Европска Унија

The xx

Russia state-affiliated bot. ☑️
Член од
8 април 2013
Мислења
7.486
Поени од реакции
14.433
Се возев и јас пред некој месец на истава релација, Берлин - Варшава. Дека е бавен да, испод 150км/саат секако...скоро 5 часа (иако и германскиот IC не е нешто побрз, 250-300 км/саат имаш само во ICE). Сепак попрво би се возел 10 саати во полскиов воз него 2 во германски. Чисто, средено, нормален/културен народ. Инфраструктурно и финансиски сеуште имаат долг пат додека дојдат на слично ниво како Германија, ама според квалитет на живот мислам дека се во најмала рака изедначени. Друга атмосфера е таму, да ти е мерак низ град да излезеш, посебно Краков, Гдањск, Вроцлав. Другар и бивши колега мој, пораснат овде во Германија, се пресели во Краков и многу е задоволен. Мрза ми е да учам полски, доста љигав јазик, квалитетот на воздухот им е тука некаде како македонскиот, иначе доста привлечна опција е...посебно поранешните "германски" градови како Вроцлав.
Подолго време сум во Полска откако почнаа да селат бизнисот од Германија тука. Прв пат ми е да се возам со Полскиве железници, претходно летав и на автомобил. Не е дека се бавни, ама се гледа дека им е стара инфраструктурава. Ептен се клати, тресе и тн. Вакво клатење кога се возев студент кога бев до Скопје додека возеше покојната железница наша.
Околу 10 години сум и низ Германија и колку и да каснат, еве без разлика дури и со умрениот ICE кој исто така касни. Ама везат железница. Не сум забележал вака да им се дрмаат возовите. Секако глупаво е да се споредуваат, ама очигледно е дека не инвестираат во железницата и мислам тука дека прават грешка. Квалитет на живот. Па би спорел. Не дека не ми се допаѓа, ама мислам дека со Германија сепак не се на исто ниво. Проблемот е друг за Полска, има недостатог од ефтина работна сила. Доста Украинци тука им се најдоа, ама почнаа да примаат и од шкљ земји емигранти. Мислам дека демографски се крш и нема спас за Европа. Што е за жалење ама само народот е крив поради следење на хирови и некои умрени трендови. Германските градови се тооп. Самиве Германци се враќаат назад. Добро овој пат без панцерите. Се тоа што кажа за воздух и природа е така. Јазикот се учи, полесно овој него ѓерманскиот.Мене Гданск ми е но.1 . Само и тука скокаат цениве, поради швабите.

Член од
3 септември 2010
Мислења
6.836
Поени од реакции
9.478
Особено линијата Сараево-Тирана. Како е нацртана, на така прекрасно пристапен терен - се гледа дека тој што го цртал ова го размислил дебело.
A Рим-Загреб преку или испод Јадранско Море?

1743181647897.png

Член од
7 септември 2016
Мислења
22.165
Поени од реакции
38.273
download (29).jpeg

... после циркусот со глобално затоплување, глобално аерозагадување, ковид пандемијата, што би било на ред како глобален план СЕГА да ги шупчи луѓето и да ги држи во постојан страв и стрес?

... ЕУ пред три дена дала насоки да во секое домаќинство во нејзиниот сојуз од 27 земји да има подготвен тридневен комплет за преживување во случај на криза – било да е тоа конфликт, пандемија или природна катастрофа.

img_0031.jpg

...Европската комисија во средата објавила листа од 30 конкретни начини за земјите-членки на ЕУ да ја зголемат својата подготвеност, советувајќи ги жителите на блокот да имаат доволно ресурси за да бидат самодоволни најмалку 72 часа во случај да бидат отсечени од основните услуги.

71s2ld+Zd0L.jpg

... комплетот за преживување од 72 часа е дел од пошироката „стратегија за подготвеност“ ?? за што бе, што планирате сега? демек за „разни кризи, од потенцијален конфликт до климатски катастрофи, пандемии и сајбер-закани“. :несвест:

images - 2025-03-30T003118.454.jpeg

...дали тоа сатана во вид на жена слезе на Земјата?

SEC_245328376-2d21_1743093403.jpg

... и луѓето во Еу како овци без да дигнат глас зошто, како, што се спрема, ги испразниле маркетите спремајќи кит ранец за брза тридневна евакуација и опстојување? :shok2:

Член од
14 ноември 2013
Мислења
7.595
Поени од реакции
23.778
Ова е резултатот кога ги бркаш сите нацисти од земјата. Шала на страна, Европејциве не можат здив да фатат од неуспеси во последен период.

Толку од челикот во Британија.

Последно уредено:

The xx

Russia state-affiliated bot. ☑️
Член од
8 април 2013
Мислења
7.486
Поени од реакции
14.433
Ја осудиле ЛеПен. Нема право да биде кандидат на избори 2027.

Јас милсев ова ова само во Русија, Кина, Турција и тн го праваѕ. Ама и лулката на демократијата не разочарува. :D
Следна е онаа Алиса на Афд и исериму се на таа демократија.

Член од
3 јуни 2022
Мислења
1.863
Поени од реакции
4.605
Ја осудиле ЛеПен. Нема право да биде кандидат на избори 2027.

Јас милсев ова ова само во Русија, Кина, Турција и тн го праваѕ. Ама и лулката на демократијата не разочарува. :D
Следна е онаа Алиса на Афд и исериму се на таа демократија.
Романија ја заборави што му направија на Георгеску, ете и Франција слично. Следни веројатно ќе бидат Австрија и Германија

Пс. Овој Миланович е еден од најпаметните политичари во Европа, буквално секој став му е на место

Член од
6 февруари 2022
Мислења
1.096
Поени од реакции
4.240
Der Spiegel:

Die Nationalflagge vor allen weiterführenden Schulen, an jedem Tag im Jahr: Im Jerichower Land hat die dortige rechtsextreme AfD einen Antrag zur Dauerbeflaggung durch den Kreistag gebracht – mit Unterstützung der CDU.

Европа станува најлошо тоталитарно уредување на планетата земја, со години и децении тренирани да си ја мразат својата земја и народ либтардите за човечвото се поопасни и од муџите вирусите и сите метеори и комети кои се движат накај планетава.

Kajgana Shop

На врв Bottom