Евробарометар: Македонија е над европскиот просек- Македонците задоволни од животот

Дали сте задоволни од животот?

• Вкупно гласачи
    76
Статус
Затворена за нови мислења.

Why?

Самострел да зеам, да истепам тоа племе
Член од
3 мај 2009
Мислења
2.726
Поени од реакции
2.940
За МК и така и така, за ЕУ каде што е релативно добра економската ситуација тоа е катастрофа. Во цел свет политичарите т.е. политичките елити се премногу издвоени од народот, тоа треба да го променат инаку ќе има се почесто протести и немири.
--- надополнето: 8 август 2012 во 11:32 ---

а форумџииве ако ги прашувале? :) Или треба анкета да се постави?
А за МК што велиш и така и така, а... Што ни исерат, тоа ке сркаме... :facepalm:

Член од
22 мај 2012
Мислења
65
Поени од реакции
62
Со 64 %-но задоволство мислам дека сме најнеблагодарен народ.
Образложение:
1.Постојаното намалување на цената на струјата
2.Бесплатното парно на Топлификација
3.Само 30 ден. за литар гориво (додуша ова е само акцизата)
4.400-те нови вработувања со кои сигурно е решен проблемот со невработеноста.
5.Плата со која еден ден во месецот можеш да живееш ко Бог.
Резултат:
Текстот мора да е земен од ЛатаСител и сигурно треба да се препрати во ЧДА.
П.С. Иронијата тука е далеку помала од текстот.

H

Hip.Hop_MKD

Гостин
За МК и така и така, за ЕУ каде што е релативно добра економската ситуација тоа е катастрофа. Во цел свет политичарите т.е. политичките елити се премногу издвоени од народот, тоа треба да го променат инаку ќе има се почесто протести и немири.

а форумџииве ако ги прашувале? :) Или треба анкета да се постави?
И во криза повеќето Европски земји се во подобра ситуација од нас.
А тука не се издвоени? И едните и другите трчаат по граѓаните кога има избори, за еден глас и гзот би го лижнале како би дошле до повисока позиција или би ја задржале. На се се спремни..
Немири, ќе има.. Тоа јас уште одамна викав, ама општо по целиот свет, многу нешта ќе се променат во иднина.
Па ете што не постави анкета и овде? Dark King те молам ако можеш постави анкета да се види и мислењето на форумџиите.

Член од
18 октомври 2010
Мислења
1.824
Поени од реакции
6.093
Го прочитав, баш се интересни резултатите...Македонците се свесни за економската криза, Македонците се генерално оптимисти, Македонците се незадоволни од економската ситуација, имаат највисоко мислење за ЕУ, имаат доверба во владата со просекот од ЕУ :)pos:), задоволни се со живеењето со оглед на општата состојба. Не знам што има тука излажано...ете прочитај го истражувањето.
Тоа што го прават нашите медиуми, особено провладините, се вика cherry picking, односно си бираш 2-3 од 100 категории што ти одговараат и си го правиш истражувањето во твоја полза.
Ете тоа е излажаното, и проблемот е што не сфаќаш дека те лажат.
Терај бе братучед, секој со своите фестивали.

Член од
25 октомври 2010
Мислења
736
Поени од реакции
704
Од денес никој да не слушнам да се пожали , колку сме биле само слепи, и тука било добро а ја за малку ке идев у странство од денес нема , ми ги отворија очите:tapp:

Mjolnir

Духот на рамковниот договор
Член од
12 декември 2011
Мислења
1.967
Поени од реакции
1.867
Ете тоа е излажаното, и проблемот е што не сфаќаш дека те лажат.
Терај бе братучед, секој со своите фестивали.
ма какви фестивали ја зборам за табелата од Евробарометар. Во неа стои 30% доверба што е во рамките на просекот од ЕУ. Некаде има 40% некаде 20%. Споредено со другите не еу членки сме втори мислам после Турција или Хрватска ми избега табелата...и како второ не ми беше намерата да се држам за некакви си табели и анкети, ја објавив затоа што мислам дека е од колку толку релевантен извор и тоа што има интересни резултати. Не само за економската ситуација или доверба на политиките на државата туку и по прашањата за тоа како гледаме на ЕУ и на иднината...
P.S. Самото прашање е едноставно - колку сте задоволни од животот. Значи не се работи за економско прашање туку општо како се чувствуваш во моментот. Ако ги видиш и другите прашања од испитувањето има на пример што за тебе е најбитно во однос - љубов, пријателство, доверба, солидарност...и таму има интересни резултати на пример најбитна им е љубовта на Данците со некаде 60% а не знам кој беше англичаните мислам 30% им е битна љубовта во животот :)

BloodyJesus

патенирана чепкалка
Член од
15 февруари 2012
Мислења
1.206
Поени од реакции
1.240

Mjolnir

Член од
12 декември 2011
Мислења
1.967
Поени од реакции
1.867
А добра идеја би било секој да образложи зошто гласал како што гласал :) јас избрав прилично задоволен (иако можеби посоодветно е генерално задоволен да биде опцијата). Зошто го избрав тоа? Затоа што горе доле ми се средени работите во животот фала на Господ(од аспект на семејство,пријателство,здравје и слично), само ми фалат повеќе пари :)

H

Hip.Hop_MKD

Гостин
Јас гласав многу незадоволен, затоа што многу се мрчи, а мрзам некој да мрчи цело време..
Друго, со години не лажеа дека сме 1-ви на Балканот во реформи, па после испаѓа дека сме биле секогаш на претпоследно место, а на наше место била Хрватска. Ситуацијата не се мењава многу, идеме три напред-две назад, и устварни само се вртиме во место.. Многу од тие што имам разговарано, во иднина не се гледаат тука. Исполитизирана држава, затруено со тоа, партиски вработувања итн.. Многу фалинки има!:eek:

Mjolnir

Член од
12 декември 2011
Мислења
1.967
Поени од реакции
1.867
Јас гласав многу незадоволен, затоа што многу се мрчи, а мрзам некој да мрчи цело време..
Друго, со години не лажеа дека сме 1-ви на Балканот во реформи, па после испаѓа дека сме биле секогаш на претпоследно место, а на наше место била Хрватска. Ситуацијата не се мењава многу, идеме три напред-две назад, и устварни само се вртиме во место.. Многу од тие што имам разговарано, во иднина не се гледаат тука. Исполитизирана држава, затруено со тоа, партиски вработувања итн.. Многу фалинки има!:eek:
Мислам дека прашањево си го сфатил само низ политичка призма а не сум сигурен дали било во таа смисла поставено. Ти одговараш во смисла дали си задоволен со оглед на условите што државата ти ги пружа. Иначе прашањево е поопшто. Можеш да бидеш и полн со пари и да има идеална држава а пак да бидеш незадоволен. Дали од себе, дали од околината, дали од љубовта...

H

Hip.Hop_MKD

Гостин
Мислам дека прашањево си го сфатил само низ политичка призма а не сум сигурен дали било во таа смисла поставено. Ти одговараш во смисла дали си задоволен со оглед на условите што државата ти ги пружа. Иначе прашањево е поопшто. Можеш да бидеш и полн со пари и да има идеална држава а пак да бидеш незадоволен. Дали од себе, дали од околината, дали од љубовта...
Па се водев според првиот пост, таму нема наведено за што се однесува анкетата дали за Економската состојба или Општо за животот:
Евробарометар: Македонија е над европскиот просек- Македонците задоволни од животот

Македонија | 7. август 2012 - 15:10
Шеесет и четири проценти од Македонците генерално се задоволни од животот што го имаат во моментов,покажува најновото истражување Евробарометар спроведено по барање на Европската комисија.

90

Според резултатите од анкетата, најнезадоволни од животот меѓу членките на ЕУ се граѓаните на Грција (68 проценти), Полјаците (66), Бугарите и Унгарците (58 проценти), Романците (51 процент). Најзадоволни се Финците (94 проценти), Данците (91 проценти), Германците (89 проценти).
Над половината од македонските граѓани (53%) одговориле дека се задоволни од состојбата во нивните домаќинства, што е повисок процент од десетина земји во ЕУ и држави кандидати или аспиранти за членство, меѓу кои и Грците (21%), Шпанците (49%), Италијанците (48%), Унгарците (26%), Полјаците (30%), Романците (40%), Хрватите (48%), Турците (51%), Црногорците (31%), Србите (29%),...
Македонците се поголеми оптимисти од жителите на ЕУ дека животот ќе им се подобри во наредните 12 месеци. Тоа го очекуваат 35 отсто од анкетираните македонски граѓани наспроти 23 проценти во ЕУ. Подобрување на економската и финансиската состојба во наредната година очекуваат 25 односно 32 отсто од македонските граѓани наспроти 18 проценти од жителите на ЕУ. Поголем процент Македонци отколку жители на Унијата се оптимисти и дека ќе се подобри состојбата со вработеноста.
Економијата и невработеноста и натаму се двата најголеми проблеми и за жителите на ЕУ и за македонските граѓани.
Состојбата во националната економија како добра ја оцениле 27 отсто од Македонците, што е ист процент како и просекот во ЕУ. Најнезадоволни од економската состојба се Грците (100 отсто), а по нив се Шпанците (99%), Португалците (97%), Унгарците (93%), Италијанците (92%), Литванците и Летонците (86%), Бугарите и Словаците (85%),...
Од состојбата со вработеноста задоволни се 38 отсто од анкетираните македонски граѓани. Понегативен став за ова прашање имаат Грците (19%), Унгарците (24%), Романците (26%), Црногорците (27%), Србите (21%), Бугарите (37%) и Хрватите (36%).
http://press24.mk/story/makedonija/evrobarometar-makedonija-e-nad-evropskiot-prosek-makedoncite-zadovolni-od-zhivotot
http://ec.europa.eu/public_opinion/archives/eb/eb77/eb77_anx_en.pdf
Бев насочен во мојот пост политички, економски и општо од животот во државава.

Mjolnir

Член од
12 декември 2011
Мислења
1.967
Поени од реакции
1.867
Па се водев според првиот пост, таму нема наведено за што се однесува анкетата дали за Економската состојба или Општо за животот:

Бев насочен во мојот пост политички, економски и општо од животот во државава.
Ако зборуваме од твој аспект тогаш би избрал прилично генерално незадоволен.

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
18.941
Поени од реакции
23.372
Ајде бе само кукате, ништо да не ви било погодено.
Секојпат тревата на комшијата е позелена.
Што ви фали??
Да јадите имате-- имате
Да пиете имате -- имате
Време да се глупирате по форуми имате-- очигледно повеќе од доволно
Мобилно компјутери очигледно имате.
Фејсбук профил имате--- имате
За коли незнам дали имате пошто немате возачка мали сте;)
Шо не ви е погодено сега?
Жешко многу е времето е?
Ај ке залади уште некој месец.
Друго ??

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom