan/izraelski-politichari-i-ministri-so-razlichni-stavovi-za-krizata-megju-izrael-i-turci
--- надополнето: Sep 7, 2011 8:03 PM ---

Плус стара и традицијонална членка на НАТО, а во едно еден и од нај моќните членки..
I od tekstot mnogu ubavo se gleda, deka na izraelcite ne im e prijatno da bidat dusmani so Turcija, evo preska na TV vo euronews gledav deka izraelskiot narod se protiv vladata na Netanjahu,zaradi krizata sto go sozdade so Turcija, eden izraelec rece deka po ubavo ke bese da vojuvavme so site arapski zemji na ednas, nego da staneme dusmani so Turcija, znaat izraelcite deka Turcija ne e Iran,Irak,Avganistan,Pakistan,Libija,Saudiska Arabija ili pak drugi arapski zemji,itn.. A i Zapadot toa go znae koj se turcite i sto se..
Sega za nekolku nedeli diplomatite na SAD i EU ke se potrudat,a vo edno i ke vrsat pritisoci na Izrael da se izvini na Turcija, bidejki postoi sansi site planovi na SAD i NATO da otide jabana zaradi gluposta na Izrael..

saman

Раскажувачот
Член од
1 август 2009
Мислења
367
Поени од реакции
91
I od tekstot mnogu ubavo se gleda, deka na izraelcite ne im e prijatno da bidat dusmani so Turcija, evo preska na TV vo euronews gledav deka izraelskiot narod se protiv vladata na Netanjahu,zaradi krizata sto go sozdade so Turcija, eden izraelec rece deka po ubavo ke bese da vojuvavme so site arapski zemji na ednas, nego da staneme dusmani so Turcija, znaat izraelcite deka Turcija ne e Iran,Irak,Avganistan,Pakistan,Libija,Saudiska Arabija ili pak drugi arapski zemji,itn.. A i Zapadot toa go znae koj se turcite i sto se..
Sega za nekolku nedeli diplomatite na SAD i EU ke se potrudat,a vo edno i ke vrsat pritisoci na Izrael da se izvini na Turcija, bidejki postoi sansi site planovi na SAD i NATO da otide jabana zaradi gluposta na Izrael..
Извинување можеби ќе има но во никој случај Израел нема толку јавно и директно да му го полижи на Турција, тогаш Израел ке биде голем голем најголем лузер, освен ако чичко СЕМ не одлучил поинаку.

fmi

Член од
1 февруари 2007
Мислења
13.039
Поени од реакции
2.270
Извинување можеби ќе има но во никој случај Израел нема толку јавно и директно да му го полижи на Турција, тогаш Израел ке биде голем голем најголем лузер, освен ако чичко СЕМ не одлучил поинаку.
Чичо Сем е во интересна состоjба. Две от неjните чеда се степаха и таа не знае и не може да земи страна.

Член од
30 август 2008
Мислења
2.232
Поени од реакции
286
Da ama vidi izraelcite sto pisuvaat

ИЗРАЕЛ И ТУРЦИЈА ПЛОВАТ КОН РАЗБРАНЕТО МОРЕ

Израелскиот печат и медиуми продолжуваат со ставот дека израелската влада треба да и се извини на Турција.

Za poveke informacii
http://www.trtmacedonian.com/trtworld/mk/newsDetail.aspx?HaberKodu=4570e6a4-992f-4cce-b5c0-a21b6e61e8e1

Kajgana Shop

На врв Bottom