kolku % si siguren deka TEC Negotino ne e tehnicki problemМалце излезе темава од актуелност, иако ситуацијата е истаИмаше многу дискусија окулу ТЕЦ неготино. Не е технички проблем туку економски.
Стопанската комора тврди дека со сите давачки, еден мегават час произведен во ТЕЦ Неготино ќе чини најмалку 200 евра. Јас пишав окулу 150,60 али ете попрецизно. Дополнително мазутот е тежок канцер, али јбг и до сеа не живеевме здраво.
Сепак највеорјатно ќе стартува зашто овие 200 евра се да речеме сигурни, а може да е и полошо ако има недостиг во европа и пазарот е неликвиден. Сеа за сега такво нешто нема.
Ја сум сигурен дека тие технички проблеми ќе бидат надминати ако има економска исплатливост. За 200 евра производна и не знам колку се исплати дури и со овие цени.kolku % si siguren deka TEC Negotino ne e tehnicki problem
info od teren vika poinaku hhh
na hartija, da.Ја сум сигурен дека тие технички проблеми ќе бидат надминати ако има економска исплатливост. За 200 евра производна и не знам колку се исплати дури и со овие цени.
za gazprom nema zimo, i so korona i bez.Та не сме саде ние, та не сме саде тука!
Глеај ги на хупекс цените, 220 за base на day ahead маркет. Ако земат долгорочен сигурно е поефтино, ама не сакаат долгорочен со висока цена. Од друга страна со мазутот е ризик, цената може да иде нагоре ама може и надоле, а они пуштаат тендер за неколку месеци.na hartija, da.
vrabotenite od TEC Negotino gi prakjaat vo REK Bitola, samo neznam dali e na obuka, ispomos ili nesto tretoi koj kogo bi obucuval vo ovoj slucaj, ama kje vidime naskoro.
bas bi sakal da vidam tec negotino da poraboti nekoj period 24/7, i so nekoa promena na proizvodstvo.
sakam da sum greska, ama ne mi se nogu za verba sogragjanite
ne sum gledal kako se dvizat ceni na struja juzna evropa, ama so 200 e/mwh si poskap od skoro cela severna evropa so dobri 50e/mwh momentalno. plus zaebanciite so mazutot
ceni od Nordpool market
![]()
Day-ahead overview
Nord Pool runs the leading power market in Europe, and we offer day-ahead and intraday markets to our customers. Trade power in 16 countries and add related services such as compliance, data or courses.www.nordpoolgroup.com
ovoj - https://www.europex.org/members/hupx/ ?Глеај ги на хупекс цените, 220 за base на day ahead маркет. Ако земат долгорочен сигурно е поефтино, ама не сакаат долгорочен со висока цена. Од друга страна со мазутот е ризик, цената може да иде нагоре ама може и надоле, а они пуштаат тендер за неколку месеци.
За вработените во тец, тие не играат улога. Во електрани ремонти прават надворешни фирми, они треба само да оперираат.
ovoj - https://www.europex.org/members/hupx/ ?
dolgorocen generalno se odnesuva na dogovori na godini, valjda toa so go vikas dolgorocen mislis na meseci do godina,
so bi doslo nekoj sreden rok.
pretpostavuvav da bide povisoka za juzna evropa, edno koristat dosta priroden gas za struja, drugo poneefikasni im se marketite
sprema severot. po ovie ceni ima logika da raboti tec.
jas kolku so znam za tec, i tie minimalni proverki, da receme pustanje vo rabota za testiranje,
vo poslednite nekolku godini, nekogas se praveni nekogas ne.
tocno e deka mala strucnost e potrebna za personalot (pretezno nadgleduvanje i komunikacija)
ama ajde, ce pokaze vremeto![]()
toa e danok na komunizmot/socijalizmot, na koj kako mu odgovaraМожат да договорат за квартал, пример Q1. Ништо чудно и тендерот за мазут да не пројде, поисплатливо да им е да ја увезат. Едноставно ТЕЦ неготино е тотално промашена инвестиција, со оглед на нашата енергетска стратегија нема поента да постои.![]()
За персоналот таму верувам дека се стручни за тоа што го работат, бидејки повеќето се на иста позиција со години а Неготино не е нуклеарка. Ама за жал од нив работата не зависи ич, бидејки ништо не можеш да ремонтираш само со вработените таму. Они сигурно знаат што не им работи, ама треба некој да одобри финансии за да се среди. Дури и да ја тестираат не можат на своја рака.