The xx
Russia state-affiliated bot. ☑️
- Член од
- 8 април 2013
- Мислења
- 7.486
- Поени од реакции
- 14.433
Подолго време сум во Полска откако почнаа да селат бизнисот од Германија тука. Прв пат ми е да се возам со Полскиве железници, претходно летав и на автомобил. Не е дека се бавни, ама се гледа дека им е стара инфраструктурава. Ептен се клати, тресе и тн. Вакво клатење кога се возев студент кога бев до Скопје додека возеше покојната железница наша.Се возев и јас пред некој месец на истава релација, Берлин - Варшава. Дека е бавен да, испод 150км/саат секако...скоро 5 часа (иако и германскиот IC не е нешто побрз, 250-300 км/саат имаш само во ICE). Сепак попрво би се возел 10 саати во полскиов воз него 2 во германски. Чисто, средено, нормален/културен народ. Инфраструктурно и финансиски сеуште имаат долг пат додека дојдат на слично ниво како Германија, ама според квалитет на живот мислам дека се во најмала рака изедначени. Друга атмосфера е таму, да ти е мерак низ град да излезеш, посебно Краков, Гдањск, Вроцлав. Другар и бивши колега мој, пораснат овде во Германија, се пресели во Краков и многу е задоволен. Мрза ми е да учам полски, доста љигав јазик, квалитетот на воздухот им е тука некаде како македонскиот, иначе доста привлечна опција е...посебно поранешните "германски" градови како Вроцлав.
Околу 10 години сум и низ Германија и колку и да каснат, еве без разлика дури и со умрениот ICE кој исто така касни. Ама везат железница. Не сум забележал вака да им се дрмаат возовите. Секако глупаво е да се споредуваат, ама очигледно е дека не инвестираат во железницата и мислам тука дека прават грешка. Квалитет на живот. Па би спорел. Не дека не ми се допаѓа, ама мислам дека со Германија сепак не се на исто ниво. Проблемот е друг за Полска, има недостатог од ефтина работна сила. Доста Украинци тука им се најдоа, ама почнаа да примаат и од шкљ земји емигранти. Мислам дека демографски се крш и нема спас за Европа. Што е за жалење ама само народот е крив поради следење на хирови и некои умрени трендови. Германските градови се тооп. Самиве Германци се враќаат назад. Добро овој пат без панцерите. Се тоа што кажа за воздух и природа е така. Јазикот се учи, полесно овој него ѓерманскиот.Мене Гданск ми е но.1 . Само и тука скокаат цениве, поради швабите.