Економски факултет- Штип

• Креатор на темата AFI
  • Време на започнување
Член од
13 април 2008
Мислења
7.592
Поени од реакции
6.959
задачи од завршен математика
Поправи ме ако грешам, но задачиве што ги наведе веројатно се од втор колоквиум. Материјалот од прв колоквиум толку ли не е битен !? :confused:

Плус тоа, завршниот ќе бил поинаков. Асис. кажа дека ќе имало 3 лекции/прашања на раскажување поврзани со 3 задачи. Граница на 10 бодови.

Член од
8 септември 2009
Мислења
147
Поени од реакции
5
Кај нас (во штип), кажаа дека нема да има завршен туку колоквиумите ке носат 35 поени, 20 поени- 5 задачи и 15 поени -15 прашања на надополнување

Член од
13 април 2008
Мислења
7.592
Поени од реакции
6.959
Кај нас (во штип), кажаа дека нема да има завршен туку колоквиумите ке носат 35 поени, 20 поени- 5 задачи и 15 поени -15 прашања на надополнување
Така ние лани направивме по Мате.1. Сакавме истата комбинација да ја изиграме и по Мате.2, ама асис. кажа дека 'системот' не дозволувал внесување на над 20 поени од колоквиум и затоа ќе имало завршен.

Инаку на вас тоа вашата асис. ви го кажа, или проф. Пачемска ?

Член од
18 февруари 2012
Мислења
29
Поени од реакции
9
Поправи ме ако грешам, но задачиве што ги наведе веројатно се од втор колоквиум. Материјалот од прв колоквиум толку ли не е битен !? :confused:

Плус тоа, завршниот ќе бил поинаков. Асис. кажа дека ќе имало 3 лекции/прашања на раскажување поврзани со 3 задачи. Граница на 10 бодови.
Тоа е лани што ми се има мене паднато ,од 1 кол кај мене имаше само една и да баш како што кажа 1 кол е небитен,кај нас беше така за кај вас ке си ја послушате асистентката.поздрав :)

Член од
8 септември 2009
Мислења
147
Поени од реакции
5
Тоа кај нас го кажа ассистентката лимонка, ама и на предавањето го спомна професорката, така да најверојатно ќе бидат такви колоквиумите

Член од
7 јануари 2008
Мислења
5.366
Поени од реакции
804
Така ние лани направивме по Мате.1. Сакавме истата комбинација да ја изиграме и по Мате.2, ама асис. кажа дека 'системот' не дозволувал внесување на над 20 поени од колоквиум и затоа ќе имало завршен.

Инаку на вас тоа вашата асис. ви го кажа, или проф. Пачемска ?
И јас имам предмети од истата професорка, исто и кај нас го применува тој метод. 20 бода од колоквиумот + 3 прашања (лекции) по 5 бода, и во насловот на листот не пишува Прв колоквиум туку Прв парцијален испит. А тоа во врска со бодовите се решава на тој начин што освоените бодови од првиот парцијален испит се множат со 20 и тој број се дели со 35. Така, се добиваат бодови кои се внесуваат во табелата за прв колоквиум (остатокот во завршен испит). Истото се прави и за вториот парцијален испит :)

Член од
13 април 2008
Мислења
7.592
Поени од реакции
6.959
- Кои теми треба да се учат за втор колок. по ФПИ ? Професорот спомна дека 3-4 теми ќе останале за некој предмет од наредните семестри, ама кој да запише ..

ПС - Освен по ФПИ, по другите предмети од четврт семестар нема резултати !? :sleep:

Член од
22 март 2012
Мислења
5
Поени од реакции
0
Може ли некој да ми каже дали мора да се оди на завршен испит и дали има некои предмети што се полагаат усно?

Член од
13 април 2008
Мислења
7.592
Поени од реакции
6.959
Може ли некој да ми каже дали мора да се оди на завршен испит и дали има некои предмети што се полагаат усно?
- На завршен мора да се оди.
Од оваа студентска година, скоро по сите предмети проф. почнаа да стават долна граница за положување на завршниот испит, а со тоа и на самиот предмет (од 10 до 15 бода се движи границата), без разлика на претходно освоените поени. Тоа најверојатно го воведоа бидејќи студентите кои освојуваа добри поени низ сите претходни активности, завршниот испит го гледаа само како формалност. Во глобала резултатите на завршните испити, до лани, по доста предмети не беа сјајни.

- Усно полагање нема.
--- надополнето: 19 април 2012 во 12:20 ---
ПС - Корпоративно добри поени извадивте ? - Јас сум задоволен, од 2те прашања на раскажување имам по 1.5 поен, а другите 3 ми се грешка (овде мислам на прашањата за ревизија и контрола). Со оглед на моите очекувања, не е лошо ..

Член од
26 април 2012
Мислења
6
Поени од реакции
1
Сакам да прашам што прашања паѓаат Историја на економска мисла за испит и Монетарна економија . Јас сум вонреден студент на фин.менаџмент па ако има некој да ми помогне околу испитиве , во смисла што најчесто се паѓа .

Член од
18 мај 2011
Мислења
184
Поени од реакции
74
Сакам да прашам што прашања паѓаат Историја на економска мисла за испит и Монетарна економија . Јас сум вонреден студент на фин.менаџмент па ако има некој да ми помогне околу испитиве , во смисла што најчесто се паѓа .
ФЕБРУАРСКА СЕСИЈА 2012
1.Класична школа
2.Монетаристи
3.Физиократи
4.Алфред Маршал
5.Ригидност на плати
6.Волт Ростов(не се сеќавам која школа или теорија беше)

АПРИЛСКА СЕСИЈА 2012
Објаснете ги основните карактеристики на:
1.Монетаризмот
2.Кејнзијанизмот
3.Новокејнзијанска економија
4.Класичната школа
5.Придонесот на Алфред Маршал за развојот на економската мисла

Се надевам помогнав:)
Поздрав
--- надополнето: 27 април 2012 во 23:06 ---
Спремам за Јунска сесија еден куп испити,па доколку некој има било каква информација за материјали или прашања што се паѓаат по следниве предмети нека пише-ќе му бидам благодарна
1.Европски монетарен систем и монетарна политика
2.Фискален систем и фискална политика на ЕУ
3.Царинска политика
4.Меѓународен развој

Seniorita

џм..
Член од
11 април 2011
Мислења
1.344
Поени од реакции
681
"идни" колеги и колешки, ај да прашам нешто :)

нешто у последно време ептен мн кружат гласини дека:

1. Економскио ќе го затворат у наредните 2 год. ( поради мн. студенти шо се пишале економски )

2. Ќе биде преместен у Кочани

3. Ќе биде преместен у Радовиш

4. Ќе укинуват кадри ..

колку е воа точно, знае ли некој/а?
планирам у Вторник (08.05.2012) да отидам на отворенио ден, па да видам шо како на лице место, ама инфо пред време нема да ми штети :P ..

<3

Seniorita

џм..
Член од
11 април 2011
Мислења
1.344
Поени од реакции
681
пс: има некој/а на Манаџмент&Претприемништво?

S

Stivie G

Гостин
"идни" колеги и колешки, ај да прашам нешто :)

нешто у последно време ептен мн кружат гласини дека:

1. Економскио ќе го затворат у наредните 2 год. ( поради мн. студенти шо се пишале економски )

2. Ќе биде преместен у Кочани

3. Ќе биде преместен у Радовиш

4. Ќе укинуват кадри ..

колку е воа точно, знае ли некој/а?
планирам у Вторник (08.05.2012) да отидам на отворенио ден, па да видам шо како на лице место, ама инфо пред време нема да ми штети :P ..

<3
Го гледав конкурсот прд некој ден и видов дека Економскиот ќе биде преместен во Кочани, дисперзираните во Струмица остануваат а се отвараат нови дисперзирани во Радовиш. Стварно не им ја сфакам логиката со отварања на нови дисперзирани студии. И онака има премногу економисти а уште повеќе трупат.

Kajgana Shop

На врв Bottom