Електротехника

OtepanUchenik

Ренгоку Крофната
Член од
29 ноември 2021
Мислења
6
Поени од реакции
6
Абе брат што е ова што се запишав ништо ме ми е јасно брат :cuc: Едно прашање до вас вие што сте поминале низ оваа струка, Како? :toe:
 

ShakaZulu

" Тој Сум Бре "
Член од
29 јули 2008
Мислења
3.262
Поени од реакции
3.613
Абе брат што е ова што се запишав ништо ме ми е јасно брат :cuc: Едно прашање до вас вие што сте поминале низ оваа струка, Како? :toe:
Електротехничар-?
Која е струката после цртичката на местото на прашалникот што си запишан?
 

dantemkd

demon hunter
Член од
5 јануари 2013
Мислења
9.008
Поени од реакции
7.529
Не е оваа струка за секого , треба да те влаче струката и да ти сече секирчето не е само да се запишеш.
 

Ingvar

MONAD
Член од
28 март 2020
Мислења
3.697
Поени од реакции
8.685
На времето и да сакаше да се запишеш немаше да можеш, сега не знаат PN спој како функционира магариња на 18 год. кога ќе излезат од Коце.
 
Член од
5 мај 2016
Мислења
137
Поени од реакции
103
Тоа училиште ќе те научи само основи, ако имаш пракса гледај таму нешто да научиш. Не очекувај кога ќе го завршиш школувањето дека ќе бидеш експерт, ќе имаш само основни познавања (почетник електротехничар) или во превод доколку се вработиш прво што ќе работиш е да купуваш бурек за доручек.
 

OtepanUchenik

Ренгоку Крофната
Член од
29 ноември 2021
Мислења
6
Поени од реакции
6
Електротехничар-?
Која е струката после цртичката на местото на прашалникот што си запишан?
Електротехничка Струка - КТА (Компјутерска)
Автоматски споено мислење:

Да не мисли предметот ? :LOL:
Ех да, На предметот мислев, Вчера седнав да учам, учев и учев и сега ми се разјаснува материјалот баш интересен е :)
Автоматски споено мислење:

Не е оваа струка за секого , треба да те влаче струката и да ти сече секирчето не е само да се запишеш.
Тука си во право, Јас се запишав мислејќи дека ќе има нешто поврзано со програмирање но сванав дека дури во 3 или 4 година ќе работиме на тоа, сега првите две години повеќе е поврзано со струја и такви работи :coffee:
 

dantemkd

demon hunter
Член од
5 јануари 2013
Мислења
9.008
Поени од реакции
7.529
Менувај струка ако сега ти е тешко натаму ќе ти е пекол.
 

ShakaZulu

" Тој Сум Бре "
Член од
29 јули 2008
Мислења
3.262
Поени од реакции
3.613
А ти би да програмираш а не знаеш еден наслов на тема и вовед во тема на кајгана да направиш... учи таму за основи како што се вика предметот, па имаш и други основи и предмети што треба колку толку да ги знаеш пред да почниш да учеш предмети кои се најважни во струката. За градење куќа не ги купуваш прозорците и герамидите а уште темели немаш ископано...
 

OtepanUchenik

Ренгоку Крофната
Член од
29 ноември 2021
Мислења
6
Поени од реакции
6
А ти би да програмираш а не знаеш еден наслов на тема и вовед во тема на кајгана да направиш... учи таму за основи како што се вика предметот, па имаш и други основи и предмети што треба колку толку да ги знаеш пред да почниш да учеш предмети кои се најважни во струката. За градење куќа не ги купуваш прозорците и герамидите а уште темели немаш ископано...
Хахахах моја грешка не користам многу кајгана и затоа се извинувам но сепак Добро кажано (y)
 
Член од
17 април 2023
Мислења
4
Поени од реакции
2
Хахахах моја грешка не користам многу кајгана и затоа се извинувам но сепак Добро кажано (y)
@OtepanUchenik и јас сум истата струка, 3-та год. сум и можам да кажам дека не згрешив што се запишав на КТА. И не е тежок смер, ако го грееш столчето и работиш. 3-та и 4-та година ти е баш програмирањето и 3-та година ми е омилена година досега, омилен предмет ми е ООП (објектно ориентирано програмирање). Верувај дека ако те интересира информатика, не си згрешил што си се запишал, истуркај 1-ва и 2-ра година, потоа ќе го учиш тоа што го сакаш, а и да бидеме јасни, струката е електротехничар за компјутерска техника и автоматика. Значи, се учи и електро, и информатика и автоматика (во 3-та и 4-та година). Бидејќи некој понатаму може ќе продолжи на ФЕИТ, некој на ФИНКИ...Само ако сакаш да одиш на ФИНКИ по средното, те советувам да си земеш приватни часови по математика од 2-ра или 3-та година, малку математика се учи..Ако имаш какви било прашања, тука сум.
 
Член од
27 јануари 2024
Мислења
5
Поени од реакции
2
Помош за една задача:
Цврсто гориво лигнит сo топлинска моќ Hd = 11575 [kJ/kg], се користи во парен котел со следните параметри:

- максимална продукција на пара е Dm = 4.4 [kg/s],

- напојна вода со :

притисок pa = 49 [bar],

температура ta = 140 °C.

- притисок на котелската постројка pk = 39,2 [bar],

- притисок на парата на излез од првиот степен на прегревачот на пара изнесува

p1 = 37,30 [bar],

- температура на излез од првиот степен на прегревачот на пара t1 = 420 °C,

- притисок на произведената пара p4 = 37,3 [bar],

- степен на корисност на котелот ηk = 0,83.

Последниот степен од загревачот на вода работи како испарувач и работниот флуид од него излегува со влажнoст x = 5 %.

Регулацијата на температурата на парата се врши со ладилник со директно

вбризгуваое на вода, со параметри:

- проток Dn = 0,2 [kg/s],

- притисок pn = 38 [bar],

- темперература tn = 110 *C

Работниот медиум во вториот степен од прегревачoт на пара прима топлина Q2 = 800 [KW].
Да се одредат:

а) Температурата на прегреаната пара на излез од првиот степен на

прегревачот на пара t3 = ?

б) Температурата на прегреаната пара на излез од котелот t4 = ?,

в) Потрошената количина на гориво Bg [kg/s] = ?,

г) Количината на топлина потребна за загревање на водата Qe, за испарување Qi, за загревање на парата во првиот степен од прегревачот на пара Q1?

д) Вкупната количина на искористена топлина Q?
 

Attachments

Член од
17 ноември 2014
Мислења
4.131
Поени од реакции
6.538
Помош за една задача:
Цврсто гориво лигнит сo топлинска моќ Hd = 11575 [kJ/kg], се користи во парен котел со следните параметри:

- максимална продукција на пара е Dm = 4.4 [kg/s],

- напојна вода со :

притисок pa = 49 [bar],

температура ta = 140 °C.

- притисок на котелската постројка pk = 39,2 [bar],

- притисок на парата на излез од првиот степен на прегревачот на пара изнесува

p1 = 37,30 [bar],

- температура на излез од првиот степен на прегревачот на пара t1 = 420 °C,

- притисок на произведената пара p4 = 37,3 [bar],

- степен на корисност на котелот ηk = 0,83.

Последниот степен од загревачот на вода работи како испарувач и работниот флуид од него излегува со влажнoст x = 5 %.

Регулацијата на температурата на парата се врши со ладилник со директно

вбризгуваое на вода, со параметри:

- проток Dn = 0,2 [kg/s],

- притисок pn = 38 [bar],

- темперература tn = 110 *C

Работниот медиум во вториот степен од прегревачoт на пара прима топлина Q2 = 800 [KW].
Да се одредат:

а) Температурата на прегреаната пара на излез од првиот степен на

прегревачот на пара t3 = ?

б) Температурата на прегреаната пара на излез од котелот t4 = ?,

в) Потрошената количина на гориво Bg [kg/s] = ?,

г) Количината на топлина потребна за загревање на водата Qe, за испарување Qi, за загревање на парата во првиот степен од прегревачот на пара Q1?

д) Вкупната количина на искористена топлина Q?
ti da ne otvorash termocentrala?:P
 

Kajgana Shop

На врв Bottom